Virransyöttö: APC Back-UPS ES 550VA

Yksiääninen

Käyttäjä
Liittynyt
30.9.2007
Viestejä
13
Eräs kotimainen verkkokauppa myy kyseistä tuotetta alle sadan euron.

http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BE550%2DGR

En tunne virransyötön aihealuetta kovinkaan hyvin, mutta kiinnostaisi tietää tämän hyödyistä audiokäytössä, onko niitä?

Laitteen mainostetaan kohentavan sähkön laatua. Tuotakuvauksessa mainitaan tällaista:
Full time multi-pole noise filtering : 5% IEEE surge let-through : zero clamping response time : meets UL 1449

Ehkä kiinnostavin seikka on kuitenkin laitteen tuottama meteli, tuotetiedoissa mainitaan äänimääräksi metrin päässä 45dBA, joka kuulostaa sietämättömältä. Onko kenelläkään kokemuksia laitteen tuottamasta metelistä?
 
Minulla on tuollainen UPS tietokonekäytössä ja se on normaalisti aivan äänetön.
Tuolla melutasolla ilmeisesti tarkoitetaan sitä kun tulee mahdollinen virtakatkos, niin tuo UPS alkaa pitämään piippaavaa varoitusääntä.
Jonkin verra se myös surisee alussa kun se lattaa akut, mutta kun ne on täynnä, on se aivan äänetön.
 
Ahaa, no sehän on hienoa. Minkälaista wattimäärää UPSisi keskimäärin hoitaa niistä neljästä akun kautta tulevasta pistokkeesta? Onko sinulla käyttökokemusta audiolaitteiden yhteydessä?

Eikö tämä ole ns. online akkuvirtalähde?

Kyseinen laite ilmeisesti suodattaa samassa sähkönousussa olevista muista laitteista (esim. käynnistyvä jääkaappi) aiheutuvat kaiuttimien napsahtelut?
 
Energiakulutusmittarin mukaan huippuarvot on olleet n. 250-300 wattia. Mitään hirmuisia päätteitä siihen tuskin kannattaa kytkeä, muuten laite voi kyykähtää.
En osaa sanoa tuota minkä nimikkeen alla tänä laite on, onko se offline tai online, mutta se käyttää niitä akkuja vaan jos tulee virtakatkos tai muuta häiriötä sähköverkossa. (esim. yli- tai alijännitettä yms.).
Laite suodattaa normaalikäytössä juuri noita jääkaapin ym. muiden kytkeytyvien laitteiden aiheuttamia häiriöitä sekä muita "epäpuhtauksia" sähköstä esim. "Electrical noise", mitä se sitten tarkoittaneekaan. Näin laitteen hallintasofta ainakin tietokonekäytössä on rekisteröinyt lokitiedostoon.
 
Minä kuvittelin, että virta otetaan jatkuvasti akusta? Kuinka se ehtii hypätä akkukäyttöön sähköjen "katketessa"?
 
Ne ovat niitä ONLINE upseja, jotka jatkuvasti suodattavat virran akkujen kautta. Ne myös maksavat paljon paljon enemmän. Nuo halvemmat tosiaan iskevät akut sitten vasta kiinni kun seinästä ei enää tule kunnollista tavaraa. Ei millisekunnin katkos laitteiden virransyötössä (kun tuo vaihto tapahtuu) vielä vaikuta yhtään mihinkään. Sitä varten laitteissa on kondensaattorit virransyötön puolella.


Lisäksi on käyty debaattia siitä, luovatko nuo ONLINE upsit hyvää vai vähemmän hyvää siniaaltoa. Mene ja tiedä....
 
Virransyötön suurin häiriö tulee verkkovirran 50 Hz -komponentista. Tätä poistettaessa tahtoo muukin härö vaimentua kummasti. Tämä siis niille jotka asiaa tuntevat.

Lisäksi vahvistinkytkennöillä on mukava tapa puskuroida virtalähteen häiriöitä.

On kuitenkin isompikin huvituksen aihe.

UPS ensiksi tasasuuntaa tuon 50 Hz häröilijän. Sitten se rekonstruoi sen epätoivoisesti hakkaamalla puolijohteiden avulla. Sitten siitä muka yritetään poistaa harmoniset, mikä on 100% pöljää. Virransyötön kannalta olisi "takuumusikaalisesti"(TM) parempi mikäli sisään tuleva vaihtovirta olisi kanttiaaltoa.

Summa summarum:

Ei sitä verkkovirtaa kannata suodattaa. Periaatteessa on niin että mitä "huonompaa" se on, sitä parempi äänentoiston kannalta.

Osta siis mielummin levyjä.
 
Back
Ylös