Viritin hakusessa.

jahvetti

Käyttäjä
Liittynyt
1.2.2008
Viestejä
173
Mitäs fm-virittiä ihmiset ovat kokeilleet? Kaapeliverkossa olisi ilmeisesti DABiakin tarjolla ja wanha NADin viritin ei oikein enää tyydytä. Magnum Dynalabbi olisi tietysti hieno mutta hintaluokka pompsahtaa hiukan yli budjetin. Onko esimerkiksi Densenin virittimestä kokemuksia immeisillä?
 
Omaa kokemusta Densenin virittimestä ei ole mutta Nevalainen testasi sitä IWA:n numerossa 2/2007 ja arvostelu oli muistaakseni ihan positiivinen. Kannattaa lukaista läpi.
 
Mikä kaapelioperaattori lähettää DABia?
 
Aijaa... no ei sit.

EDIT. Heh, olin ihan siinä käsityksesä että digitaalista radiota lähetetään Suomessa. No ilmeisesti tämä rajoittuu lähinnä koelähetyksiin. Ja nuo digiboksin kanavat on kai digitv-kanavia ilman kuvaa... No Sitä se teettää vuosi ilman tv:tä. Mistään enää mitään tiedä.
 
jahvetti sanoi:
EDIT. Heh, olin ihan siinä käsityksesä että digitaalista radiota lähetetään Suomessa. No ilmeisesti tämä rajoittuu lähinnä koelähetyksiin. Ja nuo digiboksin kanavat on kai digitv-kanavia ilman kuvaa... No Sitä se teettää vuosi ilman tv:tä. Mistään enää mitään tiedä.

YLE lopeti DAB-lähetykset vuoden 2005 lopusssa lähetettyään sitä vuodesta 1997 lähtien. Vastaanottimet eivät koskaan yleistyneet ja analoginen FM on valtaosalle ihmisistä ihan riittävän hyvä. Nykyään digitaalinen radio lähetettään digitelevision DVB-streamissa.

Itsellänikään ei ole televisiota ja on kiintoisa kysymys pitäisikö periaatteessa maksaa tv-maksu, jos hankkisi digiboxin pelkästään radiokanavien kuuntelua varten. Tietääkseni markkinoilla ei ole laitteita, joilla onnistuisi vain radion kuuntelu.

Tivoli Model One on ihan hyvä viritin linjaotosta kuunneltuna (stereona).
 
DABin perään lienee turha haikailla. Englannissa ovat kuulemma sitä mieltä, että FM soundaa paremmalta, mikä johtunee ainakin suureksi osaksi siitä, että siellä ei lähetetä DABia parhaalla mahdollisella laadulla/kaistalla, minkä järjestelmä mahdollistaisi. Suomessa tilanne olisi varmaan vastaava tuon lähetteen laadun suhteen, jos näistä digiTV -jutuista nyt mitään voi päätellä.

Vaan eipä tuon FM -lähetteenkään taso ainakaan Suomessa päätä huimaa. Aina, kun vasta CD:tä kuunneltuaan vaihtaa radiokuunteluun, oikein järkyttyy sitä noin parin valovuoden tasoeroa, mikä noiden äänenlaadussa on. Hassua vain, mutta asia tahtoo unohtua jo ensimmäisen kappaleen aikana. Musiikilla on sellainen voima. Onneksi.
 
Nikke Tahtoman sanoi:
Vaan eipä tuon FM -lähetteenkään taso ainakaan Suomessa päätä huimaa. Aina, kun vasta CD:tä kuunneltuaan vaihtaa radiokuunteluun, oikein järkyttyy sitä noin parin valovuoden tasoeroa, mikä noiden äänenlaadussa on. Hassua vain, mutta asia tahtoo unohtua jo ensimmäisen kappaleen aikana. Musiikilla on sellainen voima. Onneksi.

En kyllä täysin allekirjoita tätä väitettä. YLE ykkösen ääni on yleensä varsin hyvää, koska sen lähetettä ei juuri kompuroida. Oikeastaan ainoa mikä häiritsee on taustakohina. Muuten viritin kannattaa melkein jessellä laittaa kiinteästi ykkösen taajuudelle. Kaupallisia kanavia ei kertakaikkiaan pysty kuuntelemaan.
 
Juu, tietyt kanavat lähettävät kamalaa ohjelmaa. Ja tuo DAB on näköjään sitten käytännössä kuopattu. Pitääpä etsiskellä sitä fm-radiota sitten vaan. Aika heikosti virittimiä näyttäisi olevan käytettynä saatavilla.
 
YLE:n FM-kanavat ovat äänenlaadultaan ihan ok hyvällä antennila ja virittimellä. Nevalainen on tästä kirjoittanut pariinkin otteeseen IWA:n sivuilla. YLE:llä on sellainen levyarkisto, että sitä ei ihan joka pojan hyllystä löydy. Parhaimmillaan radion äänentoisto on huippuluokkaa, varsinkaan kun siellä lähetyspäässä ei tarvitse laitteista tinkiä.
 
Ja antennisignaali on virittimen polttoainetta, anna laadukasta.

Kriittinen vertailu paikallaan.
Etenkin silloin kun on valittavissa talo-/kaapeliyhtiön tarjoaman ja itse ilmasta noukitun välillä.

Esim. welhon signaalilla täällä pääkaupunkiseudulla ei yleensä ole "mitään jakoa" itse noukittua vastaan.

Ilmeisesti digitv/laajakaistayhteydet yms. ovat priorisoidut ,
ja muunnetut taajuudet eivät vastaa laisinkaan sitä laatua , mitä irtoantenillla saa(-n).

Tai voihan olla että kokeilemani ja käyttämäni laitteet ovat olleet vain väärällä tavalla herkkiä ;)

Joissain tapauksissa maaerotin toimii myös parantavana tekijänä ,
maalenkit yhteisantenniin ovat joskus pirullisia.

jälkiedit:
milesdavis sanoi:
YLE:n FM-kanavat ovat äänenlaadultaan ihan ok hyvällä antennila ...
eli siinähän se jo kerran oli sanottuna, nyt jo toisenkin.
hyvähyvä milesd. !!
 
Edullisimmin voisit saada parannusta löytämällä käytetyn Creek virittimen, 43-sarjalainen pitäisi
irrota noin about 200 € pintaan.
Varustelu ja käyttölogiikka vähän niin ja näin, mutta ääni kohillaan.
Tuskin kallimpaa kannattaa hankkia näille tajuustarjonnoille - valitettavasti.
 
Minulla on taas ollut nimenomaan Welhon kaapelin kautta ylivoimaisesti parempi YLE:n ykkösen äänenlaatu kuin aiemmin keskusantennilla/lapamadolla. Ero varsin hyvään CD-soittimeeni on aivan riittävän pieni ettei hyvän musiikin kuuntelua tarvitse äänenlaadun takia radiosta väliin jättää. Näin siitä huolimatta, että virittimeni on periaatteessa hyvinkin vaatimaton. Erillistä ulalle suunniteltua kattoantennia en tosin ole kokeillut. Kaapelin ulasignaali on puhdasta ja käytännössä häiriötöntä suurimman osan aikaa, mutta toisinaan esiintyy pientä "rapsetta" joka häiritsee nautintoa. Muut kuin Ylen radiokanavat kuulostavat juuri niin kompressoiduilta ja huonoilta kuin ennenkin, ja virheet erottuvat welhon kautta paremmin kun signaali on muuten puhdasta. Tosin viime parin päivän aikana on Classic-FM:n ääni ollut parin satunnaisen kuuntelukokeilun aikana niin hyvä, että olen alkanut epäillä siellä vähennetyn kompressioita tai ainakin vaihdetun parempiin ja vähäsäröisempiin kompuroihin.

Tapio
 
Asiallista puhetta antenneista. Welhon kaapelia täälläkin kuunnellaan, kun ei oikein voi kerrostalon katolle omia virityksiä viedä. Virittimessä olisi kyllä liitännät kahdelle antennille. Lapamatoa en ole edes harkinnut tässä ympäristössä.

No joo.. ehkä minä hieman kärjistin tuota äänenlaatuaspektia. Kyllä silti usein joutuu ihmettelemään saman biisin ensin radiosta ja sitten CD:ltä kuultuaan, että mistä hitosta tuokin soittaja/laulaja/jotain muuta ilmestyi.. :D Ja minä kun en sitä paitsi kuuntele sitä Ylen 1:stä, vaan niitä muita: Helsinkiä, Suomea, X:ää, Iskelmää, Aaltoa ym., mikä selittänee paljon. Mutta, kuten sanoin, ei se haittaa ilman välitöntä vertailukohtaa. Musiikki vie ja tuollaiset pikkuseikat unohtuvat. Radionkuuntelu on hieno juttu.

Virittimenä täällä käytettynä (mutta alkup. omistajallaan käyttämättömänä ollut) satasella ostettu vm. -90 Akai AT-93. Muuten mukava peli, mutta kuumenee niin paljon, että voisi käyttää leivänpaahtimena. Parasta A -luokkaa, heh?
 
Virittimen ei pitäisi lämmetä! Kun ottotehokin on vain muutamia watteja. Viritinvahvistin onkin toinen jutu.
 
ealab.. tuo käy kuumempana, kun H/K AVR 5500 kotikinoviritinvahvistin. Kuumimmillaan tuosta powerin (?) kohdalta, vasemmasta etunurkasta (edestä katsoen). Linkissä kuva sisikaluista. http://www.fmtunerinfo.com/AT-93inside.jpg Polttaa näppejä parin tunnin jälkeen, joten täytynee vielä kokeilla sitä paahtoleipää..
 
ealab sanoi:
Virittimen ei pitäisi lämmetä! Kun ottotehokin on vain muutamia watteja. Viritinvahvistin onkin toinen jutu.


Minulla sama malli, ei se näppejä poltellut, mutta hyvin se kotelon nurkka lämpeni.
En ole nyt virittimen lähellä, ottotehon tarkistus ei onnistu, katsotaan illalla.



Hyvälaatuinen viritin, plussana kahden antennin liitäntä.
 
Mulla on T-verkon talossa seinässä annot tv ja radio. Virittimeni ei radioannosta kunnolla kanavia löydä. Tuleeko sieltä jotain digitaalista signaalia jota Creekin viritin ei tajua? Millainen antenni kannattaisi hommata?
 
alspe sanoi:
Millainen antenni kannattaisi hommata?

Jos on mahdollisuus asentaa/asennuttaa itse, tässä yksi vaihtoehto:

http://www.sajt.fi/product_details.php?p=109

Mulla oli vielä vanhempieni luona asustellessani (okt:ssa) muuten samanlainen mutta suoralankainen malli, jonka sitten sai asentaa vaaka- tai pystyasentoon. Speksien mukaan vaaka-asennossa kuuluivat paikallisradiot paremmin, pystyllä valtakunnanverkko, mutta käytännössä kuuluvuudessa ei ollut mitään eroa. Silloinen käsinruuvattava läpeensä analoginen Rotel-viritin löysi antennin avulla asemia aina Jyväskylää myöten ja myös Radio Keski-Suomen stereokuuntelu onnistui ilman kohinoita (Kälviältä l. melkein länsirannikolta). Nykyinen Sony taloantenniin kytkettynä ei pysty läheskään samaan.

En tiedä, miten tuollainen toimisi betoniviidakossa, mutta maaseututaajamassa/okt-alueella ei paremmasta väliä.
 
Back
Ylös