vinyylisoittimen "virittely"/rakentaminen

corleone

Käyttäjä
Liittynyt
31.3.2008
Viestejä
271
Olen kaivannut DIY-osastolle kaiuttimien ja kaapeleiden rakentamisen lisäksi keskustelua vinyylisoittimen rakentamisesta/ "virittelystä".
Itse olen viritellyt Thorensin TD320-soitinta.(hyvä harjoittelusoitin) Olisi mukava kuulla omia kokemuksianne ja nähdä kuvia. Olen myös kiinnostunut levysoittimen alusta asti rakentamisesta. Ulkomaisilta sivustoilta löytyy kyllä paljon kaikenlaista mielenkiintoista,mutta olisi mukavaa kuulla teidän kokemuksianne .Tässä kuva yhdestä vaiheesta omassa projekstissa.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
corleone sanoi:
Olen kaivannut DIY-osastolle kaiuttimien ja kaapeleiden rakentamisen lisäksi keskustelua vinyylisoittimen rakentamisesta/ "virittelystä".

Vanhalla forumilla oli aiheesta pitkä ketju, jonka nimen olen kyllä jo unohtanut. Jos niitä vanhan forumin kaikkia juttuja enää ikinä saada takaisin niin ainakin yksittäisiä mielenkiintoisia ketjuja olisi mukava saada, vaikka ihan tekstitiedostoina.

juhani
 
corleone,

Komeita "puu-moddauksia", mutta miten ne toimii käytännössä?

Kuuntelukokemukset olisi todella mukavia lisiä kuviesi lisäksi!

Terveisin,

Hörhelö
 
Verrattuna alkuperäisen alumiinilautaseen, ero oli huima. Kaikki osa-alueet parantuivat enemmän kuin olin odottanutkaan.Negatiivisena puolena on se, että puu materiaalina "elää". Nyt tarvitsee keksiä joku keino miten saa puun pysymään muotissaan. Mutta ero oli sen verran suuri, että haluan vielä jatkaa kokeiluja. Puiset vinyylisoittimet ovat mielestäni vielä todella hyvännäköisiäkin.(aikeena rakentaa alusta asti sellainen jonain päivänä)
linkki sivulle josta ajatus lähti:
http://www.teresaudio.com
 
corleone sanoi:
Negatiivisena puolena on se, että puu materiaalina "elää". Nyt tarvitsee keksiä joku keino miten saa puun pysymään muotissaan.

Ei muuta kuin moottorisaha käteen ja joku jo laittoman vihreäksi kyllästynyt puhelintolppa nurin. Siitä kiekko, eikä omatuntokaan vaivaa. :D >:D

Vaan taitaapa se tuokin elää..
 
Itse kun olen tämmöinen rähmäkäpälä niin en osaa neuvoa konkreettisten rakennusohjeiden suhteen lainkaan. Joten pistän täältä suunnalta vain isot kannustukset: tee ihmeessä noita puuviritelmälevareita jos suinkin osaat. Visuaalisesti ja muutenkin esteettisesti puu hakkaa muovin 6-0. Ei kun 10-0. Ei, sori, 100-0.

Tai no, voinhan minä neuvomaankin ruveta. Ajattele, saisit neuvojeni ansiosta rakennettua huimia kubistisia taideteoksia! Levylautanen törröttäisi vasemmasta laidasta yläviistoon ja äänivarsi nököttäisi keskeltä ylös lipputankona! Saisit Kiasmaan myytyä levarin oitis!

Mutta tosiaan: jos pystyt kauniimman väsäämään kuin Teresin isoin malli niin olet tehnyt maailman kauneimman levarin! Jos semmoinen päivä tulee niin minä tulen kumartamaan eteesi ja rupean palvomaan sinua Paavo Nurmea, Eliel Saarista ja Akseli Gallen-Kallelaa suurempana. Ei muuta kuin hullua sitkeyttä, jääräpäisyyttä ja onnea projekteillesi!

Ai niin vielä: tuo puun eläminenhän vain todistaa ettei vinyyli formaattina ole kuollut!
 
Kiitos kannustuksesta!! Kyllä minulla on tavoitteet korkealla, mutta en tiedä pystynkö Teresin tasolle, ilmoittelen sitten jos siihen pystyn. :D Vaikka pääasiahan on saada se soimaan hyvin, jos se vielä näyttää hyvältä, hyvä niin.
 
Mulla on tuollaisesta Lencon L75:stä vähän modattu versio valmisteilla.

testi4.jpg

ilman lautasta:
mockup2.jpg

sisus:
cld.jpg


Tällä hetkellä puuttuu vielä powerkytkimen asennus, maa- ja rcaliittimet takalevystä sekä jalat.
 
Näyttää todella mielenkiintoiselta, laita lisää kuvia kun homma etenee ja tietenkin valmiista. Mahtavaa huomata että en ole ainoa hullu joka näpertelee sorvin ääressä. Itsellä on kehitteillä projekti joka on vielä alkuvaiheessa, siitä sen enmpää en halua kertoa, mutta tässä yksi kuva alkuvaiheesta, katsotaan mitä tulee... ???

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Hyvä homma että "hulluja" löytyy muualtakin :). Ei mitenkään helppoa. Itsellä suunnittelupöydällä parivuotta, rungosta 5. versio, laakeriyksiköstä toinen, moottorinkiinnikkeistä ties moneskymmenes, vaimennuksista x:ssäs jne. Ja yhtään säveltä vekotin ei vielä puhissut, pyörinyt kyllä... Suosittelen lähtemään ihan tyhjältä pöydältä, oppii monta asiaa soittimen sielunelämästä... Tänä keväänä valmistunee tai kesällä tai...
 
pete,

Tuossa "plintissä" on todellakin "asennetta", positiviisessa mielessä siis. Odotan mielenkiinnolla "kommenttejasi" kombostasi, siis "positiivisessa" mielessä.¨¨

Terveisin,

Se kummallinen "hörhelö"
 
Moi,

kyllähän toi on soitossa periaatteessa päivittäin. Mut se ei vaan ole valmis ;) En mä tosta soundista osaa mitään sanoa, hyvinhän se soi... ainakin hintaisekseen.
 
Tässä muutama räpsäys omasta Dualin räpsystäni. Kyseessä on siis halpasarjan pyöritin, jonka ulkonäköä halusin parantaa. Innoituksen sain Linn LP12-soittimesta, johon minulla ei taida tässä elämässä olla varaa - ainakaan uutena.

Runko on tehty tammesta, pinta on lakattu kolmeen kertaan vesiliukoisella Tikkurilan Kiva-kalustelakalla. Näissä kuvissa salamavalo latistaa lakkausta ja saa sen näyttämään kummallisen kirjavalta, mitä se ei luonnossa omin silmin nähtynä todellakaan ole. Tarkkasilmäinen bongaa levylautasen vasemmalta puolelta pienen painauman tammirungossa, rautakaupan uunikuivattu tammipölkky päätti lohjeta sen jälkeen kun olin jo jiirisahannut ja liimannut sen muotoonsa, enkä jaksanut enää lähteä väkertämään uutta palikkaa. Saa välttää noin, ja Herra Tammi saa esiintyä juuri sen näköisenä kuin itse haluaa.

Liitinpaneelin tarkoituksena oli, että voisin kokeilla erilaisia välipiuhoja soittimelta RIAA:lle ja edelleen vahvistimelle, mutten ole ehtinyt kokeilemaan, rahat kroonisesti loppu :p. Kokeilin kuitenkin Crystal Cablen Power Standard virtapiuhaa, ja sillä oli todella yllättävä vaikutus sointiin. Äänenväri ei juuri muuttunut, mutta soittimesta irtoaa nyt enemmän flättäriprättiä kuin ennen. Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen tuohon soittimeen, onhan se puoliksi itse tehty, ja se toinen puolikin on itse huollettu...

Sähköliitin on normaali kolminapainen, josta on keskimmäinen maadoitustappi poistettu ja reikä liimattu umpeen. Dualissahan on alun perinkin kaksinapainen, maadoittamaton sähköpiuha.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Tuota 'peten' soitinta kun katselee, harmittaa kun ei ole huushollissa tilaa kunnon puuhahuoneelle.
Hyvännäkoistä jälkeä.

-128-
 
Corleone, me varmaan juteltiin Tampereen Highend Studion "varjomessuilla" soittimestasi. Hyvältä näyttää, minä laitoin omaani vain varrren asennuslevyn ihan käytännön syistä-jotta saisin Rega RB 250:n istumaan soittimeen oikeaan asennusmittaan.
Nyt kun jiteko on tullut kaapista ulos soittimenrakentajana, niin voin sanoa rakentamisen olevan todella haastavaa.

Itse olen pyöritellyt mielessäni joitakin ajatuksia lautasen laakeroinnin suhteen ja soittimen resonassien tappamisen suhteen. Projektin hinta nousee joka tapauksessa suuriin mittoihin koska en osaa itse valmistaa juuri mitään, lähes kaikki osat tulisi siis teettää. Nyt kiinnostaisi moodailla Projectin varresta unipivot. Tuollaisiakin voi mielessään pyöritellä, mutta...

Lopullinen toteutus voisi olla lähempänä tätä:
unipivtot.jpg


Kun sairaassa mielessä titenkin mielikuvat pyörivät tämän ympärillä:
tacco-002-1_LRG.jpg
 
Littunatelkkari sanoi:
Tuota 'peten' soitinta kun katselee, harmittaa kun ei ole huushollissa tilaa kunnon puuhahuoneelle.
Hyvännäkoistä jälkeä.

-128-

tuota minäkin harmittelen! Nämä mun diytuotokset on suurimmalta osin väsätty työväenopistojen puutyötunneilla. Kotona ei puuhahuonetta ole, ainakaan tällä hetkellä.
T:pete
 
Eipä rakentelua kannata tehdä jos ei ole varma lopputuloksesta. Itse piirrän mieluummin kuvan ja teetätän osat muualla, jos ei ole mahdollisuutta / laitteita itse tehdä. Eikä tuo suomalainen käsityö niin älyttömän kallista ole ettei sitä välillä voisi käyttää.
 
Minäpä olen tässä pyöritellyt pienessä kipeässä päässäni sellaista ajatusta, että rakentaisin jostain technicsin suoravedonlouskusta pelkkää suoravetolautasta käyttäen jotain "vähän parempaa". Mielessä väikkyy suoravetoinen jousittamaton joko RB250:llä tai Pro-Jectin 9c:llä. RB olis kyllä irrallaan ostettuna karvan halvempi.

Idea heräsi tuota kaverin SL-D3:sta korjaillessa. Automaattisoittimeen kun ei parempaa vartta vaihda, mutta jospa vaihtaisikin soittimen lautasen ympäriltä? Ihan lähinnä hauskana pikkututkielmana olen tuollaista ajatellut.
 
jiteko sanoi:
Eipä rakentelua kannata tehdä jos ei ole varma lopputuloksesta. Itse piirrän mieluummin kuvan ja teetätän osat muualla, jos ei ole mahdollisuutta / laitteita itse tehdä. Eikä tuo suomalainen käsityö niin älyttömän kallista ole ettei sitä välillä voisi käyttää.
Eihän nämä DIY-projektit aina onnistu niinkuin suunnitteli, mutta jos onnistuu, se tuntuu todella hyvältä, kun on itse etsinyt tietoa ja jaksanut kokeilla erilaisia virityksiä. Esimerkiksi levylautasen kohdalla on menossa neljäs versio, ja edessä on varmaan vielä useita, mutta aina uutta versiota kokeillessa,mahdolliset parannukset äänessä kannustavat eteenpäin. Itsellänikin tämä DIY puuhastelu on "sivuprojektina", kun ei ota sitä liian vakavasti, onnistuu paremmin, ja se tuntuu mielekkäämältä.

P.S. eikös se DIY tarkoita tee-se-itse, eikä teetä-se-toisella :D :D :D
 
corleone sanoi:
eikös se DIY tarkoita tee-se-itse, eikä teetä-se-toisella :D :D :D

Tarkoittaa jos sanatarkasti luetaan, mutta silloin se myös tarkoittaa että et käyttäisi mitään kaupallista osaa/tuotetta omassa projektissasi. Miksi tehdä kaikkea itse jos pystyy saamaan avuksi päteviä ihmisiä?
Vähän sama asia kun täällä puidaan asioita ja pyydetään vinkkejä. Eikö sekin sodi DIY periaatetta vastaan jos sitä tiukasti noudattaa? Silloin apinoidaan helposti muiden ideoita ja esitellään ominaan.

Itse olen sorvuuttanut laakeriyksiköt, levylautaset, vetopyörät, vaimentimia metallialan yrityksessä suunnitelmieni perusteella. Rungot, osavalinnat, muotoilu, toteutustapa yms. on omaa käsialaa. Itsellä ei satu olemaan metallisorvia ja raaka-aineet ovat senverran arvokkaita etten nää mitään syytä harjoitella kaikkea vapaa-aikaani asian kanssa jossa teen todennäköisesti sutta ja sekundaa. Eihän se halpaa ole kun joutuu teetättämään useita versioita. Lähtökohtana on ollut testata omat ajatukset käytännössä ja kaupasta ei kaikkia osia vain löydy.

EDIT: Lisäyksenä edelliseen täytyy kiittää toteutuksessa sorvarin ammattitaitoa. Osalle ideoita hän on ehdottanut muutoksia että toteutustekniikka on säilynyt järkevänä + raaka-aineet helposti saatavina. Itse olisin noilta osin ilman asiantuntijaa hukannut varsin paljon melko vähäksi käyvää vapaa-aikaani.

Itselle tuossa levysoitinprojektissa on ollut tärkeintä löytää ratkaisutapa jonkun ongelman selvittämiseen ja toteutustapa. Onhan se antoisaa kun huomaa olleensa oikeassa ja on keksinyt "pyörän" uudestaan.

Tämä rakentelu on itsellekin sivuprojekti jota mm. neljä muuttoa, tyttären syntyminen mm. ovat hiukan hidastaneet. Tekee silloin kun itselle sopii, piirroksia voi suunnitella autoillessakin...

Jos joku haluaa vinkin miten aloittaa suunnittelu niin lähtekää moottorista. Se on koko homman juju...
 
Back
Ylös