Vinyylisoittimen laakeroinnin öljyäminen

  • Keskustelun aloittaja ToKa
  • Aloituspäivämäärä

ToKa

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.9.2006
Viestejä
2 524
Miten usein teillä on tapana (vai onko ollenkaan) öljytä laakeria? Käytättekö jotain erityistä öljyä kuten Pro-Ject:n Grease it-öljyä (http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productinfo&prod_code=6993) vai ihan vain öljyä mallia ompelukone?

Itse ostin joskus ompelukoneliikkeestä pullollisen öljyä ja hintaa oli muistaakseni 5 euroa ja liikekin sattuu sopivasti olemaan ohikulkumatkalla Hifihuoneen vieressä (http://www.mansentikki.fi/). Alkaa olla soitin vuoden verran tuossa pyörinyt niin ajattelin josko laakeriin jo tipan lisäisin..
 
Riippuu täysin soittimesta. Nykyisessä soittimessani on kestovoideltu laakeri ja ehdoton öljyämiskielto, joissakin aikaisemmissa sitten taas erilaisia toteutuksia 'öljynvaihtoväleineen'. Mitä sanoo valmistaja / manuaali?
 
Onko tietoa ja/tai kokemusta Regan öljyämisestä? Ostin käytetyn Planar 2:n, ja postituksen aikana laakeri oli tippunut pesästään pois, joten puhdistus ja öljyäminen olisi varmasti paikallaan. Tästäkään ei oikein löydy mitään oikeaa tietoa mistään.
 
Oman soittimen laakerin öljysin ompelukoneöljyllä enkä ole mitään epäilyttävää huomannut. Regasta en uskalla sanoa mitään.
 
Rega itse käyttää peräöljyä tyypiltään Hypoid80, jota pitäisi löytyä hyvin varustetuista autotarvikeliikkeistä. Ennen uuden öljyn laittamista kannattaa laakeripesä(sisäpuolelta), tappi, sekä kuula puhdistaa huolellisesti esim.Brake Cleanerilla. Ensiksi kannattaa luonnollisesti kaataa kaikki vanha öljy pesästä pois, jonka jälkeen voi vaikkapa korva-topsyllä poistaa helposti lähtevän öljyn pois ja viimeiseksi puhdistusaineella puhdistus. Uutta öljyä ei kannatta pistää alussa ihan hirveästi vaan lisätä sitä pikkuhiljaa kunnes tappi paikallaan sitä tulee hieman pesästä yli. Pesän ympärille kannattaa täyttövaiheessa laittaa vaikkapa vessapaperia joka imee yli tulevan öljyn itseensä. Plintin voi lopulta pestä vaikkapa Viledalla ja astianpesuaineella.

Hörhelö
 
Hypoidiöljy tunnetaan myös GL-5- luokitusnimestä. Kun vaihteistoöljy on GL- 4. Tuota tavallista v- öljyä käyttäen hypoidivälitys on lyhytikäinen. Pitää olla GL- 5, suuremman pintapaineen kestävää. Mikä on hypoidinen hammasratasvälitys. Ottakaapa selvää, jos kiinnostaa.
 
Omat ohjeeni ja öljysuositukseni annoin nimenomaan Regan soittimiin.

Esim. Linnin Sondekissa käytetään kahta erilaista öljyä, vanhemmissa malleissa nk. "white oilia"(paksumpaa tököttiä) ja uudemmissa "black oilia"(ohuempi grafiittipohjainen voiteluaine).

Mielestäni mitä hyvänsä öljyä ei kannata soittimensa laakeriin työntää vaan oikea öljy kannattaa kysyä levysoittimen valmistajalta. Jotkut Garrardin omistajat ovat käyttäneet laakerin voiteluun moottoriöljyä, jonka seurauksena on ollut laakerin vioittuminen. Joten pientä malttia oikean öljyn valintaan.

Hörhelö
 
Kiitoksia vinkeistä. Näillä ohjeilla tein, ja hyvin rullaa Rega (ainakin toistaiseksi). Ostin huoltoasemalta litran pullon, jossa oli merkinnät Mobilube HD, 80w-90 ja GL-5, elikkä lienee oikea viskositetti ja pintapaineluokitus. Nyt jos joku tarvitsee levysoittimeensa tuota GL vitosta, niin täältä saa tulla hakemaan.
 
Mitähän Michellin Tecnodeciin pitäis laittaa? En nyt tahdo muistaa mihin manuaali tuli laitettua.
 
Mulla oli siis aikoinaan Michell GyroDec - valmistaja myy öljyä pikku pulloissa, mutta varmalta taholta ja useista lähteistä maailmalta tarkistettuna Michelliin käy Mobil 1 -moottoriöljy, ja sitä itsekin käytin.

ttapsu, kyllä noi speksit näyttää olevan sitä mitä pitääkin kun vertaa Teboil Hypoid 80 -öljyyn.

Nykyinen soittimeni SME20/2A on ns. lubricated for life, joten sitä ei tarvitse eikä saa mennä itse öljyämään, koskaan.
 
Sam Other sanoi:
Kuis usein Gyroon pitäisi vahtaa öljyt? Katsastuksen yhteydessä?

En ole nähnyt missään suositusta, mutta 1-2x/vuosi voisi olla tarpeeksi, ja koska toi on käytännössä niin edullista (litran pullosta joka ei paljoa maksa riittää useaan Gyroon loppu elämäksi) hommaa niin sama vaikka vaihtaisi useamminkin, mutta varmasti ei tarvitse näin tehdä. Hihnan vaihdon yhteydessä ainakin...
 
Tawe sanoi:
En ole nähnyt missään suositusta, mutta 1-2x/vuosi voisi olla tarpeeksi, ja koska toi on käytännössä niin edullista (litran pullosta joka ei paljoa maksa riittää useaan Gyroon loppu elämäksi) hommaa niin sama vaikka vaihtaisi useamminkin, mutta varmasti ei tarvitse näin tehdä. Hihnan vaihdon yhteydessä ainakin...

Pitääkin siis hoitaa toi homma, en ole hankkimisen jälkeen vielä lisäillyt laakeriin litkua...
 
Back
Ylös