Vinyylinsuoristaja

  • Keskustelun aloittaja jjo
  • Aloituspäivämäärä

jjo

Käyttäjä
Liittynyt
1.11.2006
Viestejä
3 468
Kaupunki
Vantaa
onkohan kenelläkään kokemusta vinyylilevyn suoristajista kuten esim. Air Tight Disc Flatter.

tavallaan olisi mukavaa suoristella noita hieman käyriä levyjä, eikä uunin kanssa viitsisi alkaa urheilemaan. toisaalta kuitenkin tuonkin suoristajan hinta on aika suolainen suhteessa siihen kuinka paljon noita 'ei aivan suoria' levyjä hyllystä löytyy.
 
Se perustunee lämpöön ja aikaan suoraksi painettuna oikeassa lämmössä? Itse en ajattelekaan muuta kuin hehkulamppua tasaisen lämmön lähteenä, joka laitetaan sen tason alle jossa levy on kevyessä puristuksessa. Voi kokeilla 25-40 wattista ensin. Lämpöä voi säädellä miettimällä ilman kiertoa tai seisovuutta sekä eristyksiä levyn päällä. Tyyny päällimmäisenä voisi olla hyvä eriste. Lämpömittari sen alle.
 
Kahden paksun lasilevyn väliin, uuni 50-asteeseen ja sisään. Valmista on ~20 minuutissa. Ei siihen mitään koneita tarvii.
 
tohon sellan ohjeeseen voisi 40 celsiusta ja 2 tuntia ja yhtä pitkä jäähdytys sekä mahdollisesti vielä leivinpaperit väliin ja tietysti pesty puhdas levy sinne uuniin ettei polteta töhnää kiinni.
 
Sella sanoi:
Kahden paksun lasilevyn väliin, uuni 50-asteeseen ja sisään. Valmista on ~20 minuutissa. Ei siihen mitään koneita tarvii.

Onnistuu ehkä jollain 80-luvun rimpula vinyylillä. Nykyiset vinyylit ovat etiketin kohdalta paksumpia kuin ulkoreunasta, joten lasit eivät kosketa levyjä läheskään koko matkalta. Olen kokeillut tuota viidellä eri vinyylillä joista mikään ei suoristunut.
Yhden 10"n joka oli kuin murokuppi sain suoristettua kun laitoin etiketin päälle 3" cdn. Se painoi levyn sopivasti lasia vasten.
 
jussikoo sanoi:
Ei ole kokemusta, mutta tuohan on halpa kuin hitto :p Aika iso kokoelma pitäisi olla, että tuota kannattaisi hankkia edes koko kylän yhteiskäyttöön.

Joo, varsinkin, kun aika harva levy ei huopaholkilla ja klämpillä oikene tarpeeksi. Siis hyvä kikka, mitä voi käyttää warpanneiden levyjen kanssa on laittaa splindlen ympärille huovasta leikattu holkki, joka korottaa levyä keskeltä muutaman millin. Sitten kiertää klämpin paikalleen, niin se puristaa levyn reunoja alaspäin.

Toimii. Michelliltä pöllitty tämä idea.
 
Tuo kikka ei toimi ainakaan Dualin soittimessa, jonka akselitappi on niin lyhyt ettei levyn alle voi laittaa mitään ylimääräistä, jos meinaa saada klämpin kiristettyä kiinni. Hyvä jos lautasmatto mahtuu klämpin kanssa, mistä syystä klämppi pölyttyykin kirjahyllyssä.

(no, kukas käski ostamaan Dualia, ja klämppiä varsinkaan :D)
 
Niin no. Eipä klämpin kanssa ole tarkoitus käyttää mattoa. Ei mulla Garrardissa mitään klämppiä ole, paino löytyy mallia Thorens. Regan, jossa mulla on akryylilautanen käytän Michellin R-mallista klämppiä.
 
Joka päivä oppii jotain uutta ;). Dualin alumiinilautaselle en laittaisi levyä ilman mattoa.

( mutta kukas käski Dualia ostamaan )
 
Ei tietenkään. Alumiinilautaset ovat luku sinällään, kun ne pitää vaimentaa, joka on sen kumimaton tarkoitus. Tai jossain soittimissa tämä suurelta ostaltaan tehdaan kaksiosaisella levylautasella, kuten LP12. Kai Dualitkin hyviä soittimia on. Ei vaan kuulosta tuo sinun levarisi siltä, että klämppäämisestä mitään hyöytyä olisi, paitsi warpanneiden levyjen suoristaminen.

-i
 
Jep. Klämppäämisen hyödystä olen kuullut niin paljon puolesta ja vastaan, etten tiedä ketä uskoisin, ja nykyisessä soittimessani en pysty sitä itse helposti kokeilemaankaan. Joten olkoot miten tahansa. Warpanneita levyjä ei todellakaan Dualissa oikein pysty (levymaton kanssa) klämpillä suoristamaan.

Tämä meni hieman OT:ksi, mutta vain hieman :).
 
Nuorena nöösinä kehitin vinyylin uransuoristajan.

Katselin, että oli serkkutytöllä pölyinen levy ja levitin siihen reippaasti
asetonia pullosta. Ennenkuin ehdin pyyhkimään sen, ura siloittui
todella siististi aivan tasaiseksi pinnaksi. Vinyyli todella kiilsi! 8)

Siitä tuli toiselta puolelta soitettava levy.
Ei tarvinnut enää kääntää ollenkaan.

Ossi
 
Back
Ylös