Vinyylilevy CD:lle

lehtk

Käyttäjä
Liittynyt
15.2.2007
Viestejä
3 897
Kaupunki
Kerkkoo
Pitäisi siis kopioida vinyylilevy CD:lle. Aiheesta on keskusteltu aikaisemminkin, mutta en ymmärtänyt siitä mitään. Pitäisi saada rautalangasta väännetyt ohjeet.

Käytettävissä on vinyylivevysoitin ja vahvistin, jossa levysoitinesiaste ja linjaulostulo. Siinä ei pitäisi olla ongelmaa. Sitten on kolmisen vuotta vanha kannettava tietokone kirjoittavalla romppuasemalla, ohjelmistona Nero. Äänikorttina (??) SoundMAX Digital Audio. Ei linjasisäänmenoa. USB luonnollisesti ja mitä muuta sitten onkaan.

Asensin Audacityn, toivottoman monimutkaisen näköinen. Löytyisiköhän yksinkertaisempaa ohjelmaa? Kokeilin äänittämistä mikrofonisisäänmenon kautta, siitähän saa vain monoa. En onnistunut säätämään tasoa säröttömäksi, tuo ohjelma oli niin masentava vai mikähän on ongelma.

Mitä siis tehdä? Voin uhrata tähän muutaman euron, esimerkiksi hankkia jonkin kaapelin (USB:hen?).

KL
 
Jos kyseessä on vain yksi levy niin enpä kyllä itse lähtisi investoimaan kymmenien eurojen laitehankintoihin.. Vai onko tämä joku superharvinainen äänite jota ei todellakaan löydä netistä tai kaupasta jo valmiiksi digitaalisessa muodossa..? Jos on niin sitten kannattas varmaan ensin tsekata löytyskö jostain lähipiiristä, esim kaverilta, sopivalla line-in töpselillä varustettua PC:tä. Audacity lienee ihan sopiva ohjelmisto tuon jälkikäsittelyyn ja kappaleiden pätkimiseen eri tiedostoihin. Tärkeintä on säätää ne äänentasot (sekä input PCstä että ouput vahvarista) kuntoon jo digitointivaiheessa. Jos ne oli digitoitaessa väärin niin et saa jälkikäsittelemälläkään enää kunnollista aikaan koska osa informaatiosta on jo hukattu.
 
Hei

Olen itse myös aikeessa alkaa samanlaista projektia ja sitä varten olen kerännyt hieman aineistoa eli seuraavaa:

Yksityiskohtaista tietoa helppotajuisesti Kotimikro 18/2007 lehdessä 10 sivua kuvineen, joskin ohjelmana Samplitude 8SE. Kannattanee etsiä lehti ja lukea se läpi. Samoin aiheesta Mikrobitti 9/2007 lehdessä, joskaan ei niin perusteellisesti kuin Kotimikrossa.
 
Kiitokset vihjeistä ja kommenteista!

Monti, tuo Behringerin laite näyttää mielenkiintoiselta ja se löytyy Sounddatan hinnastostakin, 48 euroa.

suckho, kyseessä todellakin levyt, joita ei löydy mistään eikä niitä ole julkaistu CD:llä. Levyistä kiinnostuneet ovat jo aika epätoivoisia, onneksi asuvat ulkomailla eivätkä tunkeudu kotiin häiritsemään. Tietenkään en käytä heidän hädänalaista tilaansa hyväkseni... Olen kyllä harkinnut kopioiden teettämistä, mutta yritän nyt kuitenkin ensin itse. Ja on niitä levyjä sentään jonkin verran.

lommima, kiitos vinkistä. Perehdyn mainittuihin lehtiin.

KL
 
Kaverin kanssa aikanaan kikkailimme yhden 7":n CD:lle niin, että soitimme sen Debut III:lla, A/D-muunnoksen hoiteli Sonyn vanha MiniDisc-soitin, josta tavara kulki Toslink-piuhaa pitkin SB Audigy 2:lle ja äänitys tapahtui Audacityllä. MD-soitin taisi olla MDS-JE520, jonka sai viemään analogisen signaalin suoraan läpi digitaaliseen outputtiin.

Tuo Audacity saattaa vaikuttaa alkuun hilpan vaikealta, mutta on oikeastaan aika helppokäyttöinen ohjelma. Ei vaadi mahdottomia perehtymisiä. Se on myös ilmainen ja toimii eri ympäristöissä, joka taas on minulle vannoutuneena pingviinimiehenä varsin iloinen asia.

Parhaalta lähtökohdalta kuitenkin vaikuttaisi kunnon pyöritin ja RIAA, jolloin kohinanpoistoja ei juurikaan tarvitsisi tehdä. Tuo meidän viritelmämme ei oikein mairittelevaa lopputulosta antanut, mutta minkäs teet. Oli se parasta mitä silloin oli käsillä. Kun saisi jostain kunnollisen, vähintään 96/24-tarkkuudella toimivan A/D-muuntimen, niin kehtaisi jo ehkä hieman digitoidakin noita lättyjä. Kun sitä tulee nykyään ostettua mielummin vinyyliä, ja jotkut levyt olisi kiva saada autoonkin...
 
Back
Ylös