Vinyylikyntäjän sähköliitäntä

kuzma

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.12.2006
Viestejä
5 315
Kaupunki
Kuopio
Onko sellaisia (laadukkaampia?) vinyylisoittimia, joissa olisi irrotettava maadoitettu sähköjohto (eli soittimen persuksissa kolminapainen runkotökkeli)? Minä olen toistaiseksi törmännyt vain 2-napaisiin maadoittamattomiin johtoihin, enkä ankarasta surffaamisesta huolimatta ole löytänyt juurikaan kuvia vinyylisoittimien takapuolista :D.

Soittimen modaus mielessä...
 
Ok, kiitos. Noissa on jo varmaankin erillinen virtalähde/toimimoottori?

Onko mitään estettä että metallikantisen (Dual) soittimen maadoittaisi
=> tarvitaanko silti erillinen häiriömaadoitus <> vai tuleeko siitä peräti haittaa signaalille, maadoitussilmukkaa jne....

Eli onko Dualin kaltaisia rottelomalleja myös saatavana maadoitetulla piuhalla? :D
 
Tietääkseni ei ole saatavilla, mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun olen väärässä eikä varmasti viimonen.. :D
 
Ei kyllä se piuha tulee minulla suoraan soittimen runkoon upotettuun liitäntään. Virtaelektroniikka on täysin "sisäistetty". En kyllä tiedä miten moottori pelaa (tasa/vaihtosähkö, jännite) ja minkälaista elektroniikkaa se pitää sisällä.

Kannattaa miettiä että haluaako parantaa äänirasian maadoitusta vai onko ongelma virtalähteen/moottorin maadoitus. Noiden sekoittaminen saattaa olla no-no. Pahimmillaan levari sanoo präts kun kosket siihen. Saattaa hetkellisesti vipattaa muutkin ruumiinosat kuin jalka.
 
Heh heh, vai että jalka vipattaa. Sitten minusta, elävästä hifististä, tulisi vissiin kertalinttuulla kuollut flättäri :D.

Kyllä minä sähkötekniikan perusteet osaan, enkä taatusti tee turvatonta kytkentää. Eikä soittimessa ole tällä hetkellä mitään varsinaista ongelmaa, vaan aion tehdä (huom. yrittää tehdä) lastulevyrungon tilalle aitopuista. Samassa hötäkässä voisi uusia myös sähköliitännän jämäkämmäksi ja irrotettavaksi ja kenties myös asentaa käyttökytkimen mukavuussyistä. RCA-runkoliittimien asennus soittimen persuksiin on myös mielessä.

Niin alkuperäiseen kysymykseen, tuleeko ongelmaa häiriönpoistomielessä?
 
Eikös levysoittimen johdossa vahvistimeen ole jo valmiina erillinen maajohto, se jonka on tarkoitus kytkeä vahvistimeen signaalijohtojen lisäksi ?

En ole nähnyt levysoittimia, joissa olisi maadoitettu verkkoliitin, koska ed.main. kytkentä yleensä poistaa hurinan.

Mikä on modauksen perimmäinen tarkoitus ?
 
Äh, tuossahan se seisoo yläpuolella räntättynä.

Mutta sähköliitännän kannalta, modaisin jotta soittimessa olisi irrotettava sähköjohto, kuten missä tahansa paremman luokan hifilaitteessa. Jotta sen saa helposti irti, jos tarvitsee siirrellä soitinta räkistä pois jne. jne. Tai huollon kannalta irrotettava tökkeli on helpompi kuin perässä roikkuva johto. Näillä käyttötunneilla soitin kestää leikiten seuraavat 20v, joten pienikin käyttömukavuuden lisäys ei varmasti mene hukkaan.

Ei toisaalta ole järkeä laittaa kaksinapaista (maadoittamatonta) hempulaliitintä, joten sen on oltava maadoitettu kolminapainen. Tai sitten unohdamma koko jutun.
 
No laita siihen soittimeesi maadoitettu liitin mutta kytke siihen vaan ne kaksi karvaa soittimesta kiinni ja jätä maadoituspinni rauhaan. Silloin vehje säilyy maadoittamattomana, mutta toisaalta voit käyttää parempaa irtojohtoa, jos siitä on jotain iloa. (Onko?)
 
Niin ei saa tehdä. Vähän sama kun kehottaisit poliisia ajamaan kännissä :D.
 
Eikös niitä irtojohtoja ja liittimiä ole myös maadoittamattomalle johdolle? ???

Vai mikäs se [ur=javascript:showHiresPic('/images/highres/h28892.jpg');l]tämä [/url] on? :D Ymmärsinkö minä nyt jotain väärin?
 
...sähköliitäntä

Eikös ole olemassa myös asiallisen laatuisia 2-pinnisiä IEC-runkoliittimiä?
 
...sähköliitäntä

Kas, simultaanivastaus.
 
silmaauki sanoi:
Eikös niitä irtojohtoja ja liittimiä ole myös maadoittamattomalle johdolle? ???

Vai mikäs se [ur=javascript:showHiresPic('/images/highres/h28892.jpg');l]tämä [/url] on? :D Ymmärsinkö minä nyt jotain väärin?

En minä vaan tiedä mikä tuo on. Saisko tuon linkin oikein kirotettuna niin että se myös tmii ;)?
 
Vs: ...sähköliitäntä

Mallas sanoi:
Eikös ole olemassa myös asiallisen laatuisia 2-pinnisiä IEC-runkoliittimiä?

En tiedä onko asiallisia, huonoja on ainakin. Kaikki mitä minä olen käyttänyt sanovat ennenpitkää rits* räts*.
 
No nythän tuo kirkastui kerralla :). Ihan asiallisiltahan nuo näyttivät, ja olihan siellä maadoitettuakin runkoliitintä sekä sellaista kolmiosaista, josta maadoitustappi puuttuu (ei ehkä ihan suomimallia).

Jospa kävis tuolla yhdessä tai toisessakin sähköliikkeessä katsomassa miltä ne näyttävät luonnossa. Mutta bebekiin en mene, sieltä saa vain halpaa kiinaroskaa :(.
 
Eiköhän suurin osa levareista ole kaksoiseristettyjä. Eivät tarvitse suojamaadoitusta. Ja jos käyttöpaikassa ei ole suojamaadoitettuja pistorasioita, niin silloin suojamaadoitusta ei ole. Oli liitosjohto maadoitettu, tai ei. Toisaalta täytyy vahvistimen signaalimaa pitää erillään sähkömaasta. On muistettava, että samassa tilassa/ huoneessa olevat laitteet pitää kaikki olla suojamaadoitettuja. Kuten pistorasiat ja sähkölämmityspatterit. Valaisimia unohtamatta. Poikkeus tästä on kaksoiseristetyt laitteet. Ne tuplaneliöllä merkityt. Laitteeseen merkittyä suojausluokkaa ei saa muuttaa. Joten tuplaneliö- laitteen, sen kosketeltavia metalliosia ei sovi suojamaadoittaa. Tässä on perusteina mm. potentiaalierojen syntyminen, käyttöolosuhteiden ominaisuudet, jne. En sano muuta, kuin että minunkin olisi varmaankin syytä ruveta päivittää sähköturvallisuustietojani, koska edellisestä kerrasta on aikaa. Mutta ehkä harrastelijan yleensä olisi syytä aloittaa sähköturvallisuusasioiden opiskelu alusta lähtien.
 
Back
Ylös