Vinyyliharrastuksen oheiskama

pjkpjk

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.11.2006
Viestejä
231
Kaupunki
Vantaa
Vinyylin eläessä renessanssiaan on siihen liittyvän apulaitteiston ym. sälän määrä lisääntynyt eksponentiaalisesti. Ennen riitti säätelyyn minimaaliset apuvälineet; vaaka, protractor, hyvälaatuinen levy (ehkä jopa testilevy) ja korvat. Jotkut uudesta sälästä tuntuvat huuhaalta, joissain tuntuisi olevan järkeä.

Nyt olen huomannut erilaisten apulaitteiden lisääntyneen reilusti ja niiden luoneen ainakin allekirjoittaneeseen epäilyksen siemenen. Epäilystä on tullut monenlaista: Toisiko uusi apulaite vielä parannusta säätöihin/ääneen? Onko niiden parannuskohteet todellisia ongelmakohtia? Onko vaan parempi ettei tiedä mitä on pielessä ja kääntää lisää volaa? Rikkooko apulaite enemmän kuin korjaa? Pitäisikö jotkut laitteista tai softista löytyä kauppiailta?
Millaisia ajatuksia on muille vinyylin harrastajille tullut?

Alla pientä listaa, lisätkää muita.

http://www.adjustplus.de/
http://www.aesthetix.net/demagnitizer.php
http://www.analogueseduction.net/product/Furutech_Monza_LP_Stabiliser_-_Record_Clamp_MONZA
muutama muu lisää löytyy tästä opuksesta http://www.avguide.com/buyers-guide/the-absolute-soundhi-fi-guide-vinyl-playback
 
Zerodust löytyy täältäkin. Hyvä kapistus, ei huuhaata :)
 
Green stuff lienee monella käytössä. Itsellä ainakaan toistaiseksi ei vaikka harkinnut pitkään olen..
 
Mä olen korvannut Green Stuff:in Lyra SPT-litkulla. Tuntuu toimivan. Aika näyttää poistaako kaiken vai alkaako neulaan kerääntyä tavaraa. Olen uskaltanut käyttää puhdistusnestettä kun Skalassa on neulanvartena solid boron, eikä ontto.
 
Tuo "klämppi" ei mielestäni ole huuhaata mutta hiinan puolesta tuo linkin kapistus on aivan pöyristyttävä. Massaan perustuvat Pro-Jectin tai Puristukseen perustuva Michellin eivät kai satasta edes maksa.

Muistaakseni Luxman on myynyt kieputtimia joissa on jonkinlainen pumppu jolla levy imaistaa lautasta vasten. Tällöin ainakin kierot levyt oikeavat.

Sointiin vaikuttaa levyn kierouden/sen suoraksi saattamisen lisäksi se, miten levy koskee lautaseen. Eli onko levyn alla huopamattoa, kumia, korkkia tms. Klämppi muuttaa tätä kontaktia ja se muuttaa levyn värähtelyä. Klämpin käytön hyödyistä/haitoista tosin on ristiriitasia mielipiteitä (kuten kaikesta muustakin).
 
mielestäni paras apuväline on (imevä) levypesuri.
 
Hyvä että kanssaharrastajat käänsivät tämän ketjun positiiviselle puolelle ja aloittivat keskustelun niistä oheiskamoista, joista ovat kokeneet olevan hyötyä.

Levypesuri on täällä tietty käytössä ja myös green stuff. Harvemmin sitten tietty tarvii noita säätötyökaluja (vaaka, protactor, yms).
 
Protractoreista muuten se Avidin(?) malli SME:lle on ainakin kätevä. Käyttämistäni jopa ylivertaisin. Ainoa miinus se peilipinnan "kaksitasoisuus" if you know what I mean.

news1244109177.jpg


Levyklampista vielä sen verran, että periaatteessa levypaino on hieman eri asia ja joidenkin lähteiden mukaan jopa myös vaikuttaa soundillisesti hieman eri tavalla. Itsellä ei tästä erosta kokemusta, mutta preferoin silti käytettävyydeltään nimenomaan levypainoa. Itsellä Projectin mötky ja hyvin skulaa..

Levymatoista on myös jonkun verran kokemusta ja tällä hetkellä parhaalta tuntuu tuo Loricraftin kaksiosainen kumi/korkkimatto. Sitä ennen ehkä ykkösenä joskus aikanaan vanhassa soittimessani ollut Funk Achromat, joka teki aika selvän eron silloiseen kumimattoon.
 
^Kieltämättä tuo kaksitasoisuus hämää itseänikin. Vaatii paljon valoa toimiakseen kunnolla.

Itse oon putsaillut neulaa Green Stuffilla ja aina välillä dippaan timangia "Solid-State Stylus Cleaner"-geeliin (taitaa olla aika pitkälti sama kuin Onzow).
 
Omassa käytössä:

- Green Stuff: Sain tämän joskus Ossilta, joten olen käyttänyt neulan puhdistamiseen. Hyvin voisi olla joku noista muistakin vaihtoehdoista asian hoitamiseen.

- Neulapainovaaka: Käytössä Clearaudion versio. Peritaatteessa esim. Ortofonin kiikkulauta on erittäin toimiva peli tähän käyttöön, mutta digiversio on aika jees käyttömukavuuden vuoksi.

- Klamppi: Kuuluu kiinteästi oman soittimeni toimintaan, joten tällä hetkellä "pakollinen" varuste. En oikein omaa mielipidettä siitä onko puntista tai klampista hyötyä äänellisesti, mutta jos sillä saa siloitettua yhtään kieroa levyä, niin pidän sitä positiivisena asiana.

- Hiilikuituharja: Pölyt pois ennen soittoa.

- Protractori: Tuo Mikan mainitsema Avidin peili on hyvä. Tosin itse käytän sitä vain tarkistukseen, varsinaisen säädön teen SME:n omalla apuvälineellä, joka on osoittautunut tarkaksi ja nopeaksi. (Tähän liittyy myös SME:n muut varren säätöön liittyvät apuvälineet, mutta koska ne ovat vain tämän valmistajan tiettyihin varsiin sovellettavia, jätetään esitelemättä tarkemmin)

- Työkalupakki: Sisältää erinäisen valikoiman kuusiokoloavaimia, ruuvimeisseleitä, öljyä yms. rompetta, jota tarvitaan varsien ja rasioiden kanssa räplätessä. Erityisesti mainittava vatupassi. Omassa käytössä ei ole niitä pienempiä malleja tai "nappeja" vaan tuollainen 20cm pitkä malli.

- Testilevy: Käytän lähinnä anti-skatingin säätöön.

- Levypesuri: Käytössä Okki Nokki. Välillä uudetkin levyt ovat aika likaisia, joten tälle on käyttöä jatkuvasti.

- Muut: Valikoima erilaisia sisäpusseja ja kansia levyille. Esim. 12" lätyt saattavat tulla välillä pelkässä sisäpussissa tai albumin omat sisäpussit ovat kiiltopaperia tjms., joka tuntuu staattisuutensa vuoksi helposti naarmuttavan levyä.
Levyhyllyt, jotka mahdollistavat levyjen oikeaoppisen säilyttämisen. Levyluettelotietokanta (läppärissä ja kännykässä), jonka avulla tietysti voi löytää hyllystä etsimänsä, mutta myös tehdä hakuja mitä erilaisimmilla kriteereillä.
Levariteline, jossa on tarpeeksi tilaa soittimelle, on tukeva ja ennen kaikkea säädettävissä.

Enempiä ei nyt äkkiseltään tule mieleen. Täydennetään listaa tarvittaessa.


Edit: KABin strobolevy + lamppu unohtui. Oleellista oikean nopeuden säätämiseen.
 
Neulan puhdistamiseen käytän Green Stuffia ja Onzow Zero Dustia. Löytyy myös pari erilaista neulaharjaa, toinen hyvin lyhyillä harjoilla (tuli jonkun Benzin mukana) ja toinen pitkillä harjoilla (tuli Denonin mukana). Kerran pari vuodessa puhdistan neulan CRC Brakleenillä.

Neulapainoa olen mitannut niin Ortofonin kiikkulaudalla kuin myös Shure SFG-2 mekaanisella vaa’alla, mutta nykyisin käytän ainoastaan Clearaudion Weight Watcher digivaakaa.

Clearaudiolta löytyy myös isohko pyöreä kuplavaaka levysoittimen vaateriin asettamiseen.

Soittimessani on klamppi tehdasasetuksena. Vaihtoehtoinen klampiton versio onnistuu Anniversary Ringmat 330 –maton avulla.

Levypesuri on Clearaudio Smart Matrix, jossa imuvarret niin 7” kuin 12” levyille. Erilaisia pesunesteitä on kokeiltu, nyt käytössä Okki Nokkin tiiviste.

Pintapölyn pyyhintään löytyy parikin hiilikuituharjaa mm. Goldring (Hunt, Milty) Super Exstatic.

Protractoreita löytyy useita mm. Avidin Rega, Linn, SME ja Universal –versiot, Mobile Fidelityn Geo-Disc ja SMEen omat työkalut sekä nippu testilevyjen mukana tuolleita. Pari kolme erilaista voisi vielä kokoelmiin hankkia…

Testilevyjä löytyy Hifi News Test Record HFN001 ja HFN002 sekä Image Hifin Vinyl Essentials. The Cardas Frequency Sweep and Burn-in Record on enempi tuollainen huolto- ja burn-inlevy, mutta sitäkin siis käytän aika ajoin.

Strobolevyjä löytyy pari mm. SMEen mukana tuleva oma.

Sitten löytyy tarviikeina kuusioavaimia, pulttisarjoja (SME), rasia- ja varsijohtoja, levypusseja, suojamuoveja…
 
Neulanpuhdistusta täällä hoidetaan puhaltamalla neulaan jos siinä on näkyvää töhnää. Pitäisi jotakin tököttiä sitäkin varten oikeastaan hommata.

Pieni putsaus ennen soittoa hiilikuituharjalla (halpa vivanco, olen harkinnut super extaticin ostamista)

Levyt pestään reseptillä tislattu vesi ja puuterivippa, joskus ostan vielä pesurin kunhan on tarpeeksi levyjä

Funkin Achromat toimi entisessä soittimessa mattona, mutta on nyt lainassa sihviksellä. Kunhan saan korotuspalikoita (lisää) tuohon varteen, niin sitten menee Achromat tuohonkin pyörittimeen.

Neulapainoa varten Pro-jectin digivaaka, joka on kyllä alkanut osoittaa kuolemisen merkkejä.

Protractorina toimii Avidin Rega, loistava peli

Testilevynä Hifi News HFN 002

Kasa muovitaskuja löytyy hyllystä, mutta en ole kyllä niitä pahemmin laittanut levyihin. Pitäisi sisäpusseja ostaa tosin aikamoinen läjä, tarvetta on.

Lisäksi Lidlistä ostetu pikkiriikkinen alumiininen salkku, jonka sisällä on pieniä ruuvimeisseleitä ja kuusiokoloavaimia. Sisältää myös pihdit, sivuleikkurit sekä näppärän suurennuslasin neulan lähempää tutkimista varten. Hyllyssä on myös taskukokoinen kalapakki, joka sisältää ruuveja ja muuta sälää jota voi mahdollisesti tarvita mm. toisen vastapainon äänivarteen.

Vatupassi on kaupasta saatu pienin mahdollinen (n. 20 cm pitkä)

Soitin on Targetin laitetason vinyylitason päällä, joka on aika otollinen paikka sille. Ainut ongelma on sijoittelu (kajareiden välissä), koska sisäänpäin ampuvat bassoelementit aiheuttavat epäilemättä värinöitä. Tämä on tarkoitus korjata siirtämällä laitetaso toiseen paikkaan, kunhan jaksaisi vain.
 
Okki Nokki, Zerodust, HFN testilevy, Green Stuff, Antistaattiset levypussit, hiilikuituharjat (levyjen ja neulan siistimiseen), neulavaaka, vatupassit/kuplavaa'at onkin jo lueteltu.

Lisäksi löytyy Nagaoka CL-152 rulla levyjen puhdistukseen sekä Zerostat antistaattinen pyssy.

...ja tällä hetkellä on lainassa yhdistyksen Furutech DF-2 levyprässi :)

T. Teme
 
^Toimiiko tuo Zerostat? Meillä on hiukan ongelmaa levyjen staattisuuden kanssa.
 
Kiukas sanoi:
^Toimiiko tuo Zerostat? Meillä on hiukan ongelmaa levyjen staattisuuden kanssa.

Kyllä siitä hyötyä on vaikka ihan kuriositeettina sen alunperin hankin. Eli jos on ongelmia että levarin huopamatto jää älppäriin kiinni ja lähtee siitä ritisten pois, niin Zerostat käsittelyn jälkeen tuota ei tapahdu. Käsittelyä ei kovin usein tarvitse tehdä eli tuo pistooli on aika pitkäikäinen. Itse käytän Zerostatia pääasiassa levarin huopamattoon ja harvemmin itse leyvyihin (joihin käytän antistaattisia levypusseja, okki nokkia sekä hiilikuituharjaa).

T. Teme
 
Kiitoksia Teme analyysista. Menee hankinta listalle.

Levarin vierestä löytyy Zerodust, Super exstatic harja ja Okki Nokin harja.
 
Levyjen staattisuushan on vähän vuodenajasta kiinni. Syksyllä/talvella kun taloja lämmitetään niin ilmankosteus putoaa. Siitä sitten taas kuulemma johtuu osin nuo staattisuusongelmat.

Siinä mielessä vinyyliharrastajalla(kin) voisi olla ilmankostutin oheiskamana. ;)
 
Mitenkäs usein Green Stuffin käyttäjät neulaansa tuolla raapivat? Musiikin.com:ssa käydessäni neulalle näytettiin Green Stuffia aina levyn käännön yhteydessä. Tuntuu melko hurjalta.
 
Back
Ylös