Vinyyliharrastuksen ensiaskeleet

Vinnie

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.12.2009
Viestejä
92
Tervehdys

Pääsi tuo vinyylikärpänen hieman puraisemaan. Itse en koskaan junnuna vinyylejä pahemmin kunnellut, vaan C-kaseteilla mentiin. Vaimolla on kuitenkin ihan ok kokoinen levykokoelma ja niinpä viime aikoina olen kuunnellut vinyylejä yhä enemmän.

Levysoittimena toimii jokunen vuosi sitten hankittu Pro-Ject Debut II ja sen olen kytkenyt suoraan AV-vahvistimeen. Vahvistin on Pioneer SC-LX72, jossa siis phono sisääntulo. Veikkaan, että tämä kombo on aika monelle palstalaiselle aikamoinen no-no, mutta minulle tähän asti ollut ihan riittävä. Nyt tekisi kuitenkin mieli vähän viritellä laitteistoa paremman äänenlaadun toivossa. Mistä aloittaa? Ajatus olisi pitää kustannukset melko alhaisina, eli välttämättä en olisi uutta levysoitinta hankkimassa. Olisiko uusi rasia tai erillinen levysoitinvahvistin hyvä idea? Mitä merkkejä ja malleja tuohon Pro-Ject Debut II:en kannattaisi harkita? Lisätietona kaiuttimina toimii Monitor Audion GS20.

Toinen kysymys on, mistä hankkia hyvälaatuisia uusia vinyylilevyjä? Huuto.netissä noita käytettyjä on sivutolkulla, mutta niiden parin hankkimani levyn kunto on ollut välttävä. Mieli tekisi hankkia hyviä levyjä, jotta saisi maksimaalisen nautinnon kuuntelusta.

Pahoittelen, jos tästä on aikaisemmin ollut keskustelua, mutta en itse ainakaan mitään "kaiken kattavaa" threadiä löytänyt.

Hyvää joulua!

Vinnie
 
Helsingissä Freda/roba on ns vinyylimiehen mesta =)) Siellä on High end studio, classic audio,soundworks(laitteet) popparienkeli, stupido shop ym (levyt) melkein kaikilla noilla on myös ns verkkokauppa tai lähettävät tavaraa myös pidemmälle. Ensinmäiseksi tossa sun setissä lähtisin kokeilemaan erillistä Riaa astetta jota esim tuolta High end studiolta saa vaikkapa pro-ject,in omaa tai sitten erittäin suosittua cambridge audiota, samaisesta paikasta saa myös hinta/laatusuhteeltaan käsittämättömän hyviä nagaoka rasioita =) siellä on se Jari Råback joka tietää aika paljon näistä vinyyliasioista ja varmasti osaa neuvoa =)
 
Nikon kans samaa mieltä että helpoin alkaa "virittämään" levysoitinta on aloittaa rasiasta ja Riaa:sta
Esim. myyntipalstalla on myytävänä toi Cambridge Audio Azur 640P RIAA on erittän hyvä ja halpa ratkaisu aloittaa muutoksien haku/teko.

Itselläkin oli ensimmäinen riaa juurikin toi sama Cambridge Audio Azur 640P ja mielestäni mainio laite hintaansa nähden, tuosta laitteesta taitaa olla juttuakin aika paljon tälläkin palstalla!
 
Kiitos kommenteista. CA:n ja Pro-Jectin RIIAt olinkin jo bongannut mahdollisina vaihtoehtoina. Varmaan noista nikon mainitsemista liikkeistä löytyy rasiallekkin hyvä vaihtoehto. Olin vaan ajatellut vältellä kunnon liikkeeseen menemistä, koska pelkään, että touhu lähtee lapasesta :D

Pitänee ensi vuoden alussa kuitenkin käydä uhmaamassa kohtaloa. Nuo levykaupat olivatkin tosi hyvä vinkki. Olen kävellyt popparienkelin ohi joskus aikoinaan päivittäin useaan otteeseen, mutta en koskaan pistäytynyt sisään. Tuleepahan sekin asia korjattua.
 
Siinä on viiskulmassa monta hyvää levykauppaa, josta voi ostaa levyjä. Ne ovat erikoistuneet musiikkityylien perusteella, mutta aluksi ainakin kannattaa vierailla niissä kaikissa.
 
Vinnie sanoi:
Toinen kysymys on, mistä hankkia hyvälaatuisia uusia vinyylilevyjä? Huuto.netissä noita käytettyjä on sivutolkulla, mutta niiden parin hankkimani levyn kunto on ollut välttävä. Mieli tekisi hankkia hyviä levyjä, jotta saisi maksimaalisen nautinnon kuuntelusta.

Netistä tilaamalla minulla on pääsääntöisesti hyviä kokemuksia levyjen laadusta. Toki jos tilaa Amazonista tai eBay:sta, huonokuntoisen levyn palauttaminen voi olla hieman hankalaa. Hinnat ovat näissä edulliset ja varsinkin Amazon myös postikuluiltaan halpa.

Kotimainen vaihtoehto on LevykauppaX, jonka palautus/vaihtopolitiikka on erinomainen. Yleensä sieltä tilattaessa levyt on pakattu hyvin, mutta joskus uudenkin levyn prässi saattaa olla huono. Silloin palautus toimii niin, että kirjoittaa pienen lapun levyn viasta, laittaa sen levyn kanssa alkuperäiseen laatikkoon ja vie sen postiin, jossa se otetaan ilman rahan siirtymistä vastaan ja toimitetaan LevykauppaX:ään. Sieltä tulee sitten uusi tilalle ilman kuluja. Hyvin on toiminut minulla.

Käytettyjen osalta eBay:ssa on aika hyvin selitetty levyjen kunto, mutta vinyyleissä on aina riskejä. Kannattaa varautua siihen, että aina silloin tällöin tulee pettymyksiä. Iloisia yllätyksiä tapahtuu myös ja joissain vanhoissa vinyyleiss saattaa olla aivan erinomainen soundi.

Edellä mainitut kivijalkakaupat tarjoavat sitten hyvää palvelua ja vinkkejä. Vinyylilevyjen ostajalla on nykyisin hyvä tilanne.

Tervetuloa vinyyliharrastajaksi :)
 
Askel eteenpäin? Käväisin alkuviikosta tuolla Fredan kulmilla ja tutustuin niin laitemyyjien kuin levyliikkeiden valimkoimaan. Laitepuolella voisi todeta, että ilmeisesti tuo Pro-Ject Debut on ihan ok soitin, kunhan siihen vaihtaa rasian ja mahdollisesti lautaslevyn. Sen lisäksi Riia olisi seuraava parannuskohde. Mielipiteet olivat, että AV-vahvistimen phono liitäntä, on luultavasti toteutettu samalla periaatteella, kun debutin rasia, eli malli on toimiva, mutta ei paljoa enempää. Sain oikein asiallista neuvontaa HESistä ja musiikin.comista, kiitos heille.

Neulanpainon tarkistaminen oli myös asia jota neuvottiin. Tein sen, mutta mielstäni se oli kohdillaan. Tai ainakin kun väänsin vastapainoa, niin varsi oli tasapainossa kun mittalevy oli nollan kohdalla. Ja mielestäni tuo downforce oli 17,5 kohdalla ennen säätämistä, eli juuri siinä missä sen ilmeisesti pitäisi olla. Tosin tuo asteikko on aika tiheässä ja vastapainon vääntäminen edes vähän, muutti tasapainoa aika paljon, joten tuossa pitäisi ehdottomasti käyttää neulavaakaa (!?). Ohjekirjasta huomasin, että anti-skating pitäisi asettaa keskimmäiseen hahloon, mutta se on ollut viime aikoina viimeisessä. Onkohan tästä aiheutunut tuhoa levyille tai neulalle?

Rasian vaidon suhteen olen hiukan epäileväinen, että taitoni sen kohdistamiseen riittäisivät, mutta toisaalta haluaisin oppia juuri tällaisia asioita. Eli kysymys, mikä on todennäköisyys ryssiä ja mitä tuhoa siinä voi saada aikaan?

Levykaupat olivat mielestäni positiivinen kokemus. Levyjä oli paljon ja niitä sai rauhassa pläräillä. Olo liikkeissä ehkä ei ollut minulle ihan kotoisin, mutta kuvittelen oppivani tavoille 8). Stupidossa ja Digeliuksella oli selkeästi hyvät valikoimat, kun taas Popparin valikoima oli lievä pettymys. Nettikauppojakin olen selaillut ja tuo Jyrkin mainitsema LevykauppaX on seuraava tutustumisen kohde.

Levyistä jäi oikeastaan sellainen kysymys mieleen, että miten laadukkaita nämä uuspainot ovat noin yleensä? Ja mistä tunnistaa huono prässi?

Terveisin

Vinnie
 
Vinnie sanoi:
Levyistä jäi oikeastaan sellainen kysymys mieleen, että miten laadukkaita nämä uuspainot ovat noin yleensä? Ja mistä tunnistaa huono prässi?

Uusintapainoksissa laatu vaihtelee aivan laidasta laitaan. Siksi tilaan ne paikasta, jossa palautus sujuu hyvin ja helposti. Eräät yhtiöt, kuten Mobile Fidelity, ovat nimen omaan keskittyneet laadukkaiden uusintajulkaisujen tekemiseen (tosin hinta on hieman korkeampi). Yleensä ottaen kuitenkin vanhoissa hyväkuntoisissa levyissä laatu on parempi kuin uusissa levyissä, koska vinyylilevyjen kulta-aika ja laadukkaiden prässien tekeminen sijoittuivat ennen cd-aikaa. Silti uusissakin levyissä on aivan hyviä prässejä suurin osa.

Huono prässi on helppo tunnistaa kuuntelemalla. Siinä voi olla myös näkyviä "epämuodostumia". Omalla kohdallani yleisin vika on toisen tai molempien kanavien säröytyminen, joka on helppo kuulla. Silloin levy lähtee takaisin myyjälle hyvin nopeasti. Jotkut levyt on prässätty modernisti kierrätysvinyylistä, mikä on henkilökohtaisesti johtanut lukuisiin palautusprosesseihin. Näissä levyissä ei ole kiiltoa tai se on epätasaista. Soundi on usein kamala.

Yleensä vanhemmat hyväkuntoiset levyt soivat parhaiten. Aika ennen digitekniikkaa oli vinyylilevyjen ja siltä ajalta on yleensä turvallista ostaa levyjä, joissa ei päällisin puolin ole huomautettavaa. Toki nekin voivat olla piloilla /esim. rätinän vuoksi), mutta ainakin minulla harvemmin.
 
Tuohon levysoitimen säätämiseen on tehty yhdistyksen toimesta jopa oma ohjekirjanen. Valitettavasti se vaan on loppu ja uusintapainoksesta ei ole ainakaan vielä tietoa.

Käytettyjen levyjen osto on yleensä hieman tuuripeliä, kuten Jyrki_P edellä kuvasi. Luulen, että useimmille netistä levyjä hakeville on muodostunut omat suosikkitoimittajat. Mulla se on funrecords.de, josta olen parin vuoden aikana tilannut varmaan jo parisataa levyä. Niistä kahden osalta oli aihetta reklamaatioon, joihin sain välitömästi hyvityksen. Huuto.netistä varmaan löytyy myös luotettavia kaupiaita, mutta siellä lienee myös niitä joiden luokitukseen ei ole luottamista ja levyt voi olla missä kunnossa tahansa.

Käytettyjen levyjen (ja myös uusien) kanssa pelatessa yksi melko tärkeä hankinta on levypesuri. Käsinpesullakin pärjää, mutta jos levyjä tulee hankituksi paljon, niin silloin pesukone on kova sana. Pesukoneista ja levyjen pesusta tai puhdistamisesta löytyy foorumilta omia ketjujaan:
Vinyylilevyjen peseminen ja levypesurit
Puuliiman käyttö levyjen puhdistuksessa

Ja löytyyhän tuolta vinyylialeelta varmaan muitakin mielenkiintoisia ketjua vaikka neulan puhdistuksesta, suojapusseista ja levyjen käsittelystä.

Hieman liian suuri antiskating arvo ei varmaan ole mitään levyjä pilannut. Lähinnä se on varmaan heikentänyt sitä toistoa sillä hetkellä. Haet sille korvakuulolta sopivan kohda ja jos et havaitse eroja, niin laita se rasian valmistajan suositusarvojen keskikohtaan. Neulapainovaa'aksi muuten omasta mielestäni on paras perinteinen kiikku. Se kun on vielä halpakin. Kysy sitä vaikka noista liikkeistä, joissa olet jo käynyt.
 
silmaauki sanoi:
Tuohon levysoitimen säätämiseen on tehty yhdistyksen toimesta jopa oma ohjekirjanen. Valitettavasti se vaan on loppu ja uusintapainoksesta ei ole ainakaan vielä tietoa.

Minä ainakin ostin itselleni tuon kirjasen syksyllä Tampereelta Sound Factor:sta eli kannattanee kysäistä Mitrolta mahtaako hänellä vielä olla niitä...
 
Back
Ylös