Vinyyli "pilasi" cd:n

Vinyylihän oli meikäläisen nuoruuden formaatti joka ei koskaan ole jäähyllä ollut.Kalusto tosin oli pitkään perusmeininkiä tyyliin dual/ortofon. Kun cd sitten 80-luvun lopulla löi läpi tuli toki siihenkin sorruttua. Enempi cd-vetoisena mentiin 2000 luvulle saakka kunnes tutustuin harrastajaan jolla oli oikeasti hyvä vinyylikieputin.Etenkin äänittet tuonne lähelle 2000 lukua tuntuvat vaan soivan paljon täyteläisemmin kunnon vinyylillä...Itselläkin nykyään on kohtuukieputin jolla homma toimii, mutta se on nyt määrittämättömän ajan päivitettävänä moottorin ja ohjausyksikön osalta, joten sekös alkaa ahdistamaan...

t.Pertsa
 
panum sanoi:
... cd:n kuuntelu on ja varsinkin osto on jäänyt.

Mä ostin ekan uuden vinykän v. -76 ja takuuvarmasti viimeisen -86. Eipä noita hopeakiekkojakaan ole enää kymmeneen vuoteen kuin ehkä muutama osteltu, kun kirjastosta kopsatut CD-R:t tarjoavat saman taiteellisen elämyksen kuin kaupan olevat :D


Markku sanoi:
Kolsjaa kompatakseni en tosiaankaan ymmärrä mikä ihmeen vinyylinpalvontamania on meneillään ollakseen tosiharrastaja/katu-uskottava tällä palstalla.

Tää on tätä trendikästä retroilua. Tarkkamarkat hokaa hoitaa hommelit vintagella mutta pisteenkeruussa ostin hölmöyksissäni uutta vinyylikalustoa vaikken niillä oikeastaan yhtikäs mitään tee, korkeintaan vertaan kerran vuodessa lennosta CD vs. vinyyli ja kuuntelen töpselin asentoja :p :D
 
Palvottiinhan sitä Apinoiden planeetta -leffassakin ydinpommia. Miksei sitä voisi samalla tavoin palvoa vinykkää, kiintolevyä tai CD:tä. Itse tykkään että noista formaateista vinykässä on paras kansitaide.
 
Vastaus kysymykseen: Ei ainakaan täällä ole voinut pilata kun ensin oli noita vinyköitä, sitten vasta hankin 80-luvun alussa cd-soittimen.
 
Aikas kärkkäitä vastauksia osalla. :-\
Itse olen tälläinen uusvinylisti jolle vinyylisoitin toi musiikinkuuntelun takaisin elämään. CD-levyjä ei ole sittemmin tullut hankittua. Kunnolinen cd-soitin kylläkin pitäisi myös hommata jotta raaskisi joitain cd-hankintojakin tehdä. Olen jättänyt haluamiani levyjä ostamatta sen takia kun ei ole saatavilla kuin cd:llä.
Eli kyllä tavallaan itselleni on käynyt niin että cd ei maistu mutta hyvällä tavalla. Musiikkia on tullut kuunneltua levysoittimen hankinnan jälkeen huomattavasti enemmän ja nautittavalla tavalla.
 
Mutta missä on Pirkka ??? Kyllä tämä tuore ja innoittava keskustelu kaipaisi ehdottomasti Pirkan raikasta näkökulmaa... :p
 
Pirkka lähti Kiinaan ilman läppäriä.
 
Kyllä silloin jos vinyylilähde on hyvällä tasolla niin suattaapa olla että cd ei oikein kuulosta miltään siihen verrattuna. Minä olen vinyylin uusiokuluttaja mutta on siinä hyvässa vinyylisaundissa vaan sellaista taikaa mihin harvemmalla cd:llä törmää. En nyt silti sanoisi että vinyyli täysin on cd:tä pilannut sillä molemmissa on puolensa ja molempia kuuntelen. Kaikkia hyviä levyjä ei edelleenkään molemmissa formaateissa saa.
 
Törmäsin juuri ilmiöön nimeltä Holga-kamera. Wikipedian artikkelissa on kuvattu ilmiötä, joka on selvästi sukua vinyyliharrastukselle:

Holga on yksinkertainen kiinalaisvalmisteinen muovinen keskikoon filmikamera. Useimmat pitävät Holgaa lelukamerana, mutta Holgalla on myös vahva kannattajajoukko ns. vakavien valokuvauksen harrastajien keskuudessa. Kameralle tyypillisiä piirteitä ovat vahva vinjetointi, epäterävyys, valovuodot ja vääristymät. Nämä ominaisuudet aiheutuvat kameran valmistuksen olemattomasta laadun valvonnasta ja ehkä myös osittain heikosta suunnittelusta. Näitä piirteitä pidetään yleensä valokuvan laatua heikentävinä ominaisuuksina, mutta Holgan tapauksessa ne lasketaan usein eduksi. Holgan yksilölliset piirteet tuovat parhaassa tapauksessa huomattavaa lisäarvoa kuvaan.

;)
 
Tiukkapipo sanoi:
Törmäsin juuri ilmiöön nimeltä Holga-kamera. Wikipedian artikkelissa on kuvattu ilmiötä, joka on selvästi sukua vinyyliharrastukselle:

;)
On muuten yllättävän kova hittituote fotokaupoissa näin Joulun alla, joten et ihan tuulesta temmannut ajatusta ;)
 
Minulla kävi ihan päinvastoin. Juuri kun olin saanut vinyylin toimimaan hienosti niin menin rakentamaan 32 bittisen DACin. Eli muuntimena on maailman toistaiseksi ainoa 32 bit muunnin, ESS Sabre32 Reference.

Kuuntelin aikani ja meni vinyylivehkeet myyntiin, kaikki. Näin siis meillä.

Hyvää Joulua kaikille, t. Tapsa
 
TapsaS sanoi:
Minulla kävi ihan päinvastoin. Juuri kun olin saanut vinyylin toimimaan hienosti niin menin rakentamaan 32 bittisen DACin. Eli muuntimena on maailman toistaiseksi ainoa 32 bit muunnin, ESS Sabre32 Reference.

Kuuntelin aikani ja meni vinyylivehkeet myyntiin, kaikki. Näin siis meillä.

Hyvää Joulua kaikille, t. Tapsa

Tuosta tulee väkisin mieleen nuoruusajan monen päivän biletysputket joiden jälkeen arkeen palaaminen vaati juustohöylän piilottamisen. :D
 
Mulla kävi niin, että mulla oli nöösikloppina sellanen pioneerin stereotorni jossa oli erillinen cd-soitin, sellanen dekki+vahvari osa sekä "leikisti erillään olevat viritin ja levari. Kuuntelin silloin vinyyleitä ja cd.tä varmaan 50%50%. Silloin sen soittimen ääni oli karmea hento ja diskantti voittoinen. Pidin cd:tä selvästi parempana aina siihen asti kunnes kuulin ensimmäistä kertaa kaverin salora hifi 6000 jotain, stereoiden kautta vinyyliä. Sii kyseessä toisiaan ollut mikään ihmeellinen soitin muta kuitenkin huomattavasti parempi kuin tuo paketti pioneeri. Sen jäkeen suunnittelin ja etsin "hyvää" levaria kunnes sain ilmaiseksi rotel rp-400 soittimen joka sittemmin vaihtui H/K t40. Tosiaan en ole pahemmin kuullut niitä laadukkampia cd- soittimia (kerran liikkeessä jossa oli muukin kalusto tod tasokasta ja liian kallista minulle) joten mene ja tiedä millainen ääni nissä on. Tykkään varmasti myös vinyylin masterointi tavasta enämpi kuin cd.n
 
Tiukkapipo sanoi:
... ilmiötä, joka on selvästi sukua vinyyliharrastukselle:

te elätte niin väärässä ajassa, mä nii-iin haluaisin ranteeseeni tätä aikaa :

"The fundamentals remain the same: belt drive, ball-bearings, linear oscillating-weight, spring barrels in a V configuration like the cylinders of a sports car."

tag-heuer-monaco-v4-news.jpg


mutta kuten haluttavien hihnavetoisten kanssa monesti on , ei mulla ole ^ tuohon varaa.
( Bayerische , hör du mej ? :D )

Hyvää vkonloppua , t. ' RIF '
 
Tawe sanoi:
Pirkka lähti Kiinaan ilman läppäriä.

Onhan sillä varmaan se läppäri mukana, mutta yrittää pitää itsensä vain tällä kertaa aisoissa. Lukee ketjua ja syö jotain paikallista rauhottavaa. >:D

Ei vaan, eikähän se Pirkka taas oman totuuden vinyylistä kerro kun palaille suomeen ja hyvä niin, tylsäähään tää olisi jos kaikki ymmärtäisi vinyylin parhauden. ;)

Jyri
 
Back
Ylös