Vinyyli- ja hifiharrastuksen aloittaminen opiskelijabudjetilla

Tällaisella soittelen itse. Kyllä siihenkin kannattaa jotain vaivaa nähdä siihen etuvahvistimeen. Sillä kun on suhteellisen vaativa tehtävä: pitää vahvistaa parin millivoltin signaaleja, ja vielä niin, että matalimpia taajuuksia pitää vahvistaa 40dB enemmän, kuin korkeimpia. Että näin...

Passiivinen ja diskreetti, siinäpä taikasanat. Oparitoteutuksia saa kaupasta niin halvalla, että niitä ei kannata mielestäni itse lähteä tekemään, kun kohtuuhinnalla saa paljon parempaa. Kaveri tuossa duunasi yhden opari-riaan, ja vertailtiin sitä (kun se kerran tahtos) tuohon inDiscreetiin tässä meillä Michellin perässä, ja eräs hifiä tuntematon totesi vaihdon jälkeen että "onhan tässä ihan tajuton ero". Eikä muuten nököttänyt spotissa hän...

Tuohon projektiin sain upotettua 50 euroa. Tietty, rakennussarjana tuota ei saa mistään, ja tuon virtalähteen tein IC-rekkuloilla, kun en jaksanut laiskuuttani väsätä tuota alkuperäistä lähdettä. Toimii ja kestää hyvin vertailun Black Cube SE:n kanssa. Parantamisen varaa tosin tuossakin vielä olisi, diffiasteille vakiovirtageneraattorit nyt heti ensimmäiseksi ja J-FET:ejä bipojen tilalle...
 
Mulla on ollut tällainen setup:

Vahvistin: 80-luvun JVC A-K100
CD: Sony, jokin ensimmäisistä malleista. Sanoi itsensä irti pari vuotta sitten.
Behringer 2030A- aktiivikajarit, kytkettynä pieneen behkun mikseriin.
Levari: Philips FP 140A
Muu kuin Behringerin laitteisto on ollut papalta saatua.
Behkut ovat olleet iloinen yllätys käytössä. Ongelmia ei ole ollut, mitä nyt käyttömukavuus ei ole ihan parhaimmasta päästä, kun on ollut mikserikin välissä.

Nyt olen pikkuhiljaa alkanut päivittää laitteistoa.
-CD piti uusia (H&K HD 970)
-Project Debut III E

Seuraava vaihe mietityttää: nyt olisi noin 400-500e käytettävissä, ja olen miettinyt, kannattaako tuolla summalla vaihtaa nykyisiä kaiuttimia (ja kenties samalla vahvistinta). Vaihtoehtona myös radiovirittimen hankkiminen. Jos vahvistin vaihtuu, tarvitsee todennäköisesti myös RIAA-korjaimen.
NADin C315BEE ja Q-acousticsin 1020i- kajarit kiinnostavat. Onko parempia ideoita? Ulkomailta jos tilaa, niin tuokin setup voisi mahtua hintaraameihin.
 
Nykyinen soittimeni on Teknarin SL-D3 AT95E-rasialla. Onko arvon herroilla/rouvilla näkemystä siitä, kuinka paljon pitää latoa valuuttaa pöytään, että saa soinniltaan vastaavan tai hiukan paremman nykysoittimen? Onko noista muutaman satasen Regoista, Pro-Jecteista yms. vastusta Teknarille? Soittimen vaihto kiinnostaisi lähinnä ulkonäkösyistä, mutta ei se parempi äänikään pahitteeksi olisi.
 
Kaverille laitoin yhden tuollaisen SL-D3:n kuntoon (varsiputken vaihto ja uudelleenjohdotus), ja siihen Gradon Silverin. Pitää myöntää, että aika vakaasointinen tapaus on kyseessä, ja ihan pikkurahalla paremmaksi laittaminen voi olla hankalaa. Noh, eihän tuo varsinaisesti hienostunut ole soinniltaan, tosin. Pro-Jectin Xpression III voisi varsinkin speedboxilla ryyditettynä olla asiaa. Ihan halpahan se ei ole, varsinkaan kun tuohon pitäisi laskea sitten vielä rasiaan menevät tuohet päälle. DL-160 voisi olla mielenkiintoinen parittaa tuon kanssa...
 
Vielä palatakseni tähän hifi- tai vinyyliharrastuksen aloittamiseen opiskelijabudjetilla. Eräs keino on hankkia noita 70-luvun vintagelaitteita. Jos viitsii vähän lukea tietoa netistä, mitkä mallit ovat hyviä, voi parhaimmillaan saada ihan muutamalla kympillä laitteita, jotka vastaavat (elleivät jossain suhteissa ylitäkin) tasoltaan noita samojen massavalmistajien nykyisiä budjettilaitteita. Käytettyä ostamalla tuet myös kestävää kehitystä eikä tarvitse miettiä, että onko sitä omaa sNADia tai CA:ta kolvannut joku kiinalainen lapsi nälkäpalkalla.

Tämä tuli mieleen, kun löysin itselleni kohtuuhintaan Marantzin 2225:sen. Ääni on mielestäni melkoisen hyvä, erityisesti vinyyliltä kuunneltuna. Vinyyliharrastajan kannalta noissa 70-luvun laitteissa on usein tasokas sisäinen RIAA, sillä sehän oli siihen aikaan se pääformaatti. Myös kuulokevahvistimet ovat noissa yllättävän hyviä - virittimestä puhumattakaan. Tämä vähentää heti rahan tarvetta, kun ei tarvitse hankkia erillisiä lootia.

Varmasti rikkaammat naureskelevat tällaisille laitteille, mutta itselleni tästä on iloa pitkäksi aikaa. Eihän noiden vanhojen laitteiden tyylikäs muotoilu ja retroarvo voi olla vaikuttamatta kuuntelukokemukseen, mutta subjektiivisen ja objektiivisen sekoittumista tapahtuu kyllä samalla tavalla uusillakin laitteilla. Halpoja laitteita ostaessa ei vaan tarvitse uskotella itselleen, että kyllä tämä kuulostaa ihan 500 euron vahvistimelta, vaan pettymyksen voi myös helpommin myöntää, jos sellainen tulee kohdalle.

Noita Marantzeja liikkuu huuto.netissä ja kirpputorit sekä osto- ja myyntiliikkeet ovat pullollaan vanhoja Pioneereja. Kannattaa vaan ensin tosiaan selvittää, että mitä malleja keräilijät pitävät arvossa. Linkkejä vintagesivuista löytyy tuosta erillisestä vintageketjusta.

Huono puoli noissa 70-luvun laitteissa on, että niitä voi joutua vähän restauroimaan ennen kuin ne toimivat optimaalisesti. Nupit on usein vähintäänkin pölyiset ja recappaus voi kuulemma kirkastaa ääntä. Lisäksi kaiutinliitännät ovat melko heppoisia, mikä kertoo siitä, että nuo olivat aikanaan niitä massalaitteita. Silloin vaan niihin panostettiin jonkin verran enemmän.
 
cnr sanoi:
NADin C315BEE ja Q-acousticsin 1020i- kajarit kiinnostavat. Onko parempia ideoita? Ulkomailta jos tilaa, niin tuokin setup voisi mahtua hintaraameihin.

Ei ole parempia ideoita, kellään. Osta moiset.
 
En tiedä onko parempia ideoita kuin tuo NAD ja Q-Acoustics, mutta yksi järkevässä hintaluokassa oleva tarina löytyy blogistani. En osaa kommentoida suhdetta tuohon NAD ja Q-Acoustics -pakettiin.

t. jjahifi
 
Back
Ylös