Vinyyli- ja hifiharrastuksen aloittaminen opiskelijabudjetilla

Wickerton

Käyttäjä
Liittynyt
6.10.2008
Viestejä
4
Iski kova tarve hankkia vinyylisoitin, ja pienen googlailun jälkeen homma lähti käsistä. Nyt olen huomannut tarvitsevani myös kaiuttimet ja vahvistimen. Levysoittimeksi ajattelin ostaa Project Debut III:n ja kaiuttimiksi Wharfedale 9.0:t tai jotain muuta n. 100€ hintaista. Vahvistimen joudun varmasti ostamaan käytettynä, kun ei niitä taida halvalla muuten irrota.

Ennestään minulla on olemassa n. 10v vanha Sonyn ministereopaketti ja kuunteluhuoneena toimii opiskelijasolu. Mikäli kelpoa vahvistinta ei n. 100€ hintaan voi löytää, niin ajattelin jättää vahvistimen hankinnan sikseen, kunnes saan jostain taiottua lisää rahaa. Tällöin pitäisi levysoitin lyödä jonku RIIA-esivahvistimen läpi noihin ministereoihin kiinni, mutta onko tässä mitään järkeä? Kannattaisiko sittenkin vain ostaa joku n. 100€ halpislevari ja lyödä se näihin ankeisiin laitteisiin kiinni?

Mikäli joku on sitä mieltä, että tällä n. 500€ budjetilla on mahdollista kasata jonkinlainen aloittelijan setti, niin ottaisin mielelläni kaiutin- ja vahvistinsuosituksia vastaan. Myös halvempaa levysoitinta saa suositella.
 
Käytettyjä kannattaa katsella. Itse aloittelin joskus Nad 3020 -vahvistimella, jonka jälkeen seurasi Harman Kardonin HK1200 -vahvistin. Molemmat äänellisesti oikein mainioita pelejä ja näiden hinta liikkuu huuto.netissä yms satasen paikkeilla. Pro-Jectin RIAA:ta näkee käytettynä menevän hiukka alle satasen, Nadilta löytyy myös ihan-jees "halpisriaa". Jos oikein halvalla haluaa alkuun päästä, Vivancolta löytyy myös halpa RIAA mutta se ei pärjää Pro-Jectille eikä Nadille.

Tuo Pro-Ject on kyllä ihan mukava soitin, Goldringiltä löytyy samaa Rega Planar 2:seen perustuvaa kloonia. Näitäkin näkyy käytettynä. Samoin alkuperäistä Rega Planariakin kannattaa katsella.
 
pasi sanoi:
Tuo Pro-Ject on kyllä ihan mukava soitin, Goldringiltä löytyy samaa Rega Planar 2:seen perustuvaa kloonia.

Tarkennukseksi, että Goldring on Regan osiin pohjautuva peli, mutta Project ei. Sattuupahan vain näyttämään hyvin samankaltaiselta.
 
Mallas sanoi:
Tarkennukseksi, että Goldring on Regan osiin pohjautuva peli, mutta Project ei. Sattuupahan vain näyttämään hyvin samankaltaiselta.

Kiitos tiedosta, en ollutkaan kiinnittänyt huomiota asiaan.
 
Monet vanhat teknarit ovat myös sellaista katsomisen arvoista tavaraa. Kaveri osti Technicsin SL-D3:sen viidelläkympillä, ja pienen työn jälkeen siitä saatiin ihan kelpo peli. Tuota työtä tarvittiin, koska edellinen omistaja oli ilmeisesti pudottanut norsun tai pienehkön asteroidin äänivarren päälle, ja eihän se ollut suora... Piti sitten varsiputki vaihtaa, ja samalla varsijohdotus meni näppärästi uusiksi. Laitoin siihen samalla vaivalla Gradon Silverin vipstaakin nokkaan, ja jouduin yllättymään soundista!

Tietty joku SL-1200 olisi todella hyvä, ja se suoraveto ei sitten ole huonompi kuin hihnaveto, se on --skapuhetta. Ongelmansa siinäkin, jotkut rasiat ei tykkää, mutta kyllä se halvan hihnavedon pieksee. Ja mulla on muuten hihnavetonen levari.

Ja jos jostain tulee jotain todella hyvää halvalla vastaan, niin älä tee niin kuin minä tein, vaan osta pois, nosta vaikka opintolainaa. Käveli nimittäin joskus aikanaan vastaan Luxmanin PD-350 SME:n 3009 varrella, ja jätin "vielä sillä kertaa" ostamatta. Hinta olisi ollut alle 500e. Ja arvatkaa oliko sitä enää, kun seuraavan kerran kurkkasin. Eipä tietenkään... Ei sapeta.
 
mkutvonen sanoi:
Ja jos jostain tulee jotain todella hyvää halvalla vastaan, niin älä tee niin kuin minä tein, vaan osta pois, nosta vaikka opintolainaa. Käveli nimittäin joskus aikanaan vastaan Luxmanin PD-350 SME:n 3009 varrella, ja jätin "vielä sillä kertaa" ostamatta. Hinta olisi ollut alle 500e. Ja arvatkaa oliko sitä enää, kun seuraavan kerran kurkkasin. Eipä tietenkään... Ei sapeta.
Ai tämä
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?48475
 
pölsä sanoi:

Ei ollut tuo. Tuostahan pitäisi maksaa selvää rahaa! Mutta vastaavanlainen paketti oli. Hinta siis koko paketille oli tuolloin alle viisi rahaa.

Niin joo. Aiheeseen jatkeeksi. Unohda ainakin kaikki nuo halpiskäikäreet, joita erheellisesti levysoittimiksi kutsutaan. Ne ovat lähempänä dreijaa, johon on liitetty tikku ja sen päähän äänirasian tapainen. Levysorveja siis.

Pro-Jectin Debuttikin on ihan OK soitin hintaisekseen, mutta kärsii hieman vakiorasiastaan ja muita malleja pienemmästä levylautasestaan. Tietty rasiatkin tapaavat maksaa, jos tuosta tahtoo ylöspäin hirveästi liikkua.

RIAA:ksi suosittelen ehdottomasti DIY:tä. Halvimmat valmis-RIAA:t ovat suoraan sanoen luokatonta kuraa, ja siedettävien hinnat ovat kolminumeroisia, joskin jotkut sentään alkavat ykkösellä. Tietty, jos jostain löytäisit hyvän stereovahvistimen levysoitintuloilla, olisit tuon osilta selvillä vesillä. Hieman vanhempaakaan ei ehkä kannata kavahtaa, stereovahvistimet eivät juurikaan vanhene. Tietysti potikat ja konkat saattavat vanhetessaan ruveta oireilemaan. Näiden vaihtaminen on kuitenkin yleensä vähääkään elektroniikkaa osaavalle henkilölle jokseenkin triviaalia. Tuosta saat halvan aloittelusetin. Nuo vanhat pioneerin vahvistimet ovat muistikuvieni mukaan ihan hyviä laitteita. Lopuilla sitten vesilintua jos ei miellytä. Tämäkin on ehdottomasti poistamisen arvoinen. Maailmalla arvossaan. Molemmissa levysoitintulo.
 
Hei,

pakettistereoiden sijaan kannattaa tosiaan hankkia käytettyjä laitteita. Itsekin olen koonnut ensimmäisen edes jollakin tavalla hifiksi kutsuttavan setin kasaan opintotuella ja apurahatutkijan pienillä tuloilla. Kerron vähän hankinnoistani kannustaakseni kaikkia kengännauhabudjetilla eläviä kalliiksi mielletyn hifi-harrastuksen alulle. En ole mikään kovinkaan pitkälle edennyt hifi-harrastaja, mutta ehkäpä aloittelijalle voi olla hyödyllistä kuulla myös toisen aloittelijan tavasta tehdä hankintoja.

Olen ostanut laitteet vähitellen, aina kun jotakin sopivaa on löytynyt. Alunperin minulla oli pitkään vanha Technichsin vahvistin ja CD-soitin, joiden kaiuttimina toimivat Akain pakettistereokaiuttimet. Näihin hankin ensiksi ihan hifiliikkeestä Wharfedalen 9.2 kaiuttimet ja ääni parani toki jo tällä kummasti. Lähdin alunperin vain kuuntelemaan eri kaiuttimia, mutta päädyin ostamaan nuo uutena, kun ääni miellytti ja sain tingittyä hinnan mieleiseksi. Asun puutalossa, joten akustiikka on sinänsä ihan kunnossa. Opiskelijasolussa tämä voi olla paha kompastuskivi, joten suosittelen tällöin hankkimaan suosiolla aika pienet kaiuttimet, jotka on helppompi sijoittaa järkevästi. Kuitenkin olin pettynyt, kun kaiuttimet eivät kuulostaneetkaan kotona yhtä hyvältä kuin liikkeessä testatessa, missä niitä ajoi muistaakseni joku Creekin vahvistin.

Siksi vaihdoin vahvistimeksi Pioneerin A400X:n, jonka ostin käytettynä. Se huono puoli käytettynä ostamisessa on, että näitä vanhempia laitteita ei pääse testaamaan missään, ellei osta samalta paikkakunnalta missä itse asuu. Juuri noita 90-luvun alun Pioneereja voi kyllä suositella ensimmäiseksi vahvistimeksi - tietenkin NADin vanhojen ja uusien mallien ohella. Näitä molempia liikkuu Suomessa aika paljon ainakin huuto.netissä, joten valinnan varaa löytyy. Eniten kuunneltuna vertailukohtanani tuolle Pioneerille on ollut kaverini uutena hankittu NAD C315BEE. NAD tuottaa mielestäni selvästi dynaamisesti nopeamman äänen kuin Pioneer, mutta joka toisaalta mielestäni soi hiukan liikaa keskitaajuus voittoisesti ainakin omaan makuuni. Ääni tuntuu ikään kuin pyöristyvän matalilla ja korkeilla taajuuksilla, mitä Pioneerissa ei ihan niin paljon tapahdu. Lisäksi NAD maksoi noin kolme kertaa enemmän kuin tuo Pioneer. Mutta nopeus on kiistatta Pioneerin heikkous rytmisemmällä musiikilla. Tilatoistoltaan Pioneer tuntuu olevan kolmiulotteisempi, mutta ääni paikantuu selkeästi kaiuttimien väliin, kun NAD taas hävittää paremmin kaiuttimet, mutta soi jotenkin kaksiulotteisemmin. Kummassakin on siis puolensa ja laadukkammassa laitteessa yhdistyisi varmaan molempien parhaat puolet, mutta siihen minulla ei ole vielä varaa.

CD-soittimeksi tuli ostettua halpa käytetty Marantzin CD-75SE, joka on ollut iästään huolimatta tehtävässään erinomainen. Maranztin vanhemmat soittimet ovat varmasti hyviä aloittelijalla ja niitä liikkuu paljon. Tasoero aiempaan Technichsiin on selvä, kun näitä voi vertailla vaihtamalla nopeasti valitsinta vahvarista. Välijohtona CD:n ja vahvistimen on halvalla saatu Crimson, joka paransi selvästi resoluutiota ja tilatoistoa. Myös johtoihin on syytä panostaa jo alkuvaiheessa, mutta vasta kun kaikki muu alkaa olla jo kasassa. Kaiutinkaapelina on tällä hetkellä ihan perus paksua kuparikaapelia, joka vaihtuu seuraavaksi johonkin astetta parempaan.

Vinyylipuolena on ilmaiseksi kaverilta saatu halpa Technichsin SLBD20, johon vaihdon vakiorasian tilalle Gradon black äänirasian, jonka jälkeen senkin ääni on tyydyttävällä muttei hyvällä tasolla. Jos kuuntelisin enemmän vinyyliä kuin CD:tä, olisin varmaan päivittänyt ensin vinyylipuolen, mutta nyt etenen tässä järjestyksessä. Myös levysoittimen vaihdan varmasti heti rahatilanteen salliessa tai sopivien käytettyjen ilmaantuessa johonkin tasokkaampaan. Sinänsä tuolle soittimelle aivan kelvollinen levysoitin tulo löytyy jo Pioneerista - tosin ulkoinen laite varmasti parantaisi taas asteen soundia, sen verran vaikeaa kunnollisen RIAA:n tekeminen on. Olen ymmärtänyt, että vanhoissa NADeissa olisi tuo levysoitintulo hyvätasoinen, joten niitä kannattaa siinä mielessä koittaa. Virittimeksi ostin osto- ja myyntiliikkeestä parilla kympillä DX-kuuntelijoiden arvostaman Akai AT-V04:n. FM-ääni on mielestäni aika hyvä, myös syvyysvaikutelma siirtyy yllättävän hyvin radioaaltoja pitkin. Kuuntelen lähinnä Ylen ykköstä, joten tämän parempaan ei ole tarvetta. AM-puolelta kuuluu jopa Ruotsin, Saksan ja Venäjän kanavia kohtuullisesti pimeään aikaan.

Jossakin vaiheessa on hankittava kuulokevahvistin, tällä hetkellä tykitän Gradon SR-80:siä ihan CD-soittimen annosta.

Tällä tavoin aste aste asteelta myös opiskelijan tai muuten köyhän ihmisen on mahdollista parantaa settiään, kun jaksaa vaan kytätä huuto.nettiä ja muita käytettyjä laitteita myyviä paikkoja. Aluksi on varmasti tehtävä kompromisseja, mutta näkisin tällaisen vähittäisen parantamisen tien paremmaksi kun sen, että ostaa suoraan Regan levarin ja laittaa sen kiinni pakettistereoihin. Vaikka source first -ajattelussa on mielestäni järkeä, tässä mittakaavassa se ei tule toimimaan.

Onnea matkaan Wickertonille sopivien laitteiden metsästyksessä.
 
Luulisin että classic audio voisi auttaa asiassa,voipi löytyä juurikin opiskelija budjettiin sopivaa, ihan hyvin soivaa tavaraa.Täältä omakin harrastus oikeastaan lähti liikkeelle.
 
Nyt on viimein saatu paketti kasaan. Vahvistimeksi löysin Harman/Kardon HK6300 huuto.netin kautta, kaiuttimiksi Wharfedale Diamond 9.0 poistotarjouksesta ja levysoittimeksi Pro-Ject Debut III. Yllätyksekseni levysoittimesta tipahti puhelimessa heti 50€ pois, vaikka aika tasaisesti nuo näyttävät ~270€ kaikkialla maksavan. Kaiken kaikkiaan laitteiden yhteishinnaksi tuli ~500€. Mikäli asuisin pääkaupunkiseudulla, niin olisin varmasti päässyt vielä hieman halvemmalla, sillä huuto.netissä näytti olevan paljon "vain nouto" -tavaraa myynnissä.

Vaikka hankintojen piti päättyä tähän ja seuraavat rahat mennä ainoastaan vinyylikokoelman kasvattamiseen, niin aion kuitenkin jossain vaiheessa hankkia kaiutinjalustat ja jonkinlaisen hyllyn vahvistimelle ja levysoittimelle. Tällä hetkellä levysoitin on vahvistimen päällä ja mietin, että olisi kiva saada molemmat omille hyllyilleen. Vahvistin kuitenkin tuntuu hieman lämpimältä koko ajan, joten varmaan se tykkäisi paremmasta ilmankierrosta.

Kiitokset kaikille avusta ja toivotaan, että tästä ketjusta on apua muillekin heikolla budjetilla harrastusta aloittaville.
 
Kuulostaa kyllä kivalta setiltä! Kunnon kaiutinjalustat kyllä kannattaa hommata.
 
Onnittelut Wickertonille setin hommaamisesta! Sitten vaan kiekkoja ahkerasti pyörittelemään...
 
Onnittelut setistä ja jos vaan sattuu ikea olemaan lähellä niin ei muuta kuin lack pöytää kehiin sehän on varmaan tunnetuin budjetti hifitaso. Jalustoihin tarvitset levyä ja putkea, ja hitsaustaitoisen kaverin esim ammattikouluilta löytyy.ei tule kalliiksi ja on varmasti hyvä!!
 
Taitaapi tarkoitaa tällaista

57543_PE163125_S3.jpg


http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40104270
 
UUH... toi näyttää just mulle sopivalta :D

pitääpä googlailla aiheesta enemmän...
 
Back
Ylös