Vintage: Sansui 1000A:n käyttöönotto

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 083
Moi! Tuntuu että onni potkaisi, niin hienosti ja vähin häiriöin uusi vahvistin toimii. Olen sen kolmas omistaja. On aivan ihmeellistä, kuinka Image 402 kaiuttimeni vasta nyt heräsivät toimintaan. Kuulen ensimmäistä kertaa putkia hifilaitteistossa.

Jospa aloittaisi suoraan aloittelijan kysymyksellä. Olin kolmen vaiheilla, laittaisinko tämän tee itse, alkutaipaleella vai tänne hifiosioon.

Mistä johtuu että yksi neljästä pääteasteen putkesta käy punaisempana kuin muut? Toiminta on push pull tyyppinen, niin kuin niin monessa klassisessa konstruktiossa. Mitä erilaisista hehkumisista voi päätellä ja mistä se voisi johtua? En ole vielä ihan varma, mutta minusta tuntuu kuin kuvassa vasemmalla olisi oikea kanava ja oikealla vasen. Kun laitan balanssisäätimen kokonaan vasemmalle, hehku himmenee. Nämä havainnot on kaikki tehty soitettaessa musiikkia.

http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02359.jpg
http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02360.jpg

Täytyy tutkia langoituspiirrosta, mutta putkien juuriin on tussilla merkitty takapaneelia lähinnä oleviin ykköset ja keskemmällä oleviin kakkoset. edit. Näin jo kaksi vastausta, laitoin virrat pois tässä vaiheessa mielellään!
 
Laitteesi pääteputkien biasoinnissa saattaa olla vikaa. Kannattaisi mitata hilojen ja katodien jännitteet eri putkilla. En suosittele käyttöä ennenkuin ymmärretään mistä on kyse, sillä putken mukana saattaa mennä päätemuuntajakin romukoppaan. Vastaavanlaiseen käyttäytymiseen Quad II:ssani paljastui DC-erotuskonkan viallisuus.

Antti
 
Tarkoittaa luultavasti sitä, että bias-säätö on pielessä. Ko. putki vetää lävitsensä enemmän virtaa kuin on tarkoitus. Onko sulla ko. vahvistimen kytkentäkaavio olemassa?

Ko. putki voi olla myös kuolemassa. Kokeile vaihtaa pääteputkia keskenään ja katso siirtyykö hehkuminen putken mukana.
 
Minulla on kytkentäkaavio, mutta se on aika pienellä paperilla. Saanen pian paremman. Konkat ovat käsittääkseni alkuperäiset ja nehän olisi syytä uusia ehkä jopa kaikki. Kunhan tuo kylmenee, uskaltaisikohan kokeilla vaihtaa pääteputkien järjestystä vielä? Lähtevätkö ne nostamalla? Olen erityisen varovainen räpeltämisen suhteen, koska olen sopinut palautusoikeudesta, mihin tosin ensivaikutelmat eivät houkuta! Putkien viereen on tussilla merkitty takapaneelia lähinnä oleviin ykköset ja keskemmällä oleviin kakkoset. Voiko tästä päätellä onko ykköset kuitenkin toinen kanava tai että toinen kanava on yksi + kaksi?
 
Mitään en putkipelien vioista tiedä, mutta kauniin laitteen olet kyllä onnistunut hankkimaan. Onnittelut uudesta lelusta! =)
 
Volta sanoi:
Onnittelut uudesta lelusta! =)

Kiitos! Tämä lelu lienee sellainen, joka jää joskus perikunnan hallintaan. Nääs kyllä Japanissakin on osattu. Radiokin on erinomainen.
 
Skema: http://www.oldtech.net/Sansui/1000A.gif
Epäilen pääasiassa noita 0.3 mikroisia sarjakonkkia pääteputkien hilapiirissä.
Lisäys: Samoin hilabiaksen jännitetaso kannattaa tarkistaa (noin -19V). Vuotava 20 mikron elko saattaa nostaa jännitteen lähelle nollaa ja nostaa pääteputkien lepovirtaa. Putkien välinen ero kyllä selittynee noitten 0.3 mikrosten vuotamisella(?).

Antti
 
Biasissa ei näyttäisi olevan erillistä säätöpotikkaa eri kanaville tai putkille. Eli periaatteessa kannattaisi edetä juuri edellä mainitulla tavalla, mitata kaikkien putkien hila- ja katodijännitteet. Ja jos ongelma ei ole putkessa niin mitä luultavimmin se on juuri Antin ehdottamissa konkissa. Putket lähtevät irti ihan nostamalla, anna niiden vain jäähtyä hetki virran sammuttamisen jälkeen.

Tuo ei ole kyllä välttämättä kaikkein paras vahvistin päästä putkitouhuissa alkuun. Suht monimutkainen tone control-piiri, radiopuoli jne. Lopputuloksena on aika ahdas "konetila":

http://www.thermionic.org/sansuius.jpg

Ei silti, työtä se vaan vaatii. Ja innostusta.
 
Oikean puoleisissa lukee 7591 A USA, vasemmanpuoleisissa 7591 Toshiba Japan Hi-Fi 9K Electron Tube Tokio Shibaura Electric. Vaihdoin ne pareina kummatkin parit kanavasta toiseen. (eiköhän vasemmalla ole toinen kanava ja oikealla toinen?)
Annan jonkin aikaa soida nyt, koska putkien hehkun määrä tasoittui hyvin. Ei ainakaan kymmenessä minuutissa vastaavaa punahehkuisuutta tullut ja kaikkien putkien hehkun määrä on hyvinkin tasainen. Mutta nyt tein saman havainnon kuin äskenkin ja toinen muuntajista käy selvästi viileämpänä kuin toinen eikä tämä asia vaihtanut paikkaansa. Mihin se viittaa?
 
Tässä kuvat levynpuoliskon soidessa jo loppupuolta.
http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02361vaihto-oikealle-kyl.jpg Äsken punaisimmat putket nyt oikealla kylmemmin käyvän muuntajan vieressä.

http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02362-vaihto-kuumem-muun.jpg Ja ne jenkkiputket nyt kuumemman muuntajan yhteydessä. Piti kuvata eri suunnasta, koska näissä putkissa tuo huipun hehkuminen näkyy toisesta suunnasta. Ikkunan valo vähän hämää kuvan etummaisen putken hehkua.

Ja juuri tällä hetkellä LP soi jo toista puoltaan pitkällä ja kun katson putkia, kaikki ovat hyvin tasahehkuisia keskenään. Toinen muuntaja tosiaan on toista kuumempi.

anttiruha sanoi:
Suureen lepovirtaan. Tarkista jännitetasot

Osaatko sanoa, onko kyseessä miten vaikeasti korjattava asia vai jopa suunnilleen rutiini? Ehkä asiaan on aiemmin jo kiinnitetty huomiota ja säädetty erilaisilla putkilla hehkut tasaisiksi. Ovat vain sitten vaihtaneet putket paikaansa. Hirveää spekulointia! :D

edit. Sainkin jo jotakin yv:llä. Mutta tässäkin on sana vapaa. ;)

Konkkaviallisena tämä myytiinkin, mistä pointsit edelliselle omistajalle Littunalle! Ja avokauppaan suostuminen oli myös osoitus harrastuneisuudesta, kiitos. Minun pitäisi vain nyt saada ratkaistua asia nopeasti. Kukahan osaisi ja ehtisi tämän tutkia ihan hetimiten, viikon sisällä? Laite liikkuu tarvittaessa 100km Kirkkonummelta tunnissa.
 
Ja kyllä se vaan pikkuhiljaa tulee putkien paikan vaihdon jälkeenkin samassa kohdassa tavallista punaisemmaksi, kun noin tunti on soiteltu. Taitaapi sitten soitot nyt vaieta varmuuden vuoksi.
 
markus sanoi:
Biasissa ei näyttäisi olevan erillistä säätöpotikkaa eri kanaville tai putkille.

Takana kuorenkin paikallaan ollessa on säädettävissä L ja R level. Kaksi ruuvia. Ne ovat varmaan jotain muuta. Mutta mitä?

Tässä ei muistaakseni ollut yhtään piirilevyä, kuten kuvassasi. Saatan muistaa kyllä väärinkin. Mutta eri versioita varmaankin on.

"Sansui Model 1000A, AM/FM Multiplex Tuner Amplifier, was introduced in 1964, and was available on the market as late as 1972. The 1000A was one of the most popular Sansui models in the international market during Sansui tube era, and it was acclaimed that the 1000A significantly contributed for Sansui to establish its financial foundation during the late 1960’s." http://www.tube-amps.net/Sansui_Tube_Era_Products.htm
 
Skemassa näyttäisi olevan erilliset tasonsäädöt FM-multiplekserin ja etusen välissä. Ehkäpä ovet niitä takaseinässä?
 
K J Manner sanoi:

Tuolla muuten lukee, että riippuen kehitysversiosta laitteessa on yksi, kaksi tai neljä biaspotikkaa. Eli jos sinun on myöhempi versio niin biasta on mahdollista säätää myös kanava- tai putkikohtaisesti. Pitää vaan löytää oikeat potikat. Homma helpottuu, jos avaat pohjan ja seuraat pääteputkien hilalle virtalähteestä meneviä liitäntöjä.
 
Hyvä, täytyypä tutkia kuinka tässä on! Mutta se, että yksi putki alkaa hehkua kuumempana vasta koneen lämmettyä paremmin, viitannee konkan vuotoon? Menisikö tämä eteenpäin kunnollisessa järjestyksessä, jos ensin vain kiltisti vaihtaisi oleellisia konkkia?

Onko bias yhtä kuin lepovirta?

Kuvat alta. (ensimmäinen on melkein meganen) Kahdessa kohtaa pääteasteen lähistöllä bongasin jotakin säädettävää tai ehkä säädettävää osaa.
http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02363-alta-kokonaan.jpg
http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02364-saadettavaa1.jpg Tuossahan on ihan selvästi eri kohtiin laitettu nuo vastukset!
http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02365-kenties-saadettava.jpg
 
K J Manner sanoi:
Hyvä, täytyypä tutkia kuinka tässä on! Mutta se, että yksi putki alkaa hehkua kuumempana vasta koneen lämmettyä paremmin, viitannee konkan vuotoon? Menisikö tämä eteenpäin kunnollisessa järjestyksessä, jos ensin vain kiltisti vaihtaisi oleellisia konkkia?

Onko bias yhtä kuin lepovirta?

Mainiota että Sansui löysi hyvän kodin. Olin siitä minäkin kiinnostunut mutta päätin jättää väliin kun en tuosta viritinpuolesta ole kovin kiinnostunut ja budjettikin on tällä hetkellä varsin kapoinen. Muutaman linkin kuitenkin kaivoin esiin asiaa tuolloin tutkiskellessani, ehkä jo ovatkin tuttuja:

http://www.thermionic.org/sansui1k.html
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=72426

Tuossa Audiokarman pitkässä viestiketjussa on paljon hyödyllistä. Kaikki konkat tuohon lienee syytä vaihtaa kuten epäilemättä mihin tahansa noin vanhaan laitteeseen.

Juhani
 
Kiitos kaikille! Miten putkiparit sovitetaan, jos ei ole käytettävissä sovitettuja pareja? Haetaanko useista jotenkin mittaamalla lähellä toisiaan olevat? Onnistuuko millä laitteilla?

Tekisikö näillä (JJ 7591) mitään? http://www.uraltone.com/kauppa/product_info.php?products_id=740 Jotta saisi nyt kuntoon laitteen ensin, niin sitten voisi kokeilla erilaisia putkia joskus. Mutta täytyyhän kummassakin kanavassa olla sentään samanlaiset putket, kun konetta säätämään aletaan. ???

Sitten samasta osoitteesta (?) toisesta liikkeestä löytyy 7591XYZ Replica of the original 38,00 eur
7591A ja RCA USA, few left 117,00 eur (NOS). http://www.rpm.fi/index_fi.htm

K J Manner sanoi:
http://xs216.xs.to/xs216/07241/DSC02364-saadettavaa1.jpg Tuossahan on ihan selvästi eri kohtiin laitettu nuo vastukset!

Kyllä noista osista kulkee kuin kulkeekin kummallekin putkiparille johdin. Eihän minun tarvitsisi kuin siirtää kuumempana olleen asteen säätöä yhtäläiseksi toisen kanssa. Pitäisikö jo perustaa oma korjaamo.. :D

------------------

Saako tuon nyt sitten joku taitaja kuntoon? Jos tuo suuri lepovirta aiheuttaa sekä toisen muuntajan erilaisen lämmön että putken erilaisen lämmön? Ja näyttääkö tässä yksilössä nyt olevan minkälainen säätö? ja miten sitten suu pannaan, jos ei voi erikseen säätää kanavia? Ja, hui hirvitys, voiko oireet viitata mitenkään siihen että toisessa muuntajassa olisi vikaa?
 
Pelkistä kuvista katselemalla on aika vaikea selvittää, mikä on oikea potikka lepovirran säätämiseen (ko. vahvistin on sen verran monimutkainen). Nuo kenties-säädettävää -kuvassa olevat ovat kyllä lupaavia, ainakin osa niistä. Sinun täytyy itse kytkentäkaavion avustuksella yrittää saada asiasta selkoa. Ja sitten säätää lepovirta (siis katodilla kulkeva virta) noin 35 mA:n suuruiseksi kullakin putkella. Joskus katodille on kytketty pieni (noin 10 ohmia) vastus, jonka yli mitatun jännitteen kautta voi lepovirran laskea.

Putket sovitetaan yleensä putkitesterillä, eli suuresta joukosta paritetaan ne, joiden parametrit ovat lähinnä toisiaan. Mutta jos vahvistimessa on lepovirran säätö eri putkille/kanavalle niin tuolla sovittamisella ei ole niin suurta väliä. Tämä ihan siksi että voit itse säätää kunkin putken/kanavan lepovirran oikeaksi.

Ja kuten edellä on mainittu, tuon ikäisen laitteen kanssa ei pelkällä lepovirran säätämisellä pitkälle pötkitä. Eri vahvistusvaiheiden välillä olevat kytkentäkonkat (ns. coupling caps) kannattaa ainakin vaihtaa. Samoin virtalähteen suodatinkonkat ovat luultavasti jo aika finaalissa.

Kannattaa edetä ko. laitteen kanssa ihan rauhallisesti. Tutustu aihepiiriin netistä löytyvien artikkelien ja/tai painetun kirjallisuuden kautta. Ja muista, että hölmöilemällä voi henki lähteä pahimmassa tapauksessa. Toinen vaihtoehto on roudata vahvari jollekin asiantuntijalle (Uraltone, Glim jne.).
 
markus sanoi:
Nuo kenties-säädettävää -kuvassa olevat ovat kyllä lupaavia, ainakin osa niistä. Sinun täytyy itse kytkentäkaavion avustuksella yrittää saada asiasta selkoa. Ja sitten säätää lepovirta (siis katodilla kulkeva virta) noin 35 mA:n suuruiseksi kullakin putkella. Joskus katodille on kytketty pieni (noin 10 ohmia) vastus, jonka yli mitatun jännitteen kautta voi lepovirran laskea.

Mutta jos vahvistimessa on lepovirran säätö eri putkille/kanavalle niin tuolla sovittamisella ei ole niin suurta väliä. Tämä ihan siksi että voit itse säätää kunkin putken/kanavan lepovirran oikeaksi.

Jaa! Sekö todella on korvaavaa sovitetuille pareille?

Ja kyllä, kiitos opastuksesta, huomaan että viittaamassasi kuvassa oleviin neljään säädettäviltä näyttäviin vastuksiin kullekin todella kulkee johdin (vastuksen kautta, ruskea musta punainen valkoinen) aina putken kannasta numero kuutosesta. Se kuutonenko on hila?

Niin ja juu, tämä saattaa huomenna jo mennä asiantuntijan luo. Asia on vielä hieman avoin eikä siitä selvitä todellakaan kaljapalkalla, ammattilainen kun on kyseessä. Meinasin Elektronipekaa. http://www.kolumbus.fi/elektronipeka/

En muista yhtään miten vastuksen värikoodia luetaan, vaikka joskus kymmenen vanhana minulla oli philipsin elektroniikkasarja, josta sai rakennettua ja purettua vaikka mitä! Radiota en kuitenkaan saanut siinä koskaan toimimaan, mikä oli sen sarjan monimutkaisin laite. :D


Ja hip hei, kyllä siinä Juhanin hyödylliseksi mainitsemassa keskustelussa sanotaan että nuo neljä ovat bias säädöt! http://s48.photobucket.com/albums/f217/BrandXRC/?action=view&current=5f60c561.jpg

Ja minä vain kyselen onko lepovirta bias. Heh. Täytyypä tutkia. http://apaja.dyndns.org/vintage/tube_faq.htm
 
Back
Ylös