Vintage, retro, vai museorekisteri?

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
18 896
Kaupunki
Pjongjang
Arvon kolumnistikin väittää että soundi on vain 30% koko hommelista:

http://www.inner-magazines.com/news/193/65/Sound-is-everything/

Mitä tuolla lopulla 70%:lla on sitten annettavaa ja mistä se muodostuu? Nyt tarkoitan tapetille nostettuja wanhoja kaiuttimia, jotka eivät enää täytä varsinaisia hifi-määreitä vaan tarjoavat tilalle vastaavasti jotain, mutta mitä?

Harrastetaanko tässä retroilussa itse hifiä laadukkaasti vai ainoastaan nostalgisia laitteita?

Aina rakkaaksi autovertaukseksi käy jokin vanhempi rassi, joka ei täytä nykyautolta vaadittavia ominaisuuksia: ei kiihdy eikä hidastu kuten nykyään kuuluu, jarrut lukittuu ja puoltaa, ajo-ominaisuudet, kulutus ja pakokaasupäästötkin ovat niin ja näin. Mutta silti siinä on sitä jotain minkä vuoksi se laitetaan joka kesäksi kuukaudeksi käyttöön. Mutta ajaakseen sillä ympäri vuoden päivittäisreissuja, ei kiitos ;)
 
Pah, miten niin vanha ei voisi täyttää hifimääreitä! Niitähän tässä juuri on: The result, they write, is truly stunning with "explosive dynamics, wall-to-wall imaging, a seamless midrange that just won't quit, incredibly low distortion, a sweet, airy top end, and all this without a hint of strain".

Pointtihan ei ollut nostaa tapetille vanhaa sinänsä, vaan huomata ettei mikään riitä, vaan sen sijaan etsiminen onkin se juttu: "searching for a better sound".

Mutta tokihan jutun kuvakin nostaa vanhaa. On hyvä huomata, että hyvää on ollut jo kauan. Kai sen ikiaikaisten Magnepanien kuuntelijana voit myös allekirjoittaa?
 
Varmaan hifiteollisuudella riittää tekemistä pelkästään äänitteiden soundien muuttuessa vuosien saatossa.
 
Mun innoittajana tähän avaukseen toimi lähinnä tämä jossa myös piti jostain syystä turvautua vieraskieliseen määritelmään, olisko suomeksi liian karua:

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?44035&p=1010632&viewfull=1#post1010632

K J Manner sanoi:
On hyvä huomata, että hyvää on ollut jo kauan. Kai sen ikiaikaisten Magnepanien kuuntelijana voit myös allekirjoittaa?

Mutta mun Mannethan on tuotannossa olevaa mallia :D

Hyvää on tosiaan ollut jo pidempään, mutta ei välttämättä ihan stereon keksimisen alkuajoista. Jos kuitenkin se soundi olisi pääasia, niin milloin pitäisi luovuttaa ja hankkia laitteet jotka antavat parhaan äänellisen vastineen käytettyä pelimerkkiä kohden? Onhan varmaan jonkun mielestä entisöity Volvo Amazon hintansa väärti mutta samalla massilla saa nykytekniikkaakin.
 
^Mutta kun ihqu musiikkiteollisuus on vienyt pop/rock/heavy-musiikin soundia huonompaan suuntaan ja varmaan Suomen tieverkko taasen on kehittynyt eteenpäin. Niin vertailu autoimaailmassa olisi ettei kuoppaisella soratiellä se Bentley välttämättä ole se paras mahdollinen valinta ;)
 
^ Vaan Amazon, älä viitti :D Jos levyt huononee niin auttaako asiaa että settikin samalla? Ainakin jazz- ja klasaritallenteet on pysyneet n. 25v. huonontumatta.
 
^Vanhana pelurina varmasti olet huomannu että jazz- ja klasaritallenteissa on tapahtunut soundimuutoksia 25v aikana, vai mitä mieltä olet?
 
Autovertaus ei kauheasti miellytä, mutta olkoon: Minulla on käytössä vanha Volvo (-85), joka tekee ne tehtävät joita autolta tarvitsen, ja lisäksi se tekee ne nautittavasti, että voin oikein hymäillä kuinka hyvä se on. Olen ilmeisesti "luovuttanut", ja samaan pyrin hifissäkin.

Olen käsittänyt, että tuo autoni on aika lailla sama kuin Amazon. Kulutus on sekalaisessa ajossani 9l/100km - ei tule kylläkään montaa tuhatta kilometriä vuodessa.

Eikö tätäkin voisi verrata Manneihin, jotakuinkin sama tekniikka aina vaan?
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnepan
 
sepi_1 sanoi:
Mutta mun Mannethan on tuotannossa olevaa mallia :D

Hyvää on tosiaan ollut jo pidempään, mutta ei välttämättä ihan stereon keksimisen alkuajoista. Jos kuitenkin se soundi olisi pääasia, niin milloin pitäisi luovuttaa ja hankkia laitteet jotka antavat parhaan äänellisen vastineen käytettyä pelimerkkiä kohden?
Kajareiden osalta kehitys on tosiaan ollut melkoisen hidasta. Ovathan esimerkiksi elokuun Hifimaailman kajarirakennussarjat kuin suoraan 50- ja 60-luvuilta. Aidoista vanhoista Altec A7 ja Klipschorn ovat yhä tuotannossa ja eslut ovat yhä kovaa kamaa kaikilla mittareilla mitattaessa.

Eli raja todellisen käyttövintagen (joka on laadultaan samaa tai parempi kuin uusi) ja museorekisterikaman vähillä on enemmän tapauksesta kiinni kuin mistään muusta...

t. jjahifi
 
sepi_1 sanoi:
Aina rakkaaksi autovertaukseksi käy jokin vanhempi rassi, joka ei täytä nykyautolta vaadittavia ominaisuuksia: ei kiihdy eikä hidastu kuten nykyään kuuluu, jarrut lukittuu ja puoltaa, ajo-ominaisuudet, kulutus ja pakokaasupäästötkin ovat niin ja näin. Mutta silti siinä on sitä jotain minkä vuoksi se laitetaan joka kesäksi kuukaudeksi käyttöön. Mutta ajaakseen sillä ympäri vuoden päivittäisreissuja, ei kiitos ;)
Meinasin jo vetää herneen nenään paatuneena autoharrastajana, koskapa ihmisille on saatu markkinoitua käsitys, että uusi auto on aina parempi. Sitten aloinkin pohtimaan asiaa enemmän, ja vertaushan varmasti toimii. Ei kai hifissäkään niin mahtavia mullistuksia ole tehty, että homma olisi kaikenkaikkiaan parantunut niin paljon, että vahnoissa roinissa olisi ainoastaan sitä tunnelmaa? Sama se on autoissakin :)

EDIT: Lisätääs vielä kommentti, että jos siinä vanhassa autossa jarrut puoltaa ym, niin se pitää korjata ;)
 
Niko sanoi:
EDIT: Lisätääs vielä kommentti, että jos siinä vanhassa autossa jarrut puoltaa ym, niin se pitää korjata ;)
Lisää OT:ta...

Ei niissä välttämättä mitään korjattavaa ole. Ainakin rumpujarrut vetelee mihin milloinkin, planeettojen asennosta riippuen :D
 
Niko sanoi:
EDIT: Lisätääs vielä kommentti, että jos siinä vanhassa autossa jarrut puoltaa ym, niin se pitää korjata ;)
Juuri näin. Vanhaa ja ykisnkertaista tekniikkaa voi ja pystyy korjaamaankin, mitä ei voi sanoa kaikista nykyrimpuloista.

Käyttäisin enemmänkin vertausta vanhojen ja uusien huonekalujen välillä. Kumpi on parempi, vanha täystamminen kirjoituspöytä vai Jyskin lastulevy-melamiiniviritys?
 
Sepi, mä luulen, että sä ajattelet hifin määritelmää vain omasta näkövinkkelistä. Mietis sitä olisko Jjahifi haukkunut sun kokoonpanon bassottomaksi, jos sulla ei olisi Veloja? Mitä sä sitten ihmettelisit? Olisivatko kaikki sun roippeet sillon romuja?

Ja saman kaavan mukaan kaikki mun kamat on romuja. Siis sun mielestä. ;)
 
Kaikki lainaukset jjahifin blogista (kursivointi kuitenkin oma):

"Pienemmät kokoonpanot sekä keskiäänialueella oleva rock kuulostivat vallan mainioilta."

"Mikan musiikkimaun kannalta Altec lienee (ainakin supertweetereillä kalustettuna) juuri oikea valinta."

Onnea Mikalle uusien kaiuttimien johdosta, taisi olla erinomainen ostos! Ehdottomasti oman ketjun arvoinen juttu tällaiset hienot vintage-laitteet, kiitos Sepi.

Varmaan sellainen setti olisi hieno, joka toimisi joka genrellä ja kaikki tykkäisivät eikä mistään jäisi vajaaksi. Kelpaisi sellaista esitellä naapurillekin. Sellaista settiä vaan kun tuskin on, niin kannattaako viritellä laitteisto oman (musiikki)maun mukaan - ja onko täällä joku joka ei niin tee? Jos "sopraanojen parhaat lasinmurtamiskiekaisut" kielivät siitä, että "ilmeisesti myös korkeimmat äänet puuttuvat", niin ehkä se diskantin vajaus ei ihan maailmaakaatava ole (yläpäähän muuten alkaa kuulemma kadota pikkuhiljaa keskimäärin vasta noin 50 vuoden iässä). Ja jos tuo bassopuolen vajaus isäntää itseään häiritsee, niin sillehän on tehtävissä vaikka mitä. Ja eikös täältä löydy subbariasiantuntijoita vinkkejä antamaan...

Joten oliko tässä joku ongelma sitten vielä?
 
^^ Mä kyllä meinasin sellaista ihan perustulkintaa hifistä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hifi

Kyllä Mannetkin sai pyyhkeitä tupla-j:ltä, lähinnä huoneen keskilinjan vasemmalle poskelle sijoittelusta ja vielä silloin eri paria olevista sivuseinistä johtuvasta puoltamisesta, ja bassodynamiikasta ilman Veloa. 30hz tulee huoneesta johtuen vielä mutta sen jälkeen laskee ilman subia kuin Mansikin häntä. Yläpäässä ainakin luvataan kaistaa tuplaten yli kuulorajan, joten jätetään nyt mun Mannet tässä tarussa rauhaan... :D

Ei kait sulla mitään romuja ole, mutta laittaisin kyllä kajarit eli ns. laajakaistat siihen uuteen luokkaan, "elämäntapakajari" :D
 
Joskus mietin myös tätä Vintage-harrastamista vähän sepi-tyyliin, kun näin puolikuntoisia ja puolisointisia laitteita aktiivikäytössä, mutta en enää mieti sitä niin vaan annan ihmisten harrastaa. Koulukunnistahan tässä taas kerran on kyse. Yksi koulukunta haluaa parasta mahdollista, toinen taas parasta omalla budjetilla ja oman harrastuksen suuntauksensa sisällä. Kolmas taas parasta mahdollista, mitä omin kätösin saa aikaan. Joku haluaa vain kuunnella musiikkia ja saada siihen sen aikakauden fiilistä vaikkapa sitten laitevalinnoilla. Yhdistys tekee hienoa työtä kun jäsenistö kunnostaa käyttökelpoisiksi vanhoja LP-levysoittimia. Nyt sitä samaa ajatusta halutaan myös tulevalla Vintage-osastolla ajaa eteenpäin muiden vanhojen laitteiden osalta.
 
Minä ymmärsin tuon Nevalaisen artikkelin siten, että meihin harrastajiin vaikuttaa paljon muutkin vaikuttimet kuin pelkkä puhdas soundi, vaikka toisin väittäisimmekin. Tämä on kyllä yleistettävissä kaikkeen ihmisen toimintaan.

Eikös autokaupassakin sanota, että auton valintaan vaikuttaa 20% järkisyyt ja 80% tunteet. Sama hifissä; Vaikka jollain hetkellä tuntuu, että "vanhaan ei ole paluuta", niin jonkin aikaa harrastettuaan alkaa ruoho taas vihertää aidan toisella puolella. Todellisuudessa siis se matkanteko ja siitä saadut elämykset ovat tärkeämpiä kuin itse määränpää.
 
kipinä sanoi:
Varmaan sellainen setti olisi hieno, joka toimisi joka genrellä ja kaikki tykkäisivät eikä mistään jäisi vajaaksi. Kelpaisi sellaista esitellä naapurillekin. Sellaista settiä vaan kun tuskin on, niin kannattaako viritellä laitteisto oman (musiikki)maun mukaan - ja onko täällä joku joka ei niin tee?

Voiko edes olla niin, että kun setti optimoidaan jollekin suppealle genrelle niin se ko. musa toistuu paremmin kuin setillä joka on säädetty "hifiksi"?

Toki kannattaa säätää setti niin että omat levyt kuulostavat mahdollisimman aidolta esitykseltä, vaikka vieras genre antaisi pikkasen korville. Silti väittäisin että silloin on menty kuitenkin jo hieman pientareen puolelle siitä alkuperäisestä hifitoistosta...
 
Back
Ylös