Vintage-laitteet, harrastus ja elämänfilosofia...

m_tilli82

Käyttäjä
Liittynyt
12.1.2009
Viestejä
6 304
Kaupunki
Salo
Moi!
Huutavasta tarpeesta esitellä vintage-HIFI laitteita aloitin tänne "Näin minä harrastan" -osioon Vintage-laitekeskustelun. Täällä saa kertoa omasta harrastusfilosofiasta ja laitteista joita omistaa sekä esitellä niitä valokuvin. :) Tällainen keskustelunavaus.
 
Joo on, mutta se on Vintage-asiaa käsittelevä osio, ei niinkään laitteiden esittelyä varten tarkoitettu. Siellä laitettiin tällainen vinkki ilmoille että olisi tällaiselle keskusteluosiolle tarvetta, joten voilá! :)
 
No linkataas tähän nyt tuo yksi Audiovideon artikkeli, missä mainittu allekirjoittaneen Sansui TU-9500 viritin http://audiovideo.fi/artikkeli/radio-historia-ja-nykypaiva

6432315485_07c32fee79_z.jpg

5869497735_294a50dc87_z.jpg


Tämän lisäksi setissä on vintage-laitteisiin luettavat kuvissa näkyvä Garrard 401 levysoitinkoneisto, Altecin torvikaiuttimet (vaikkakin moderneilla jakosuotimilla ja koteloilla varustettuna) ja Yamaha NS-1000:t monitorit. Siinä ja siinä on voiko tuota vanhempaa cd-pyöritintä Philips CD850mkII:sta vielä vintageksi lukea.. ;)

Omassa harrastuksessa vintage ei ole itse tarkoitus eli omaan käyttöön sopivan laitteen löytyessä ikä on sivuseikka, vaikka valinnan eteen tullessa preferoinkin ehkä hieman vanhaa uuden edelle. Pidän useammankin harrastuksen parissa laadukkaista esineistä, jotka on valmistettu taiten kestämään aikaa ja palvelemaan käyttötarkoituksessaan luotettavasti. Tähän sinällään määritelmä vintage sopii vallan mainiosti.
 
Oma harrastusfilosofia on sitä, että käytetty mutta laadukas menee edelle ennen uutta ja sekundaa. En sano että kaikki uusi on sekundaa, en todellakaan, mutta liian usein niin on... Huonoa näet saa yrittämättä, hyvän eteen kannattaa taistella. Niin joku viisas joskus minulle sanoi. ;) Sitä on vintage harrastus minulla. Ja samalla tuen kestävää kehitystä antamalla hyvän kodin vanhoille laitteille ostaessani niitä. Olen muuten pahoillani siitä jos itsellä joskus nuo ikämääritteet ovat hieman lipsuneet... Kun kaikki käytetty ei ole vintagea, hyvät vuosikerrat vain. Tosin se ikämäärite on mielestäni melko liukuva... Riippuu kaverista pitääkö hän jotain liian uutena. Se onkin jännä juttu että liian uusi toki voi olla muttei koskaan liian vanha. :D

^ Komeita laitteita, noita kelpaa esitellä. :)
 
Poisto: ei kuulemma tämä ***** ole edes vintagea.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
. Paljon löytyy myös 90-00 -lukujen kamaa mutta jätetään ne pois tästä ketjusta muutamaksi vuosikymmeneksi ;)
Jos vintagen raja on ajallisesti 25 vuotta, niin 2013 - 25 = 1988... Siis vain muutama vuosi enää, niin ysärilaitteita alkaa ilmaantua vintageketjuihin. ;)
 
..........
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
........
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Niin se aika menee. Eikö se -88 ollut ihan justiinsa? ;)

No, minun vinkkelistä vintage on katsojan/kokijan silmässä eikä niinkään missään vuosiluvussa.

Minunkin mielestä se on juuri noin, minkä kokee itse hyväksi vuosikerraksi sekä hyväksi laitteeksi laadultaan ja joka on vähintään ysärillä tehtyä voisi mennä myös vintage hifin piiriin nippa nappa. Se on mielestäni korvien välissä se minkä kokee hyväksi vuosikerraksi, vaikka se olisi nuorempi kuin 25 vuotta. Eipä sitä vuosilukua ole kai lyöty lukkoon? No mutta yleinen käsitys lienee että 25 vuotta nuoremmat laitteet eivät ole vintagea, mutta pian sekin rajapyykki sieltä saavutetaan. :) Hauska juttu, vuonna 1989 kun sain ensimmäisen Salora HIFI Stereo 6000A:ni ja Salora KS-330:t, ei nekään olleet tuolloin vintagea. Nyt on toisin. :D
 
^^Hieno juttu, mulla on täysin samanlainen laite. Legenda kertoo että on tekniikaltaan kuin kulttistatusta nauttiva 2130.
 
...............
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Ja uusi vintagepläjäys, noin 5-6 viikon rahtirupeaman jälkeen uusi viritin vihdoin tänään liittyi settiin. Aika coolio laite vaikka ite sanonkin :)

Marantz Esotec ST 7

28vy98k.jpg



Ja niille, jotka eivät välttämättä tunne näitä niin tuossa on gyrotouch-viritysnupikka eli siitä kun pyöräyttää niin sehän pyörähtää kuin olisi kunnolla massaa "vauhtipyörässä". Miellyttävä säädettävä. Ja tuo pyöreä ikkuna vasemmalla on oskilloskooppi, jota käytetään apuna virityksessä ja vaikka iTunesista tuttuna "visualizerina" ;)

Todella komea peli. :) Onnea hienosta hankinasta! I just wished I had one of those for my self as well... :) Komiat pärjää aina! :D
 
.........
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Kun sitten lopulta käänsin katseen meren taakse (olin jo tässä kohtaa ostanut sieltä Sansuin ison vahvarin ja piti löytää jotain muutakin samaan kyytiin, ettei rahti tapa koko hommaa) ja johonkin paikalliseen juhlapyhäyöhön niin vihdoin natsasi :D

Onneks olkoon, sait Joulun tammikuulle :)
Ohan noi kyllä upeen näköisiä, toi radio....:p
 
Moro,

Kaveri pyysi selvittämään mitä hänen nurkissa lojuvista vahoista hifeistä mahdollisesti saa jos myy.

Levysoitin Sony PS-X600 (taitaa olla näistä laitteista se eniten halutuin)
Vahvistin NEC AUA-5000E
Viritin NEC AUT-5000E
Dekki AUK-5000e
Taitaa olla räkkikin NECin sarjaan sopiva.
Kaiuttimet ovat jotkut Saroyt mistä en tiedä tuota kuvaa enempää. Tai Saroyt on Salon radiolaatikko oy :D

Minulla on oma käsitys noitten hintatasosta, mutta olisi mukava kuulla joltain joku kommentti asiaan ettei tule puhuttua palturia.

-Mikko
 

Liitteet

  • saroy.jpg
    saroy.jpg
    70 KB · Katsottu: 77
^ Mun arvaus vois olla että NEC pino ja saroyt erinomaisella tuurilla 50e, tai sitten sillä hinnalla millä joku ne viitsii tulla nurkista pois hakemaan. Huutonetissä voinee mennä.

Sony onkin eri tapaus, 150e luulisi käyvän kaupaksi, toki kunnosta riippuen. Maailmalla kait pyydetty enemmänkin, mutta kotimaanmarkkinoilla ei taida ihan niin kova kuhina käydä noiden 80-lukuisten suhteen.
 
Huoltoturinaa:


Tänään aamusta otin tuon minulle uuden Sansui AU-20000:sen auki ja säädin DC ja Bias -virrat(?) huoltomanuaalin suosituksiin - tai niin lähelle kun pääsin. Täytyy sanoa, että on aika stressaavaa puuhaa kun ei ole montaa noita tehnyt. Joissakin vahvareissa mittauspisteet ovat kivasti siinä heti nenän edessä ja säätö menee hetkessä ilman, että hiki nousee otsaan. Ei ihan niin helppoa tässä jöötissä.


DC offsetin mittaus on onneksi helppoa eli mitataan suoraan kaiutinliitännöistä ja tavoite on 0V (+-10mV). No, nehän oli ihan persiillään. Toinen näytti jotain 35mV ja toinen -1.5V (!). Käänsin eka vasurikanavan trimmeriä ja sehän meni heti melkein nollaan. Ajattelin, että olipa helppoa mutta jäi vielä vähän parantamisen varaa. No, siinä sitten yritin seuraavat 10min enkä enää saanut sitä enää niin hyväksi kuin ekalla yrityksellä - mutta onneksi lopulta mainiosti speksin sisään. Näissä trimmipotikoissa on näköjäs semmonen, että jos näkee liikkeen niin se on jo moninkertaisesti liikaa. Melkein jo pelkkä tuijotus vaikuttaa ;) Ja toista sain sitäkin "väännellä" (lue: hipoa) ruuvarilla varmaan sen 10 minsaa ennen kuin olin tyytyväinen. Tuo pahempi oli muuten ihan siitä trimmipotikasta käännetty ääriasentoonsa, tämä on osittain rempattu elokuussa eli mahdollisesti huoltajalle kävi vaan kämmi eikä muistanut lopuksi tarkistaa noita?


No, bias onkin sitten hankalampi. Trimmipotikat ovat vahvarin yläpuolella ja mitattavat pinnit syvällä koneen uumenissa piuhanippujen joukossa - alapuolella. No, monsteri kyljelleen ja luukut auki. Tässä hommassa tulikin sitten jo hiki. Bias-arvo mitataan tässä semmosten liitinpinnien rivistöstä, eikä tietenkään reunasta vaan keskeltä valitaan pari pinniä ja sitten sohimaan. Ja pinnit ovat niin lähekkäin, että hädintuskin yleismittarin probet mahtuvat väliin koskettamatta toista pinniä. Kumpikin oli täälläkin pielessä mutta ei niin radikaalisti kuitenkaan. Manuaalin säätöarvo on 35mV ja vasuri taisi näyttää 25mV ja oikea 54mV. Sainkin vasurin helposti suunnilleen kohdalleen (35.8mV) mutta toisen kanssa tapellessa meni 15min. Pinnirivistön päällä tosiaan piuhoja ja näkyvyys ja tavoitettavuus huono. Pari kertaa käden tärinöiden takia löi kipinää ja kerran protectionkin naksahti ja valo syttyi. Sydän löi tyhjää muutaman kerran ja paita kastui - pari kertaa tuli ajateltua "ei saa.t.n...eikai se nyt kärähtänyt!?", kun en seuraavalla mittauksella onnistunut saamaan enää mitään lukemaa. Mutta onneksi tämä johtui vain mittauden vaikeudesta sekin. Tuntui, että potikan lähes näkymätön liike oli aina noin 20mV mutta varmaan 20:s yritys toi tulokseksi 36mV ja siihen on tyytyminen.


Sitten kone käyntiin sormet ristissä ja soimaan. Huh...toimii. :D
-----------------------


Töissä tauolla otin ja käänsin AU-717:n sähköt jenkkisähköistä 220V -asentoon ja vaihdoin sähköjohdon plugin (en saanut vedonpoistoa auki, joten en vaihtanut koko piuhaa vaikka sellainenkin oli varattuna). Sitten kone ekaa kertaa eurosähköihin kiinni ja taas sormet ristissä sähköt päälle. Protection vilkkui hetken ja sitten tuli lupaava releen naksahdus ja vilkkuminen loppui. Annoin vempeleen lämmetä hetken ja haistelin savuja mutta mitään hälyttävää ei näkynyt. Mittasin tästäkin DC offsetin ja se näytti lupaavalta, miltei nollassa kumpikin vakiona. Tässä on vähän tiukempi speksi kuin edellisessä: 0V +-5mV.


Sähköt pois, viritin kiinni ja testaamaan. Aika metallinen ja jotenkin outo soundi, ei sitä mitä odotin. :( Taas sähköt pois, Marantzin CD-soitin kiinni ja musaa soimaan. Jahans, vasen kanava särkee pahasti. No, remppatreenikoneeksi tämän ostinkin. Annoin sitten sen soida tunnin verran pienellä volumella siltä varalta, että se tarvitsee vähän lisää lämpöä. Ja avot: rupesin kuuntelemaan, että hei toihan kuulostaa nyt ihan normaalilta! Lisää volaa ja todellakin, särinät ovat tiessään ja nyt äänikin on sitä mitä odotin! :) Toivottavasti sieltä vain haihtui pitkän matkan kosteudet tms. ja särkeminen johtui niistä(?). No, jää nähtäväksi. Remppaan tämä menee jossain välissä jokatapauksessa, hommasin jo How to rebuild AU-717 -oppaankin ;)


PS. se tuli muuten jostain jenkkien keskilännestä ja kirkon myyjäisistä :) Pitkän matkan on tehnyt ennen kuin Espooseen päätyi.
 

Liitteet

  • AU-20000_DC_offset.jpg
    AU-20000_DC_offset.jpg
    102,3 KB · Katsottu: 71
  • Sansui_AU_nude_alapuoli_pieni.jpg
    Sansui_AU_nude_alapuoli_pieni.jpg
    107,3 KB · Katsottu: 72
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
^ Komean näköiset sisuskalut. Ennen laitteiden sisuskaluihin panostettiin, ja niitä pystyy korjaamaan ja vaihtamaan komponenttejakin jos niikseen tulee. Piirilevyä oli koko laite täynnänsä. Mutta uusissa laitteissa ei kolvia pahemmin käytetä: uusi piirilevy vaan tilalle ja voilá! Ja se piiriley menee "emolevyssä" olevaan liittimeen naks ja pari lattakaapelia kiinni. Kertakäyttöyhteiskuntaan olemme pahasti menossa, harmi kyllä... Itse sodin tätä vastaan. Siksikin käytetty hifi on lähellä sydäntäni. :)
 
................
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Back
Ylös