Vintage-asiaa

Hinkkanen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 997
Kaupunki
Tampere
En ehkä ole ainoa vintage-hifistä kiinnostunut näillä palstoilla, joten ajattelin pistää pystyyn oman ketjun tälle teemalle (vanhalla forumilla sellainen taisi ollakin). Ensiksi pitäisi kai määritellä mitä se vintage-hifi on. Tästä aiheesta on maailman forumeilla taitettu paljonkin peistä mutta itse olen sitä mieltä että laitteen pitäisi olla ainakin neljännesvuosisadan ikäinen jotta se voitaisiin kelpuuttaa vintage-otsakkeen alle. Pitäisikö sen sitten olla myös jotain vähintään kohtalaisen laatuisaa tavaraa, siitä voidaan myös keskustella. Mielestäni jollain tapaa teknisesti mielenkiintoinen laite voi olla vintagea vaikka se ei ehkä kovin korkealaatuinen olisikaan.

Sitten muutama vintage-forumi:

Audiokarma
Vintage Asylum
UK Vintage Radio Repair and Restoration Discussion Forum
Audio Round Table Vintage Audio Forum

Lisäksi monilla vinyyli-forumeilla sivutaan usein vintage-aiheitakin:

Vinyl Asylum
The Vinyl Engine
Audiogon
Pink Fish Media

Muuta aiheeseen liittyvää, poimittu ilman mitään erityistä järjestystä linkkilistaltani:

The Vintage Knob
Vintage Audio .Com .Au
classicaudio.com
Wega
Retro Hi-Fi
Hifi Engine
Tuner Information Center
Classic Speaker Pages
Pavek Museum of Broadcasting
Tapio M. Köykkä
Loud and Proud
Tandberg
Sony History
Silver Pioneer Reference Site
Hifi Works
Retro HiFi-stereot
Hi-Fi World Olde Worlde
Hi-Fi World Buying 2nd Hand Guide
Audio Emporium Hall of Fame

Ja lopuksi oma päivä päivältä yhä enemmän vintageksi muuntuva laitteistoni:

http://www.aikakone.org/juhani/audio/laitteetlundiassa.html

Juhani
 
Hinkkanen sanoi:
En ehkä ole ainoa vintage-hifistä kiinnostunut näillä palstoilla, joten ajattelin pistää pystyyn oman ketjun tälle teemalle (vanhalla forumilla sellainen taisi ollakin). Ensiksi pitäisi kai määritellä mitä se vintage-hifi on. Tästä aiheesta on maailman forumeilla taitettu paljonkin peistä mutta itse olen sitä mieltä että laitteen pitäisi olla ainakin neljännesvuosisadan ikäinen jotta se voitaisiin kelpuuttaa vintage-otsakkeen alle. Pitäisikö sen sitten olla myös jotain vähintään kohtalaisen laatuisaa tavaraa, siitä voidaan myös keskustella. Mielestäni jollain tapaa teknisesti mielenkiintoinen laite voi olla vintagea vaikka se ei ehkä kovin korkealaatuinen olisikaan.

Kiitos linkeistä. Et todellakaan ole ainoa kiinnostunut.

Määrittelyistä periaatteessa viis, vaikkei tuo ollenkaan kehno yritys ollut! Toisaalta voisi puhua yleensä vain vanhoista, eri vuosikymmenien laitteista. Kun jokin laite on vielä vuosikymmenten jälkeen haluttu - eikä vain museoon - voisi jo puhua klassikosta. Tekniseltä kannalta, hifiharrastuksessa, on hyvin mielenkiintoista kehitys yleensä: on yhtä paljon antoisaa, ellei enemmänkin, vanhempaan tekniikkaan tutustuminen kuin uusin kehitys. Musiikin toiston kannaltakaan vintage ei jätä kylmäksi, useinkaan. Itseäni ohjaa lisäksi esteettisyys, jonka taso ei vuosikymmeniä katsele.

Joku sanoo ajan kultaavan muistot, mutta parhaimmillaan ei tarvita mitään ulkokultaista vaan voisi mieluummin sanoa: aika erottaa jyvät akanoista.
 
Yamaha YP-211, ehkä 70-80 taitteesta?
uio103.jpg

Se on minun nyt sitten, kunhan ehtii Saksasta kotiin! Vanha soittimeni Yamaha P-550 on palvellut hyvin vuodesta 1983, mutta ahkerassa käytössä se on mennyt rumaksi, kun muovin päälle maalattu hopeamaali on kulunut kytkimien ympäriltä pois. Halvempi mallihan se oli, mutta ei mitään muuta vikaa ole tullut. Äänirasiana on Goldring 1012GX, jonka hankin -95. Tuossakin kyllä tulee joku rasia neuloineen mukana. Vanhastaan on vielä yksi Glanz. Olisin mieluusti ottanut automaattiversion, kun siihen on tottunut, mutta estetiikka voitti. ;)

Yksi ainoa Yamaha on täällä myös vahvistimena aina ollut, A-500. Se on kyllä kunnon harjattua alumiinia ja vahva peli soimaan.

---------------------------------------------

Olisiko tässä kiinnostavia kelleen, huutokauppoja avoinna:
Beogram 1500 / Rasioita ja neuloja siihen
Lenco L-85
Lenco L-65
Dual CS-607
 
Minulla on Pioneerin Elite sarjan C-73 ja M-73.
Levysoitin on Technicsin SL-M1
Kaikki tulevaa vintagea, varsin asiallisia käyttöpelejä.
Ja tuo pääte soi A-luokassa varsin nätisti.

Netin mukaan Oulussa on Hifistudiolla tuommoinen M-73 myytävänä.

Pioneer.jpg


TechnicsSL-M1.jpg
 
Vieläkö ne on siellä? Eikös näistä ollut puhetta joskus alkuvuonna jo?

Ei täällä tajuta vintagen päälle...

Ossi
 
Näistä oli alkuvuonna puhetta jotka on minulla, tällä erää löytyvä laite on eri peli. Minulla on siis itellä moiset.
Myöskin tuolla kojekulmassa on tuommoinen M-73 pääte myytävänä, näkyy tuo etunen olevan harvinaisempi peli. Tosin voihan sitä päätettäkin käyttää "integroituna" kahden lähteen kanssa.

Itselläni on kaikki muu CD-soitinta lukuunottamatta enempi vähempi vuosikertalaitteita.
 
Mullakin on vähän vintagea tuossa makkarin puolella. Setti on koottu taloudellisesi musiikista nauttimiseen, ja koska kaikkea ei voi päätin jättää hifistelyt sikseen ja keskittyä olennaiseen. Jotkut kutsuvat sitä "PRaT" tai sitten Ossin opetuslapset "musikaalisuudeksi". Mulle se on sitä, kun alkaa sukat pyöriä jalassa ja sormet naputtaa tahdottomasti.

Itse settiin:

Äänilähteenä toimii modifioitu Regan P3 pyöritin RB250 varrella. Soittimeen on rakennettu uusi virtalähde, levylautanen vaihdetty akryyliseen. Myös varressa on jos jonkin laista viritystä. Mainittakoon isoimpina muutoksina sisäisen johdotuksen vaihtaminen sekä uusi vastapaino, joka on raskaampi ja painopiste alempana kuin alkuperäisessä. Rasiana on Gradon Reference Platinium.


Vahvistin puolella on Onixin OA21s Soap 2 lisävirtalähteellä. Brittivintagea 80-luvulta. Mieletön saundi ja fiilis. Käytän tämän phonoetusta myös.

http://img206.imageshack.us/my.php?image=onix1lc6.jpg

http://img90.imageshack.us/my.php?image=onix2zc1.jpg

Kaiuttimina on B&O pienet alumiini-bitumi-alumiini-rakenteiset purkit 80-luvulta. Sen mitä tekee, niin tekee hyvin. Bassontoistoltaan tietysti varsin rajoittuneet, mutta samettinen keskialue ja puhdas diskantti. Olleet uudesta asti minulla.

http://img201.imageshack.us/my.php?image=beovoxcx50xk8.jpg
 
K.J.Manner kirjoitteli tämmöisiä:
Olisiko tässä kiinnostavia kelleen, huutokauppoja avoinna:

Moro!

Kyllä kiinnostaisi tuommoinen vinyylisoitin. Olen tuolla ihan oman topicinkin aloittanut, mutta kysytään nyt tähänkin väliin, että onko esim. noista Mantereen pistämistämistä esimerkeistä mihinkään? Mitä eroa noilla Lencoilla esim. on? Kannattaako ruveta huutamaan, vai onko hinta/laatu ns. Persiillään?

Mä kun en tajua näistä hommista yhtään mitään.. :)
 
Makkarissa on Akain AA-1020 -viritinvahvari 70-luvulta. Cd-soittimena toimii Philipsin ensimmäisiä pyörittimiä eli cd-204, joka on muuten aika järeä kapistus jäähdytyslevyineen. Kajareina ovat Tangbandeilla ryyditetyt kolmelitraiset suljetut pöntöt. Levari on vielä hakusessa. Soundi on mukavan pehmeä ja lämmin.

Setti soveltuu hyvin hiljaiseen kuunteluun yöaikoina. Makkarissa tulee kuunneltua yleensä vanhempaa bluesia, jazzia, soulia yms.

Kuvia voisi joskus tännekin laitella, kunhan muistan.
 
Sella sanoi:
päätin jättää hifistelyt sikseen ja keskittyä olennaiseen. Jotkut kutsuvat sitä "PRaT" tai sitten Ossin opetuslapset "musikaalisuudeksi". Mulle se on sitä, kun alkaa sukat pyöriä jalassa ja sormet naputtaa tahdottomasti.

Mieletön saundi ja fiilis.


Onnittelut Sella ja tervetuloa!!

Tiedätkös muuten, missä Onixin suunnittelija, Tony Brady nykyään vaikuttaa?

Ossi
 
Ossi,
Pääte on koskematon, ja hyvin soiva. Olen miettinyt että tarviskohan tuolle jotain tehdä mutten ole ehtinyt/viitsinyt.
Etunen on edellisen omistajan toimesta ropattu.
Soittimella ei ole kuin kuunneltu, pitäis jossakin vaiheessa aktivoitua tilaamaan se rasia, jäi viimeksi homma kesken :)
 
Minulla oli jonkinlainen nuoruuden unelmien toteuttamisen tarve, vanhojen postulaattien painolasti, tuossa pari vuotta sitten. Ja ostin sen pahalaisen vietin ajamana luultavasti B&o:n kaikkien aikojen kauneimman viritinvahvistimen. Siellä se on pojan huoneen seinällä litteänä, lasipintaisena koristeena. Ei toimi, pitäis korjata. Beomaster 1700 vai mikä sen nimi onkaan..

beomaster1700.jpgJa toinen samanlainen ostos oli Nakamichin 630 tuner/etuvahvistin. Tämä jäi todella pahasti kaikertamaan nuorena, kun ei ollut varaa ostaa.. Siellä se nyt on pojan huoneen kirjahyllyssä toimivana radiona ja etupäänä. Sen alla olevalla hyllyllä on vanha Sonyn CD-soitin ja vanha Yamahan kasettidekki. Kaikki tulevat Nakan kautta langattomiin kuulokkeisiin. Ettei tule kilpasoittoa isin systeemin kassa oven takana... Hiukan olen tosin saanut vihjauksia siitä, että olen tehnyt pojan pikkuhuoneesta jonkinlaisen museon.. No, tosi on, että pojallekin pitäisi rakentaa musikaalisempi systeemi, jotta musiikillinen kasvu saisi vauhtia.

Ossi

naka630pre.jpg
 
Joo,täytyy kyllä sanoa että Nakalla on oltu tosi ennakkoluulottomia .Visuaalinen olemus viittais kaikuluotaimeen!Itse kuuntelen kans vintageilla kokoajan Nakamichin PA-7 ja CA-7 etus-pääte kombinaatiolla
T:Skutsari
 
Toisinkuulija sanoi:
Onnittelut Sella ja tervetuloa!!

Tiedätkös muuten, missä Onixin suunnittelija, Tony Brady nykyään vaikuttaa?

Ossi

Tony Brady vilahtaa aina sillon tällöin diyaudio.com -sivustolla Onix aiheisissa keskusteluissa. Tarkemmin en hänen liikkeistään tiedä. Onixihan myytiin itään joskus 90-luvun puolivälissä, jonka jälkeen ks. herralla ei ole ollut mitään tekemistä tämän tuotemerkin laitteiden kanssa.

Tuon integroidun ääni on hyvin saman tyyppinen kun tunnetummassa Naimin Nait-sarjassa. Nait 1, joka julkaistiin muistaakseni -83 (OA20 -82) ei eroa toisistaan kuin hieman sisäänmeno asteensa osalta.
 
Sella, Tony vetää nykyään Exposurea.
Eräässä talossa oli hiljattain Onixin vanha
systeemi lainassa. Integroitu SOAP:lla muistaakseni.
En tiedä, olisiko tarvinnut re-capin vai mitä, mutta
jäi hämmästyttävän latteaksi, kun iskettiin Tonyn
pienimmät nykyvermeet sen tilalle. Yllätyin itsekin
erosta, sillä Onixit ovat suhteellisesti
ottaen varsin kovassa maineessa. Kai se
vintage usein jo on haalistunutta ilman huoltoa.
Yksilöerot erityisesti vintage kamassa ovat usein
valtavat. Mutta toisaalta, tuo Onixin setti
saattoi olla jopa 90-lukuinen.

Onixin merkki taitaa tosiaan nykyään olla aasialaisten käytössä.
Ihan eri vehkeillä.

Onixin vanha tuneri on erityisen rakastettu FE piireissä.

onixBWD1front.jpg


Ossi
 
Nythän on vintage-ihmisille herkkuja tarjolla Hifi-lehden Webtorilla. Quadin viisseiskoja oikein kaksin kappalein, Quad II, Köykkä-satsi...

Jos himassa olisi tilaa niin kovasti yrittäisin perustella itselleni viisseiskojen hankintaa. Mutta onneksi (?) asunto on suhteellisen pieni ja moiset hankinnat on pakko jättää väliin. Ja Köykkääkin on jo yksi vahvistin+viritin pölyttymässä nurkassa.

Mutta ostakaa joku muu pois. Ja kutsukaa mut kuuntelemaan!
 
Back
Ylös