Vinkkejä: Vahvistin+2 kaiutinta = 500~700e ?

Lartsa

Käyttäjä
Liittynyt
17.7.2008
Viestejä
18
Morjens!

Tavoitteena on siis koota ensimmäinen "hifi" setti opiskelijabudjetilla. Setin paikkana on kerrostalon olohuone, jossa se voisi palvella tv/dvd:n äänenä sekä musiikin soittajana (musiikkimakuna rock ja hieman raskaampi). Äänilähteinä on siis dvdsoitin/digiboksi/tietokone/xbox/tulevaisuudessa vielä pari, eli liitäntöjä saisi olla (ilmeisesti niitä nykyisin onkin jo kattavasti). Stereo saa riittää alkuun, mutta tulevaisuudessa myös surround voisi mahdollisesti kiinnostaa. Onko järkevämpää hankkia stereo- vai kotiteatterivahvistin, eli onko niiden ulosannissa suurta eroa tuossa hintaluokassa? Vai ostaako nyt hyvä stereo, ja sitten jos alkaa takakorvaakin kiinnostamaan, niin hankkia kotiteatteri (rahaahan siinä tapauksessa palaa kuitenkin).

Kaiuttimista en osaa kysyä mitään, ilmeisesti kannattaa turvata johonkin tunnettuun ja hyväksi koettuun merkkiin ja malliin (joita ovat ?). Ajattelin käydä tarjontaa kuuntelemassa, mitä liikkeitä suosittelisitte Tampereella?

Koska budjetti on noinkin rajallinen, myös käytetyt käyvät - saahan niillä mahdollisesti paremman laitteen valmiiksi sisäänajettuna :] Vinkkejä niistä otetaan myös ilolla vastaan.
 
Lartsa sanoi:

Moikka!

Ässänä hihasta voisi olla koko budjetti käytettyihin Genelecin aktiivikaiuttimiin. Tällöin et tarvitse erillistä vahvistinta, vaan pelkkä soitin riittää.

Perinteisillä metodeilla voisit ostaa NADin hinnat alkaen stereovahvistimen ja kaiuttimet Usherin, tai vaikkapa Tannoyn hinnat alkaen mallistosta. Jos ostat NADin uutena, niin käytettynä saattaisi löytyä myöskin DynAudiolta - audience sarjan jalustakaiuttimia, joilla pysyisit myöskin budjetissa.

Elikkäs tuossa on ainakin muutamia yleisesti hyväksi todettuja merkkejä, joiden valikoimasta on varmasti hyvä lähteä liikenteeseen. Muut jatkakoon tästä. :)

Matti. Vihdistä.
 
Minulta saa sitten vain stereosuosituksia.

Uutena esim. Dali Concept 2 -kaiuttimet ja Denon PMA-700AE -vahvistin.

Toinen hyvä kaiutin on Magnat Quantum 503. Myös Usher S-520II on hyvä vaihtoehto, tosin Ushereille kantsii olla vahvistimessa jo hiukkasen enemmän tehoa.

Jos on kova mies tinkaamaan niin budjettiin saattaa mahtua esim. Cambridge Audio Azur 640 V2 tai Harman Kardon HK 970 (nykyinen malli on jo 980) -vahvistimet. Tuota 970 voi katsella käytettynäkin ja sitä voi olla liikeissä saatavilla vielä vanhana varastona ja halvemmalla. Marantz PM-6002 lienee myös hyvä vahvistinvaihtoehto. NADilta voi löytyä myös sopiva vahvistin, tosin itse en voi niitä suositella, kun ne eivät ole henk.koht. kovin miellyttäneet.
 
Op pistikin lisää varmasti kovia luita harkintaan. Denon, CA ja HK ovat varmasti varteenotettavia vaihtoehtoja erillisvahvistimiksi myös. Niistä en itse kummempia kokemuksia omaakaan. NAD on semmoinen, että se ei kristallia särje, mutta draivi on kohdillaan. Vähän kuin ne Adidaksen ekat geelivaimenteiset lenkkarit. Niillä sitä vain hölkätessään pisti jalkaa toisen eteen, tahtomattaan, koska kengät vain veti. Näin se on samalla tavalla ajoitus ja meno kohdillaan myös NAD:ssa. :)
 
Matin ehdotus Genelecin aktiiveista olisi mielestäni ihan varteenotettava. Tällöin joudut kuitenkin haeskelemaan jostain etuvahvistimen niille kaveriksi. Toisena vaihtoehtona on pre outilla varustettu integroitu. Sinun budjetillasi käytetty lienee ainoa vaihtoehto, mutta jos sen verran jaksat nähdä vaivaa ja Genesoundi miellyttää, niin ei muuta kun haeskelemaan.

Näistä halvemman pään vaffeista joita tähän mennessä on suositeltu ottaisin harkintaan tuon HK970:n ja ehkä NADin. H/K pesee nuo muut käytettävyydellään mennen tullen, ja äänellisestikin on oikein mainio. Uusia NADeja en ole kuullut, mutta ainakin vanhat ovat olleet soundin puolesta oikein jees. Kuulemani edulliset Denonit ovat olleet yläpäästään turhankin hillittyjä, joten ne eivät mielestäni ole parhaita vaihtoehtoja rokkivaffiksi.

Jos tarkoituksena on kuunnella musiikkia stereona, niin mielestäni ei ole mitään järkeä ostaa monikanavaista vahvistinta. Ne kun vanhenevat samaa tahtia kuin sanomalehdet. Laitat sellaisen sitten myöhemmin, jos oikeasti alat rakentamaan kotiteatteria.

Parhaat kaiuttimet sinun korville löytyvät kuuntelemalla, joten ei muuta kun haeskelemaan. Ja mikäli kohdalle sattuu pari käytettyjä Trianglen kaiuttimia, niin ehdottomasti heti kokeilemaan :)
 
Itsekin tässä juuri laitteistopäivityksen kurimuksesta päässeenä (ainakin melkein) suosittelisin ehdottomasti käytettyjä laitteita tuohon budjettiin. Uutena ostamalla saat juuri ja juuri vain halvimmat vehkeet, kun taas käytettynä voit tehdä jos jonkinlaisia löytöjä.
Ainut asia mitä se vaatii on aika, ja totta kai viitseliäisyyttä könytä käytettyjen laitteiden palstoja lähes päivittäin.
Mutta uskoisin sen kannattavan viimeistään siinä vaiheessa, kun hartaasti etsityt ja suhteellisen laadukkaat ovh:ltaan yli tonnin laitteet (jotka olet löytänyt puoleen hintaan) soivat kotonasi ensimmäistä kertaa, ja musiikki kuulostaa musiikilta ;)

Tuossa olikin aika paljon jo mainittu erilaisia hyviä kaiutinvaihtoehtoja, ja itse voisin lisätä vielä muutaman:
- Amphion Helium2:sia liikkuu käytettynä melko paljon ja edullisesti, ja ainakin omaan korvaan ääni on melkoisen miellyttävä. Kannattaa kuitenkin käydä jossakin näitä kuuntelemassa ennen ostopäätöstä.
- Quad 12L tai uudempi Quad 12L2 ovat myös mukavia kaiuttimia, soivat mielestäni lämpimästi ja rauhallisesti.

Jos sitten taas tarvitset vehkeet nopeasti, niin tsekkaa ainakin:
- Chorus Compact 662
- Q Acoustics 1020 (näitä en ole kyllä itse kuullut, mutta kuulemma soivat erittäin hyvin hintaansa nähden, muut valistuneemmat korjatkoon jos väärässä olen)

Vahvariksi minäkin ehdottaisin kaksikanavaista, monikanavavahvistinta kannattaa alkaa katsella vasta kun on vakaa päätös sekä aikaa ja rahaa koota kotiteatteri.
 
Kiitos lukuisista vastauksista!

Geneleckejä en ole koskaan kuullut, ja toinen asia mikä mietityttää on, että kuinka niihin saa noita laitteita kiinni ja oikean äänilähteen valittua (niissä ei kai tule kakea yms mukana?). Ehkä etuvahvistimella? mutta mieluummin pidättäydyn perinteisemmässä kokoonpanossa.

Stereovahvistimella sitä kannattaa siis mennä. HK970 on tarttunut alitajuntaan jo jostain, ja jos siitä on ilmestynyt uudempi malli, voisi olettaa että liikkeet tahtovat "eroon" vanhemmasta.

Katton illemmalla lisää, nyt pitää tehdä töitä että on rahaa ostamiseen :]
 
Lartsa sanoi:
Geneleckejä en ole koskaan kuullut, ja toinen asia mikä mietityttää on, että kuinka niihin saa noita laitteita kiinni ja oikean äänilähteen valittua (niissä ei kai tule kakea yms mukana?). Ehkä etuvahvistimella?

Vastasitkin tavallaan itse kysymykseesi, eli kaikki laitteet kytketään etuvahvistimeen, joka sitten hoitaa lähteen valinnan ja voimakkuuden säädön.
 
Itsellä H/K AVR 235, mutta stereovahvarilla saat vielä parempaa ääntä ja kaiuttimina Tannoy Mercurcury F2. Oikein mukavan kuuloinen setti musiikilla ja elokuvilla vielä parempi, vaikka onkin stereo. Noita Harman/Kardoneita pyörii huuto.netissäkin ihan mukavasti. Hevimeehellä taisi olla joku kaupankin..
 
Pistä 600€ kaiuttimiin ja 100€ vahvistimeen. Saat sitten helpommin päivitettyä laitteistoasi myöhemmin, kun on jo kunnolliset kaiuttimet.
 
Vai nii. No voi mittään. Onhan noita kaloja meressä.
 
Johto sanoi:
Pistä 600€ kaiuttimiin ja 100€ vahvistimeen. Saat sitten helpommin päivitettyä laitteistoasi myöhemmin, kun on jo kunnolliset kaiuttimet.

Miten laitteiston päivittyminen helpottuu, jos ostaa huonon vahvistimen ja kunnolliset kaiuttimet :)?
 
Ei tarvitse päivittää kaiuttimia?
Tuolla jaolla 600€/100€ saa mielestäni paremman tai yhtä hyvän äänen, kuin ostamalla huonot kaiuttimet ja vahvistimen.
 
Johto sanoi:
Ei tarvitse päivittää kaiuttimia?
Tuolla jaolla 600€/100€ saa mielestäni paremman tai yhtä hyvän äänen, kuin ostamalla huonot kaiuttimet ja vahvistimen.

Mutta jos ostat huonon vaffin ja hyvät kaiuttimet, niin se syö miestä (ja naista) sisältä niin kauan, että hommaat sen kunnollisen vahvistimen. Siispä kannattaa laittaa kerralla tasapainoinen setti, sillä se lisää mielenrauhaa, eikä tarvitse heti olla päivittämässä jotain.

Toki jos satkulla löytää oikeasti hyvän vahvistimen, mikä ei varsinaisesti ole mikään mahdottomuus, niin mikäpä siinä.

Ja jos välttämättä haluaa ajaa itsensä laitekierteeseen heti kättelyssä, niin onhan sekin sallittua.
 
Johto sanoi:
Ei tarvitse päivittää kaiuttimia?
Tuolla jaolla 600€/100€ saa mielestäni paremman tai yhtä hyvän äänen, kuin ostamalla huonot kaiuttimet ja vahvistimen.

Mutta sitten tarvii päivittää vahvistin? En vain näe logiikkaa tässä. Itse olen vähän toista mieltä. Laadukkaalla etupäällä saa yllättävänkin paljon irti halvemmistakin kaiuttimista.
 
Jos ostaa esim. Tannoyt + H/K ja soittelee DVD soittimella, ei voida mielestäni puhua hyvästä etupäästä.
Jos tuosta lähtee parantamaan ääntä enemmän joutuu laittamaan vaihtoon kaikki.

Mielestäni kannattaisi hankkia kerralla yksi hyvä komponentti (kaiutin on ehkä järkevin tässä hintaluokassa esim. Epos M5i, RegaR3)
Siitä on hyvä lähteä parantamaan esim. Exposuren tai Regan tuotteilla.

Mielestäni laitteiston kasaaminen kannattisi kuitenkin aloittaa etupäästä ja kuuntelemalla valita siihen sopivimmat kaiuttimet, mutta pienellä budjetilla se on vähän hankalaa.

Esim. Epos M5i+ Exposure 2010s+ hyvä DAC, tai Rega R3+ RegaBrio 3+ Rega Apollo voisi olla tavoitteena, kun rahaa on enemmän käytössä.

Ymmärsin että päivitystä laitteistoon on tarkoitus tehdä myöhemmin, joten voisi olla järkevää katsoa vähän pidemmälle.

Mutta nämä ovat vain minun omia mielipiteitä ja harrastaa voi monella tavalla. Kuuntelemalla selviää mistä tykkää, mutta hifiliikkeessä
Tannoyt voi kuulostaa hyvältä akustoidussa tilassa 4 000€ etupäällä, kotona on sitten eri juttu..
 
No niin.

Tuli iltapäivästä käytyä kuuntelemassa paria settiä. Mukana oli mm tuo chorus 662, joka oli ihan kohtalainen mutta jostain syystä ei niin iskenyt. Tästä ylöspäin oli B&W jotain, joka oli sen 150e choruksia paremmat hinnalta kuin ääneltäänkin. Helion2 oli myös tarjolla, mutta en oikeen niistä vielä saanut "selvää". Canton gle403 miellytti korvaa myyjän tarjoamalla musiikilla (rockia ei löytynyt o_O). Onko kukaan kuullut tästä merkistä, kun ei ainakaan vähäisellä selailulla ole tullut vastaan? Kuulemma tanskasta, hintaluokaltaan 400-500e pari.

Pitää polttaa pari kappaletta levylle ja mennä kuuntelemaan uudelleen. Millaisia kappaleita testilevylle muuten kannattaisi valita? Ovatko tietyt soittimet vaikeampia kaiuttimelle? Tai jokin soitinten yhdistelmä? Vai kannattaako ottaa ne biisit mistä pitää eniten? Onko sillä oikeasti väliä?

Entäpä näiden (käytettyjen) kaiuttimien/vahvistimien osto sokkona (kuuntelematta) esim. sen perusteella mitä tääläkin niistä puhutaan? Kuinka suuria yllätyksiä tulee?
 
Lartsa sanoi:
Pitää polttaa pari kappaletta levylle ja mennä kuuntelemaan uudelleen. Millaisia kappaleita testilevylle muuten kannattaisi valita? Ovatko tietyt soittimet vaikeampia kaiuttimelle? Tai jokin soitinten yhdistelmä? Vai kannattaako ottaa ne biisit mistä pitää eniten? Onko sillä oikeasti väliä?

Entäpä näiden (käytettyjen) kaiuttimien/vahvistimien osto sokkona (kuuntelematta) esim. sen perusteella mitä tääläkin niistä puhutaan? Kuinka suuria yllätyksiä tulee?

Kannattaa kuunnella sitä musiikkia siellä kaupassa, mitä normaalistikin kuuntelet. Sille musiikillehan sinä olet noita vehkeitä ostamassa. Tietty voit valkata omista levyistä niitä suosikkibiisejä, jotka kuulostavat jo nykyisellä laitteistolla erityisen hyvältä (tai huonolta) niin on helppo verrata kaupan vehkeisiin.

Yllätyksiä voi hyvinkin tulla kehtuissa laitteissa, ei välttämättä siksi että ne olisivat huonoja, vaan esim. huone saattaa olla ongelmallisin tekijä. Siis kotikuuntelu on erittäin suositeltua, koska siellä kaupassa kuunnellut kaiuttimet saattavat käyttäytyä aivan eri tavalla kotona olohuoneessa.
 
Back
Ylös