Morjens,
kokeilin toissailtana suoristaa älppäreitä HH Vinyylivihkosen ohjeen mukaan uunissa lämmittämällä. Ostin 4kpl 350x350x6mm lasilevyjä, joita päällekkäin latomalla saa siis teoriassa suoristettua kolme älppäriä kerralla. Lasilevyt maksoivat hukkapaloista tehtynä 30€, kun ovh-hinta olisi ollut n. 32€.
Asetin levyt uuniin, joka oli valmiiksi lämmitetty n. 40 asteeseen (tai oikeastaan se oli jäähdytetty ruoanvalmistusession jälkeen). Lämpötilaa tarkastelin kinkkumittarilla. Lasilevyt 4kpl asetin paistoritilän päälle, 3kpl älppäreitä välissä, ja lopuksi asetin kinkkumittarin alimmaisen lasilevyn alapintaa vasten. Lasilevyjen kahdelle sivulle laitoin pienet metallipuristimet. Lasille turvallisempia puupuristimia en vielä tähän hätään saanut hommattua, mutta tilauksessa ovat.
Levyt olivat uunissa reilun tunnin, lämpötilan ollessa alimman lasilevyn alapinnalla session alussa 42 astetta ja lopussa 48 astetta (HH ohjeessa kehotetaan käyttämään 40-50 asteen lämpötilaa). Nythän on selvää, että vaikka uunin lämpötila oli heti session alussa yli 40 astetta, lasilevyt ja älppärit olivat sitä vasta X minuutin kuluttua.
Session jälkeen jäähdytin älppäreitä lasilevyjen välissä 10tuntia, seuraavaan aamuun saakka. Parin-kolmen tunnin jäähdytyksen jälkeen kinkkumittari kertoi lasilevyn pinnasta vielä yli 30 asteen lämpötilaa, joten samana iltana en vielä uskaltanut poistaa puristimia saatikka lasilevyjä.
Lopputulos: eivät suoristuneet, vain yhden älppärin kierous muuttui hieman loivemmaksi. Ehkä.
Nytpä kysyn kommentteja: Olisiko pitänyt jatkaa kinkun paistoaikaa, vai käyttää hieman suurempaa lämpötilaa? Millä tavalla olette mitanneet lämpötilaa, vai oletteko vain luottaneet uunin säätönamiskan asteikkoon? Onko kukaan todellinen (ei siis huhupuhe- tai muukaan mielikuvitus-) henkilö saanut ihan todistetusti levyjänsä suoristumaan ?
edit: kirotusvirhe korjattu
kokeilin toissailtana suoristaa älppäreitä HH Vinyylivihkosen ohjeen mukaan uunissa lämmittämällä. Ostin 4kpl 350x350x6mm lasilevyjä, joita päällekkäin latomalla saa siis teoriassa suoristettua kolme älppäriä kerralla. Lasilevyt maksoivat hukkapaloista tehtynä 30€, kun ovh-hinta olisi ollut n. 32€.
Asetin levyt uuniin, joka oli valmiiksi lämmitetty n. 40 asteeseen (tai oikeastaan se oli jäähdytetty ruoanvalmistusession jälkeen). Lämpötilaa tarkastelin kinkkumittarilla. Lasilevyt 4kpl asetin paistoritilän päälle, 3kpl älppäreitä välissä, ja lopuksi asetin kinkkumittarin alimmaisen lasilevyn alapintaa vasten. Lasilevyjen kahdelle sivulle laitoin pienet metallipuristimet. Lasille turvallisempia puupuristimia en vielä tähän hätään saanut hommattua, mutta tilauksessa ovat.
Levyt olivat uunissa reilun tunnin, lämpötilan ollessa alimman lasilevyn alapinnalla session alussa 42 astetta ja lopussa 48 astetta (HH ohjeessa kehotetaan käyttämään 40-50 asteen lämpötilaa). Nythän on selvää, että vaikka uunin lämpötila oli heti session alussa yli 40 astetta, lasilevyt ja älppärit olivat sitä vasta X minuutin kuluttua.
Session jälkeen jäähdytin älppäreitä lasilevyjen välissä 10tuntia, seuraavaan aamuun saakka. Parin-kolmen tunnin jäähdytyksen jälkeen kinkkumittari kertoi lasilevyn pinnasta vielä yli 30 asteen lämpötilaa, joten samana iltana en vielä uskaltanut poistaa puristimia saatikka lasilevyjä.
Lopputulos: eivät suoristuneet, vain yhden älppärin kierous muuttui hieman loivemmaksi. Ehkä.
Nytpä kysyn kommentteja: Olisiko pitänyt jatkaa kinkun paistoaikaa, vai käyttää hieman suurempaa lämpötilaa? Millä tavalla olette mitanneet lämpötilaa, vai oletteko vain luottaneet uunin säätönamiskan asteikkoon? Onko kukaan todellinen (ei siis huhupuhe- tai muukaan mielikuvitus-) henkilö saanut ihan todistetusti levyjänsä suoristumaan ?
edit: kirotusvirhe korjattu