Viivalähde: Bohlender-Graebener RD40 + woofer

Tuakko

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2008
Viestejä
325
Kaupunki
Espoo
Pläräilin pitkään webbiä diy-harrastajille myytävien nauhaelementtien toivossa ja meinasi jo into loppua. Kuitenkin löytyi näitä kiinnostavia Bohlender-Graebenerin nauhoja, joita on ainakin 40", 50" ja 75" versiot. Melko monet isot firmat näkyy käyttävän näitä elementtejä niiden high-end kajareissa, jotka maksaa kipeitä summia.

Tein pari räkäistä luonnosta Rhinolla koteloinnin periaatteista. Pähkäilyssä on, onko fiksumpaa tehdä kaiuttimesta takaa auki oleva dipoli vai pakata elementit omiin kammioihinsa. Kummallakin rakenteella toteutettuihin toteutuksiin törmäsin, bassojen määrä oli kuitenkin huomattavasti suurempi mitä itse ajattelin laittaa. Mallinnuksissa on 9" elementti, joka varmaan tarpeettomankin järeä. Nauhaelementti on 40 tuuman malli, jolla kaiuttimen saa pidettyä inhimillisissä mitoissa.

Toinen juttu mikä mietityttää on tuon bassoelementin sijoitus, mahtaako korkealle sijoittaminen antaa parempaa soundia?

Ei ole ihan hetkeen syntymässä nämä pelit, mutta vaikuttaa niin hyviltä nuo elementit, ettei melkein raaski olla käyttämättä mahdollisuutta tehdä näitä. Jos jotakuta muutakin kiinnostaisi tehdä vastaavalla periaatteella toimivia pönttöjö, niin voidaan porukalla suunnitella näitä. Samoin porukalla on tehokkaampaa hoitaa CNC-työstöt ja tilaaminen jenkeistä. privaa tulemaan jos kiinnostaa.

Tässä vähän juttua nauhaelementistä.
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=264-706
 

Liitteet

  • skobeweb.jpg
    skobeweb.jpg
    53,5 KB · Katsottu: 19
On tulossa RD40/50 pari jossain välissä. Piti olla jo aikaisemmin tulossa mutta meni erinäisten syiden vuoksi persiilleen. Ajankohta todennäköisesti keväämmällä.

Jos tästä lähtee tekemään jotain, varminta olisi saada nauhat kouraan ja lähteä sitä kautta purkamaan suunnitteluvyyhtiä. Tämä siksi että netissä on tuosta todella vähän tietoa.
Eli jotakin on syntymässä sen verran on linjat vieneet mennessään. :)
Hommaisin kuitenkin nauhat enemmin Saksasta
http://www.audax-speaker.de/content.php?seite=shop/produkte.php&details=47&hauptrubrik=11
En ole viime aikoina vertailuja tehnyt mutta etu dollariin kutistuu selväsi kun lasketaan rahdit ja tullit mukaan.
Saksasta lituskat pullahtaa kotsuomeen 22 eurolla muistaakseni.
 
On kyllä aika rankasti kalliimpi Saksassa mitä jenkeissä. Toisaalta jenkeistä voi joutua alvilla ja tullilla kyhnytetyksi UPSin ylihintaisen kuljetuksen lisäksi.

Millaisella koteloinnilla ja bassopäällä olet alustavasti liikkeellä?

Mulla on tosiaan vähän ongelmaa tuon teknisen puolen kanssa, kun en osaa yhtään suunnitella jakosuodinta tai valita bassoelementtiä speksien perusteella. Muotoilusta ja valmistuksesta uskoisin selviytyväni ihan kunnialla.
 
Oma (ehkä jyrkähkö :D) mielipiteeni on että pilalle menee jos laittaa perinteisen pistemäisen kylki- tai lattiabasson. Kumpikin ratkaisu on bassotoistojen ahterin syvimmästä umpilisäkkeestä. Linjanuppi oikeastaan vaatii linjabasson, jotta koko äänialue saadaan loogiseksi, basso pysymään oikealla tasolla ja yhtä esillä kuin yläpää. Linjabassoa voi sitten harkita kardioidiksi, mikäli haluaa painottaa vähäistä lineaarista säröä dynamiikan ja paineiskun kustannuksella. Kaikki tietysti riippuu mistä tykkää, ja jonkin verran myös olosuhteista ja sijoittelumahdollisuuksista.

Dipolisuus on hankala toteuttaa linjabasson kanssa, koska takasektori kapenee mekaanisesti, joka taas voimistaa dipolin taka-aaltoa. Koteloisin kapeaan suljettuun, jossa on reilusti pyöristetty nurkka. Syvää suuntainta tuo ei todennäköisesti siedä, koska kita jää aika leveäksi, joka aiheuttaa poikittaisia resonansseja ja heijastuksia. Matala ja loiva suuntain varmaan toimisi. Itselle liiallisen vaakasuuntaavuuden oppii kantapään kautta. En suosittele minkäänlaista sivusuuntaavuuden lisäystä, jos huoneessa on leveyttä yli 4.6 m eikä ole täysin varma että kapea suuntakuvio on se oma juttu.

Euroopasta löytyy B&G:n edustus: http://www.audax-speaker.de/content.php?seite=shop/produkte.php&hauptrubrik=11
Ainakin helpompi hankkia, koska ei tarvitse tullata.
 
Katoin just forexista päivän kurssilla.
2 kpl on 979 taalaa eli euroissa jotakuinkin 790 euroa. Tuohon päälle alvi (22%), tulli (4%???) sekä rahtikulut niin alkaa saksakin kuulostamaan inhimilliseltä :) Muistelen vielä että partsexpressältä lähettäminen tulee kohtalaisen kalliiksi.

Lisäksi saksa tuntuu turvallisemmalta siinä mielessä jos nauha on p*llun päreinä, on suurempi vaiva lähettää tuote jenkkeihin kuin saksaan, jonne se menee viidessä päivässä. Lirpukat tulevat myös saksasta tuossa samassa ajassa. Tuota paikkaa puoltaa myös omalta kohdallani se että olen asioinut siellä ennenkin ja Rainer Kronke ( puljun virkaatekevä) oli hyvin avulias.


Bassopää tulee 90% varmuudella noudattamaan linjan kaavaa. Koteloituna nauha ei välttämättä tule olemaan mutta kokeilunarvoinen kuitenkin. Jonkunnäköisiä visioita kuitenkin pyörii aina mielessä jotka voi saada heti täysromutuksen kun saa nauhan näppeihinsä. Meinaan sitä, että soveltuvuutta kuhunkin ratkaisuun kun ei tiedä tyypittämättä elementtiä henkilökohtaisesti. Pitää lähteä siis aivan pystymetsästä.

Toteutustapoja on kuitenkin monia joista tässä ketjussa voidaanki turista.
Itsellä on tällä hetkellä alamittaiset viivalähderesistanssit jotka kyllä toimii oikein mukavasti (ainakin jos levyjen ostomäärää voi käyttää mittarina ;) )
 
Kimmon kanssa samaa mieltä kylkibassosta.Se on pelsepuubin peli hifissä.
 
Kannattaisi mahdollisesti purkaa asiaa kuten Kimmosto ehdotti...erillinen bassolinja omaan koteloon ja viiva omaansa...joko dipolina tai koteloituna. Sopiikos tuo dipoliin? Kun en ole tuohon koskaan tarkemmin tutustunut... En ainakaan äkkiä löytänyt kuvatuksia perspuolelta...onko kuinka avoin rakenne?

Kuten tässä jo todetiin, yksi pistemäinen basso kyljessä tai lattian rajassa ei välttämättä tuone toivottua tulosta. Lattian rajassa tulee korostusta jonka joutunee joko korjaamaan tai ainakin huomioimaan suodinta suunnitellessa, kylkibasso on aika pitkälle sieltä, mihin aurinko ei paista... >:D
 
Linjanupin kanssa saisi tosiaan olla täysi bassolinja, jotta vältyttäisiin lähikentän katkeamiselta. Jos bassosäteilijä romahtaa etäkenttäiseksi, on riski että basso soi irrallisena, etäisenä ja hitaana, vaikka taso olisi oikea.

Kylkibassokin menettelee jos kajarit ovat lähellä etuseinää. Jos huone on lyhyt tai kajarit joudutaan muuten laittamaan lähes kiinni etuseinään, voi bassolinjan ihan hyvin kasata kajarin kylkeen. Jako pitää kuitenkin olla aika alhaalla, joka ei ole tuolla nauhalla ongelma.

B&G:n elementit ovat lähes symmetrisiä, joten dipolille ei ole teknisiä esteitä.
 
Tilannekuva2009-02-1622-27-35.gif

Laitetaapas vastekuvaaja 6" leveässä ja saman syvyisessä kotelossa metrin päässä. Tuossa on muuten notsi filsu paikallaan.
 
Suuntavuudesta:
Todella lievä suuntainsiipi voisi olla paikallaan koska se yhdenmukaistaisi säteilevää ääntä joka baffelissa tai koteloituna kuulostaa muuten todella laajalta. Jopa yliluonnollisen laajalta josta saattaa olla haittaa pienissä kuunteluhuoneissa joissa tila on rajallinen. Saattaa keskittää liikaa energiaa kuuntelusuuntaan jolloin saattaa tulla tarve tehdä laskua suotimessa yläpäätä kohden.
 
Näyttää olevan takaa avoin tuo elementti. Dipolin siis saa aikaan, hyödystä en osaa sanoa.

Mites jos tuon koteloi, niin kuinka pahasti tuo diskanttinauha ottaa runtua / häiriötä, jos samassa kotelon sisätilassa huhkii 1 - ....n kappaletta bassoja?

Kotelon geometrian kanssa mulla on aika vapaat käydet, sillä ajattelin tehdä kotelon täytekakkusysteemillä. Ottaahan se materiaalia, liimaa ja koneistusaikaa, mutta valtion CNC-koneilla ei tarvi paljon tehokkuutta hieroa :) Suuntaimen muotoilussa, ulkomuotojen pyöristyksissä ja kotelon jäykistysrivoituksessa ei siis tule ongelmia.

Sirot ulkomitat on aika kovassa huudossa tässä osoitteessa, joten ajattelin kaikesta huolimatta selviytyä yhdellä tai kahdella bassolla tästä. Menee ehkä hieman Crevassen suuntaan nuo plänit. (Soiko Crevassen nauha taaksepäin, en tiedä) Jos laitan koko komeuden koteloon, voisi muotoilua nitkutella hieman Martenin Formin suuntaan, olkoonkin että siinä on hyvin lyhyt nauhaelementti. Kolmiomuoto taaksepäin on siinä tosi hieno piirre. Myös Sonus Faberin sivusuunnassa leveät, mutta niukalti syvät kaiuttimet päätyvät joidenkin skissien lähtökohdaksi.
 

Liitteet

  • speaker.jpg
    speaker.jpg
    89,8 KB · Katsottu: 11
Kyllähän se eristää kannattaisi.Basareiden paineisku hytkyttää kalvoa tarpeettomasti. Jos kotelosta tekee syvemmän, se mahdollistaisi kotelon nauhalle.
Nauhan olessa noin kapea,koteloksi kelvannee varmasti suurinpiirtein nauhanlevyinen,korkuinen mutta syvä kotelo. Tuolloin tilaa jäisi myös bassoille

Kannatan Sonusta :)
 
Sonus faber tyylinen kotelo mahdollistaisi myös linjabasson. Omista tämän hetkisistä on tulossa faber tyylinen linjaratkaisu.
 
Alustavia luonnoksia:
sonuslookaloke.jpg

nimetn2.jpg

nimetn3.jpg

lookalike1.jpg

1.jpg

Joita sitten sovelletaan tulevaan RD40 kanssa.
 
Lähikentän portaasta vielä sen verran että 1m pituisen nuppilinjan ja bassolinjan jakotaajuus saisi olla vähintään 1.5 kHz luokkaa, jotta käytös pysyisi tavallisilla kuunteluetäisyyksillä samana koko kaistalla. Kylkibassolinjalla lähikenttäisyyteen tulisi pitkä katkos, joten se ei olisi mikään ratkaisu.

Jos asiaa aatellaan siltä pohjalta ettei linjalähdettä tulla saamaan aikaiseksi, kallistuisin itse dipolin suuntaan. Eteenpäin säteilevänä saattaa käydä niin että yläpää hyökkää kuuntelijan päälle ja alapää hukkuu. Dipolisuus pystyy murtamaan liiallista eteenpäin työntymistä, ja lopputulos vastaa enemmän pienen monopolisen alapään ääntä, joka kiertelee huoneen rajapintojen kautta.
 

Liitteet

  • Near2Far_Field_Transition_Distance.png
    Near2Far_Field_Transition_Distance.png
    17,3 KB · Katsottu: 490
Itellä ollut vähän tuommoisia ajatuksia myös, paitsi omalle kukkarolle taitaa B&G:n nauhat olla liian arvokkaat, pitänee varmaan jatkaa diy-nauhan testailuja

http://www.audioxstream.com/ löytyy jotain juttua RD75 nauhoista, olettaisin että toiminnaltaan hyvin pitkälti samat kuin nuo RD40

B&G:n nauhoista oli paljon asiaa myös DIY/Bass mailing list postituslistalla..osoite hukkunut ajan saatossa, lieneekö enää olemassa.

Punssilla muuten todella tyylikkään näköinen suunnitelma, milloinka nuo tulee tuotantoon? :)
 
Samppo sanoi:
Punssilla muuten todella tyylikkään näköinen suunnitelma, milloinka nuo tulee tuotantoon? :)
Tuskin edes lähitulevaisuudessa jos meinasit kaupallista toteutusta. :D

Kuvat hämää sinällään koska on aikomus pidentää bassolinjaa 2metriin tai vähän yli. Joten jos pystyy kuvittelemaan kuviin metrin lisää ja erilaisen diskanttipään toteutuksen niin silloin se vastaa nykyistä näkemystä.
Tällä hetkellä nykyinen toteutus on molempien ääniosan näkökulmasta vaillinainen vaikkei soundissa mitään erityistä mukisemista ole.
 
Jos meinaat vetää bassolinjan kahteen metriin, niin eikö ole sama laittaa diskantiksi RD75, joka on 190 cm pitkä? Millaisia bassoja meinaat käyttää? Ei taida ihan ilmatteeksi lähteä tuollainen rykmentti elementtejä...

Voisi se olla ehkä järkevintä tehdä itsekin tuollainen linjasto, jos kerran on parhaiten toimiva systeemi; pituutta en kyllä lähde kasvattamaan kuin ehkä RD-50:elementtiin asti. Kiinnostaisi tietää millä elementeillä saisi tarkan toiston ja aina 20 Hz asti ulottuvat murinat aikaiseksi ja jos mahdollista niin kohtuullisella hinnalla. 6", 8" vai 10 tuumaista elementtiä kehiin? Ei tuo 20 maagista hertsiä mulle mikään itseisarvo, mutta onhan se mukava kun ei voi kukaan kitistä etteikö se naurettavan alas ruuvattu dubstep-bassokuvio sieltä löytyisi.

Samppo, jos olet tosissaan kiinnostunut, niin voidaan vaikka koettaa tehdä kimppatilausta. Uskoisin että alkaa hinnat tippumaan jos vaikka kolmekin ukkoa tilaa 6 x nauhat ja hirveen kasan woofferia kertalinttuulla. Pitää olla aika pälli kauppias jos ei tuollaisesta diilistä ole valmis neuvottelemaan.
 
Olisihan se sama laittaa RD75 periaatteessa. Parihinta vaan nousee sille tasolle että miettii onko vaivan väärti.
Muistaakseni Proraumilla hinta oli jo pitkästi toista tuhatta kipale. Lisäksi isot pojat sanoo vielä ettei nauhaa tarvitsei ulottaa ihan huoneenväliin mutta jos alhaisempaa jakoa haluaa niin pattitilannehan siitä syntyy...
Olishan se mukava jos linjaston saisi tehtyä jollain 500Hz:n jaolla. Perversio tämäkin :)

Bassot varmaan joutunee päivittämään nykyisten osalta jos tuohon nauhaan erehtyy. Tosin bassolinjassa vaatimukset ei ole ihan niin justiin kunhan nyt ei aivan bebekiä käytä (tai enhän minä tiedä niiden laadusta, on vain mielikuvia ).
Omani on Peerless SDS-164 http://www.bmm-shop.nl/Product.asp?Product_ID=4294
Ei huippua muttei ihan roskaakaan. Ajaa asiansa ihan jo omaksi yllätykseksi pirun hyvin.

Subtaajuuksien bassohommista Kimmosto osaa paremmin linjana konsultoida mutta pääpiirteittäin samat lainalaisuudet linjassakin pätee mitä tulee elementtien speksien ja kotelon mitoittamisen suhteen. Oma bassopää kun ei ole kotelossa ollenkaan ja näinollen subtaajuudet on vain märkä uni :D
Alunperin oli tulossa SLS-165 refleksiinhttp://www.bmm-shop.nl/Product.asp?Product_ID=5846 jolloin tullainen Sonus Faber tyylinen kotelo olisi pysynyt vielä kohtuullisen kokoisena sisätilavuudeltaan.

Kimppa saattaisi olla hyvä vaihtoehto.Wooferit varmaan kannattaa hommata linkkien takaa paljastuvasta puljusta. Siellon sikahalpaa!
 
punssi sanoi:
Subtaajuuksien bassohommista Kimmosto osaa paremmin linjana konsultoida mutta pääpiirteittäin samat lainalaisuudet linjassakin pätee mitä tulee elementtien speksien ja kotelon mitoittamisen suhteen.

Joo. Suljettunakin voi ihan hyvin tehdä 6.5" elementeillä eikä dynamiikka, kaista ja tarkkuus lopu kesken kun laittaa riittävän monta. Tarvitaan kuitenkin aktiivinen hyllykorjaus. Elementtien laadulla ei ole mahdottoman suurta merkitystä. Kotelo kannattaa mitoittaa kartion pinta-alan ja poikkeutuksen mukaan, jottei tekisi vahingossa kompressoria. Mulla on 160 litraa 12x HDS 6.5" Nomex -elementeille eli 13.3 litraa per elementti, joka aiheuttaa ilmajouseen 1.40*5.5*139/13.3/100=0.8% epälineaarisuuden Xmax:n poikkeutuksella.

Refleksinä saa kapasiteettia keskibassolle, mutta kaista katkeaa alapäässä, joka viivästää ja niistää ihan alimmat murinat. Refleksi kuitenkin mahdollistaa passiivisuodon.

Kuten jo töksäytin, mikäli tarkoitus on aikaansaada laadukasta bassotoistoa, niin yksittäinen <=12" elementti perinteisesti koteloituna ei ole kärkipään ratkaisu millään elementillä. Linja- tai kardioidibasso on, mutta ulkonäöstä voi syntyä komplikaatioita.
 
Back
Ylös