Vianmetsästystä - käräytin vahvistimen toistamiseen

-vilho-

Käyttäjä
Liittynyt
6.2.2009
Viestejä
62
Laitanpa ongelmakuvauksen tähän DIY-ryhmään, epäilen että täältä saattaisi parhaiten löytyä lääkäriä kommentoimaan.

Muuton jälkeen kytkin vehkeet tavalliseen tapaan, sen verran tuttua hommaa että menisi liki unissaan. Lopputuloksena: AV-vahvistin kärähti ja sulkeutui protect-tilaan. Tarkistin kytkennät ja mahdolliset oikosulut tms. ennen purkuoperaatiota, en huomannut mitään vikaa. Huollossa olivat (ilmeisesti) vaihtaneet yhden kanavan pääteasteen komponentit (http://kahvila.1g.fi/kuvat/temp/palaneet_osat.jpg), en ymmärrä aivan tarpeeksi laitteen sisäisestä sielunelämästä ja mitään vikaraporttia ei ollut kirjoitettu.

Nyt sain laitteen tänään takaisin, kytkin pääkanavien kaiuttimen yksi kerrallaan ja testasin, CD kiinni ja testiä. Muutaman tunnin jo musiikkia soittelin, sitten lisää kytkentöjä: DVD, subbarai ja digiboksi, kaikki toimi, kunnes... Laiteräkin takaa keskikaiuttimen vielä irti olevaa johtoa etsiessäni otin oikean pääkaiuttimen johtolenkistä kiinni ja nostin tieltä, niin vahvistin poksahti, päästi savut ja sulkeutui protect-tilaan toistamiseen. Edelleenkään kytkennöissä ei ole mitään vikaa, kytkennöissä ei mahdollisuutta oikosulkuun jne. Silmämääräisesti yksi pikku konkka on pullistunut, muista sisäisistä vaurioista ei ole tietoa.

Muutossa laitteisto on ollut pahimmillaan 45 asteen lämmössä (digimittarin rekisteröimät pohjat) ja matkanneet muutaman viikon laivalla, en tiedä millaisessa tärinässä tai kosteudessa mutta huolellisesti suojattuna. Kaiutinkaapelina on 'lattakaapeli' Supra Classic 2,5 jossa silmämääräisesti ei suurempia hiertymiä eikä siten mahdollisuutta oikariin, eikä yleismittarilla mitattuna kaapelia taivutellen ohmit painu nollaan. Tuosta rikkoutumisen aiheuttamasta kaapelin heiluttelusta kaapeli ei ole kaiuttimen päässä varmastikaan heilunut ja WBT:t on sen verran järeät etten kaiuttimen päässä usko olevan mitään mekaanista liikettä joka saattaisi oikarin kaiuttimen sisällä aiheutta, jos jotain olisi irronnut. Availin kaiuttimenkin ja jakosuodin kytkentöineen on aivan siisti ja soihan nuo jo aiemmin päivällä aivan hienosti, joten isompaa vikaa tai kiehuneita konkkia tuskin on.

Millä hemmetillä pystyisi metsästämään vian todellisen syyn. Vaihtaako vahvari, johdot vai kaiuttimet vaiko korjauttaa yritys-erehdys -periaatteella, jotain vinkkiä tarttis tilanteessa eteenpäin...

-Ville-
 
-vilho- sanoi:
kaikki toimi, kunnes... Laiteräkin takaa keskikaiuttimen vielä irti olevaa johtoa etsiessäni otin oikean pääkaiuttimen johtolenkistä kiinni ja nostin tieltä
Virta pois aina kun tekee kytkentöjä.....
 
Kaksi vaihtoehtoa, sanoisin. A - vahvistin ja B- kaiutinpiuha

Vahvistimessa jokin muu vika, mikä kärväyttää se. Huono juotos, oikosulku yms. Huolto ei ole huomannut 15 sekunnin testissä ongelmaa.

Piuhassa kaikesta huolimatta pieni oikosulku, joku säi yhdistää piuhat. Itsellä oli joskus yksi johdon säie oikosulkuna, poppi soi jonkin aikaa, sitten pöllähti. Ja lopputulos oli ihan sama, päätekivet, vastaava tuplaemitterivastus ja hieman pikkusälää.
 
Puuhis sanoi:
Virta pois aina kun tekee kytkentöjä.....

Jos toimintasavut pääsee vehkeestä ulos kytkentöjä vauhdissa tehtäessä on kyseessä puttellisesti suunniteltu ja toteutettu laite jonka kuuluukin hajota. >:D
 
tota. Ei ne siellä huollossa sitten osanneet esittää välistunutta arvausta kärähtämisen syystä?
 
Kaiutinjohdot on todennäköisin syy. IMHO.

Tarkista nyt vaikka suurennuslasilla ne kaiutinjohtojen säikeet. Siellä saattaa yksi huomaamaton säie olla kosketuksissa toiseen liittimeen.

Ja kokeile vielä toisilla kaiutinjohdoilla.

Vai onkos se vahvistin nyt käyttökelvoton ja tarvii taas huollon apua?
 
Pitäisi hyvän vahvistimen kestää oikosulku kaiutinjohdoissa ilman, että toimintasavu karkaa. Sitä varten ovat suojauspiirit.

Kehotan unohtamaan nykyisen ja vaihtamaan uuteen. Edellä kerrotun perusteella vaikuttaisi myös siltä, että huollossa ei kärvähtämisen varsinaista syytä ole korjattu, ainoastaan seuraukset.
 
jni sanoi:
Pitäisi hyvän vahvistimen kestää oikosulku kaiutinjohdoissa ilman, että toimintasavu karkaa. Sitä varten ovat suojauspiirit.

Kehotan unohtamaan nykyisen ja vaihtamaan uuteen. Edellä kerrotun perusteella vaikuttaisi myös siltä, että huollossa ei kärvähtämisen varsinaista syytä ole korjattu, ainoastaan seuraukset.

Ei huolto pysty vaikuttamaan laitteen ulkopuolelle, esim johtoihin.

Eikä kaikkea pysty suojaamaan uskoisilta vioilta eikä kannata. Eipä nuo vahvistimet yleensä kestä, että kaiutinlähdön kytkisi suoraan sähköverkkoon. Lisäksi matalalta impedanssilta suojautuminen on hankalaa, oikosulku on helppo tunnistaa, mutta ohmin parin kuorma on se hankala tai sopivasti pätkivä oikosulkutapaus. Lisäksi nyt saattaa olla kyseessä piuhojen hypistelyn aiheuttama oikosulku, kun jotkut vahvistimet tarkistaa tilanteen vain virtojen kytkemisen aikana.
 
jni sanoi:
Pitäisi hyvän vahvistimen kestää oikosulku kaiutinjohdoissa ilman, että toimintasavu karkaa. Sitä varten ovat suojauspiirit.
Mä kyllä luulen ettei mun toinen vahvistin kestäisi tuollaista lainkaan. Silti se on minusta hyvä. Toisessa luultavasti sulake suojaisi tilanteelta. Silti tässäkään tilanteessa en haluaisi kokeilla suojaako se vai ei.
 
Jesh,

Sen verran täytyy kommentoida, että mitään kytkentöjä ei ole tehty vauhdissa vaan virrattomana. Jos kaapeli on ruuvattu kaiuttimeen ja vahvistimeen ja sen löysästä lenkistä nappaa kiinni savupilvi seurauksena, niin jossain on oikeasti vikaa. Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että piuhojen päistä oikaria ei ole voinut tulla. Ja vahvarin sisällä kaikki näyttää hyvältä, ts. ei heiluvia terminaaleja, löysiä osia, irtojohtoja. Melkoinen 'tietokonehan' tuokin on piirilevyineen ja lattakaapeleineen, joka vaikeuttaa signaalitien seuraamista.... Luulen että pistän kaapelit vaihtoon ja yritän löytää testaamista varten jonkun mahdollisimman halvan vahvistimen romun, ja kun homma näyttää luotettavasti toimivan niin uutta rautaa alle. 6v vanha AV-vahvistin (Onkyo TX-SR600E) on ominaisuuksiltaan jo ikäloppu, joten nokka kohti HDMI:tä, bluray:ta ja päivityskierrettä...

Kiitos tuesta ja myötätunnosta :)

-Ville-
 
-vilho- sanoi:
otin oikean pääkaiuttimen johtolenkistä kiinni ja nostin tieltä, niin vahvistin poksahti, päästi savut ja sulkeutui protect-tilaan toistamiseen.

Testaa yleismittarilla tuo kaapeli, varmaankin oikosulussa.
Sinänsä kyllä aika turha "protect-tila" kun päästää savua.
 
Back
Ylös