Verkkovirran häiriösuodatuksesta

PowerDriver

Käyttäjä
Liittynyt
23.9.2007
Viestejä
112
Hei.

Tupsahtipa seuraavanlainen ajatus mieleeni. Ongelma saa alkunsa hiukan prakaavasta videotykistä, jonka virtalähteessä on jotain pientä häikkää. Tykki toimii ihan hyvin, kunnes se jostain kumman syystä päättää sammuttaa itsensä n. vartin katsomisen jälkeen. Korjaus maksaisi about puolisen tonnia (virtalähteen vaihto).

Nyt mieleni tekisi koittaa modata tykin virtajohtoa hieman. Asunto on vanhempi kerrostaloasunto, ja sähköverkossa on pieniä häiriöitä. Käytän aktiivisia kaiuttimia, joita ajaa DIY gainclone vahvistin. Vahvistin laskee kaiuttimille sähköverkosta tulevia napsahduksia, kun asunnossa kytkee muita laitteita (12V lamppuja, sähkömoottoreita, yms. muuntajallisia laitteita) kiinni verkkoon. Myös viereisestä makuuhuoneesta kun laittaa valot päälle, kuuluu pieni napsaus. Tykki saa virtansa kätevästi makuuhuoneen nurkasta, ja sen kaverina on halpa himmentimellinen lamppu, joka hieman sirisee, jos valoa himmentää. Lamppu luo yleensä tykkiä käytettäessä taustavaloa, kun kavereiden kanssa pelaillaan kaljoittelun ohessa GTR:ää isolta ruudulta.

Sen enempää tykin virtalähteen toimintaa ymmärtämättä haluaisin koittaa suodattaa tykin verkkojohdosta häiriöitä pois. Johto on suojamaadoitettu, ja rasia ööö... tuotapa tuota... Tätäpä en muuten ole ymmärtänyt tarkistaa, onko rasiassa suojamaita. Olisiko häiriöiden suodatuksessa apua suojamaadoituksesta? Joka tapauksessa tarkoitus olisi ottaa sopiva alumiinikotelo, tehdä siihen johdolle asialliset vedonpoistot, ja läpiviennit. Suunnitelmissa on myös kytkin, jolla koko virityksen saa irti verkosta. (Mikä kaikki kannattaa irrottaa, vaihe ja nolla kytkimen kautta, mutta suojamaat kiinteästi kiinni?) Miten se varsinainen suodatus kannattaa tehdä? Onko ihan normaali alipäästösuodin hyvä lähtökohta? Pari pientä kuristinta sarjaan ja konkkaa rinnan? (Sopivat vastukset konkkien rinnalle, jottei niihin jää irroitettaessa jännitteitä.) Millaisia arvoja näille pitäisi olla? Tätä samaa suodinta ajattelin käyttää kaiuttimien vahvistimen häiriöiden poistoon, jos tykin toiminta ei parane.
 
Kannattaa varmaan suosiolla käyttää valmista suodinmötikkää, jossa kelat ja konkat sisällä. Useimmiten suojamaadoitettua mallia, eli "tehokkaampi suodatus" kun kytketään hieman konkkaa suojamaahankin. Käytetään sekä yhteis- että eromuotoista kuristinta filttereissä, nimensä mukaan vaimentavat häiriöt. Yhteismuotoinen päästää eromuotoisen (normisähkö) läpi, mutta molemmissa (vaihe ja nolla) tuleva pulssi ei mene läpi. Eromuotoisilla taas toteutetaan alipäästö vaimentamaan suurtaajuisia häiriöitä, joita energiansäästölamput ym. halvat paskahakkurit verkkoon pukkaa.

Esim schaffnerin 2-filtterinen:

http://www.farnell.com/datasheets/76064.pdf

Jos itse alat rakentamaan filtteriä, huomaa, että vastuu on sinun, jos talo palaa, tai joku saa sähköiskun...
 
Tykin viallisen virtalähteen toimintaan filtteri ei takuuvarmasti auta. Virtalähteessä on varmaan rikkinäisiä elektrolyyttikondensaattoreita. Huonon suunnittelun tuloksena ne vanhenevat ennenaikaisesti kovassa kuumuudessa. Vika voi hyvin olla muuallakin, mutta tuo lienee yleisin ongelmien aiheuttaja. Itse vaihtaisin virtalähteen konkat, mutta ei se aivan ummikon hommaa ole. Konkat eivät maksa kovin paljon ja niitä saa kaikista elektroniikkaliikkeista joten kokeilu on halpaa. Videotykillä ei tuollaisenaan ole käyttöä joten lopullinen hajoaminen töppäilyn seurauksena ei myöskään kaada maailmaa. Ihan hyviä tykkejä saa käytettynä 300-400 eurolla.

Mikä tykki on kyseessä ja oletko löytänyt nettikeskusteluista saman ongelman kanssa painivia kanssaharrastajia. Monesti näihin ongelmiin löytyy ratkaisu keskustelufoorumeilta tyyliin: Vaihda kondensaattorit C5 ja C13 jne.

Onnea yrityksiin!
 
Kannattaa varmaan suosiolla käyttää valmista suodinmötikkää, jossa kelat ja konkat sisällä.

Kiitos, jotakin tällaista hieman kaipailinkin. Tuohon DIY vahvistimeen voisi tällaisen (tai vastaavan) paiskata, jos kyllästyy napsumiseen.

Jos itse alat rakentamaan filtteriä, huomaa, että vastuu on sinun, jos talo palaa, tai joku saa sähköiskun...

Jep. Näinhän se on noiden vahvistimienkin kanssa.

Ihan hyviä tykkejä saa käytettynä 300-400 eurolla.

Juuri tällainen halpa kärsinyt käytetty PT-AE900 on kyseessä.

Mikä tykki on kyseessä ja oletko löytänyt nettikeskusteluista saman ongelman kanssa painivia kanssaharrastajia. Monesti näihin ongelmiin löytyy ratkaisu keskustelufoorumeilta tyyliin: Vaihda kondensaattorit C5 ja C13 jne.

Panasonicin tykit on kyllä kuuluisia virtalähteen ongelmista. DVD-Plazalla on näitä juttuja (etenkin 700 versiosta) paljon, mutten muista varsinaisia korjausohjeita vastaavaan ongelmaan nähneeni.

Tykin viallisen virtalähteen toimintaan filtteri ei takuuvarmasti auta. Virtalähteessä on varmaan rikkinäisiä elektrolyyttikondensaattoreita. Huonon suunnittelun tuloksena ne vanhenevat ennenaikaisesti kovassa kuumuudessa. Vika voi hyvin olla muuallakin, mutta tuo lienee yleisin ongelmien aiheuttaja. Itse vaihtaisin virtalähteen konkat, mutta ei se aivan ummikon hommaa ole. Konkat eivät maksa kovin paljon ja niitä saa kaikista elektroniikkaliikkeista joten kokeilu on halpaa. Videotykillä ei tuollaisenaan ole käyttöä joten lopullinen hajoaminen töppäilyn seurauksena ei myöskään kaada maailmaa.

Sittenpä verkkovirran suotamisen voi unohtaa. Kuoren alle joskus kurkistelinkin jo, kun uteliaisuuttaan pitää joka laite purkaa. Sama ongelma tosin oli jo silloin havaittavissa. Tykin huoltomanuaalikin löytyy kotoani .pdf muodossa, mutta sekään ei ohjeista sen kummemmin, kuin että lampun virtalähde pitäisi vaihtaa. Pitää kai koittaa purkaa lampun poweri irti, ja mitata mitä sen elkoille kuuluu, ja vaihtaa kärsineet (ja ehkä muutkin) yksilöt.
 
Back
Ylös