Varsijohdot

  • Keskustelun aloittaja Tawe
  • Aloituspäivämäärä

Tawe

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
12.9.2006
Viestejä
15 446
Kaupunki
Kuopio
Joo, tähän ketjuun voisi kerätä kaikenlaista varsijohtoasiaa/infoa - onhan ko. letku analogisen ketjun tärkein pätkä...

Mulla on noissa vermeissä ollut mm. Graham IC-50 johto sekä nyt käytössä joku Mallaksen Audio Noten pätkä ja Torvihörhön palmikoima hopiakaapeli - en ole noita isommin jaksanut vertailemaan lähteä...

No, just tuli tilattua jenkkilästä kokeeksi Kimber Kable TAK Ag (DIN/RCA, 0.6m) -johto. Laitan tänne siitä raporttia kunhan se saapuu ja olen ehtinyt sitä kuunnella. Ohviltaan tuo on metrin mittaisena vajaan kiloeuron pötkö, mutta sain sen käytettynä hintaan 180€. Johdon speksit ovat:

TAK Ag
Basic Electrical Specifications
DUT: TAK 1m terminated with Ultraplate™ RCA type connectors.

• (Cp) parallel capacitance: 46.50 pF @ 20 kHz
• (Ls) series inductance: 0.89 H @ 20 kHz
• (Rdc) dc loop resistance: 0.089
• Ground/Shield: R: 0.046 X: 0.257
• (Xt) total reactance: 0.120 @ 20 kHz
• Frequency response ™ 0.5 dB dc - 10 MHz
• Crosstalk @ -60dB 360.0 kHz

KIMBER KABLE understands that a turntable is an extension of the audiophile's commitment to musical enjoyment. TAK preserves all the precious detail that can be extracted from vinyl. OGQ/2™ (Orthogonal GyroQuadratic/2 channel) braiding virtually eliminates electromagnetic interference, radio frequency interference, and crosstalk. Proprietary shielding material drastically reduces low frequency hum. The result is a musically precise cable that conveys the distinctive characteristics of any turntable setup... - Saas nyt nähdä...


TAK_cable.gif
 
Tuo ei ilmeisesti mene varren sisällä?
Eikö kaapelin tulisi lähteä ihan rasiasta asti jotta saataisiin maksimihyöty.
Ja jonkun koulukunnan mukaan kaapelin tulee olla yhtenäinen rasialta RIAAlle.
Ajatuksia näistä?
 
joo, tää ei mene rasialle asti. monissa loistavissa varsissa kuten graham, sme jne. on kiinteä sisäinen johdotus ja siitä vapaamuotoiset jatkot din-liitimin. toki varmasti niin on, että mitä vähemmän katkoksia sitä parempi juttu. itsellä oli rb-300:ssa incognito, joka on täysin yhtenäinen (toisin kuin perus rega), ja se oli kyllä hyvä. jota kuinkin sama johto löytyy michell technoarmista. johdin on cardasin valmistamaan.
 
niin, ja eräs koulukunta vannoo lyhyiin kaapeleihin. eräänlainen ääriesimerkki on varmaan naim aro + prefix - vain muutama hullu sentti varren tyvestä suoraan riaan piirilevylle!
 
Tuota samaa kaapelia itsekin katselin. Hinta pyörii maailmalla euroissa sadasta ylöspäin riippuen onko kaapeli käytetty vai uusi. Tuosta on mainittu, että olisi "paras" varsijohto. Pistä Tawe tosiaan kuuntelukokemuksia kaapelin vaikutuksesta verraten edellisiin. Kokeiluiden perusteella hopea kuitenkin sopii varsijohdon materiaaliksi hyvin, joten laitan linkin AudioQestin varsijohdosta. Tuo voisi olla myös "varteenotettava" vaihtoehto. Kuitenkin Tawen mainitsema Kimber on itsellekin noussut yhdeksi suosikkivaihtoehdoksi. Minulla on Linn Basik varressa myös "DIN" liitin, en nyt tiedä satavarmaksi mikä se viimeksi on, mutta tuttu asentaja mainitsi yleisesti käytössä olevan 180 asteisen dinin. Joissakin kummallisuuksissa on myös 240 asteinen. DIN selviää täällä sillä, että otan varren mukaan ja käyn KS- Elektroniikassa sovittamassa liitintä. Joku Japani ??? liitin on myös käytössä.

http://www.10audio.com/audioquest_leopard.htm

Ja kuten linkistä huomaa, ei mikään ole täydellistä. Ihan kivalta tuokin silti vaikuttaa. Periaatteessa Arvot on se mikä pitää ottaa huomioon ja sitten suojaus. Jossain ketjussa oli mainita tietokoneen hiiren johdon sopivuudesta varsijohdoksi, etenkin varren sisäiseksi. Tuttu huoltomies sanoi kuitenkin, että niissä tolerassit ja tekniset arvot eivät ole riittävän hyvät varren johdotukseen. Minulla on ostoilmoitus, mutta vastauksia ei ole tullut, teetän siis yhden tuttavallani. Mikäli Tawen mainitsema Kimber on todella niin ylivertainen kuin jossain mainitaan, niin hommataan sitten se.
 
Djoo-o. Pitäisi itsekin perehtyä asiaan. Tuossa rasioita testaillessa ilmeni pörinä, jonka paikallistin varsijohtoon. Tosin häiritsee vain pikkasen pienemmän höökin omaavalla rasialla. Nykyisen 0,6mv ei aiheuta ongelmia. Mutta hyvähän tuo olisi saada kondikseen.

Mielikuva on, että tuossa Wilson-Beneschin varressa olisi yhtenäinen johto, joten vaihtaminen voi olla kyllä omanlaisensa operaatio. Nykyinen piuha on Gothamin valmistama.
 
seppo, enpä tiedä parhaudesta, mutta yksi kuumimpia nimiä toin on hovland music groove 2:n ja graham ic-70 shotgun:in ohella ja onhan niita muitakin hyviä. ymmärtääkseni 5-pin din on aika stanu liitin, tosin 'sisäkalut' voivat olla asennoltaan eri kulmissa kuten koko liitinkin. esim. gyrodec+graham oli siinä mielessä kelju, että sinne mahtui vain 90 asteen kulmaliitin, jonka sisäkalut ovat 180 astetta vs. sme standardi - g'hamin on sopi oikein päin.
 
Olen tähän asti johdottanut Regan varsia rasialta ulkoisen kaapelin jatkokohtaan asti yhtenäisellä tavaralla ja siinä kohtaa tehnyt liitoksen ulkoiselle kaapelille. Jatkossa tarkoitus olisi kokeilla nimenomaan tuota täysin yhtenäistä kaapelia rasialta RIAAlle saakka kaikkien mahdollisten liitosten yms. minimoiseksi. Pitäisi olla vielä hurjasti parempi kuin tuo yhden liitoksenkin kaapeli, josko jo sekin muuttaa varren soundia eteenpäin.

Etsinnässä on erilaisia eksoottisia lankoja nykyisen hyväksi havaitun Cardasin tilalle. Kiikarissa on platinalankaa, kultalankaa ja kullattua hopealankaa. Saapi nähdä onko ne sitten käyttökelpoisia.. :p

Punokset ovat osoittautuneet mulla hyviksi.

-Kimmo-
 
Juu Tawe, myös tuo Hovlandin kaapeli voisi tulla kysymykseen. Kemellä on Hovlandin kaapelointi ökysetissä ja vaikuttaa ainakin peruskaapeleiden (väli- ja kaiutinkaapeli) varsin hyviltä.
Schulzilla ei taida tähän olla ratkaisua. Hieman tutkin teknisiä ja rakenteellisia tietoja. En tiedä mitä kaapelia HuoltoKallen Pertti löytää, mutta mikäli se, toivottavasti halpa osoittautuu käyttökelpoiseksi, niin voin vaikka lähettää sinnekin. Päästäis vähän jyvälle miten kaapelit poikkeavat toisistaan.
Niinimäellä on ilmeisesti kohtuu hintaisia ja hyviä DIN- liittimiä. Kimber Kable TAK Ag maksaa ilmeisesti vain puolet AudioQest LeoPardin hinnasta.

Uskon Tawe, että teit hyvän valinnan.
 
Itse käytän Cellon punottua joka omien testien jälkeen on tominut parhaiten, toki koko setin piuhoitus menee kajareille asti samalla
merkillä.

Varmaan Tawe olet testannut ko. palmikon??

Minkämoisia eroavaisuuksia olet huomannut nykyisiin siis JOS olet vertaillut Celloa?
 
niin, santtu taitaa tuota cellon palmikkoa paljon käyttää - en ole kokeillut. jhyv?
 
Minä olen tuota Cellon kaapelia kuullut jhyv:n setissä Tavallaan musiikinkuunteluun houkuttava, mutta myös kylmä ja ylemmiltä keskiääniltään siinä setissä kalsea. Täällä tuo kaapeli pörisi, koska SE ei ole MM- rasialle. Resistanssia liikaa?
Santtu soitti ko. kaapeloinnilla SME 10 levysoitinta toissa vuonna Tampereen messuilla, eikä se ollut ollenkaan hassumpi esitys.
 
niin, ja voihan noita johtoja olla harrastajalla useampikin, joka vuodenajalle omansa - niin kuin rasioitakin, jos vaihtelua haluaa. ei yhteen tarvitse tyytyä ja jotain ainoaksi oikeaksi väittää.
 
Mulla oli tuollainen Cellon punottu varsipiuha kun vielä omistin SME:n kolmekymppisen. Soundiltaan hieman keskialuepainotteinen sekä yläbassoltaan runsas, voisin kuvitella Cellon sopivan hieman laidback-painotteisten rasioiden kaveriksi kuten Benzin Ruby3, Transfiguration Orpheus jne.

Oman Dynavetorson kaveriksi en halaja Cellon punosta.

Hörhelö
 
Voisitko Mutanen heittää mitään mikä mielestäsi sopisi AT 440MLa rasia kanssa. Meneekö tuo Kimber Kable mielestäsi tyyliin helmiä sioille.
 
Seppo,

Mä en ole koskaan kuullut tuota AT:n 440ML:a, ainoastaan ykkössarjan OC5 ja OC9 on tuttuja Audio Technicalta.

Mutta, koska kysymys on mm-rasiasta, niin kaapelin sähköisillä arvoilla on varmasti suuri merkitys eli erityisesti kaapelin kapasitanssi vaikuttaa. Lisäksi riaa-vahvaimen sisäänmeno-kapasitanssi vaikuttaa lopputulokseen. Jos tarvitaan lisää kapasitanssia punonta on ok, mutta jos haluamme mahdollisimman vähän kapasitanssia, niin koaksiaali tai kiertäminen on sitä mitä "tohtori" haluaa. Johdinmateriaalilla sekä eristysmateriaalilla voi sitten tehdä loput hienosäädöt, helppoa eikö totta :D?

Hörhelö
 
MakeS sanoi:
Itse käytän Cellon punottua joka omien testien jälkeen on tominut parhaiten, toki koko setin piuhoitus menee kajareille asti samalla
merkillä.

Ei pöllömpi ajatus käyttää samaa johdotusta kautta linjan... pienempi riski mennä metikköön.
 
Kiitti Mutanen, noinhan se menee. Jospa vielä löytyisi joku musta hevonen. Niin, taas pitäisi saada halvalla hyvää ja sehän...
 
totta, mm-rasian kanssa tuon kapasitanssin olisi natsattava. rasia, johto, riaa yhdessä n. 350-400 pikofaradia, eiks juu. poikkeamat tekevät joko piikin tai montun n. 10khz alueelle. hmm... hörhö, orpheusko laid back? ei minusta...
 
Back
Ylös