Vanhat vahvistimet

sterna sanoi:
Itselläni oli aikoinaan Pioneer SX-939, olipa hieno laite. Maksoi yli 1,5 * brutto kuukausipalkan verran.

http://www.classicaudio.com/value/pio/SX939.html

Mulla oli joskus junnuna aikalailla saman näköinen Pioneer, jonka sain isältäni yläkertaan, kun äiti siivos stereot pois alakerrasta. En muista millään mitä kaiuttimia minulla silloin oli, mutta yhdessä oli ainakin Audaxin elementit. Ja ihan junnuna tuli viimeksi pyöriteltyä faijan vanhoja lp-levyjä (Hurriganesia, Status Quo, Juice yms), kunnes pari kesää sitten ostin vihdoin taas itselle levarin :)

Tuo vintage-laitteiden testailu kiinnostaisi edelleen kovasti. Tuo Pioneer on muistaakseni vielä tallessakin. Lisäksi vaarini on oikea tavaran hamstraaja, ja kaikkien muiden sähkövempeleiden seassa on myös paljon vanhaa hifiä, joita olen joskus ajatellut kantaa kotiini - jos vaan saan ukon luopumaan edes hetkeksi yhdestäkään vempeleestä :D Tuolta löytyisi varmaan yli kymmenen vanhaa levysoitintakin, joita tosiaan tekisi mieli testailla joskus.
 
Heipparallaa,
Olohuoneessa majailee tällä hetkellä Onkyon Integra A-8170. Vaikuttaa kyllä ihan laadukkaalta laitteelta. Pitäisi vaan päästä kokeilemaan tuota miellyttävämpien kajareiden kanssa(tällä hetkellä aw6:t). Tuosta muuten ei tunnu löytyvän kauheasti tietoa. Manuaalin kuiten sain netistä ongittua. Vähäistä kokemusta on myös Technicsin SE-A50 päätteestä ja SU-A40 etusesta. Siinä ainakin oli laadukas yhdistelmä.
 
Paljastettakoon nyt omasta setistä sen verran että sen vanhin (ja myös pidetyin) osa on Technics SE A3000 pääte. Äänestä olen pitänyt alusta asti (nyt lienee jo korva niin turtunut siihen, että muut kuulostavat oudoilta).

Itse asiassa olen etsiskellyt toista A3000:ta, jotta saisin kaksi samanlaista päätettä ja voisin hommata aktiivipäivityksen Gradientin Revoihin.

Pale
 
Lämpimiä muistoja on tällaisesta päätevahvistimesta, silloin aikoja sitten kun se oikea hifikärpänen iski :) Tällä olisi ajanut mitä kaiuttimia tahansa ja hitsannut vaika ratakiskoa :D Harmittaa kun en päässyt tuota koskaan kokeilemaan omalla esivahvistimella.

http://www.arduman.com/aa/sayfalar/edgar/amp.htm

Enolla on vielä käytössä tällainen pääte: http://www.elitestereo.netfirms.com/M-90_3.jpg , Esivahvimesta on aika jo jättänyt mutta pääte on käytössä vieläkin. On muuten herättämässä harrastusta uudelleen pienen taantumavaiheen jälkeen ja luultavasti edelleen tämä pääte tulee hänen hifisysteemin sydämmeksi. Tuo vahvistin ajoi aikoinaan Gradient 1.1 kaiuttimia, saas nähä mitä tulee ajamaan nyt :) ...varmasti kuulette lähiaikoina lisää tästä, akustoitu erillinen kuunteluhuone on valmistumaisillaan.
 
Omassa käytössä/kaapissa olevat vanhemmat vahvistimet, kaikki trankkupelejä:

Goodmans Maxamp 30 > Yksi ensimmäisiä transistorivahvistimia. Pieni laite joka painaa paljon. Ääni vähän turhankin lämpöinen eli ilmeisesti kaipaisi uusia elkoja.
Standard SR-157SW > 60- tai 70-lukuinen integroitu ilmeisesti Japanista. Lämmin ja rytmikäs, varsin nautittava ääni. Mekaanisesti vakuuttava.
Marantz 2230 > Hieno ja hyvä-ääninen japanilainen viritinvahvistin 70-luvun alusta. Herkkä viritin, etu- ja pääteaste erotettavissa. Mehukas ja hyvä ääni.
Marantz 2226B > Ks. 2230. Tämä 70-luvun loppupuolelta.
Siera Hifi Sound Project 6693 > Ilmeisesti Philipsin valmistama virivahvistin 70-luvulta. 20 aitoa wattia per kanava, asiallinen peruspeli.
Nikko Alpha 130 > Järeä japsipääte 80-luvun puolivälistä. 130W per kanava 8Ohmiin. Potkuisa, särmikäs, viileähkö ääni.
Denon PRA-1500 > Japsietunen 80-luvun lopulta. Asiallinen peruspeli.
 
Minulla on tällä hetkelläkin ykkössetissä käytössä Yamaha M-40 (vm. 1985). Todella hieno laite vaikka ikää onkin 23 vuotta.

index.php


Toimii A-luokassa 10W saakka.

Teho 20-20000Hz:

2*120W / 8 ohmia
2*145W / 6 ohmia
2*175W / 4 ohmia

Dynaaminen teho 1KHz:

2*160W / 8 ohmia
2*200W / 6 ohmia
2*280W / 4 ohmia
2*390W / 2 ohmia

Signal to noise ratio: 119dB

Paino: 14 kg
 

Liitteet

  • Yamaha M-40.jpg
    Yamaha M-40.jpg
    55,5 KB · Katsottu: 1 053
Edelliset myytyä pois niin onkin oikeastaan cd-soitinta lukuunottamatta topicin mukaiset pelit.

Etuvahvistin Technics SU-A6
Pääte Technics SE-A50
ollut itsellä jo n.15v
Kaiuttimet Magneplanar 2.5R
Levysoitin Luxman PD-310

Äänellisesti pakko verrata näitä vs. musical fidelity a3cr etu ja pääte & audio physicin tempo 3i kun unohdin tehdä pelkän vahvistimien testin.
MS + AP oli skarpimpi joka alueella etenkin diskantti ja bassossakin mutta se ero näistä löytyy että nää kuulostaa elävältä ja MS + AP kliinisiltä tiedän että näistä iso osa menee paneelien piikkiin mutta samanlaisen muistikuvan jätti MS ja jotkut sitä edelliset kaiuttimet.

Vahvistimet etenkin etunen odottaa että saisi ylimäärästä rahaa hankkia toiset ja ei noista ole raaskinut luopua kun en valittamista ole löytänyt.

Jos joltain löytyy ylimääräinen SE-A50 sopuhintaan voisin ostaa pois nurkista.
 
Käytössä olevat vahvistimet ikäjärjestyksessä, ovat kaikki hyviä pelejä:

Quad II (tämä yksilö ilmeisesti jostain 50-60-luvun vaihteesta)
Pioneer SA-700 (vuodelta 1970)
NAD Model 200 (vuodelta 1976)
Nytech CA-202 (70-luvun lopulta)

Pioneerin ja NAD:n linkkien takana on jo hieman vanhentunutta tietoa sillä juttujen kirjoittamisen jälkeen on laitteistot ehditty järjestellä uuteen uskoon jo pariinkin kertaan. Mainittujen lisäksi on käsillä mutta ei käytössä Quad 22 -etunen ja roskiksesta pelastettu Pioneerin integroitu 1980-luvun alusta.

Tosiaan, melkein unohtui mainita, uusia vahvistimia en omista enkä ole edes suunnitellut omistaa.

Juhani
 
Salora 2000.

Jollakin tapaa kiehtova laite puupäätyineen. Sopii varsin mukavasti kaveriksi AR-7-kajareille.
 
Minulla oli joskus -80 luvun alkupuolella Sansuin AU-D9. Se on vieläkin kaverillani,ja hän on luvannut antaa sen takaisin,sitten kun ostaa uuden. Alkais olla pikku hiljaa kiire,ettei hän tuo sitä muistotilaisuuteen.
 
Hallussani on kaksi JVC:n AX- 511- vahvistinta. 80- 90- luvun vaihteesta. Suorituskyvyt hyvät speksien mukaan koko teho/ taajuusalueen. Virtalähteen lyytit mustia, kullatuin tekstein, mitä se kertoo? Vahvistimet äänellään eivät aiheuta päänsärkyä. Onko kellään näistä tietoa, tai kokemusta.
 
Moi !

Hyllyssä nyt vanhempia pelejä,

Quad 303/34
Revox B285
Rotel (joku viritinvahvistin 80-luvulta, en jaksa käydä katsomassa)

(Lisäksi nakamichi LX3, ZX7, HighComII, Revox B215)

--
 
Itsellänikin vanhempia pelejä (oho, oli yllätys)
Luxman M03/C03 setti
Sony TA-N80ES/E77ESD settikin löytyy

Vaikka ovatkin 80-90 luvun pelejä niin kyllä hyvin soi ei voi muuta sanoa. Itse muutenkin vintagehifistinä tuen tuota kierrätystä näissä highend laitteissa. :D
 
Tämmöisellä olen jotain 25 vuotta musaa kuunnellut ja edelleen toiminnassa:

http://www.lark-bg.com/amp/marpm750dc.html

Soundi? En tiedä, sisäänajo vielä kesken! No ei vaan en osaa kuvailla soundia koska en ole jaksanut vertailla muihin vahvistimiin enkä siksi osaa suhteuttaa mihinkään muuhun.

En tiedä olenko aivan yhtä ehdoton vahvariasiassa kuin Hinkkanen eli onko seuraavakin vintagepeli vai joku modernimpi. Näissä nykyisissä ainakin tuo muotoilupuoli on enimmäkseen sangen ongelmallinen, tuppaavat olemaan liian ankean ja askeettisen oloisia meikäläisen makuun...
 
kronos sanoi:
Tämmöisellä olen jotain 25 vuotta musaa kuunnellut ja edelleen toiminnassa:

http://www.lark-bg.com/amp/marpm750dc.html

Soundi? En tiedä, sisäänajo vielä kesken! No ei vaan en osaa kuvailla soundia koska en ole jaksanut vertailla muihin vahvistimiin enkä siksi osaa suhteuttaa mihinkään muuhun.

En tiedä olenko aivan yhtä ehdoton vahvariasiassa kuin Hinkkanen eli onko seuraavakin vintagepeli vai joku modernimpi. Näissä nykyisissä ainakin tuo muotoilupuoli on enimmäkseen sangen ongelmallinen, tuppaavat olemaan liian ankean ja askeettisen oloisia meikäläisen makuun...

Moi !

Minä suosittelisin menemään vielä 10-20 vuotta vanhempiin Maranzeihin.
Ovat aivan uskomattoman hienoja pelejä.

http://www.classic-audio.com/marantz/mindex.html

--
 
Hinkkanen sanoi:
Tosiaan, melkein unohtui mainita, uusia vahvistimia en omista enkä ole edes suunnitellut omistaa.

Täsmennetään vielä sen verran että en ole koko elämäni aikana ostanut kuin yhden uuden vahvistimen, CA 640A:n vuonna 2004 ja sekin meni myyntiin pari vuotta myöhemmin kun vintage-NAD löytyi kirpputorilta.

Juhani
 
Totta haastat, Alex! Eipä ole nykyvahvistimien muotoilu ollenkaan samalla tasolla, nykyiset Marantzitkin ovat melkoisia rumiluksia.
 
Onix OA21S, lisävirtalähteen SOAP2:n kanssa on ainakin aivan uskomattoman hyvä vahvistin. Kuuluu ehdottomasti niihin parhaisiin tuttavuuksiiin transistorivahvistimien saralla.
 
Back
Ylös