vanhat päätevahvistimet

raimak

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
7
Mites noitten 10 vuotta ja vanhempien päätevahvistimien kunto pystytää ostotilanteessa
varmistamaan?.mitäs kuluvia osia päätevahvistimessa yleensä on?. Esimerkkinä vaikka
luxman M 03 2x 200 w käsittääkseni oli joskus arvostettu pääte ainakin hifipiireissä?
putkipäätteet on taas asia erikseen. ???
 
Vaikeahan laitteen kuntoa on arvioida päällisin puolin. Ja eihän tuo 10 vuotta ole loppujenlopuksi ikä eikä mikään laatulaitteille. Onhan noita 70-luvun vahvistimiakin vielä käytössä varmaan monilla ihmisillä :)

Tietty ostotilanteessa kannattaa laitteen toiminta testata ja kaikkia potikoita väännellä rahinoiden paljastumiseksi. Toimintatakuun antaminen myyjän puolesta voi kuitenkin olla paikallaan. V*tuttaahan se, jos rahat menevät suden hanuriin. >:D
 
Muhah, lukuvirhe. Potikoita ei hirveämmin päätevahvistimissa ole :D
 
Luxman M-03 päätteessä kyllä on potikoita (sen kun ketjun aloittaja mainitsi), tuossa pari kuvaa sellaisesta: http://www.audioscope.net/product_info.php?cPath=33&products_id=922

Olisipa ylimääräistä rahaa lompsassa niin tuollainen kyllä himottaisi hankkia, kaunis laite ;) Mutta kyllä ajan kanssa monet komponentit (kuten konkat, vastukset etc) voivat hyytyä tai sitten ne toimivat, mutta eivät vastaa enää speksejä.
 
Mites noitten 10 vuotta ja vanhempien päätevahvistimien kunto pystytää ostotilanteessa
varmistamaan?.mitäs kuluvia osia päätevahvistimessa yleensä on?

Ehkäpä varmimpia ostettavia käytettynä ovat nimenomaan vahvistimet. Niissä, kun ei juurikaan ole muita mekaanisesti liikkuvia osia, kuin nuo potikat. Tietyssä mielessä ovat "kuin uusia" todella pitkän aikaa. Putkilla tietenkin lyhyin käyttöikä komponenteista. Tietenkin kaikki elektroniikan komponentit hapettuvat ajan mittaan, mutta on varmastikkin olemassa hyvin toimivia radioita ja vahvistimia, joilla voi olla ikää useita kymmeniä vuosia.

Elikkäs ei hätiä. Jos on aikoinaan huolella ja laadulla tehty peli, niin pitäisi kyllä toimia. Liikkuviin osiin ja liittimiin kohdistuu mekaanista rasitusta, joten niiden toimivuus kannattaa tarkistaa. Jos kaikki napit ja liittimet toimii ja ääntä kuuluu, niin ei ainakaan meikäläisen mielestä kannata lähteä suinpäin kolvinsa kanssa elkoja vaihtelemaan kymmeniin vuosiin, ellei tämäntyyppinen asia tosiaan rassaa takaraivossa tyyliin: Mitäpä jos kumminkin vaihtaisin noita vanhoja komponentteja.. :)
 
Päätteissä ei kulune merkittävästi muut kuin elektrolyyttikonkat. Niitä voi tosin olla vahvistimesta riippuen siellä enempikin. Riippuu myös konkan tyypistä kuinka kauan se kestää. Heikompilaatuiset kuulemma saattavat hyytyä merkittävästi jo 5 vuodessa mutta long-life laatuelko voi porskutella kymmeniä vuosia. Elkot eivät hirmu hintaisia ole jos ei jotain higu-end ökyelkoja halua laittaa, joten noiden uusimisen materiaalikustannus ei liene tyypillisessä (AB-luokan) päätteessä kuin joitain kymppejä korkeintaan.
 
Se istuu lujassa (ei millään henk.koht. Matti!) yleisesti, että vain "liikkuvat osat" kuluvat. Asia ei suinkaan ole näin. Kaikki komponentit muuttuvat ajan myötä ja erityisesti konkat. Myös kaapelit ja liittimet. Itse korttikin. Kaikki hapettuvat ja tietenkin ne liikkuvat kuluvat.

Olen itse tullut siihen tulokseen, että jo osittain uusimiani vanhoja päätteitäkin pitää piakkoin testata panemalla hetkeksi uudet vahvistimet tilalle ja benchmarkata..

Ossi
 
Voisko olla niinkin että laite vanhetessaan paranee? :)
Niinku vaikka hapankaali, joka on kyllä syötävää viiden minuutin päästä, mut parempaa pienen odottelun jälkeen?
Sitte ku härveli(ja hapankaali) on paskana ja yli-ikänen, sen kyllä huomaa viidessätoista sekunnissa.
Ja jos ei "huomaa", makuasioistahan on hauska kiistellä.

Mä kyl tykkään noista vanhoista rohjoista aina vaan enemmän.
Hapankaali on myös hyvää aina ja iankaikkisesti, aamen.
 
Ihan samaa mieltä. Vanha hapankaali menee tummemmaksi ja tuoksu muuttuu tunkkaiseksi..

Mutta eilen en saanut pojalle edes tuoretta menemään, vaikka oli kuumeinen ja olisi pitänyt hiukan probioottista harrastaa. Kuulemma saatanan kamalan makuista...

Paraneehan se vaffari ensi alkuun jonkin aikaa. Ehkä jopa vuoden-pari. Sitten alkaa mennä heikompaan suuntaan. Mutta jos mehevät bassot ovat hyvää, niin paraneehan se sitten about 7-15 vuotiaana kovastikin.

Ossi
 
meinaatko, että minun "antiikkinen" mark levinson no:23 ei soikkaan enää hyvin ;)
 
Hyvinkö? - mitä, luuletko ML:n paranevan iän myötä?
kysyisi tyypillinen forumi-britti tässä kohdin, :p
 
Toisinkuulija sanoi:
Hyvinkö? - mitä, luuletko ML:n paranevan iän myötä?
kysyisi tyypillinen forumi-britti tässä kohdin, :p
tottahan toki, ensimmäisten kuukausien aikana ;)
se kuinka paljon sointi heikkenee iän mukana riippuu käytettyjen komponenttien laadukkuudesta.
 
Back
Ylös