Vanha Aga Stereo putkivahvistin projekti

go_sub_3

Käyttäjä
Liittynyt
7.1.2008
Viestejä
180
Kaupunki
Turku
Aga joka tunnetaan paremmin kaasujen tuottajana valmisti 60-luvulla putkivahvistimia. Viikko sitten yksi tällainen kulkeutui luokseni ihmeteltäväksi.
Kunto oli päällisinpuolin aika kärsinyt ja kotelon kansi joka oli ollut ruskea, hilseilevän hopeamaalin peitossa.
8143010478547173142orig.jpg

Tein suojamaadoitetun johdon ja kolvasin yhden selvästi katkenneen johdon. Sitten kokeilin... toimii, mutta potikat ratisi ja toinen kanava oli tukkoinen.
Hieman elektroniikka puhdistussprayta ja potikat lähtvät toimimaan moitteetta.
8143010478547173114web_0.jpg

Nyt aloin innostua ja selvitin kaikkien konkkien arvot ja tilaukseen.
Tässä vaihtaminen jo käynnissä. Mittailin joitakin poistamiani konkkia ja niiden arvot oli muuttunut rajusti jopa kaksinkertaistuneet nimellisiin arvoihin.
8143010478547173166web_0.jpg

Piirilevyt - Mitä ne on?
8143010478547173156web_0.jpg

Ääni selkeytyi ja potkua tulee rutkasti lisää nyt kun kaikki konkat on vaihdettu. Mieli tekisi kokeilla myös vaihtaa putkia, tiedä miten paljon niillä on soiteltu. Etusessa on Telefunken ecc83 putket ja päätteessä Philips miniwatt el84:t. Lisäksi on yksi EZ81 putki mistä en tiedä mitä se tekee ja yksi el 34 joka luultavasti on tekemisissä sävynsäädön kanssa. Fiksummat korjatkoot.
Tässä se on valmiina.
8143010478547173188web_0.jpg

Maalasin vielä kuoret mustalla akryylillä niin kokonaisuus on siistimpi.
8143010478547173203web_0.jpg

Nyt vain ajamaan uusia osia sisään.
 
EZ81 on tasasuuntausputki, mutta että EL34? Ei ainakaan kuvissa näy? EL34 on octal-kantainen päätepentodi, ja kooltaan huomattavasti kasinelosta isompi.
 
Tarkistin etu puolella olevat putket ja tosiaan, ne olivat kaikki tyyppiä ecc83. Hyvä kun joku ymmärtää näistä putkien tyypeistä. Itselleni ne eivät ole vielä avautuneet.

Olen huomannut pentä eroa kanavien välillä. Toinen soi hieman selkeämmin ja erottelevammin. Tilanne oli sama ennen ja jälkeen osien vaihdon ja olen yrittänyt vaihtaa putkia keskenään josko vika olisi niissä, mutta itsepintaisesti toinen kanava on erottelevampi. Olisi kiva saada kanavat soimaan täysin samoin. Missä vika voisi olla?
 
Voisko olla äänenväri potikoissa eroa? Tai äänenväri piirissä olevien komponenteissa (vastuksia ja konkkia) on kanava kohtaisia eroja.
Suojapelti joka näkyy alkuperäisessä kuosissa kannattaa ehdottomasti asentaa paikalleen se suojaa konkkia putkista hohkaavaa lämpöa vastaan ja myös estää muuntajan häiriötä siirtymästä muualle vahvistimeen.
 
Voi olla etuvahvistinputkissakin. Nämä ovat kaikki kaksoistriodeja, joista useimmiten käytetään puolikas per kanava, poikkeuksiakin toki on. Tällöin putken toisen puolikkaan heikompi toiminta kuuluisi juuri esimerkiksi tuolla tavoin, tai vaihtoehtoisesti kanavatasapainossa. Uudet putket vois olla pop...
 
Olen vaihtanut lähes kaikki (n.30) konkkaa laitteesta, sekä signaalipuolella olevat elkot. Ainoastaan muutama 100pikofaradin konkka on vaihtamatta. Niitä näytti olevan sisääntulojen perässä ja muutamia signaalitien varrella. Yhdet oli suoraan kiinni etuaste putkissa. Pitäisi varmaan nekin vaihtaa. Vastukset ei tietääkseni ole herkkiä iälle, mutta onhan nämä parhaillaan 50v.
 
Vastukset, ainakin ne vanhan malliset, kannattaisi uusia. Kuten myös putket, jollei satu olemaan putkitesteriä jolla voi testata niiden kunto. Potikat kannattaa myös uusia, toki niitä voi tekohengittää sopivalla sprayllä. Ei kuitenkaan CRC:llä :D Muuntajien pakkoja kannattaisi ehkä lakata, tai ainakin kiristää jos vain pystyy. Käy vahvistin hiljaisemmin.

Aga on tehnyt ainakin 40-luvulta tuonne 60-luvun lopulle kaikenlaista huvielektroniikkaa lähinnä radioita, telkkareita ja vahvistimia. Ja paljon muutakin.
 
Yritän ehtiä ensi viikolla vaihtaa etuaste putket ja loput 6 100pikofaradin konkat. Testailtiin kaverin mltl koteloissa olevilla fostex 207:lla ja on kyllä hunajaa. Rasvattomalla elektroniikkasprayllä putsailin potikat. Ne toimii hyvin eikä niissä ole edes rahinaa. Tällä hetkellä kallistun tuohon teoriaan että joku etuaste toimii heikosti. Kiitos kaikista tämänastisista vinkeistä ja ohjeista!
 
Nyt on vaihdettu putket jj:n putkiin ja loput konkat vaihdettu. Maalasin vielä logon, nupit ja painikkeet mustiksi. Nyt on tyyliä. Uudet putket kuulosti todella karmeilta ensi käynnistyksellä, mutta kuuntelen seuraavan kerran kun olen aajanut niitä sisään sen 100 tuntia.
8143010478547543418web_0.jpg


Kohta pääsee ehkä omien kaiuttimien kimppuun kun kaverin kappaleet tuli valmiiksi.
8143010478547543657web_0.jpg

Omat kotelot tulee kiiltävän valkoisiksi ja tässä modattu Audio Nirvana tuloilla.
8143010478547543403web_0.jpg

8143010478547543408web_0.jpg

8143010478547543414web_0.jpg

Niin monta rautaa tulessa.
 
Onko väri oikeasti noin lähellä "Pianomustaa", kysyy pärverssi? :p
 
Mikäs malli noi kotelot ovat? Onko niistä jotain juttua jossain threadissä? On meinaan sen verran hyvän näköinen, että kiinnostus heräsi.
 
Onhan se. Kaveri pyytää, kaveri saa. Hänellä on kuparisella plugilla olevat AN castframe superit ja näyttää pianomustassa kotelossa hyvälle. Kun on kunnolla kovettunut, pinta vielä hiotaan ja kiillotetaan jolloin siitä tulee täysin tasainen. Mutta jo maalauksen jälkeen siinä on lähes peilikiilto.
 
Kotelo suunnitelmat on Lumo audion Mikan käsialaa. Viisteet parantavat näköä.
 
Onko ne suunniteltu jollekkin tietylle elementille? On muutan hyvän näköistä työnjälkeä.
 
No ni. Niistähän tuli hienot. Oletteko saaneet elementeille jo tunteja alle kuinka paljon? Nyt sitten hienosäätämään kotelon vaimennusta... :D

-Mika/ Lumo-Audio
 
go_sub_3 sanoi:
Suuniteltu PHY:lle, mutta toimii varmasti monen laajakaistan kanssa.

Jep. Alun perin ko. kotelon piirtelin muuan harrastajan PHY-elementeille, näihin mittoja muutettu Nirvanalle paremmin sopiviksi. Taisi tosin jäädä piirustuksiin vielä alkuperäinen otsikkotaulu, jossa maininta aiemmasta elementistä... :p
 
Jep hienot on. Kun saisi vielä ne valkoiset valmiiksi, kun tuli modattua tuollainen valkoinen plugi noihin omiin AN:iin Onko sinulla Mika sisäpiirin tietoa minkä kohdan toppaaminen vaikuttaa miten ääneen. Esim jos laitaa enemmän fylliä viimeiseen laskokseen basso lisääntyy/laskee? Diskantti päätä muuttamalla fylliä heti elementin takana? ???
 
Hmm...niissä piirustuksissa ainakin piti olla maininta perusvaimennuksista. Lähtökohtana sanoisin kuitenkin, että elementtejä kannattaa ajella alkuun sisään, että kuulee tapahtuvat muutokset itse omin korvin. Tämän jälkeen vasta suosittelen twiikkausten aloittamista. Muutoin käy vain niin, ettei tiedetä mitä halutaan muuttaa/parantaa ja homma lässähtää alkuunsa jatkuvan arpomisen vuoksi...

Torvikaiuttimissa ei kannata tunkea liikaa fylliä. Parempi tehdä niin, että laittaa alkuun vain hiukan villaa löyhästi elementin taakse ja taas kuulostelee muutoksia. Itse torvikanavaa on hankalaa villoittaa muuten kuin kuuntelemalla. Mieluummin aloittaa siitä, että elementin takana oleva tila villoitetaan LÖYHÄSTI joko vanulla tai villalla. Jos villaa tunkee liikaa, homma menee kiville.

Sellainen vinkki vielä, että Nirvanoissa on melko iso magneetti ja se kannattaa päällystää esim. 3-4mm:n huovalla. Magneettijöltillä on sen verran pinta-alaa, että sen vaimentamisella on jo vaikutusta. Tuo magneetin huovutus ja elementin takana oleva tilan löyhä villoitus on hyvä alku kotelon muokkaamiselle oman maun mukaiseksi. Torvien vaimentamisessa vähän on lopulta paljon...äänellisellä mittapuulla meinaan... ;)

Laskoksien vaimentamisen voi hoitaa myös niin, että tekee villasta ja esim. sideharsosta "makkaran" jonka tunkee laskoksen mutkaan. Ja taas kuunnellaan. Jos tuli liikaa, soundista tulee tumppu. Jos ei korvin kuultavaa vaikutusta, tehdään isompi makkara... viimeistään joulukinkun kokoinen makkara tuonee jo korvin kuultavan vaikutuksen... :D :D Se, onko vaikutus toivottu, on sitten jo toinen juttu... ;)

-Mika
 
Back
Ylös