Vaimennusmassaa kaiutinkotelon seinämiin

  • Keskustelun aloittaja DIA
  • Aloituspäivämäärä

DIA

Käyttäjä
Liittynyt
26.7.2006
Viestejä
1 260
Selailin (vaihteeksi) Bilteman kuvastoa ja huomasin useita bitumilitkuja, jotka saattaisivat sopia hyvin kaiutinkotelon sisälle seinämien värähtelyjen vaimentamiseen. Pelottaa kuitenkin, että aineet haisevat. Mikähän näistä olisi sopivinta ja onko kellään tietoa mahdollisista hajuista:

TIIVISTYSKITTI 1 KG


LIIMABITUMI 1 KG

KOTELONSUOJAUSMASSA, 1 L MUSTA

ALUSTAN RUOSTESUOJAMASSA, KUITUVAHVISTEINEN

KOTELONSUOJAMASSA 1L

RUOSTEENSUOJA-AINE KOTELOILLE, 1 L

RUOSTESUOJA-AINE 1 LITRA

RUOSTESUOJA-AINE 1 LITRA

RUOSTESUOJAMASSA 1L

RUOSTESUOJAMASSA, 1 LITRA

VAHAPOHJAINEN RUOSTESUOJA-AINE KOTELOILLE, 1 L

KATTOTASOITE 5 KG

TIIVISTYSKITTI 1 KG
 
Tuota liimabitumia olen minä katsonut sillä silmällä. Olen ajatellut että kuitupitoisuus olisi hyvä asia. Joustamattomat kuidut pakottavat ympäröivän aineen joustamaan jos seinämä värähtelee. (?)

En ole kuitenkaan vielä testannut.
 
Ei ole Bilteman litkuista kokemusta mutta vastaavista kyllä.Ja omalta kohdaltani voin sanoa että haisevat, tosin aromit haihtuu ajan kuluessa laimeammaksi.Lisäksi nämä litkut tahmaanvat lämmön noustessa.Kesäkuumalla kämpässä voi aiheuttaa mukavia.
Ulkokäyttöön tarkoitettuina,se on sama haisevatko vai ei mutta sisäkäyttöön en kokeilematta laittaisi.Nämä "asfalttipitoiset" litkun ja massat kun eivät juuri muista eroa.Lisäksi epäilen vahvasti noiden tehoa.Halpaahan tuo on kuin makkara että mikään ei estä tietenkään testaamasta.
Luotan edelleen sandwich tyyppiseen rakenteeseen kuin peruskallioon.Kaikista toimivin ratkaisu.Duunissakaan ei ole pitkään aikaan koneistonpeittoja ja jalustoja vaimennettu pelkällä massalla vaan sandwich rakenteella.
 
Pahus... Pitäisi saada tuo hajuasia selväksi ennenkuin löyhkäytän koko talon. En usko, että vaimokaan tykkäisi, jos kämppä haisisi bitumilta ja liutinaineilta? Thomas, teepä Bilteman bitumitesti :D

Pitäisi saada jotain helppoa ja halpaa vaimennusmassaa mun cheap´n neat kaiuttimille.

Rakensin huvikseni lattiakaiuttimet Tangbandin W3-871S elementeistä (22€) ja Ikean Ovation maljakosta (12.95€). Rakentaminen kesti puolisen tuntia. Tuo ruukku on jotain todella kovaa "kivitavaraa". Pelkän reikäsahan ohjausterän reiän poraaminen pohjaan kesti noin 10 minuuttia ja oli pakko käyttä iskuporakonetta :p 73 mm piikarbidi-reikäsaha upposi hyvin. Kiinnitin elementit salpakitillä (muituttaa sinitarraa). Sisälle laitoin kaiutinvanua. Johdot juotin kiinni ja ne tulevat toistaiseksi refleksiaukosta ulos.
Ruukun koko on noin 6,5 litraa ja ruukun suu toimii refleksiputkena (noin 75 Hz viritys).

Tässä vaiheessa ideana oli kokeilla myöhemmässä vaiheessa mahdollisesti toteutettavaa dekadin verran haastavampaa projektia. Hyvinhän tuo onnistui.

Soundi on yllättävän hyvä ja kuten Mikä-Kutvo tuolla toisessa threadissa kovin yritti vakuutella, niin äänikuva nousee jännästi ihan kunnolliselle korkeudelle. Yksittäinen kaiutin toimi myös monona tosi hyvin.

Ongelmana on kuitenkin diskanttitoisto. Soundiin tulee sellainen ylimääräinen kihahdus (tamburiinin omainen). Sibilancea ei ole kuitenkaan lainkaan. Tuon elementin kanssa on tapana käyttää notch filtteriä ylempien taajuuksien vaimentamiseksi (6-8 kHz seutua?). Ongelman aiheuttaja saattaa olla myös tuo kotelo. Ruukku soi korkealla taajuudella melko pitkään kun sitä kilauttaa. Ajattelin, että sisälle voisi laittaa kunnon kerroksen jotain bitumia vaimentamaan jälkisointia.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Komiat kipot!

Aika halpaa tavaraa tuo massa kyllä on, joten sitä voisi lotrata aika paljonkin. Mutta pitää kyllä testata etukäteen. Useimmat vaimentavat aineet ovat lämpötilaherkkiä, mutta pitää kyllä katsoa ettei mömmö oikeasti lähde sulamaan esim. 30 asteen lämmössä.

Yksi vaihtoehto olisi vetää mömmön päälle ohut lasikuitu ja epoksi. Silloin toteutuu kerrosrakenne ja hajut jää pois.

Tarralla varustettuja bitumiarkkeja löytyy myös, mutta niiden käsittely, etenkin leikkaaminen siististi, on aika hankalaa. Siksi mömmöt kiinnostaisi enemmän.
 
DIA sanoi:
cheap´n neat

Rakensin huvikseni lattiakaiuttimet Tangbandin W3-871S elementeistä (22€) ja Ikean Ovation maljakosta (12.95€). Rakentaminen kesti puolisen tuntia. Tuo ruukku on jotain todella kovaa "kivitavaraa". Pelkän reikäsahan ohjausterän reiän poraaminen pohjaan kesti noin 10 minuuttia ja oli pakko käyttä iskuporakonetta

Hieman OT:ksi menee taas kerran meikäläisellä... Joka tapauksessa onnistuneen näköiset ja tyylikkäät!

Itselläni on samaiset W3:t LSD:n kaiuttimina, kun tuossa BenQ:ssa ei omia kaitsareita ole alkuunsakaan. Kuitenkin nuo nykyiset konekiristekalvon (http://www.pakkausohman.com/kalvot/alasivut/konekiristekalvot.htm) pahvirullat ovat rumat kuin rullatuolit ja jotakin tuon tapaista kukkapurkki viritystä olen haeskellut kohta vuoden päivät. Keraamiset purkit vaan eivät ihan paremmasta päästä taida olla... Pitäisiköhän sitä kerrankin lähteä sinne ikeaan - saisi parisuhdeelämäkin uuden ulottuvuuden?? :D

Edit:

Jännä juttu tuo äänikuvan nousu (ja suuntautuminen) muuten, kun samaa vikaa tässäkin päässä. Tötteröt lattialla suoraan ylöspäin, eikä tuo nyt ihan tuomiopäivän säveliä siltikään soita.
 
eemeli sanoi:
Pitäisiköhän sitä kerrankin lähteä sinne ikeaan - saisi parisuhdeelämäkin uuden ulottuvuuden?? :D

Ikeassa on paljon hyviä puolia. Naiset oikeasti meikkaavat ja laittautuvat kauniiksi Ikeareissua varten!!!?! En ymmärrä miksi, mutta tarkkaavaiselle on tarjolla paljon silmäniloa. :)
Sitten tietenkin ne lihapullat ja hodarit.
 
thomas_s sanoi:
Ikeassa on paljon hyviä puolia. Naiset oikeasti meikkaavat ja laittautuvat kauniiksi Ikeareissua varten!!!?! En ymmärrä miksi, mutta tarkkaavaiselle on tarjolla paljon silmäniloa. :)
Sitten tietenkin ne lihapullat ja hodarit.

Kainny kun se on maalaistyttöjen ainut kosketus kaupunkiin, kun ajellaan isännän kanssa kerran viidessä vuodessa Espoon Ikeaan. Vähemmästäkin täytyy meikata.
 
thomas_s sanoi:
Tarralla varustettuja bitumiarkkeja löytyy myös, mutta niiden käsittely, etenkin leikkaaminen siististi, on aika hankalaa. Siksi mömmöt kiinnostaisi enemmän.

Kirjoitin jo pitkät pätkät tähän topiciin, mutta ei se tullut tänne? ???

Kotelon soimisen voi saada pois liimaamalla 4 mm bitumia pelkästään paloina (2x2 cm) sisälle. Eihän sen koko pintaa tarvitse peittää kun värähtelyt vaimenevat. Tosin koko kerros olisi parempi mutta uskon nestemäisten litkujen haisevan kauan. Toki voisi sen bitumikerroksen yrittää "sinetöidä" jollain. Ruiskuttaa sen päälle (sisäpuolelle) jokin lakka tms.?
 
Mä laitoin omien muovipalloTangBandien sisällä Motonetista ostettua 4 mm pitumimattoa 1cm leveinä suikaleina niin taipui ihan hyvin hiukan lämmitettynä.
 
Moikka!

Autohifi liikkeestä löytyy Noxudol - nimistä levitettävää tököttiä. Se ei varmaankaan hajuhaittoja aiheuta, kun on vartavasten äänieristysmassaksi tarkoitettu?

Tai sitten jos sinne ruukun sisään vain käsi taipuu, niin esim. Vibroblast, tai Dynamat - vaimennusmattoa liimailet sinne ruukun seinämiin. Ajaa saman asian, kuin joku bitumi/raskasmatto, mutta on biljoona kertaa helpompi asentaa. :)

Muutenhan nuo Bilteman kitit, massat ja bitumit hoitavat varmasti homman, mutta niitä hajuja rupesin kyllä miettimään itsekin..
 
Bitumimaton leikkaaminen onnistuu helpoiten vanhoilla tylsillä saksilla. Itsellä 10 vuotta vanhat Fiskarsit toimi hyvin. Kyllähän ne sakset sen jälkeen on siinä töhnässä, mutta käytän noita muutenkin vain sekalaisiin sotkusiin hommiin pajan puolella.
 
kekexx sanoi:
Tuosta tuli yksinkertainen idea: vaimenna kotelot sinitarralla. Ei haise.

Kävi mielessä, mutta hinta on melko suolainen. Jos kotelon koko sisäpuolen vuoraisi salpakitillä tai sinitarralla, niin homma maksaisi arviolta 100 euroa.
 
DIA sanoi:
Ikeahan on hifiharrastajan paratiisi. Tässä pari esimerkkiä:

Inge pöydänjalat
http://www.6moons.com/audioreviews/myoss/myoss.html

Lack pöytä:
http://www.musiikin.com/cables/Hki-HE-2007-Exposurerack.jpg

Jep. Eikä ihan toivoton lopputulos tule Ikean rosterisilla salaatti/murokulhoilla, jotka ovat kokolailla puolipalloja. Näitä kaksi yhteen yksinkertaisella liitoksella niin saa tehtyä ihan omat FR125S/Jordan ballot, joita itselläkin ollut HT-kokeilussa. Ajattelin kokeilla myös Parc Audion uusia puukartioelementtejä samoissa balloissa...nuo minun ballot ovat tosin Grundig:n valmistamia alumiinipalloja vuodelta -67... Charles Eames on dezikneri....

-Mika
 
DIA sanoi:
Kävi mielessä, mutta hinta on melko suolainen. Jos kotelon koko sisäpuolen vuoraisi salpakitillä tai sinitarralla, niin homma maksaisi arviolta 100 euroa.

Uih onko nuin. Ja kuten alspe sanoi ni eihän sitä koko pintaa tarvi peittää; tsekkas tiskiaaltaaaseen siellä yks 4x10cm vaimennus. Maksaako sinitarra oikeesti noin paljon. :-\ Pahus.
 
Muistin sinitarran hinnan väärin. 120 g paketti maksaa noin 3 euroa. Eli vain noin 25 euroa/kg. Ei mahdottoman kallista Bilteman tökötteihinkään verrattuna. Käyttäisin kuitenkin mieluummin salpakittiä, koska uskon sen olevan hieman stabiilimpaa. Sitähän käytetään erilaisissa tiivistyksissä. Salpakitti maksaa noin 10 €/250g eli 40 euroa/kg. Hypistelin tuossa sen verran salpakittipakkaustani, että arvioin, että jos vaimennusta laittaisi kunnolla, mutta ei kuitenkaan kauttaaltaan, niin paketteja menisi noin 4 kpl/kotelo eli 80 euron edestä. Aika tyyristä kun ideana on saada aikaan mahdollisimman hyväsoundiset ja salonkikelpoiset kaiuttimet mahdollisimman edullisesti.

Tavoitteena on rakentaa todella halpa kattaus, joka on kuitenkin soundiltaan erinomainen. Nämä kaiuttimet maksavat tälläisenään noin 35 euroa/kpl. Bitumista ja liittimistä vielä muutama euro lisää. Notch filtteri nostaa hintaa jo melkoisesti. Joka tapauksessa hintaa on vain muutama prosentti kaupallisten pääkaiuttimieni hinnasta. Ajatus on cheap'n neat setistä on kutkutellut jo monta vuotta ja nyt alkaa olla pikkuhiljaa konsepti kasassa. Täytyy tilitellä enemmän kun projekti etenee. Tässä on kyllä vähän muitakin hommia kuten liitekuvasta näkyy (mäntyportaiden maalausta :p)...

Koteloiden sisällä on kevyesti kaiutinvanua eivätkä ruukut tuollaisenaan soi ihmeemmin koputettaessa. Oikeastaan koputusääni on yllättävän kuollut. Silti näkisin parhaaksi laittaa sisälle sitä bitumilitkua tai vastaavaa.[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Mitäs jos tuonne maljakon sisään valaisi sementtilaastista vahvistusta? 10-20 eri valua pitkäjänteisyyden mukaan, niin ei kotelon sisäpinnastakaan aivan kuutiota tulisi. Samalla voisi yhdestä valusta tehdä selkeästi painotetun, jolloin Cheap'n Neat pysyisi paremmin paikallaan pyöriskelemättä...
 
Back
Ylös