Vaihtoehtorock (post punk, indie rock)

Jyrki_P

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
9 033
Kaupunki
Lahti
Ajattelin tiedustella onko otsikon tyylilajien ystäviä harrastajien joukossa. Pohdin omia suosikkibändejäni ja huomasin niistä merkittävän osan (oikeastaan melkein kaikki) kuuluvan vaihtoehtorock-genreen.

Harrastajat kuuntelevat paljon progea, klassista ja jazzia, mutta varmasti vähemmänkin hifistynyt musiikki on monelle tärkeää. Tähän ketjuun voi laittaa suosituksia omista hyvistä kokemuksista vaihtoehtorockin osalta. Olen siinä mielessä perinteinen tämän genren ystävä, että parhaiten kolahtaneet orkesterit kuuluvat alternativen pioneereihin (R.E.M., Pixies, Talking Heads, The Replacements, The Smiths, Joy Division, The Cure etc.). Toisaalta taas esim. Hüsker Dü on mennyt minulta täysin ohi, joten täytyypä tutustua...

Vaihtoehtorock jaksaa varsin paksusti, sillä tällä vuosikymmenellä uudet tuttavuudet pitävät huolta tyylisuunnan jatkuvuudesta. Erityisesti The Killers ja Placebo sopivat omiin preferensseihini, mutta onhan noita muitakin, kuten System of a Down.
 
Osuu ja uppoaa. Omista tämän genren suosikeistani voisin kertoilla ja listata myöhemmin
 
Joo, uppoavathan nuo - kuten moni muukin "vaihtoehtoinen". Käsite on vain sikäli hassunkurinen että kun bändi aloittaa "vaihtoehtoisena" ja saa jossain välissä hittilevyn (tai useita) niin se lakkaa olemasta "vaihtoehtoinen", siitä tulee mainstream-orkesteri. Tuosta Milesdavisin listasta REM on ilmeisimmin se bändi, jolle näin kävi. Mutta mulle on kyllä aivan se ja sama onko joku mainstreamia vai vaihtoehtoista, ratkaisevaa on musan laatu ja ainakin avauspostauksessa mainitut bändit uppoavat kaikki enemmän tai vähemmän. Livenäkin noista usea on tullut koettua, mm. Husker Du. Vaikka keikka oli pienoinen pettymys niin kyllä bändin levyjä kannattaa tsekata. Orkesterin viimeiseksi jäänyt Warehouse: songs and stories on erinomainen tuplapläjäys.
 
REM on minulle The Smithsin ohelle se kaikein tärkein orkesteri, joka lopullisesti avasi kiinnostuksen musiikkiin. Nykyisinhän sitä ei voi kovin vaihtoehtoiseksi sanoa, mutta aloittaessaan kyllä. Sama pätee varmaan aika moneen pitkän linjan alternative-artistiin, joiden ensimmäiset tuotokset ovat olleet jollain tavoin persoonallisia ja erityisen tunnistettavia.
 
Kuinkas tämä GREEN DAY luokitellaan. Jos se sopii tänne niin uppoaapi kovasti. Varsinkin tuo american idiot lätty on loistava. miltei progea ;)
 
pirkka sanoi:
Kuinkas tämä GREEN DAY luokitellaan. Jos se sopii tänne niin uppoaapi kovasti. Varsinkin tuo american idiot lätty on loistava. miltei progea ;)

Punk-bändihän tuo on, joten ei se kovin kaukaa ainakaan hae :)
 
Joy Divisionin Unknown pleasures on sairaan kova levy. Kakkosbiisi on niin synkkää kamaa että oksat pois. Muutenkin tykkään levyn äänimaailmasta ja etenkin bassosoundista. :)
 
milesdavis sanoi:
Punk-bändihän tuo on, joten ei se kovin kaukaa ainakaan hae :)
On se Green Day tietty aika kaukaa tulevaisuudesta ja omaa aika erilaisen lähestymistavan musiikkiin, kuin perinteisesti otsikin aiheeseen liittyvät bändit omalta aikakaudeltaan. Tuskin enää voidaan Punkiksi lukea noita uudempia tuotoksia hyvällä tahdollakaan, joskus oli eri asia. Enemmän The Curen ja Joy Divisionin kanssa samaan kategoriaan menee minusta jopa hieman goottirock-suuntaan kulkeneet loistobändit kuten esim. The Damned, The sisters of mercy, Killing Joke ja erään ääripään jatkona jopa sitten esimerkiksi Depeche Mode :D

Itse olen vaihtoehtopuolelle aikanaan ollut aika paljon jonkinsorttisen grungen ystävä eli Pearl Jam, Alice in Chains, Stone temple pilots, Nirvana jne pyörivät aikanaan aikalailla. Myös kunnon stonerpörinärock á la Fu Manchu, Queens of the stone age, Kyuss jne uppoavat meikäläiseen aika hyvin..
 
Suurin osa rockista mitä kuuntelen on progea tai alternativea. Eli uppoaahan se.

Viime aikoina on vahvasti ollut kierrossa mm. seuraavat artistit:

Echo & The Bunnymen
dredg
Cave In
...And You Will Know Us by the Trail of Dead (omia suosikkejani)
Demians
The Mars Volta
Placebo
Arctic Monkeys
Pineapple Thief
Muse
Devin Townsend

Huomasinpa tätä listaa kerätessä että raja progen ja alternative rockin välillä on usein häilyvä.
 
Joo tunnustan, mm.PIL, That Petrol Emotion, Smiths, Cure löytyy hyllystä.Käsite sinänsä on hauska
ja haastava mikä on indie sitä ja tätä tai tota, U2 oli myös joskus aika indie :D, loistava bändi edelleen.
Kyllä kai Police menee samaan syssyyn, ja onhan niitä.
Huomaa kyllä että esim.Milesdavis, kronos ja Tawe on samaa ikäluokkaa kuin minä, tulee flashbackejä
kun seuraa mitä poijaat kuuntelee.Mulla on vaan se ongelma ettei ole vinykkä soitinta,kun noita post aikuisena hommattuja levyjä ei voi kuunnella :D
 
Monihan noista bändeistä on muuttunut ajan mittaan joko itse valtavirtaan kuuluviksi tai sitten vaihtoehtoisesta tyylistä on tullut vain niin suosittua, että se ei ole enää vaihtoehtoista. Pitkälle uralle mahtuu jos jonkinlaista tuotosta, ensimmäiset levyt usein ratkaisevat mihin kategoriaan artisti luokitellaan.

Mitenkäs muuten David Bowie? :D Onko vaihtoehtorock jo noin iäkästä?
 
Lisätään listaan vielä kanadalainen Cowboy Junkies.

Erilaista, mutta mielenkiintoista.
 
Nykyään melko vähän tulee tätä genreä kuunneltua, mutta kyllä jotain suosikkejakin muistuu mieleen. Aikoinaan Stoneroses oli kova, joskin lyhytaikainen tuttavuus. Varmaankin voitaisiin lukea tähän sektoriin jollain tavalla myös Bad Religion, Pulp, Suede, Blur, jotka tosin ovat melko popahtavia tavallaan. Mites Ramones, varhaisempi Nirvana ? Vähän main streamia kaiketi kuitenkin... Uudemmista tuttavuuksista parhaillaan striimaa spotifyn kautta White Lies. Hienoa musiikkia löytyy tältäkin alueelta.
 
IMO, Bad Religion ja Ramones laskettava selkeästi punkkiin, Nirvanan koko tuotanto alternativea vaikka "melko" suosittu aikoinaan olikin. Loppupeleissä mitä väliä..? Kaikki (tässä, ei yllä) mainitut pändit kuuluneet minun soittolistalle 90-luvun alusta ja kuuluvat vastaisuudessakin, ihan parasta A-luokkaa.
 
Ramones nyt on niin punk, kun voi olla ja teki aika perustavanlaatuista työtä kaikkien näiden uudempien genrejen eteen. Bad religion oli myös eritoten alkuaikonaan kunnon asennebändi, myöhemmin hieman on tullut leppoisempaa otetta heillekin, mutta punkin puolella edelleen voidaan sanoa olevan.

Asiasta kukkaruukkuun - Soundgarden oli muuten myös aikoinaan tosi kova sana, vaikka viimeisimpänä aikoinaan alkoi ollakin lopun alkua se homma.
 
Back
Ylös