Vahvistinnupin "asetuksesta"

Markku

Käyttäjä
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
1 849
Jostain luin että jos normaali kuunteluvoimakkuudella joutuu etusen/integroidun volepotikkaa kääntämään yli kello 12 lienee päätevahvistin/osa alimitoitettu... Mihin moinen väittämä voisi perustua ?
 

Jari

Kaupallinen toimija
Liittynyt
8.9.2006
Viestejä
15 082
Kaupunki
Espoo
Koskapa tuo tilanne seuraa (riittämättömästä) vahvistuksesta (gain) - ei tehon vähäisyydestä (= päätteen alimitoituksesta) tuo väite johtunee väärinkäsityksestä.
 

Markku

Käyttäjä
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
1 849
Nii... Omalta kohdaltani kyseinen toteamus herätti kiinnostusta sillä että kun itse ajan suoraan päätettä soittimen omalla esivahvistimella on vole 40 / 90, eli vajaa 50 % . Kun taas ohitan soittimen asteen ja ajan erillisen putkietuseni kautta on tuo kello 9 joka vastaa siis noin 25 % maksimista. Kyseinen toteamus todettu levyllä jossa keskimääräinen äänenpaine mittarilla todettuna on ollut 75 db... maksimi ollut tuolla 95 db:ssä...
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 298
Kaupunki
Kaarina
Markku sanoi:
Jostain luin että jos normaali kuunteluvoimakkuudella joutuu etusen/integroidun volepotikkaa kääntämään yli kello 12 lienee päätevahvistin/osa alimitoitettu... Mihin moinen väittämä voisi perustua ?

Olen itse ymmärtänyt tuon johtuvaksi db-tason logaritmisesta luonteesta. Eli äänenvoimakkuuden kasvu vaatii tehon logaritmista (taitaisi tässä tapauksessa oikeampi termi olla: eksponentiaalista) kasvua. Kokemukseni mukaan jokin 1812 Overture -levy (Telarc) on hyvä esimerkki siitä, että huipuissa tarvitaan rankasti tehoja. Kaverin 200W-päätteellä oli puurakenteisessa talossa nuppi noin kello 10 kohdalla normaalikuuntelussa ja huipuissa tehonkäyttö kävi selvästi yli 100W tasolla. Samassa tilanteessa oli vertailussa alle 100W vaffari, joka ei yksinkertaisesti kyennyt tuottamaan huippujen vaatimaa tehoa (kyykähti). Tuossa tehottomammassa vehkeessa nuppi oli kyllä yli "pitemmällä" kuin tehokkaammassa kapistuksessa hiljaisimpien kohtien osalta vastaavan äänenpaineen tuottamiseksi.

Kompressoiduilla levyillä ongelmaa ei ole, mutta jos dynamiikkaa löytyy... :D

t. jjahifi

PS. Pitää ihan lisätä tähän lainaus John Lydonilta: The more the merrier. Pätee hämmästyttävän usein myös vaffarin tehoon.
 

Littunatelkkari

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.1.2007
Viestejä
10 000
Kaupunki
Aeka kaakana
Olen tätä ihmetellyt joskus aikoinaan. Peruskoneiden käytännön äänen maksimi säröytymättä on normaalisti volumepotikan n. kello 12-13 tietämillä. Joissain laatulaitteissa tämmöstä ongelmaa ei esiinny.

Olen päätynyt sellaiseen johtopäätökseen, että peruslaitteiden potikan logaritmi on määritelty kaupallisista syistä turhan jyrkäksi. Vahvistin tuntuu maallikosta helposti tehokkaammalta kun ääntä tulee jo kello kymmenen asetuksella niin peevelisti. Vastaavasti laite, jonka potikkaa joutuu samalla äänenpaineella käyttämään kello kahden-kolmen vaiheilla, tuntuu helposti ruudittomalta.

Tästä kaupallisesta aspektista seuraa usein myös se ongelma, että pienien äänenvoimakkuuksien tason hienosäätö on vaikeaa. Kaiken kukkuraksi mekaanisten potikoiden kanavabalanssi on huonoimmillaan suurimmilla vaimennuksilla (= pienimmillä voimakkuuksilla).

Tietenkin tämmöistä valintaa voidaan perustella poikkeuksellisien pienijännitteisten ohjelmalähteiden ohjauksen rittävyydellä, mutta olen aika vakuuttunut tuosta kaupallisesta syystä.

-128-
 
Ylös