Vahvistin surisee?

Heikki

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
797
Kaupunki
Keski-Suomi
Neuroottinen aloittelija kysyy.

Onko normaalia, että vahvistin pitää surisevaa ääntä virran ollessa päällä? Tai onko normaalia, että yli 2000 € vahvistin pitää ko. ääntä? Kyseessähän on Musical Fidelityn A5 integroitu vahvistin. Ääni on helposti kuultavissa ja heti käynnistettäessä se on voimakkaimmillaan.

A3.5:ssa oli sama ääni, mutta se ilmeni aaltoilevana. Vaihdoin lopulta pois koko vehkeen luotettavuus ongelmien takia. A5 kohdalla tuo surina ei vaikuta mitenkään musiikin kuunteluun saatika laitteen luomaan ääneen. Tämä nyt on tällainen perfektionistin ongelma  Koska A3.5 luopuminen teki jo niiiin kipeää, en haluaisi heti kokea samaa kohtaloa A5 kanssa.

2500 eurolla sitä luulisi jo saavansa huippuluokan vehkeen, ilman mitään sivuääniä. Pitäisi varmaan tehdä kaikille laiteneurootikoille lista eri laitteiden ominaisuuksista, että ei tarvitse siten rasittaa jälleenmyyjiä, maahantuojia eikä ystäviään turhilla kysymyksillä ja jankutuksilla ;)

Harakatkin nauravat.

ampworship
 
Mitä myyjä tähän sanoo? Ei halvoissakaan laitteissa mielestäni pidä olla kuuluvia häiriöitä. Kulkevatko kaiuttimen johdot lähellä muita johtoja tai laitteita? Tai onko äänilähde vahvistimen alle tai päälle asetettu?
 
K J Manner sanoi:
Mitä myyjä tähän sanoo?

Ei ole sanonut vielä mitään. Tänään tulee viikko siitä kun asiasta sähköpostitse tiedustelin. Taitaa olla joulukiireitä kun ei ole vastausta kuulunut.
 
Kyseessä lienee aivan normaali muuntajan surina. Siihen pystyy tietyissä tapauksissa vaikuttamaan suodattamalla tasajännitekomponentin pois verkkovirrasta, mutta perimmäinen syy surinaan on itse muuntaja, jonka käämitykset värisevät ja pitävät ääntä. Itselläkin oli Densenin vahvistimessa samanlaista surinaa joka poistui muuntajaa vaihtamalla. Tämä meni tietysti takuun piikkiin. Surinaan voi auttaa hieman muuntajan kiinnityspultin löysääminen tai kiristäminen.

Asia aiheuttaa tietysti henkistä tuskaa, mutta mistään sen vakavammasta asiasta ei ole kyse.
 
Tuleeko tuo surina siis todellakin laitteesta itsestään vai kaiuttimista? :) Omassakin hyllyssä tuota muuntajasurinaa on ilmennyt Arcamin soittimessa taannoin. Itse pidän kriteerinä että jos ei kuuntelupaikalle pysty yöllä hiljaisina tunteina surinaa kuulemaan niin eiköhän tuo ole normaalia.
 
Joo, muuntajissa tuntuu olevan hirvittäviä eroja tuossa hurina-asiassa.

Esim. omissa diy tekeleissä käyttämäni Muuntosähkön muuntajat ovat itsellä olleet kaikki erittäin hiljaisia kun taas Toroid merkkiset kaikki hurisevat välillä häiritsevästi.
Vaimentavan aineen lisääminen (solumuovi tms.) kiinnityslevyjen alle on auttanut mutta sellaista kotkausta ei välttämättä viitsi tehdä kaupallisiin vahvaimiin. Ja kuten DIA sanoi, se kiinnityspultin kireys voi vaikuttaa merkittävästi.

Ehkä sellainen toroidi jossa keskireikä on valettu hartsilla tms umpeen, on tuossa asiassa yleisesti parempi(?)
 
Pasi P sanoi:
Ehkä sellainen toroidi jossa keskireikä on valettu hartsilla tms umpeen, on tuossa asiassa yleisesti parempi(?)

Näin voisi kuvitella, mutta Densenissä muuntaja oli valettu täyteen jotain muovia samoin kuin yhdet DIY projektissa käyttämäni muuntajat, jotka myös hurisevat, mutta äärimmäisen vähän kylläkin. Hankin tulevaisuudessa vain muuntosähkön toroideja. Ovat kyllä hyviä, mutta voi kunpa niihin saisi vielä sen muovipotan suojaksi päälle...
 
Surina tulee laitteesta itsestään. Äänilähteet ovat vahvistimen vieressä. Kaiuttimista kuuluu kohinaa, mutta tuo taitaa olla ihan normaalia. Laitteet ovat puisen tason päällä ja aika lähellä seinää. Surinan kyllä kuulee kuuntelupaikalle jos oikein pinnistää, mutta olen jo oppinut elämään sen kanssa :) Matkaa kuuntelupaikalle kertyy vain reilu kaksi metriä.

piuhat.jpg


Voisiko tuo puinen alusta olla osasyy tähän surinaan? Se kun ei varmaan ole paras mahdollinen värinöiden poistaja? Sitä varmaan joutuu hankkimaan tuollaisen MF Stable-1 platformin pitämään konetta paikoillaan :p

Kyllä sen henkisen tuskan kestää, mutta ilman musiikkia ei pysty elämään viikkoakaan.
 
Tuollaiseen resonointiin voi auttaa ihan sekin, että avaa kotelon varovasti, löysentää hieman ja uudelleen kiristään muuntajan kiinnityksen ja sen jälkeen kotelo udelleen paikalleen ja kiinni. Ennen tätä trikkiä kannattaa toki keskustella myyjän kanssa.

Itselläni on eräs vahvistin, jossa surinaa aluksi ilmeni ja tuolla konstilla olen sen saanut kuriin. Tuki sitä surinaa tulee silloin tällöin uudestaankin jos laitetta on siirrellyt, mutta useimmiten jatkohoitona riittää nosto paikaltaan ja uudelleen asettaminen. ???
 
ampworship sanoi:
Surinan kyllä kuulee kuuntelupaikalle jos oikein pinnistää, mutta olen jo oppinut elämään sen kanssa

Jos laitteessa on takuu, minusta tuon kanssa ei kannata oppia elämään. Tuon tasoinen laite ei saa hurista kuuntelupaikalle kuuluvasti missään nimessä!
 
Olen kyllä samaa mieltä että jos uuden laitteen muuntaja hurisee niin että se kuuluu kuuntelupaikalle asti, niin sitä ei tarvitse sietää. Se on ymmärrettävämpää jos laite on esim hyvin iäkäs tms. mutta ei minusta uudessa tuonhintaisessa enää.
 
Ja kylmä hiki nousee taas otsalle. Tässä on nyt puolen vuoden sisään hyytynyt jo kaksi vahvaria. Ensin alkoi pätkimään Marantz sitten MF A3.5. Tuleeko nyt kolmas? Ja kaikki sen jälkeen kun vaihdoin kaiuttimet.

Sellaisen asian huomaisin vielä, että kun virran lyö päälle, valot räpsähtävät? Mistäköhän moinen? Rasiat ovat maadoitettuja.

Kiitoksia jo tässä vaiheessa kaikille vastanneille!
 
Tulipa tuosta mieleeni vielä eräs kuulemani tapaus. Kokeileppa huvikseen eri virtajohdoilla (enkä tarkoita 1000eur Shunyataa vaan ihan tavallisia virtajohtoja). Jos sattuisi olemaan jokin "kontaktihäikkä" siinä IEC liittimessä, tuommoinenkin tapaus kuulemma kerran ollut että "väärä" verkkojohto on aiheuttanut hurinoita.
 
Sellaisen asian huomaisin vielä, että kun virran lyö päälle, valot räpsähtävät? Mistäköhän moinen? Rasiat ovat maadoitettuja.

En ole sähköasiantuntija, mutta voisiko talossasi olla alijännite vai miksikä moista kutsutaankaan.. Tuttavalla hajosi usein jääkaappeja yms. UUSIA kodinkoneita, menivät toki takuuseen, mutta parin kerran jälkeen alkoi tuntua epänormaalilta, ja sähkölaitokselta porukka mittailemaan mitä sieltä seinästä oikein tulee..
 
Valojen himmeneminen on "normaalia" käynnistettäessä tehokkaahko vahvistin jossa ei ole pehmokäynnistintä. Toroidin verkosta nappaama lyhytaikainen käynnistysvirta on hyvin suuri, useita kymmeniä ampeereja.
 
K J Manner sanoi:
Tämä juttu lienee tuttu? Tekstissä on mainintaa hurinasta. Musical Fidelityn A-sarja. Isommissa vehkeissä tavallaan melko luonnollistakin, kun käämitkin ovat suurempia paketteja mutta suhteessa tehoon tuo jäänee kuitenkin pieneksi? https://www.hifiharrastajat.org/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=35

Kappas vain.

"Eräs kiusallinen puute päätteessä ilmeni laittamalla korva kaiutinelementtiin kiinni, eli pääte ei ole täysin hiljainen vaan muuntajan tai muun häiriölähteen aiheuttamaa vaimeaa hurinaa ja kohinaa on kuultavissa. Musiikkia kuunnellessa en kohinaa kuullut yrityksistä huolimatta. Internetistä löysin saman sarjan A5 integroidun omistajan kirjoittaman tarinan, jossa hän kertoi huomanneensa samanlaisen kohinan ja lähettäneensä laitteen Musical Fidelitylle. Vahvistimen muuntajaa oli siirretty kotelon sisällä mutta kohina oli jäänyt."

Tuossa viitataan enemmänkin kaiuttimien kautta tulevaan kohinaan, joka on kyllä läsnä omassa setissänikin.

Pitäisi päästä haastattelemaan toisia saman laitteen omistajia. Viimeksi kun täällä Jyväskylässä järjestettiin hifimessut niin pääsin ihmettelemään tätä A5:sta, mutta en kyllä muista pitikö se ääntä. Tosin messuhälyssä on vähän vaikea tuollaisia juttuja huomata.
 
Kuuntelen musiikkia Musical Fidelity X-A2 vahvistimella. Olen huomannut myös vahvistinta päälle laitettaessa, että muuntaja hurisee muutaman sekunnin ajan käynnistyksen jälkeen. Vahvistimen virtalähde on erillisessä muovisessa kotelossaan. Myös kaiuttimista kuuluu lievää kohinaa, kun oikein lähelle elementtiä laittaa korvan. Nuo eivät nyt varsinaisesti ole mitään vikoja, mutta selkeästi muissakin MF:n laitteissa on samanlaisia taipumuksia tuolle "starttihurinalle" ja lievällä kohinalle.

Tuon erillisen virtalähteen kotelointi on kyllä tehty aika budjetti mallilla. Uskoisin kunnollisen metallisen kotelon muodostavan paremman suojan sähkömagneettisia aaltoja vastaan. Kalliimmissa MF:n malleissa, joissa on erillinen virtalähde, virtalähteen kotelo on metallinen.
 
Nyt kun tuosta kohinasta mainittiin niin aina pitäisi myös huomata, että jos esim päätteessä on kiinni myös jokin lähde, niin ihan yhtä hyvin se kohina saattaa olla sieltä peräisin, ja vielä vahvistettuna pääteen vahvistuksella. Jos haluaa korvamääräisesti arvioida laitteen itsensä tuottamaa kohinaa ulostuloihin, niin sisäänmenot oikosulkemalla voi olla varma, ettei mitään signaalia mene sisään.

Itsellä kävi joku aika takaperin testissä musical x-p200 pääte, eikä siinä ainakaan muistaakseni ollut mitään valittamista kohinan suhteen. Virtalähde oli myös täysin hiljainen. Mutta kaikki muuntajathan ovat yksilöitä.

Tuosta valojen välkkymisestä.. Joissain päätteissä on pehmeämpi (=hitaampi) käynnistys kuin jossain toisissa, mutta kyllähän se on aika normaalia käytöstä että valot vähän vilkahtaa kun ison päätteen laittaa päälle. Toi Simulan mainitsema alijännite onkin uus juttu itelle. Verkkojännitteenhän voi mitata millä tahansa asiaan soveltuvalla yleismittarillakin riittävän tarkasti (mutta taas, jos ei tiedä mitä tekee, niin on syytä jättää tekemättä).
 
Terve,
kannattaa kokeilla verkkojännitteen optimointia. Siihen löytyy ohjeet mm. Jani Pesosen nettisivuilta.
Laita vaikka googleen haku "verkkovaiheen optimointi" niin kyllä pitäisi löytyä.
Itsellä Krellin pääte piti hurinaa, käänsin verkkopistokkeen seinässä toisinpäin, hurina lakkasi.
Sama oli keski- ja takakanavien päätteessä Rotelissa. Eli kiteytettynä, vahvistin johonkin asentoon
että ei hurise, itsellä etunen, muut sitten siihen missä se jännite on pienimmillään. Tarvitset toki yleismittarin.

-Jyrki
 
Back
Ylös