Vahvistin ja lämpötila

Lartsa

Käyttäjä
Liittynyt
17.7.2008
Viestejä
18
Kuinka herkkiä vahvistimet ovat lämpötilojen vaihtelulle tai korkeille lämpötiloille? Mikä on korkea lämpötila vahvistimelle?

Pidän omaa CA:n 540A:ta TV-tason lokerossa. Lokero on ei minusta ole mitenkään "nafti" (=pieni, tilavaton, tiukka) vahvistimelle (yläpuolella 5-8cm ja sivuilla ainakin 10cm tyhjää tilaa) ja takaa avoin, eli takaseinässä ei ole levyä (matkaa huoneen seinään jotain 7 cm). Edessä on liukuva lasiovi.

Noin tunnin kuuntelun jälkeen, lasiovi kiinni, vahvistimen yläpintaan voi vielä helposti koskea, vaikka se aika lämpimäksi on tullut. Mietityttää kuitenkin, että kuinka kuumiksi komponentit passiivisesti jäähdytetyn vahvistimen sisällä tulevat, ja missä vaiheessa ne alkavat hajota, joko kuumaan lämpötilaan tai sen suureen vaihteluun? Onko muilla vahvistimia "suljetuissa" tiloissa, tai ollut ongelmia lämpötilojen suhteen? Onko joku tehnyt hyviä patentteja ilmankierron suhteen (jos sille linjalle on lähtenyt)?

Puoliksi auki oleva lasiovi parantaa ilmankiertoa jo sen verran, ettei lämpötila mielestäni nouse ongelmaksi.
 
Eikö tuossa vahvistimessa ole lämpösuojia?

Minulla on pari kertaa vahvistimen lämpösuoja mennyt päälle kun on "luukuttanut" hieman kovempaa pitkän aikaa ja vahvistimen päälle on unohtunut levykoteloita haittaamaan ilman kiertoa.

Kun muistaa pitää ilmanotto/poistoaukot vapaana niin ongelmia ei kyllä tule.

Lämpö vanhentaa komponentteja ennenaikaisesti vaikkei muuta ongelmaa tulisikkaan. Pitkän päälle kannattaa pitää laitteen sisälämpö alle 70 asteen.

--
 
Eivätpä tulleet moiset suojat mieleen. Luulisi noissa nyt järjestään olevan, kun eivät kuitenkaan ihan halvimpia markettipingpong laitteita ole.

Kovaa luukuttaminen ei tuu kysymykseen kerrostalossa, kaipa rakkaat naapurit tulevat huomauttamaan ennenkuin lämmöt liiaksi nousevat.
 
Eikös Cambridge Audio mainonnassaankin ole hehkuttanut edistyksellisiä suojapiirejään? Ainakin stereopuolella oli jotain tuollaista.

Paras on tietty järjestää ilmankierto niin, ettei suojapiireille ole edes tarvetta. Jos vahvistimen kanteen sietää koskea, on se vielä alle 50 asteinen. Suunnilleen. Tämän ei vielä pitäisi olla millekään liikaa. Toki sisälämpötilat voivat olla jotain aivan muuta. 60 astetta on puolijohteilla ja suurimmalla osalla passiivikomponentteja vielä aivan turvallista. Halvemmat elektrolyyttikonkat eivät pidä yli 85 asteen lämpötiloista.
 
Minulla Ca 840a ei normaalissa musankuuntelussa kyllä kovin paljoa kuumene. Elokuvat on sitten fixed inputattu(kiinteä gain) ja tässä se on -12db kohdalla, eli aika kova voimakkuuss. tällöin vahvistin kyllä kuumenee, mutta kärsii vielä kättä päällä pitää.
 
Lainasin kirjastosta tuommosen etälämpömittarin ihan vahvistinpinon (ne ovat tuossa tasolla molemmat päällekkäin) lämpötilan selvittämiseksi. Pääteasteeen kohdilla lämpötila kipuaa pienellä alueella jopa yli 50 asteen eli noin 25 astetta ympäristöä korkeammalle. Vahvistimen sisäinen tuuletin ei näytä vielä näillä lukemilla käynnistyvän joten oletettavasti se ei ole tilanteesta moksiskaan. Kuumimman pisteen luona olevat isot elektrolyyttikondensaattorit vain mietityttävät...
 
^
Mie ikäni olen soveltanut käskopeloa. Jos laitteen pinta kuumenee käsituntumalta "kuumaksi", on huonelämpötila tai laitteen sijoittelu akuuttiin kuunteluvolyymiin nähden sopimaton. Olen muuttanut sijoittelua, tai pienentänyt volyymia.

Vahvarit yleensä olen pitänyt laitehyllyjen päällimmäisenä, ylätasolla. Satunnaisesti on vahvareita ollut laitehyllyjen hyllyköissä, mutta en koskaan ole käyttänyt ns. rälkkileveitä laitehyllyjä, vaan vahvarin sivuilla ja yllään aina on ollut vähintään 5 cm ilmatilaa;
takaa hylly avoin.

Helteillä jos huonelämpötila nousee 25..27 asteeseen, en vahvareita ole rääkännyt kuin hyvin pienillä volyymeilla. Muutoinkaan ei tee mieli vahvarilla lisätä kämpän lämpökuormaa ja omaa hikoiluaan.

-ilkka
 
Aito A-luokan kiuas (AD-2SE) lämpenee. Lämpömittari puuttuu, mutta kuumimmillaan ei kättä ole kärsinyt yhtään päältä. Ilmansaanti hyvällä tolalla, sivuilla, edessä ja ylhäällä metrejä, vain takana alle 10 cm. Kuuluu toimintaan.

Helteillä tuli yllättäen vähemmän käytettyä 😀
 
Back
Ylös