Vahvistin ja lämpötila

Lartsa

Käyttäjä
Liittynyt
17.7.2008
Viestejä
18
Kuinka herkkiä vahvistimet ovat lämpötilojen vaihtelulle tai korkeille lämpötiloille? Mikä on korkea lämpötila vahvistimelle?

Pidän omaa CA:n 540A:ta TV-tason lokerossa. Lokero on ei minusta ole mitenkään "nafti" (=pieni, tilavaton, tiukka) vahvistimelle (yläpuolella 5-8cm ja sivuilla ainakin 10cm tyhjää tilaa) ja takaa avoin, eli takaseinässä ei ole levyä (matkaa huoneen seinään jotain 7 cm). Edessä on liukuva lasiovi.

Noin tunnin kuuntelun jälkeen, lasiovi kiinni, vahvistimen yläpintaan voi vielä helposti koskea, vaikka se aika lämpimäksi on tullut. Mietityttää kuitenkin, että kuinka kuumiksi komponentit passiivisesti jäähdytetyn vahvistimen sisällä tulevat, ja missä vaiheessa ne alkavat hajota, joko kuumaan lämpötilaan tai sen suureen vaihteluun? Onko muilla vahvistimia "suljetuissa" tiloissa, tai ollut ongelmia lämpötilojen suhteen? Onko joku tehnyt hyviä patentteja ilmankierron suhteen (jos sille linjalle on lähtenyt)?

Puoliksi auki oleva lasiovi parantaa ilmankiertoa jo sen verran, ettei lämpötila mielestäni nouse ongelmaksi.
 

Alex

Hifiharrastaja
Liittynyt
18.10.2006
Viestejä
1 062
Kaupunki
Espoo
Eikö tuossa vahvistimessa ole lämpösuojia?

Minulla on pari kertaa vahvistimen lämpösuoja mennyt päälle kun on "luukuttanut" hieman kovempaa pitkän aikaa ja vahvistimen päälle on unohtunut levykoteloita haittaamaan ilman kiertoa.

Kun muistaa pitää ilmanotto/poistoaukot vapaana niin ongelmia ei kyllä tule.

Lämpö vanhentaa komponentteja ennenaikaisesti vaikkei muuta ongelmaa tulisikkaan. Pitkän päälle kannattaa pitää laitteen sisälämpö alle 70 asteen.

--
 

Lartsa

Käyttäjä
Liittynyt
17.7.2008
Viestejä
18
Eivätpä tulleet moiset suojat mieleen. Luulisi noissa nyt järjestään olevan, kun eivät kuitenkaan ihan halvimpia markettipingpong laitteita ole.

Kovaa luukuttaminen ei tuu kysymykseen kerrostalossa, kaipa rakkaat naapurit tulevat huomauttamaan ennenkuin lämmöt liiaksi nousevat.
 

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 087
Kaupunki
Orimattila
Eikös Cambridge Audio mainonnassaankin ole hehkuttanut edistyksellisiä suojapiirejään? Ainakin stereopuolella oli jotain tuollaista.

Paras on tietty järjestää ilmankierto niin, ettei suojapiireille ole edes tarvetta. Jos vahvistimen kanteen sietää koskea, on se vielä alle 50 asteinen. Suunnilleen. Tämän ei vielä pitäisi olla millekään liikaa. Toki sisälämpötilat voivat olla jotain aivan muuta. 60 astetta on puolijohteilla ja suurimmalla osalla passiivikomponentteja vielä aivan turvallista. Halvemmat elektrolyyttikonkat eivät pidä yli 85 asteen lämpötiloista.
 

spour

Käyttäjä
Liittynyt
17.5.2008
Viestejä
445
Minulla Ca 840a ei normaalissa musankuuntelussa kyllä kovin paljoa kuumene. Elokuvat on sitten fixed inputattu(kiinteä gain) ja tässä se on -12db kohdalla, eli aika kova voimakkuuss. tällöin vahvistin kyllä kuumenee, mutta kärsii vielä kättä päällä pitää.
 
Ylös