Vahvistin huono sana?

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 844
Kaupunki
Järvenpää
Vahvistin on keskeinen osa hifi systeemiä. Kuten tuolla toisaalla keskustellaan niitä on etu-, pääte- ja varmaan välivahvistimiakin. Sanana vahvistin on suora käännös englannin sanasta amplifier, joka johtuu sanasta amplify eli vahvistaa. Mutta mitä vahvistin vahvistaa?

Englantiin sana tietty tulee latinasta : amplificare laajentaa, amplus laaja. Toisin sanoen kyse on laajentamisesta ja eritoten amplitudin eli aallonpituuden muutoksesta, laajentamisesta ja toki supistamisestakin.

Käsittääkseni parhaat konstruktiot toimivat siten että "vahvistimessa" voimakkuuden säätimellä ei suinkaan vahvisteta mitään vaan heikennetään tuotettua signaalia. Parempi termi "vahvistimelle" olisikin kukaties heikennin? Mutta tämä on itseasiassa vain loppusilaus sille mitä ko. laite oikeasti tekee. Se moduloi sähkövirran amplitudia. Mitä parempi moduloimalla tuotettu kuva sähkövirrassa on sitä paremmalta ääni sitten kuullostaa. Vaimoni kutsuu sitä mustaa laatikkoa sekoittimeksi, kahdestakin syystä:

- se sekoittaa tasaisen sähkövirran musiikin kuvaksi
- se sekoittaa eri äänilähteet ja kaiuttimet kulloinkin soimaan yhteen,

Miltäs kuulostaisi: Ostin eilen hiton hienon high end sekoittimen!
 
Pirkka,

Miten olisi vaimennus tai vaimentaminen? Eli vaimennetaan signaalia, sekä sen dynamiikka aluetta?

Näinhän se menee, siis ihanteellisessa tilanteessa, mikä on teoriaa. Kuten jokainen tietää, niin kaikki moska signaalitiellä muuttaa ääntä tai musikaalista signaalia enemmän tai vähemmän. Kompromisseihin on siis tyydyttävä, eikö totta?

T.Torvihörhö
 
^Eipä minulla mitään lähdettä ollut. Omasta hihasta noita heittelin. Eikös se taajuuden vaihtelu tapahdu juuri aallonpituutta muuttamalla? Niin tai näin, siis kuitenkin sitä sähköä sekoittamalla :D
 
Pirkka,

Juuri näin, enemmän tai vähemmän sekoittaen!

T.Torvihörhö
 
Sanotaan näin terminologisesti, jos se vahvistin vain moduloisi amplitudia ja sellaisen rahalla saisi, niin tälläiset palstat olisivat sen laitteen osalta turhia.
 
Vinski,

Tarkoitat mitä?

Eikö kaikki äänentoistoketjun osat väritä signaalia jollakin tavalla?

Torvihörhö
 
pmutanen sanoi:
Eikö kaikki äänentoistoketjun osat väritä signaalia jollakin tavalla?
Sitä juuri tarkoitin. Kursivointi erottuu tällä fontilla heikosti, mutta paino oli sanalla vain.
 
Vinski,

Eli olemme samalla aaltopituudella ja voimme elää sen kanssa?

Torvihörhö
 
Mitä ovat AM ja TM. Ovat amplitudi- ja taajuusmodulaatio. Eri asioita. Amplitudissa (AM) muutetaan signaalin tasoa ja TM:ssä taajuutta. Varsinainen signaali erotetaan (AM) amplitudista sen voimakkuuseroista. Ja TM:ssa sen taajuuseroista. Nämä radiotekniikassa. Audiotekniikassa amplitudilla käsitetään taajuuden tasoa. Taajuusmodulaatiolla ei taida olla tekemistä audiolaitteiden kanssa.
 
Kiitoksia ealab ja muutkin... peruskymysys oli onko vahvistin sanana huono. Olisiko sekoitin parempi? Tai jokin muu. Eli mikä suomenkielen sana parhaiten kuvaa sitä mitä "vahvistin" tekee? Modulaattori?
 
Pitäisikö perustaa threadi, "Onko kaiutin huono sana?". Siis kuuluuko se ääni kaiuttaa vai mitä?
 
Eiköhän tuo vahvistin ole sanana ihan pätevä. Esivahvistin toki toimii usein vain vaimentimena, mutta se päätevahvistin kyllä ihan oikeasti vahvistaa signaalia. Sen voi testata yrittämällä kytkeä cd-soittimensa suoraan kaiuttimen terminaaleihin, ei taida paljon sulosointuja kuulua. Eikä mistään moduloinnista ole vahvistimien kohdalla kyse, informaatio on jo siinä syötettävässä aaltomuodossa eikä sitä tarvitse koodata kuten esim. radioaaltoja.
 
markus sanoi:
Eikä mistään moduloinnista ole vahvistimien kohdalla kyse.

Kiitos markus. Sitä kirjoittelee aivan höperöitä, kun ei ymmärrä hankkiutua illalla riittävän ajoissa vaakatasoon.
 
markus sanoi:
Eiköhän tuo vahvistin ole sanana ihan pätevä. Esivahvistin toki toimii usein vain vaimentimena, mutta se päätevahvistin kyllä ihan oikeasti vahvistaa signaalia. Sen voi testata yrittämällä kytkeä cd-soittimensa suoraan kaiuttimen terminaaleihin, ei taida paljon sulosointuja kuulua.

Minulle on jotenkin jäänyt käsitys että soittimen signaali itsessään piisaisi jonkunlaiseen soitantaan. Onhan se kuitenkin (vajaan) parin voltin luokkaa(?). Siis jännitteensä osalta. Etusessa se vaimennetaan useita dekadeja ja päätteessä taas takaisin.

Tämähän on helppo kokeilla esimerkiksi jollain passiivivaimentimella. Se kun ei voi etusena vahvistaa yhtään signaalia. Miten lujaa setti soi kun potikan veivaa kaakkoon jolloin signaali menee vaimentumatta soittimelta päätteelle. Ja suurimman osan (koko ajan?) väki sitten kuuntelee pienemmällä volan asennolla.

Jussi
 
Miten olisi: Amplitudisidonnaisentaajuusmodulaationesivaimennuksenkorottaja?

Juu. Tuoksi kutsutaan sitten tästä edespäin. Jookosta joo?
 
Jussi Toivanen sanoi:
Minulle on jotenkin jäänyt käsitys että soittimen signaali itsessään piisaisi jonkunlaiseen soitantaan. Onhan se kuitenkin (vajaan) parin voltin luokkaa(?). Siis jännitteensä osalta. Etusessa se vaimennetaan useita dekadeja ja päätteessä taas takaisin.

Vaikka ajateltaisiinkin että virran vahvistus ei olisikaan "vahvistamista" (eli vahvistin toimisi vain puskurina) niin cd-soittimen 2 voltin annolla saataisiin silti vain puoli wattia tehoa aikaan 8 ohmin kuormaan. Jotain ääntä toki kuuluisi, mutta aika vähän headroomia siinä on vähänkään normaalimmilla kaiuttimilla :) Ja kyllä mä näen että myös bufferi on vahvistin, virtaa ja tehoa siinä kuitenkin vahvistetaan.
 
Hämmennetään nyt oikein kun ei mitään ymmärretä. Eikös sieltä seinästä tule sellaista aika tämmäkkää virtaa, joka sitten "laitteen" läpi johdetaan sinne kaiuttimiin, missä se heiluttaa kalvoja. Jotkut jopa tätä seinästä saatavaa imatran voimaksikin kutsuttua tavaraa kalliilla vempeleillä oikoo jotta olisi laadukkaampaa.

CD soittimesta tai jostain muusta äänilähteestä sitten tulee sitä moduloinnin ohjaussignaalia, jolla sitä imatran voimaa moduloidaan, jotta ne kaiuttimet heiluttaisi ilmaa musikaalisesti. Eli sekoittimessa tasaista virtasta sekoitetaan musiikki-informaation analogisella kuvajaisella.
 
Itsehän musikaalisena henkilönä hoidan homman itse. Ainakin vinyylien kanssa. Katsokaas kun törkkään töpselin ensin seinästä nenääni, otan vinyyli levyn kouraani ja tungen kielen uraan ja pyörittelen levyä kädelläni. Sitten ei tarvitsekaan muuta kuin työntää käsi refleksirööristä elementtiin kiinni ja täristellä elementistä sulosäveliä ilmoille. :)
 
pirkka sanoi:
CD soittimesta tai jostain muusta äänilähteestä sitten tulee sitä moduloinnin ohjaussignaalia, jolla sitä imatran voimaa moduloidaan, jotta ne kaiuttimet heiluttaisi ilmaa musikaalisesti. Eli sekoittimessa tasaista virtasta sekoitetaan musiikki-informaation analogisella kuvajaisella.

Saahan sitä näinkin ajatella ja onhan tuo jossain mielessä ihan looginen päätelmä. Mutta silloin kaikkia maailman vahvistimia pitäisi kutsua "modulaattoreiksi", toimintaperiaate kun on sama niin audiopuolella, videopuolella, radiotaajuksilla, instrumentaatiossa jne. Vaan niitä nyt on kuitenkin pruukattu kutsua vahvistimiksi. Ja tuolla modulaatiolla ei silti olisi mitään tekemistä varsinaisen amplitudi- tai taajuusmodulaation kanssa.

Ei kai sillä nyt sinällään mitään väliä ole miksi näitä kutsutaan, mutta kannattaa olla varovainen ettei tuo turhaa mystiikkaa kehiin antamalla hyvin tunnetuille asioille (kuten vahvistin) uusia nimiä.
 
Back
Ylös