Vahvistimen valinta?

Laitoin jo toiseen ketjuun saman viestin, mutta jos täältä tavoittaisi otsikonsa puolesta paremmin. Tuli vihdoin otettua askel halvoista aktiiveista 2-tiekaiuttimien maailmaan kun kaverin kautta tutulta harrastajalta tuli myyntiin vanhat (2004) B&W lattiakaiuttimet (2x 6,25'' + kalottidiskantti, 8ohm). Niiden kylkeen löytyy jo entuudestaan REL strata 5 subi. Nyt ollaan siis vailla vahvistinta. Kylkeen tulossa vielä jonkinmoinen levysoitin. Enimmäkseen soitan kuitenkin digitaalisista lähteistä, eli vahvistimessa saisi olla joko optinen sisääntulo, sisäänrakennettu streamer tai kolmannessa tapauksessa edullisempi vahvistin ja ulkoinen streamer.
Budjetti 300-500€.

Kaksi vaihtoehtoa nyt alustavasti osunut silmiin uusista, käytetytkin kiinnostaa mutten niistä mitään ymmärrä.

Maranz PM5005 https://www.hifimesta.fi/product/2223/marantz-pm5005
Teho: 2 x 40W RMS / 8Ω
Teho: 2 x 55W RMS / 4Ω
Säätimet äänensävylle: Bass / Treble / Balance / Loudness
Source Direct -suoratoisto
Liitännät:
RCA in x6
RCA out x2
PHONO-liitäntä (MM-rasialla)
D-Bus
Kuuloke
A / B kaiutinlähdöt
Taajuusvaste: 10Hz - 50kHZ
Signaali-/kohinasuhde (MM): 83 dB
Harmoninen särö (THD) 0.05%
Suurikokoiset kaiutinterminaalit

Tai Yamaha R-N303D https://www.hifistudio.fi/fi/tuottee.../4957812620369

Specifications
Network section DLNA Version 1.5
File Format MP3, WMA, MPEG4 AAC, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, DSD
AirPlay Yes
Maximum Power (4 ohms, 1kHz, 0.7% THD, for Europe) 115 W + 115 W
Maximum Power(8 ohms, 1 kHz, 10% THD) 140 W + 140 W
High Dynamic Power/Channel (8/6/4/2 ohms) 125 / 150 / 165 / 180 W
Frequency Response 0 ± 0.5 dB / 0 ± 3.0 dB
Signal-to-Noise Ratio (CD) 100 dB (Input shorted, 500 mV)
Audio In / Out 6 / 1
Digital Input Yes (Optical / Coaxial)
Standby Power Consumption 0.1 W (Network standby on / Wi-Fi connection; 1.8 W)
Mitat (L x K x S) 435 x 141 x 340 mm (with antenna up: 435 x 202 x 340 mm)
Paino 7.2 kg
Receiver / Integrated Amplifier
Network section Wi-Fi Yes (with Wireless Direct)
Bluetooth Yes (SBC / AAC)
Minimum RMS Output Power 100 W + 100 W (8 ohms, 40 Hz-20 kHz, 0.2% THD)
Ethernet Yes
Headphone Out Yes

Mielipiteitä? Vinkkejä muiden käytettyjen metsästykseen?

Lisättäköön etten siis kaipaa radio- tai cd-ominaisuuksia.
 
Laitoin jo toiseen ketjuun saman viestin, mutta jos täältä tavoittaisi otsikonsa puolesta paremmin. Tuli vihdoin otettua askel halvoista aktiiveista 2-tiekaiuttimien maailmaan kun kaverin kautta tutulta harrastajalta tuli myyntiin vanhat (2004) B&W lattiakaiuttimet (2x 6,25'' + kalottidiskantti, 8ohm). Niiden kylkeen löytyy jo entuudestaan REL strata 5 subi. Nyt ollaan siis vailla vahvistinta. Kylkeen tulossa vielä jonkinmoinen levysoitin. Enimmäkseen soitan kuitenkin digitaalisista lähteistä, eli vahvistimessa saisi olla joko optinen sisääntulo, sisäänrakennettu streamer tai kolmannessa tapauksessa edullisempi vahvistin ja ulkoinen streamer.
Budjetti 300-500€.

Yamaha WXA-50. Ei kannata antaa koon hämätä, sillä tässä laitteessa on varmastikin parempi virranantokyky, kuin niissä kahdessa esimerkissä. Vattimäärä on enemmänkin toissiainen juttu eikä niin tärkeä. https://www.audiokauppa.fi/epages/a...zIl2CLpNASAniX84K4d7MXhTsXHYEiJBoCpJAQAvD_BwE

Tuttavani laittoivat uudet Wharfedalen lattiakaiuttimet, joiden impedanssi bassoilla menee alle 4 ohmin ja heidän vanha ja edullinen AV-vahvistin kyykkäsi ja lämpeni kovempaa soitettaessa, mutta kun WXA-50 saapui settiin, soitteli se kaiuttimia kuin vettä vaan eikä ollut moksiskaan kovempää soitettaessa.
 
Yamaha R-N303D ei sisällä levysoitintuloa, jos sellaisen tarvitset. 8ohm tehot on ilmoitettu 10% säröllä, eli noilla numeroilla ei tee mitään.

Jos et tarvitse levysoitintuloa, eli levarissa on sisäänrakennettu Riaa, tai käytät erillistä Riaa-purkkia, niin valitsisin tämän: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/47233/hchfx/Yamaha-WXA-50-MusicCast-vahvistin Mitatusti antaa hintaan nähden paljon tehoa vaikeisiin kuormiin. Sisältää streamerin, analogisen ja digitaalisen sisääntulon.
 
Levysoitin tulee kyllä (jossain kohtaa), ei niin väliä vaatiiko esivahvistimen vai ei, liekö tässä hintaluokassa parempi mitä vähemmän toimintoja vahvistimessa on? Eli näissä edullisemmissa vehkeissä paremmat komponentit kun ei ole ihan joka toimintoa? Kaiuttimien vanha omistaja soittanut näitä alkuun jollain onkyan vahvistimella, sen jälkeen 12w putkivahvistimella jossa kerrostalo-olosuhteissa volyymit max 40% ja hyvin soi. Neuvoi tuota yammua katsomaan ja yleisesti sanoi että tehoja ei kannata tuijottaa jos ei aio mitään pihakonserttia noilla järjestää.

Tärkein ominaisuus mulle on että soi hintaan nähden parhaalla mahdollisella tavalla ja saisi kiinni digilähteen sekä myöhemmin sen levysoittimen, mutta esivahvistimella taitaa senkin saada vahvistimeen kuin vahvistimeen? Toi WXA-50 vaikuttais ihan hyvälle, täytyy käydä kivijalassa tutkiskelemassa.

Ps. Mitä nämä ohmit käytännössä tarkoittaa? :D Myyjä sanoi että kannattaa katsoa vahvistinta jossa olis samat 8 ohmia kuin kaiuttimissa, esim tossa WXA:ssa on 6ohm.
 
Viimeksi muokattu:
Kaiuttimen herkkyys määrittää vahvistimen tehon tarpeen. Usein (ei-intuitiivisesti) pienet kaiuttimet vaativat eniten jerkkua ja suuremmat soivat pienemmälläkin vaffilla. Mikä kaiutin kysessä, herkkyys?
 
Yllä lukee, B&W lattiakaiuttimet vuodelta 2004, 8ohm. 2x 6,25'' per kaiutin.
 
Ohmit tarkoittavat kaiuttimien tapauksessa nimellisimpedanssia eli kaiutinkuormaa. Ohmiluku ei ole kaiuttimessa kuitenkaan vakio vaan se muuttuu monesti taajuuden mukaan, joten tuo kaiuttimien luku on jonkinlainen keskiarvo kaiuttimen impedanssille. Kaikki hyvät perusvahvistimet voivat soittaa 4 ja 8 ohmisia kaiuttimia, mitkä ovat yleisimpiä kaiutinimpedansseja. Hyvä vahvistin jaksaa antaa virtaa myös mataliinkin impedansseihin kuten 2 ohmia. 2 ohmia on kuitenkin jo vahvistimelle kohtuullisen rasittava kuorma (varsinkin bassotaajuuksilla), eivätkä läheskään kaikki vahvistimet siihen pysty, toisaalta harvempi kaiutin on niin vaativa ajettavakaan. Halvat kotiteatterivahvistimet eivät välttämättä pidä edes 4 ohmin kuormasta. Kovin matala impedanssi bassotaajuksilla voi olla ongelma vahvistimelle, kun taas korkeilla taajuuksilla matalasta impedanssista ei ole niinkään haittaa.

Vahvistimille ilmoitetaan monesti teho 8 ohmiin ja 4 ohmiin ja matalampaan kuormaan se tuottaa normaalisti enemmän tehoa. Teho voidaan ilmoittaa myös johonkin muuhunkin impedanssiin, kuten 6 ohmiin mutta se on harvinaisempaa. Markkinamielessä 6 ohmiin saadaan isompi luku kuin 8 ohmiin, joten suurempi luku näyttää spekseissä paremmalta, mutta ei kannata tujottaa niitä vatteja niin orjallisesti, sillä esim. vahvistimen virranantokyky on tärkeämpi asia. Periaatteessa oikein hyvä vahvistin voi tuplata tehon 4 ohmiin esim. 100W 8 ohmiin ja 200W 4 ohmiin, mutta teho voi olla esim. 70/100W, eikä se välttämättä merkitse vielä sitä, että kyseessä olisi huono vahvistin.
 
Viimeksi muokattu:
Oleellinen tieto kaiuttimen jerkun tapeeseen liittyen on herkkyys eli ”Sensitivity” ___dB/w?


Edit. Avataan vielä vähän taustoja, miksi kysyn herkkyyttä. Kaiuttimen herkkyys määrittää kuinka paljon tehoa se tarvitsee soidakseen tietyllä äänenpaineella. Herkät kaiuttimet (>90bd/w) soivat järkevän kokoisessa huoneessa yleensä oikein kivasti jo hyvin pienellä wattimäärällä. Jos kaiuttimet ovat herkät tämä antaa enemmän vapausasteita vahvistimen valintaan, kun pienikin vahvistin soi kivasti. Epäherkillä on pakko olla reilusti jerkkua järkevään soundiin.

kummassakin tapauksessa kannattaa demota vahvistin niin saa halutunlaisen soundin.
 
Viimeksi muokattu:
15899114321584525975220008069436.jpg Laitoin vielä kyselyä tarkemmista spekseistä, en huomannut niitä sen enempää kysellä kuuntelun lomassa.. pikaisella googletuksella 2004 onkin mallimerkintä eikä vm.

65Hz – 20kHz ± 3dB
92dB spl(1 watt into 8 ohms)
4 ohms
20W – 120W into 4 ohms of
undistorted speech and music
programme

Ja tarkoitus on siis demota, nyt haetaan niitä vaihtoehtoja joita lähteä koeponnistamaan.
 
Viimeksi muokattu:
^Ahaa, siis "2004". Nuo ovat aika herkät, ei tarvitse varmaan älyttömästi "jerkkua".
 
92dB spl(1 watt into 8 ohms)”

varsin herkkä kaiutin, pärjäät luultavasti hyvin jo muutamalla kymmenellä watilla, erityisesti kun sinulla REL kaiuttimien kumppanina (bassot voi tosin tiukentua tehojen myötä). Panosta Vahvistimen valinnassa mieleiseen soundiin, Älä tuijota liikaa watteja.
 
Käytän tätä threadia hyväksi, piakkoin olisi tarpeen päivittää vanhaa AV-viritintä, tilana on kotiteatterihuone missä katsotaan elokuvia monikanava äänillä sekä kuunnellaan musiikkia stereona. Mikä olisi järkevin ratkaisu laitekannan puolesta? AV-viritin preouteilla(nykylaitteessa ei ole) mihin jatkoksi stereopääte etukaiuttimille?
Tällähetkellä lainassa Yamahan WXA-50 pikkuvahvari, yllätävän kiva laite kokoisekseen, vaan nyt pitää olla vaihtelemassa johtoja virittimen ja yammun välillä riippuen mitä kuunnellaan/katsotaan.

Etupään ilmoitettu herkkyys 90 dB SPL normalized to 1 m/2.83 Vrms/
 
Herää kysymys mihin tarvii sitä stereovahvaria.
 
Eikai sitä välttämättä mihinkää, jos nuo nykyset AV vehkeet on äänenlaadulta sellasia, että niitä kärsii kuunnella, ei liiemmin ole ollut tarvetta tutkia asiaa, mutta nyt edessä sellaset kaiuttimet että haluaisi myös saada niistä hyödyn irti. Tästä päästään kysymykseen, että mikä laite olisi sitte sellainen jos haluaa all arounderin kotiteatteriin, sekä musiikkiin ? Tuo WXA-50 on ainakin heittämällä parempi ääninen kun tuo käytössä oleva Pioneerin viritin.
 
Back
Ylös