Vahvistimen biamppaus.

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 464
Kaupunki
Jyväskylä
Onko mitään syytä miksi ei voisi kytkeä vahvistimen päästä kahta kaiutinlähtöä rinnakkain jos käytettävissä on kaksi lähtöä kanavalleen? Katselin vahvistimen sisälle ja luvattu >30 amppeeria lähtövirta tuntuu kovinkin kaukaa haetulta kun sisäinen kytkentä on tehty 0,75 neliön kaapelilla ja kaiuttimen suojareleen koskettimelle luvataan 8 amppeerin virtakesto. Tuli mieleen tuplata neliöt biamppaamalla vahvistinpää mutta arveluttaa voiko siinä hajota joku...
 
Onkohan vahvistimessa oikeat neljä kanavaa, vai kytketäänkö vahvistimen sisällä kanavat rinnan ulostuloihin?
Vastausta en tiedä että miksi ei, mutta ainakin yhden edullisen integroidun (joku tda-piiri, ei päätetransistoreita) olen onnistunut polttamaan vastaavalla kokeilulla. Mielenkiintoinen tilanne oli, sillä sulakkeet eivät palaneet mutta ilmeisesti muuntaja otti itseensä niin pahasti että alkoi värähdellä tehontarpeen mukaan. Viskasin toimivana, mutta hengenvaarallisena tuon roskiin. Nyt jäi mietityttämään että mitähän ihmettä tuollekin silloin tapahtui.
 
Älä tee niin, mikäli vahvistimessa ei ole varta vasten BTL-kytkentää. Siitä ei seuraa missään mielessä mitään hyvää - ja kyllä, jotain voi jopa hajota.
 
Täytyy ruuvata tuo piirilevy joskus irti ja kurkistaa takapuolelta miten on kytketty. Epäilen että ovat vain rinnakkain ja kummallekin kaiutinparille on oma releensä. Manuskassa on tuo biamppaus esitelty kaiutinpäähän mutta se ei nyt auta tähän ongelmaan.

Mitä tuo BTL-kytkentä tarkoittaa?
 
Ei kai 30 A kauheasti virtaa ole, koska kun kerrot sen käytetyllä jännitteellä, niin saat Watit. Esim. 30 A x 10 V = 300 W

Lisäksi pitää ottaa huomioon hyötysuhde. Jos hyötysuhde on esim. 30%, niin laskelma menee 30 A x 10 V x 0.3 = 90 W
-

Joka tapauksessa bi-wire kytkennässä kaiuttimen impedanssi laskee merkittävästi (edellyttäen, että kaiuttimessa on kahdet johtoliitännät ja hyppylangat, jotka poistetaan),
jolloin vahvistin saa tehdä enemmän töitä. Jos vahvistimelle suositellaan min. 8 ohm. kuormaa voinee bi-wiren pääsääntöisesti unohtaa, ettei suojat naksu tai laitteesta tule savut pihalle.
 
moi
jos omistat kunnon vanhanliiton krellin niin ei ole ongelmaa,tossa kytkennässä. 8)
ter.reiska
 
Ymmärsin, että haluaisit kytkeä vasemman ja oikean kanavan samaan kaiutimeen. Jos kuitenkin haluat kytkeä vain vahvistimen kaiutinlähdön a ja b -parin samaan kaiutinnastaan, niin siitä vain. Mieluummin kuitenkin huolehtisin yksinkertaisesti noiden suojareleiden kunnosta. Ne kun tuppaavat etenkin vanhempien laitteiden kyseen ollessa olemaan hapettuessaan yksi vahvistimien akilleen kantapäistä. Huonokuntoisten releiden ylimenovastus yksinkertaisesti "syö signaalia". Hyväkuntoiset suojareleet eivät puolestaan rajoita vahvistimen suunniteltua kuormansietokykyä.

BTL= Bridge tied load = Vahvistimien siltakytkentä. Tässä kytkennässä on kuitenkin huomattava, että vahvistimen virranantokyky ei kasva, vaikka jännite tuplaantuukin (suomeksi: mielellään 8Ohm+ reaalikuorma).
 

Kyseessä on eri asia.


Noitten releitten kunto hiukan mietityttää. Tuli mieleen että tuolla rinnan kytkennällä saisi "damping factor" arvo kasvatettua releitten ja piuhan aiheuttaman sarjaresistanssin pienentymisen vuoksi. Tämä voisi auttaa kontrollin lisäämiseen. Täytyy kokeilla tuleeko mitään eroa.
 
jiteko sanoi:
Kyseessä on eri asia.

Tiedän ja oletin, ettei käytössä ole 4-kanavaista vahvistinta. Jos on, niin ei Bi Amppaus ole temppu eikä mikään, joten ei kun piuhat kiinni.

Jos vahvitin onkin 2 kanavainen varustettuna kaksilla kaiutin lähdöillä on tilanne toinen.

pieskapov sanoi:
Hardsoft, pitäisikö laskuissa huomioida myös impedanssi?

Jep, mutta ajattelin yksinkertaistaa asiaa ;)

Nythän ei ole tiedossa mistä vahvistimesta on kyse. Tieto auttaisi asian tarkemmassa kommentoinnissa.
 
Creek A52SE päätteestä on kyse. Laitteessa on siis A ja B kaiutinlähdöt. Laite on kaksikanavainen, nelikanavaisessa en tuota tekisi koska silloin kyllä joku antaisi toimintasavunsa ulos. Nelikanavaisen voisi kyllä "monottaa" kaksikanavaiseksi mutta se on jo toinen juttu.
 
Eiköhän ne A- ja B-lähdöt ole kaksikanavaisessa rinnan ja täsmälleen sama signaali on molemmissa ja vielä saman lähtöasteen ajamana. Yleensä mainitaan, rinnankytkennälle ominaisesti, kuormaimpedanssin puolittumisesta taikka putomisesta, jos kaksia kaiuttimia käytetään.

Jaa, että nelikanavaisessa lähdöt yhteen. Huh ja voisi odottaa että poks.
 
anttiruha sanoi:
Jaa, että nelikanavaisessa lähdöt yhteen. Huh ja voisi odottaa että poks.

Ei kun 4-kanavaisen vahvistimen tapauksessa tulot yhteen Lähde --< Vahvistin Y-tulokaapelilla !

----

Tuo Creek on perus 2-kanavainen.

Laitteen manuaalissa lukee:

It is not recommended to use loudspeakers of less than 4Ώ resistance or more than two pairs of
8Ώ speakers running from the amplifier at one time. However, bi-wiring of one pair of speakers,
using the four terminal posts, can improve the sound of your system (consult your dealer for more
details). Terminals A and B are both connected to the output of the amplifier, via high current
switching relays selected from the front panel switch.
 
Yhdistäminen tehty ja savut pysyi sisällä kuten odottaa sopi. Äänellisestikin tuli eroa, mentiin sävyttömämpään suuntaan ja todennäköisesti samalla aidompaan ilmaisuun.
 
Back
Ylös