Väliaika, opareita ja kahvia

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 198
Kaupunki
Orimattila
Tulihan tuossa sitten saatua nilkoilleen kun eräässä toisessa ketjussa kitisin opareista taas vaihteeksi. Avasin tuon MF:n X-DAC:n ja satuin huomaamaan, että p*skaahan sekin oli syönyt, eli NE5532-opareita. Ihmettelinkin muuten aikoinaan, että eihän se suurta eroa tuohon denonin soittimeen tuonut... No, selitys: samat oparit lähtöasteessa.

No, tällaistahan ei sulateta näillä leveysasteilla, joten hakuseen pantiin paremmat operaatiovahvistimet. OPA627 kävi mielessä kehuttuna oparina, mutta hinta ja sovitteen tarve karsi tämän pois. Tuolla on nimittäin neljä NE5532:ta ja nehän ovat kaksoisopareita. Neljä kertaa neljäkymppiä on enemmän kuin neljä kertaa pääteputki, joten sellaseen ei ryhytä, sanon ma. No, "pin-compatible"-vaihtoehto löytyi FET-input -oparista OPA2406 (Burr-Brown). Hinta seitsemän erkkiä elfalla. Eilen tilaukseen äsken koneeseen, nyt soi.

Lopputulos: Pienempimuotoisella musiikilla ei hirvittävää eroa, mutta kun panin soittimeen blask-metal -musiikkia oli ero selkeä, systeemi ei enää kuulostanutkaan rasittavan ohuelta! Ihme oli tapahtunut. Selitys: NE5532 seuraa tulojännitettä maksimissaan 9 V/mikrosekunti; OPA2604 seuraa 25 V/mikrosekunti. Tämä ei ole merkityksetöntä PRaT:n kannalta, kun tuosta kuitenkin vähennetään vastakytkennän aiheuttama SID (slewing induced distortion), joka hidastaa seurantanopeutta suhteessa vastakytkennän määrään ja seurantanopeuteen ennen vastakytkentää. Tämä kyseinen särö mm. pilaa transienttitoiston (vastakytkentä jarruttaa nopeasti nousevaa piikkiä jo sisääntulossa ennen vahvistinasteita) näkymättä THD:ssä.

Tällasta. Suosittelen tätä remppaa kaikkiin laitteisiin jotka on noita samoja p*sk*opareita syöneet. Ainakin mulla uppos tohon sen kun vaan otti vanhat kannoista poies ja uudet tilalle. Helppo, nopea (5 minuuttia) ja edullinen twiikki. Ei se tuosta silti trankkupeliä tee.
 
Yksi juttu opareista, mitenkään liittymättä tähän mainittuun tapaukseen.
Tosiammattilaisten suusta olen kuullut että jos vaihdetaan laadukkaampia, yleensä merkittävästi laajakaistaisempia opareita, on mahdollista että alkaa esiintyä suurtaajuusvärähtelyitä. Riippuu tietysti millä tavalla kyseinen laite on suunniteltu. Toki on mahdollista että kuulostaa paremmalta vaikka suurtaajuusvärähtelyjä esiintyisikin (tai ehkä joskus jopa niistä johtuen saadaan ainakin selkeitä muutoksia ääneen).
Tarkka poika siis varmistaisi suurtaajuusasiat skoopilla modauksen jälkeen.
 
Juu, voihan tätä sattua. Joissain oparisovittimissahan on jonkunasteista suotokonkkaa varmistamassa sovitusta, ilmeisemmin juuri näiden suurtaajuusvärähtelyiden vuoksi. Luulisi tuollaisen talttuvan laittamalla pienen konkan vastakytkentäresistorin kanssa rinnan. Vastakytkentähän näitä värähtelyjä yleensä teettää. Ei nyt vaan jaksa kiikuttaa koululle skoopin ääreen mokomaa. Tuo nyt ainakin vaikuttaa pelittävän vallan mainiosti.

Äänestä muuten vielä, kun nyt ovat hieman asettuneet: Ensimmäisen minuutin verran kuulostivat aika kaameilta, mutta BB suosittaa näille ylipäänsä datalehdessään viitisen minuutin lämmittelyä, puhumattakaan tuoreen komponentin sisäänajosta siihen vielä päälle. Mutta joka tapauksessa alapäähän tuli pari nuottia lisää ja erottelu ylipäänsä parani. Myös diskanttiin tuli parempi, heleämpi sävy. Pellit kilahtelevat aidommin. Ylipäänsä sointiin tuli hieman realistisempi sävy. Pitää silti ottaa se Regan apollo kotikuunteluun. (pääsishän ainakin opareista...)

EDIT: Niille, jotka tahtovat muokata CD-soittimensa täysin uuteen uskoon, voisin vielä mainita tanskalaisen LC-Audion ZAPfilter MK2:n (www.lcaudio.com), joka korvaa soittimen kuin soittimen lähtöasteen kokonaan. Tällä vehjaksella pitäisi saada mihin tahansa soittimeen, missä tilaa vain riittää, täysin A-luokkainen erilliskomponentein valmistettu balansoitu lähtöaste. Hintaa oli parisen hunttia. Tehnee todennäköisesti huomattavasti suuremman vaikutuksen, kuin mikään opariremppa, eikä maksa juuri enempää kuin muutama OPA627. Isompitöinen, tosin.
 
mkutvonen sanoi:
Ihmettelinkin muuten aikoinaan, että eihän se suurta eroa tuohon denonin soittimeen tuonut... No, selitys: samat oparit lähtöasteessa.

Itsellä on sama Denonin soitin ja tuli mieleen uskaltaisiko itse soittimen vaihdella noita opareita? Olisiko hyöty täysi nolla?
 
antvarh sanoi:
Itsellä on sama Denonin soitin ja tuli mieleen uskaltaisiko itse soittimen vaihdella noita opareita? Olisiko hyöty täysi nolla?

Joskus pelkkä IC-kannan käyttö voi olla iso ongelma kytkennän stabiliteetille. Jos nousuaika on alkuperäisessä piirissä riittävä (melko 100% varma asia operaatiovahvistimelle audiokäytössä), niin en usko tällä parametrillä olevan paljon muuta kuin psykologista vaikutusta. Kuultava ero selittyy todennököisimmin erilaisesta särökäyttäytymisestä.


OT:

Jos joku DIY-harrastaja on oskilloskooppia vailla, niin minulla on varastossa ylimääräinen 100 MHz analoginen skooppi. Spekseiltään riittävä audio- ja videohommiin (siinä käytössä aikanaan ollutkin Nokialla). Voin luopua kohtuuhintaan todellisen tarpeen omaavalle...
 
Kyllähän se nousuaika, viimeistään sen vastakytkennän jälkeen transienttia tappaa. Asiaa oli tutkittu joskus seiskytluvun lopulla, jolloin todettiin että TIM-särö on yleensä vain SID:n komponentti, jne... Vaikka särökäyttäytymistähän tämä...

Mutta eiköhän tuo sama opari voisi denoniinkin upota. En ole vielä itse kokeillut. Jos vain nyt oikein muistan ton denonin lähtöasteen opareiden tyypin. Mielestäni oli NE5532...
 
Täytyypä tänään kotiin päästessä avata soitin ja katsoa oparin tyyppi.
 
antvarh sanoi:
Itsellä on sama Denonin soitin ja tuli mieleen uskaltaisiko itse soittimen vaihdella noita opareita? Olisiko hyöty täysi nolla?

Katsoin huvikseni oman Denonin dvd-soittimen (dvd-2200) sisältä onnistuisiko modaus paremmille opareille helposti.
Oparit olivat analogiakortin takapuolella ja so-8 pintaliitosversioita. Mietin hetken ja päädyin tulokseen että kämmäysmahdollisuus
on aivan liian ilmeinen, jääkööt.
 
Availin illalla soittimen ja siellä oli juuri noita NE5532 opareita kaksi kappaletta. Olivat normaaleita komponentteja, joten ei tarvitse tuolle smd-linjalle lähteä. Ajattelin jos laittelis sellaset holkkikannat piirien tilalle, jolloin itse piirien testaus olisi huomattavasti helpompaa.
 
Läks kanssa noita OPA2604AP piirejä 4 tsipaletta tilaukseen á 4e Farnellilta. Kattoo millon uskaltaa alkaa sorkkimaan tuota soitinta :)
 
Hauskinta tässä koko jutussa oli se, että parannus tuli parhaiten esiin alapäässä, jota en lainkaan tajunnut odottaa. Bassolinjoista rupes löytymään ihan uusia nuotteja joillakin levyillä. Muuten eroa tuli hieman parempana transienttitoistona ja sivistyneempänä diskanttina.

Yhden levyn pienet analogisesta äänityksestä johtuvat säröt kuvittelin ennen vain vinyylipainoksen virheiksi, mutta ilmeisemmin ne eivät ennen vain tulleet CD:ltä läpi. Yleensäkin sointi muuttui paremmin 'ikävätkin' sävyt toistavaksi. Toisaalta ääni on kokonaisuutena hieman lämpimämpi, ja ilmakitarakerroin parani.
 
mkutvonen sanoi:
Bassolinjoista rupes löytymään ihan uusia nuotteja joillakin levyillä.

Tätä odottelenkin mielenkiinnolla. Eihän sitä tiedä, jos soittimen sisälle komponenttia vaihdettaessa ero olisi mitätön. Sen kuulee sit modin jälkeen.
 
Tuskin se mikään mitätön ero on, operaatiovahvistintoteutuksissa kun se itse opari merkitsee niin paljon. Yksinkertaisimmillaan linjatasoisen oparietusen esimerkiksi tekisi n. viidellä komponentilla; neljä resistoria ja se operaatiovahvistin. Tossa X-DAC:ssa oli tosiaan neljä noita kyseisiä operaatiovahvistimia. Todennäköisesti ensimmäiset hoitavat I/U-muunnoksen ja seuraavat toimivat puskureina. En ole varma tästä. Tuolle bassovasteen subjektiiviselle muuttumiselle voisi löytyä selitys tuon OPA2604:n suuremmasta ottoimpedanssista.

Olen itseasiassa miettinyt iPodia varten yksinkertaista oparipuskuria, kun siinä ei riitä antotaso kunnolla linjaottoa syöttämään. Jos nyt jaksais huvikseen tollasen protoilla. Sais varmaan kotitehtäväpojoja anaalierotiikan ykköskurssille. Joku pikkunen paristoilla toimiva vois olla pop.
 
5532 käyttö I/V muunnoksessa vähän ihmetyttää, muuten en kyllä allekirjoita täysin noita eroja opareiden välillä. Yksi mielenkiintoinen modi olisi oparin lähtöasteen biasointi siten että se pysyy (paremmin) A-luokassa (esim. 1-2 mA virtadiodi lähdöstä negatiiviseen käyttöjännitteeseen hoitaisi homman jos kuorma olisi kohtuullinen). Oparin lähtöä saisi vahvemmaksi yksinkertaisesti parilla trankulla, esim. www.jlmaudio.com "JLM Hybrid" DOA-formaattiin tehdyn oparin (OPA2604+trankut 990 pin-outilla) kytkiksistä ( http://www.jlmaudio.com/JLM Hybrid Opamp circuit.pdf )selviää miten. Suosittelen muuten enemmän pro audio-elektroniikasta kiinnostuneita lueskelemaan www.prodigy-pro.com/forum juttuja (Meta:sta lähtien löytyy helposti paljon asiaa jota voi hyödyntää hifivitkuttimissakin).
-Mikko
 
antvarh sanoi:
Läks kanssa noita OPA2604AP piirejä 4 tsipaletta tilaukseen á 4e Farnellilta. Kattoo millon uskaltaa alkaa sorkkimaan tuota soitinta :)

Jos liikaa pelottaa, niin voin pientä korvausta vastaan panna ne sulle sinne soittimeen kantojen kanssa. Ite tein just äskön saman, eli pistin noi oparit tuolta MF:stä Denoniin. Tällä tavoin jäi kaksi ylimääräistä, joista toisen panin heti perään RIAA:han. Pitänee hommata siis itsekin kolme lisää niin saa ton MF:n takas kasaan ja myyntiin.
 
Mitä OPA2604:ään tulee niin tänä päivänä parempiakin löytyy eikä välttämättä maksa paljon. National Semiconductorlta ilmestyi viime kesänä uusi dual-opari LM4562 joka kuulostaa yhtä hyvältä kuin miltä speksit näyttää. Olen nähnyt pelkkää ylistystä kyseistä chippiä kohtaan ympäri nettiä, esim. diyaudio.com:lla. Vaihdoin daccini analogiasteesta 3 OPA2604 -> 3 LM4562 ja ero oli yllätävän suuri ja pelkästään parempaan. Pidän sitä itse hieman parempana kuin OPA2107 jonka hinta on moninkertainen.
 
Joo, LM4562:ia meinaan itse kokeilla Orionin aktiivisuotimeen OPA2134 tilalle.
Digikeyllä nuo maksaa 6€ hujakoilla /kpl mutta saatavuus huono tällä hetkellä.
 
mkutvonen sanoi:
Jos liikaa pelottaa, niin voin pientä korvausta vastaan panna ne sulle sinne soittimeen kantojen kanssa.

Olen kyllä elektroniikka-asentajana töitä tehnyt noin vuoden ajan, joten ei se työteknisesti ole homma eikä mikään :)
 
No ei varmasti siinä tapauksessa... Puoli tuntia tuossa tupakkitaukoineen hurahtaa, että eipä tosiaan ole kovin vaikea urakka.
 
Tossa maanantaina jos ottais soittimen koululle mukaan ja vääntäisi piirit paikalleen. Täytyy raportoida saundista.
 
Back
Ylös