Uusi setti hintaan max. 3000 €

mrbobi

Käyttäjä
Liittynyt
12.6.2010
Viestejä
56
Heps,

olisi uuden laitteiston hankinta olisi edessä ja apuja kaipailen.

Aiemmin tyydyttävästi palvelleet Cambridge Audion Azur -vahvistin (en muista enää mallia) sekä Chorus 662 kaiutinpari menivät uudelle omistajalle jo nelisen vuotta sitten ja nyt olisi tarkoitus palata äänentoiston ihmeelliseen maailmaan. En laske itseäni hifistiksi ja metsästänkin pidempään kestävää settiä, jota ei ole tarkoitus päivittää päivittämisen ilosta myöhemmin.

Olen asettanut budjetin 3000 euroon ja katsoin että sillä pitäisi jo oma korvaa miellyttävää settiä saada. Oman sotkunsa soppaan tuo se, että olen muuttamassa uuteen asuntoon syksyllä jolloin olohuoneen (kuunteluhuone) neliöt tuplaantuvat 20 m2 - ~35m2.

Hankinnassa olisi vahvistin, kaiutinpari, piuhat sekä DA-konvertteri. Ennestään löytyy Goldring GR-1 lp-soitin ja siihen Projectin halpis levysoitinesivahvistin. Äänen lähteenä tulee olemaan tietokone (DAC:n läpi) sekä lp-soitin. Myöhemmin olisi tarkoitus hankkia vielä erillinen kuulokevahvistin mikäli sitä ei vahvistimesta löydy. Kuulokkeet ovat mallia Grado RS-80i.

Olen käynyt toistaiseksi ainoastaan MR Hifillä kuuntelemassa Densen B110 vahvistimella useita kaiuttimia joista DynAudion F110 sekä Elac 244 -kaiuttimia miellytti korvaa eniten. Näistä kahdesta vielä selkeä ykkönen oli tuo Elac.


Sitten niitä kysymyksiä:
  • Onko järkevää hankkia laitteistoa nyt kun muutto on edessä vai pitäisikö malttaa vielä 3-4 kuukautta? Syksyn työtilanne on hektinen ja nyt olisi aikaa testata ja kuunnella.
  • Mitä tuotteita tässä hintaluokassa kannattaa kuunnella?
  • Millä suhteella tuo kannattaa3000 jakaa kauittimien, vahvistimen, DAC:n ja piuhojen kesken?
  • Mikä on mielestänne DAC:n rooli tällaisessa kokoonpanossa? Tietokoneelta DAC:n syöttäisin Spotify Premiumin pakattua tavaraa sekä cd:ltä itse koneelle siirrettyä hyvälaatuista tavaraa.
  • Kuinka ronkeli esim. Elac 244 nauhadiskantti on kokemuksenne mukaan kuuntelijan sijainnista? Oma tapani kuunnella on sellainen, että harvoin istun samassa paikassa koko aikaa vaan liikun tai kuuntelen musiikkia ystävien kanssa.

Siinäpä tärkeimmät tällä kertaa. Kaikki tieto ja ehdotukset otetaan ilolla vastaan.
 
Kaiuttimet kyllä kannattaisi koekuunnella siinä ympäristössä johon ne tulevatkin, eli kantsii pyytää syksymmällä lainaan niitä. Luultavasti harvalla kaiuttimella syntyy kovin isoja ongelmia noin isossa olohuoneessa, mutta toisaalta se riippuu paljon kaiuttimien sijoittelustakin, joten mitään varmaa jonkin tietyn kaiuttimen toimimisesta tulevassa tilassa ei voi sanoa. Jotkut kaiuttimet voivat jopa käydä liian ohutsaundiseksikin. Ovatko tulevan olohuoneen kaikki seinät kiveä vai onko kyseessä kenties kevyempiä seiniä?
 
Uusi asunto on rivitalo jonka päärakennusmateriaali on puu. Olohuone ja keittiö on lähes yhtä tilaa ja koko arviolta sen 35 m2. Tässä kuvaa http://www.aijaa.com/v.php?i=6360085.jpg pohjasta johon paintilla suttasin suunnitelmaa. Eli kuvassa vasemmalla alas jäisi tv:n katselunurkka ja oikealle tulisi musiikin kuunteluun tila. Oikealle seinällä on tulossa matala kirjahylly ja kaiuttimet jalustoilla ikkunaseinälle (kauittimet punaiset sutut ikkunaseinällä).
 
Okei. Tuo toisen kaiuttimen sijoittaminen nurkkaan vois kostautua korostuneena bassona ja/tai stereokuvan vetämisenä nurkanpuoleisen kaiuttimen suuntaan. Jos kaiuttimia saisi hieman keskemmälle niin olisi parempi, tai ainakin sitä nurkassa olevaa kaiutinta ainakin.

Mutta jos lähdetään vaikka noista Elaceista liikkeelle, jotka miellyttivät sinua, niin niiden impedanssi käy 3,5 ohmissa, joten vahvistin ei saa olla kovin rimpula vaan virtaa on siis löydyttävä matalaankin kuormaan. Esim. Creek Evo 2 tai Yamaha A-S1000 ainakin pitäisi suoriutua tuosta kuormasta. Toisaalta Elacin toisto voi mennä noilla vahvistimilla jo liian kirkkaaksi joten esim. Cambridge Audio 740A tai Roksan Kandy K2 ovat hieman tummempisoundisia ja ovat Elacin kanssa ehkä yleispätevämpiä. Tuo kirkkauskin on vähän makuasiakin, se mikä toisesta on jo liian kirkas voi toisesta olla vallan hyvä soundillisesti. Ehkä joku Marantz PM-8003 voisi olla myös vaihtoehto.

Daciksi sitten vaikka Cambridge Audion Dacmagic ja lopuilla rahoilla sitten jotain piuhaa.
 
Käytettyinä myyntiosiosta:

Apogee Mini-DAC
HP 600€ tai paras järkevä tarjous.

Copland CTA 301 MK II putkiesivahvistin.
(Hintaa ei ilmoitettu)

Välijohto Cyrus Solidcore, molemmissa päissä Eichmannin Bullet Plugs liittimet (rca-rca)
"HES:lla 170€, nämä 80€:a."

Consonance A100 plus päätevahvistin
HP 300€ plus postit.

Analysis Plus Silver Oval 1,8 m kaiutinkaapelit
hp.390

totem acoustic rainmaker, pyökki
"hintaa uusilla n 1300 e, nämä puoleen hintaan."

sit jotkut jalustat kehiin.
 
Kauittimien sijaintia voin vielä vaihtaa ehdottamasi mukaan. Kiitos vihjeistä!

Liikkeessä tuo Densenin B110 toimi mielestäni nätisti Elacin kanssa. Tuleeko tehon tarve eteen isommassa tilassa? Tarkoittaako se käytännössä puutteita äänenpaineessa vai ihan yleisesti koko soundissa?

Kiitos noista vahvistin vihjeistä - katsastanpa ainakin tutuimmat niistä seuraavaksi.

Svoo - en varmaan hanki tässä vaiheessa käytettynä muuta kuin ehkä piuhat ja jalustat. Kun ei ole ennestään mitään laitetta niin eri omistajilta haalitut käytetyt on hankalaa päästä testaamaan kerralla yhdessä.
 
mrbobi sanoi:
Kauittimien sijaintia voin vielä vaihtaa ehdottamasi mukaan. Kiitos vihjeistä!

Liikkeessä tuo Densenin B110 toimi mielestäni nätisti Elacin kanssa. Tuleeko tehon tarve eteen isommassa tilassa? Tarkoittaako se käytännössä puutteita äänenpaineessa vai ihan yleisesti koko soundissa?

Tuskin Densenistä hönkä loppuu kesken, ajattelin sitä vain hieman kalliihkoksi ja ehdottelin vähän halvempia vahvistimia koska se DAC ja piuhat oli vielä saatava siihen kolmeen tonniin. Saahan noista hinnoista vielä yleensä vähän alennusta tietenkin. Hieman kalliimpia vaihtoehtoja vahvistimiksi voisivat olla Cambridge Audio 840A tai Creek Evolution 5350 ja Naimilla ja Exposurellakin on jotain tarjottavaa sopivaan hintaluokkaan.
 
DAC:n roolista: Se on kriittinen. DAC on yhtä kuin lähde (verrattavissa siis cd-soittimeen tai vinyylipyörittimeen) hifilaitteistossa. Pitkään luulin että vahvistimen rooli ketjussa olisi isompi, mutta kun näitä DACeja on tässä pyöritelty niin kyllä sillä saa ehdottomasti suurimpia eroja aikaiseksi. Itsellä myös tietokone äänilähteenä. Äänen siirtämiseksi tietokoneelta DA-muuntimelle voin suositella HiFace USB to S/PDIF konvertteria.

Äläkä myöskään tee sitä virhettä että ostat setin nykyiseen kämppääsi, koska se todennäköisesti soi täysin eri tavalla uudessa kämpässä. Itsehän olin niin tyhmä aikoinani että ostin Dynaudion Focus 110:t vanhaan kämppään josta muutin sitten parin kuukauden päästä uuteen. Vanhassa ne soivat kuin unelma, mutta uudessa bassopää ei toiminut lainkaan. Huoneiden koolla ei ollut edes suurta eroa, mutta vanhassa oli vaan kaappia sun muuta akustoivaa huonekalua enemmän.
 
^Totta. Huoneen ja kajareiden yhteispeli on jotain, jonka roolia ei nyt vain voi unohtaa.

Itselleni on kerran käynyt niin, että erinomaisesti soiva setti tuli muutettua uuteen kämppään. Soundi meni kunnolla kuralle ja seurauksena oli rankahko akustointiprojekti. Tosin mikään muu kuin tönkkösuuntaava torvi- ja/tai kardioidi-ratkaisu kajareina ei olisi tuossa tilassa toiminut ilman akustointia.

t. jjahifi
 
Samoilla linjoilla muiden kanssa ollaan täälläkin, eli jäitä hattuun, ja setin osto sitten seuraavassa kämpässä.

Elac 244:sta en ole kuullut, mutta ainakin Elac 310:n nauhadiskantti oli todella suuntaava, eli toisto muuttui melko dramaattisesti, kun siirtyi pois kuuntelupaikalta. Tässä suhteessa Dynaudio on varmasti parempi valinta, jos musiikkia meinaa kuunnella ympäri kämppää himmaillen.
 
Patu sanoi:
DAC:n roolista: Se on kriittinen.

Minkä hintaluokan DAC:ta kannattaa katsoa kun vahvistin, kaiuttimet, piuhat ja DAC yhdessä saavat maksaa sen 3000 €? Aiemmin mainittu Cambridge Audion purkki lienee sopiva?
 
osta 900e - 1450e manneplanerin panelikaijuttimet MG 12 tai 1.6:set ja loput vahvariin ja muuhun . Yamahan A-S 1000 vahvari käy hyvin . itellä on kaijuttimina 1.6 ja jammun tuo vahvari ja hyvin pelittää. kaijuttimet käytettyinä käyttöikä noin 20 vuotta.
 
mrbobi sanoi:
Minkä hintaluokan DAC:ta kannattaa katsoa kun vahvistin, kaiuttimet, piuhat ja DAC yhdessä saavat maksaa sen 3000 €? Aiemmin mainittu Cambridge Audion purkki lienee sopiva?

Tästä budjetin jaosta setin eri osien kesken on väännetty peistä ties kuinka moneen otteeseen, eikä mihinkään yhteisymmärrykseen ole tietenkään päästy :) Joku +-500€ ois minun mielestä ihan sopiva summa, ja esimerkiksi tuo mainittu CA DacMagic on varmasti ihan varteenotettava vaihtoehto.
 
Sitten niitä kysymyksiä:
Onko järkevää hankkia laitteistoa nyt kun muutto on edessä vai pitäisikö malttaa vielä 3-4 kuukautta? Syksyn työtilanne on hektinen ja nyt olisi aikaa testata ja kuunnella.
Kuten muutkin kommentoivat, niin kaiuttimet kannattaa ostaa lopullista sijoitusta varten. Lopputulos on erittäin voimakkaasti riippuvainen kaiuttimien ja huoneen yhteispelistä.
Mitä tuotteita tässä hintaluokassa kannattaa kuunnella?
En ole juurikaan seuraillut tämän hintaluokan laitteita viime aikoina. Toivottavasti muut jatkavat listaamista.
Millä suhteella tuo kannattaa3000 jakaa kauittimien, vahvistimen, DAC:n ja piuhojen kesken?
Kuten Hevimeeskin totesi, niin tuosta budjettikysymyksestä saa helposti aikaiseksi väittelyn. Vastaan oman mielipiteeni tästä huolimatta.
Laittaisin kaiuttimiin vähintään puolet budjetista, mieluummin vaikka kaksi kolmasosaa. Kaapeleihin laittaisin mahdollisimman vähän, kunhan kaiutinkaapeleissa on riittävästi neliömillejä ja välikaapelit ovat robustia perustavaraa.
Mikä on mielestänne DAC:n rooli tällaisessa kokoonpanossa? Tietokoneelta DAC:n syöttäisin Spotify Premiumin pakattua tavaraa sekä cd:ltä itse koneelle siirrettyä hyvälaatuista tavaraa.
Koska kaiuttimien jälkeen budjetissa on n. 1000 euroa, niin erillisen DACin ja vahvistimen kombo voi olla hiukan haastavaa löytää. Nykyisin on markkinoilla integroituja vahvistimia, joissa on sisäänrakennettu DAC. Näitäkin kannattaisi harkita. Käytettyjen laitteiden kautta vaihtoehtoja löytyy hieman enemmän.
Kuinka ronkeli esim. Elac 244 nauhadiskantti on kokemuksenne mukaan kuuntelijan sijainnista? Oma tapani kuunnella on sellainen, että harvoin istun samassa paikassa koko aikaa vaan liikun tai kuuntelen musiikkia ystävien kanssa.
Minulla ei ole kokemusta Elacin nauhoista. Yleisesti ottaen tapaasi kuunnella sopii sellaiset kaiuttimet, joiden säteilykuvio ei ole kovin kapea ja joiden tehovaste on tasainen. En siis suosittele voimakkaasti suuntaavia paneeli- tai dipolikaiuttimia. Äärimmäinen vaihtoehto on Duevelin kaltainen täysin ympärisäteilevä kaiutin, mutta välimaastossa on paljon ihan tavallisennäköisiä kaiuttimia. Jakosuotimen rakenne vaikuttaa paljon tehovasteeseen, joten asiaa ei voi päätellä ulkonäön perusteella. Hifimaailman kaiutinmittauksissa julkaistava tehovaste, sekä 60-asteen kulmaan mitattu taajuusvaste kertovat aika paljon siitä miltä kaiutin kuulostaa muualla kuin parhaalla kuuntelupaikalla.
 
En tiedä kelpaako käytetyt vai ei, mutta jos kelpaa, kannattaa odottaa ja tsiigailla, sopivan sattuessa ostaa heti ja saa helposti 6ke arvosen setin mainitsemallasi budjetilla...

Mun mielestä sopivat suhteet (mielipiteitä on yhtä paljon kuin vastaajia) tolla budjetilla on ~600e DAC, ~800e vahvistin, ~1400e kaiuttimet ja loput 200e piudeihin. Tärkeimmät jutut nautittavaan ääneen on kuitenkin -edelleen imo- kaikki muu ja piuhoilla silotellaan vimoset. Muutenkin jos muutoksia haluaa jälkikäteen, on piuhojen vaihtelu helpompaa ja halvempaa kuin minkään muun osan. Ja piuhojakin kannattaa kuunnella oikeasti ajalla ja kärsivällisyydellä. Hinta ei imo kerro piuhasta _yhtään_ mitään, vaan jotkut narut vaan sopii johonkin settiin ja toiset ei. Helpommin setin saa kuralle esim. DACin vaihdolla puolet halvempaan, mutta puolet halvemmat narut voi olla paremmatkin, kun sopivat sattuu kohdalle.
 
Kyllä käytetyt periaatteessa kelpaa. Ongelmana on se, että kun ei ole mitään laitteita valmiina niin testaaminen on mahdotonta. Siksi olen nyt ajatellut ostaa kaiutin / vahvistin yhdistelmän liikkeestä yhtenä ostoksena.

Taidan edetä hommassa niin, että laitan kuulokepuolen ensin kuntoon. Eli hankkisinkin DACin ja kuulokevahvistimen ensin kaveriksi Gradon kuulokkeilla ja täydentäisin sarjan muuton jälkeen. Sitten pääsisin kuuntelemaan setin oikeassa ympäristössä. Kuulokepuoli ei ole minulla niin merkitsevä, eli siihen en aio panostaa kovin montaa sataa. DACista ja entry-level kuulokevahvistimista alan nyt ensi hätään etsimään tietoa. Hyviä ehdotuksia otetaan tässäkin vastaan.
 
Harkitsisin myös H/K 990 vahvistinta, jossa hyvä dac sisällä, ja kai kuulokevahvistinkin. Lisäksi vaikka Aurelia Ambrera. (Laitettiin erilainen näkemys ;))
 
Itsellä oli tuo Densen b-110 aika pitkään harkinnassa, mutta kuten todettu yleisesti niin tuossa 1000-1500e luokassa on noita ehdokkaita (Cyrus, Naim, Marantz, Yamaha jne) todella paljon. Densenissä miellytti tuo muotoilu aika pitkälti, mutta hinta luokka oli hiukan korkea kuitenkin kun itsellä oli myös harkinnassa dac sekä kaapelien osto lisäksi. Käytetyistä Electrocompaniet ECI-3 aika pitkään myös katselin, mutta sellainen tuli vasta liian myöhään myyntiin valitettavasti. Loppujen lopuksi sitten päädyin hiukan ei niin "hypetettyyn" merkkiin eli kanadalaiseen Moon (i-0.5) vahvistimeen joka lähti tarjouksessa 1100e hintaan. Kyseinen vahvistin on ollut nyt käytössä 7kk käytössä ja mielestäni se on hoitanut asiansa hyvin.

Dac suhteen päädyin tuohon edullisempaan Cambridge Audioon kun ei oikein voinut harkita Moon:lta kyseistä kun hinta oli liian korkea. Noin tekniseltään (ulkoisesti) laadultaan se ei tietystikään ollut yhtä vakuuttava kuin vahvistin. Analysis edulliset (halvimmat) kaapelit sitten laitoin väliin kun niissä oli vain kriteerinä asiallinen olemus jonka ne hyvin täyttääkin. Dac ja kaapelit ostin ihan normaaliin hintaan ja kieltämättä niissä tapahtui pieni muutos äänen suhteen.

Kaiuttimina palvelua sai jatkaa vanhat Jamo Concert 8 joten tähän ei tullut sijoitettua tässä yhteydessä. Tärkeimmäksi muutokseksi kuitenkin huomasin kaiuttimien sijoittelun uudestaan kuin mitkään yksittäiset osaset pelkästään. Vaikka kaikilla osasilla onkin oma tärkeä merkityksensä tässä ketjussa.

Itsellä tuli kyseiset hankinnat peruskuunteluun ja halusin vain tavallista laadukkaampaa settiä joka myös kestää aikaa. Setti olisi voinut olla aika erilainen loppujen lopuksi kun asioita pohtii, mutta tällä kertaa siitä muodostui tälläinen. Ainakaan ei ole tähän mennessä mielessä käynyt, että pitäisi vaihtaa eli ilmeisesti tyytyväinen olen ollut.
 
Back
Ylös