Uusi levysoitin

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
Adikt.jpg


Regasaato.jpg


LP12-YP211.jpg


Kyllä se vain soi! :)

Pari pulmaa jäi. Miten saan Regan RB300 varressa säädettyä varren nostimen liikettä? Nyt se ei nosta tarpeeksi ja joudun manuaalisesti nostamaan ja laskemaan rasiakelkasta. Toinen juttu on levysoittimen maadoitus. Signaalipiuhan yhteydestä näkyy puuttuvan maadoitus. Verrojohto on kyllä maadoitettu, sekö sen homman voisi hoitaa? Huoneessa ei ole maadoitettua pistorasiaa. Pohjahurina on nyt saatava pois ja sitten pääsee ihmettelemään itse soittimen ripustuksen säätöjä, josko olisivat jopa kohdillaan.
 
Onnea uudelle LP12 -omistajalle!

RB-300 varren nostomekanismia voi säätää, siellä alapuolella on ruuvi, mutta tarvitset siihen ehdottomasti oikean avaimen, muuten se menee paskaksi. RB-300 varren vakiojohdotuksessa on maadoitus, sevan kulke3e siellä kuoren alla oikean kanavan vieressa ja maadoittuu rca:n runkoon.
 
K J  Manner sanoi:
Miten saan Regan RB300 varressa säädettyä varren nostimen liikettä?  Nyt se ei nosta tarpeeksi ja joudun manuaalisesti nostamaan ja laskemaan rasiakelkasta.  


Regan nostimen ortta pitää pystyakselissa paikallaan torx-5 -kokoinen ruuvi, siinä orren etupuolella. Pieniä nostokorkeusmuutoksia voi tehdä ihan sitä kautta.

Maadoituksesta sen verran, että Regan piuha maadoittaa varren rakenteet, mutta Linn pitää maadoittaa myös rungosta. Linnin omassa varsijohdossa on tätä varten oma pikku johdonpätkä, joka ruuvataan subchassikseen (tai mieluummin kolvataan sisäisen maajohdon korvakkeeseen). Kannattanee kokeilla maajohdon vetämistä subchassiksen korvakkeesta etuvahvistimeen?
 
Kiitos. Sehän siis näkyy kuvassa kanta suoraan eteenpäin. Pieni on ruuvi, luulin kuusikoloksi. Eikö tarvitse irrottaa vartta?

Puhjahurina/sirinä on nyt ongelma. Ja uutena ilmiönä kauhukseni huomasin ettei tämä soita sitä Kate Bushin säröilylevyäni, toisin kuin viereinen Yamaha. Melkeinpä pahemmat säröt kuin kuluneella neulalla Goldring rasiassa oli..
 
K J Manner sanoi:
Kiitos. Sehän siis näkyy kuvassa kanta suoraan eteenpäin. Pieni on ruuvi, luulin kuusikoloksi. Eikö tarvitse irrottaa vartta?


Se on kuusiokolo :D mutta torx-viitonen tyypillisesti nappaa siihen hyvin kiinni. Ei tartte irrottaa vartta tuon takia.
 
Niin minun pitää maadoituksen suhteen sitten varmaan avata laite alakautta.

Kylläpä oli yllätys tuo neulan huono seuranta. Taidanpa ensimmäiseksi vaihtaa AT95:n siihen, niin tietää pitääkö Adikt laittaa paluupostiin. Neulapaino on 2g ja antiskating on myös säädetty.
 
Itse asiassa saattaa kannattaa kokeilla myös subchassiksen maadoituksen yhdistämistä varren runkoon (lyhyt piuha subchassiksesta varren kiinnitysmutterin alle). En näet omaa omaa kokemusta Linnin ja Rega-varren naittamisesta, vaikka irrallaan noiden tuotteiden kanssa on tullutkin puuhasteltua.
 
KJ Manner, Kate Bushin Aerial vinyylistä on liikkeellä aivan paskoja prässejä (raportteja myös maailmalta). Mun ensimmäinen copy oli aivan kauhea, jatkuvaa ritinää, erityisesti hiljaisissa kohdissa ja fortet säröytyivät. Meni vaihtoon, muttei tää seuraavakaan täysin virheetön ollut. Mutta yllätys oli suuri kun soitin sitä Lyra Skalalla, vain ykköslevyn b-puolenlopussa kaksi rasahdusta. Ja Huom! Tuon rasian seurantakyky testi levyillä EI OLE huippuluokkaan. Todennäköisesti se sunkin copy on hieman viallinen, Adiktissä ei välttämättä ole mitään vikaa sinäänsä.
 
Joo tulinkin jo samaan epäilyyn tässä. Tarkistin ja muutin vielä vähän rasian kulmaa. Sitten vertailin moneen otteeseen kummallakin levysoittimella. Sondek Adikt vain rätisee ja sitten tajusin että silti voi olla kyse levyn prässistä, jos neulan hionnat ovat erilaiset. Niinpä päättelin että tuo häiriö pitäisi joillain muillakin levyillä sitten saada esiin, jotta se olisi neulan/rasian vika. Nyt soi Stanley Clarke School Days ja kyllä jytisee ja toimii!

Täytyy tuo maadoitus saada kuntoon. Sitten pääsee jo laittamaan kaksi samaa vinyyliä eri soittimiin. Vahvistimessa on Phono 1 ja 2. 8)

Tawe sanoi:
Tuon rasian seurantakyky testi levyillä EI OLE huippuluokkaan.

Tarkoititko tässä yhteydessä Skalaa vai Adiktia?

--------------------------------------------------------

Ja nyt M.A. Numminen & DJ Sane. Konemusaa. Tää on kyllä mainio. Alimmat bassotkin taitaa olla kunnossa ja järjestyksessä.
Led Zeppelin, Nobody's fault but mine, All of my love, In the evening. Latter Days-kokoelmalta. Jees jees. Hyvä levari, varsi ja rasia. Kyllä tätä kehtaa vielä verrata Yamahaan. ;) Totuus paljastuu jatko-osassa. Puurokorva myy Sondekin tai sitten jotain muuta.

Pahus kun tulin myyneeksi jo Goldringin rasian. Mutta vielä ehdin ottaa viimeiset tyypit..
 
K J Manner sanoi:
Tarkoititko tässä yhteydessä Skalaa vai Adiktia?

Skalaa tarkoitin. Äänirasian tekninen seurantakyky testilevyillä on vain rasian yksi ominaisuus ja kummallista kyllä, se ei välttämättä korreloi sen kanssa kuinka hyvältä se kuulostaa ja kuinka puhtaasti se soittaa musiikkia in real life with real music. Skala toimii loistavasti, kunhan sen vain asentaa huolella.
 
Kyllä tuossa Kate Bushin cd versiossakin kummasti äshhät shuhisee?
 
Otin pikatestit Goldringista. Vanha neulahan siinä, mutta hyvä peli sekin on. Adikt tuntui Clarken kanssa iskuäänissä nopeammalta, mutta mikä osuus havainnosta on vain äänenväristä johtuvaa, en osaa sanoa, sillä se tuntuu korostavan juuri ylhäältä Goldringiin verraten. Zeppelinin Nobody's fault but mine huuliharppusoolo tuli esiin Goldringin kanssa paljon täyteläisempänä ja paremmin soivana.

Minulla on tuo kakkosvahvistin tällä hetkellä kytkettynä joka vielä korostaa yläpuolta verraten ykköseen. Ehkä tuo tulee oikein hyväksi. Nuo äänenvärit ovat kumminkin tärkeä juttu, jotta musiikki tulisi esiin ja yleensä kuunneltavana. Eniten merkitystä tällä on bändissä joka on soittaa 'tilan täyteen', yksinäisimmillä soittimilla tai sooloilla taas ei niinkään. Kaiuttimenikaan eivät ainakaan vaimenna yläpäätä. Tietenkin lähes kaikkeen myös tottuu.

No joo täytyy taas lisätä tähän väliin että se vaan on myös poskellaan silloin jos laulajan ääni on rasittava. Soi tuossa Joni Mitchellin Hejira ja onneksi löytyy hyvät säädöt vahvistimesta. Yli 3000Hz vaimennosta kaipaa. Nyt Bob Dylanin Street Legal ja samat säädöt pitää pitää. Nämä on näitä, jonka jälkeen vasta pääsee kuuntelemaan.

Seggaeman sanoi:
Kyllä tuossa Kate Bushin cd versiossakin kummasti äshhät shuhisee?

Jep, ja huulet koskettavat mikrofonia, mutta tässä tulee ihan erillistä säröä paikoin niihin mukaan ja toisessa kohtaa forte säröytyy myös (piano kappaleessa A Coral Room).

--------------------------------------------------

Kyllä kulkee! Jukka Tolonen, Silva The Cat ja The Sea. Aivan täydellinen, kaikkinensa. Ei näin hyviä bassojakaan ole ennen kuulunut.

Torx-viitonen täytyy mennä hankkimaan. Ja sitten tuon maadoituksen kimppuun. Mitenhän ne ovat sen sössineet, pitäisi varmaan kysyä asiasta.
 
Tuossa Linnissä on hyvä iskevyys, eli painoarvo bassoissa voi olla hieman ylemmillä ehkä tarkoituksella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alimmat olisivat mitenkään erityiset huonot. Plussana hyvä bassokuvion seurattavuus. Toki kaikki on kiinni kaikesta.
AT 95 rasiassa on yksi hyvä puoli, se ei pomi napsuja levyltä kovinkaan herkästi. Minullahan on nyt Regan RB 250 varsi, joten ysiviitosta voisi kokeilla joskus uudestaan.
 
Mallas sanoi:
Kannattanee kokeilla maajohdon vetämistä subchassiksen korvakkeesta etuvahvistimeen?

Se auttaa! Kokeilin ihan vain siitä levysoittimen päältä johdolla ja johan kaikki häiriöt häviävät. :) Ovat näköjään unohtaneet maadottaa itse soittimen.
 
K J Manner sanoi:
Se auttaa! Kokeilin ihan vain siitä levysoittimen päältä johdolla ja johan kaikki häiriöt häviävät. :) Ovat näköjään unohtaneet maadottaa itse soittimen.
Joo, mutta ainakin Linn Akito-varren kanssa maadoitus menee varresta tulevalla lyhyellä johdolla sisäpuolella, pitää siis kai ei-Linn varsilla lisätä erikseen.

Kai mittasit VTAn, kuvasta on vaikea sanoa, mutta ei ainakaan näyttäisi olevan liian alhaalla, olisiko sitten yläkantissa ? Saattaa tehsä äänestä ohuen.
Onkos RB300:ssa säätö vai meneekö jollain välipalalla ?
 
maadoitu.jpg


Siinä puupalikan alla on maadoitus! Ihan kuin olisi nyt parempi ääni vaikka hiljaa soittelee.

Mikä on VTA? Kuinka ylhäältä varsi tulee levylle? Tuolla yläkuvassa näkyy välipala, ei ole muuta korkeussäätöä.

Näkisikö tästä:

VTAkulma.jpg


Lähes vaaka, siis alhaalla?
 
K J Manner sanoi:
Siinä puupalikan alla on maadoitus! Ihan kuin olisi nyt parempi ääni vaikka hiljaa soittelee.
Mikä on VTA? Kuinka ylhäältä varsi tulee levylle? Tuolla yläkuvassa näkyy välipala, ei ole muuta korkeussäätöä.
Monilla rasioilla VTA on suurinpiirtein kohdillaan kun varsi on yhtä kaukana levyn yläpuolella varren molemmissa päissä. Mutta tuo on sitten yksi niistä levysoittimen virittämisjutuista siinä mielessä, että parempikin asento voi löytyä ja kaikkein oikein riippuu sitten jopa levystä. Herkillä rasioilla voi aiheuttaa juuri sellaista, että osa levyistä ei toimi yhtä hyvin, tosin yleisemmin kaiverruskulma taisi viimeksi muuttua joskus 80-luvulla. Parhaalta kuulostava varren asento kai sentään normaaleilla rasioilla on luokka +- pari milliä tuosta vaakaasennosta. Millin korkeusero normaalimittaisella varrella tarkoittaa neulan kulmassa 0.3 astetta eroa (tämä on kai SRA?). Tuota viritetään lähinnä kuuntelemalla, mutta kyllä se tietysti vaikuttaa testilevyn seuranna hyvyyteen myös.
Neulan kulmahan kyllä muuttuu hieman myös neulapainoa säätämällä.

Jos ei tuota säätöä ole, niin kaipa se sitten on kohdillaan, tokihan sen voi ainakin silmämääräisesti katsoa, että on vaakasuoran lähellä.
 
K J Manner sanoi:
Näkisikö tästä:
Lähes vaaka, siis alhaalla?
Pitäsi olla lähes vaaka, joskus ylempi, joskus jopa alempi. Minulla on nyt 2.2 milliä alempana varren pää, se oli paras asetus omassa soittimessa ja rasiassa.
Ota millimetrimitta ja sihtaa sillä levyn pinnan suuntaisesti, kyllä sen sillä tavalla näkee aika tarkasti (tosin kaikissa varsissa putken paksuus ei ole vakio, sepä tekee hommasta vielä vaikeampaa). Mutta eipä tuo kuvasta katsoen pahalta näytä.
 
Taas sain uutta tietoa, kiitos. Lautasmatollakin saisi säädettyä. Tässä on tosin vain ohut huopa, jotta yhteen suuntaan sitten.

Kyllä tuokin varsi vähän paksummaksi tulee tyveen päin.

Mittasin nopeasti, mutta en kovin tarkkaan nyt pystynyt. Näyttää siltä kuin se olisi todellakin tasan vaaka. Näytti että jos se nousee lainkaan niin korkeintaan millin matkalla raitojen lopusta levyn ulkoreunaan. Mutta täytyy mitata kunnolla.
 
Joo matolla voi toki säätää jonkin verran, varsinkin ringmat support systeemillä, jossa on eripaksuisia muovilätkiä säätöä varten.
Omankin paikan hain suuri tuon avulla, tosin maksaa aika lailla.

Mutta tuskin tuo VTA mikään ongelman lähde on, jos on noinkin tarkasti vaaka-asennossa. Nuo ensimmäiset kuvat taisivat hämätä, varsinkin kun putken paksuus ei ole vakio.

Pitääkö Adiktia nykyäänkin pahoinpidellä veitsellä ei-Linn varsia varten (kts. 3-kappale): http://www.soundstage.com/vinyl/vinyl200304.htm ?
Ai niin, taitaa se regan varsissakin reikään osua tuo lisäkööli.
 
Back
Ylös