Uudet putket Primaluna Prologue 2:een

  • Keskustelun aloittaja Ari
  • Aloituspäivämäärä

Ari

Käyttäjä
Liittynyt
19.12.2008
Viestejä
91
Kaupunki
Rauma
Eli tällä hetkellä Primalunassa on vakioputket käytössä ja ainakin yhden pääteputken elinkaari lienee ehtoopuolella. Samalla mieleen juolahti ajatus kaikkien putkien "upgreidauksesta". Tavoitteena olisi saada sävyjä ja detaileja lisää (vakioputkillakin jo melko hyvällä tasolla). Toisaalta voimaa kaivataan myös lisää Rangereille... Tuntuu, että tällä hetkellä ajetaan hieman jarru päällä.
Mitä etu- ja pääteputkia suosittelisitte?


edit: laitteessahan on 4 x kt88, 2 x 12au7 ja 2 x 12ax7
 
Vähän nihkeästi tullut vastauksia... Vähän kuin Suomi euroviisuissa: 0 pojoa :)

Noita PrimaLunia ei kai nyt hirveästi foorumilaisilla ole, mutta putkivehkeitä on jengillä pilvin pimein. Kai nyt joku voi joitain putkia suositella?
 
KT88 Svetlanan "C-wingit".

12AU7 vaihtoehtoja on jo mukava määrä, mutta esim. Siemens, JJ ja Tungsram ovat olleet omassa käytössä ihan kivoja. 12ax7 en osaa sanoa mitään.
 
Terve

Itse vaihdoin takaisin pari kuukautta sitten alkuperäisputket, mitkä edellinen omistaja oli vaihtanut miltei heti laitteen ostettuaan, mutta onneksi säilyttänyt myös alkuperäiset, koska yksi etuasteen putkista pimeni yllättäen.

Valitettavasti en noista vaihdetuista putkista valmistajan nimeä löytänyt, mutta originaalit soivat lämpimämmin ja selkeästi heleämmin.

Ilmeisesti PrimaLuna satsannut myös omiin originaali putkiinsa, mikä yllätti tosi positiivisesti.
 
Makuasioitahan nämä.
Minä tykkään Teslan KT88- putkista enemmän kuin alkuperäisistä.
Tosin mulla ei ole Prologue2 vaan päätteet.

12AU7 on myös teslan. Ne vaihtamalla saa paljon eroja. Näillä sai selkeyttä lisää.
12AX7 olen kokeillut kolmea eri, enkä havainnut missään juurikaan eroja. Kokeilin Mullardia, Teslaa ja alkuperäisiä tietty.

Kaikki putket on uustuotantoa.
 
Moro,

Itselläni on kyseisessä vehkeessä pääteputkina jo mainitut KT88 Svetlanan C-wingit, 12AU7:na palvelevat tällä hetkellä Telefunkenin ECC82 smooth platet ja alkuperäisten 12AX7:n tilalla Sovtekin 5751:t. Tyytyväinen olen nykyiseen sopivan lämpimään ja sävykkääseenkin soundiin. JJ:n ECC803S oli kokeilussa ennen Sovtekeja, mutta soundista tuli täysin sietämätön, ässät alkoivat sihahdella ja miesvokaaleista katosi kaikki voima, eli ko. putkea en ainakaan osaa suositella.
 
yrjan sanoi:
Moro,

JJ:n ECC803S oli kokeilussa ennen Sovtekeja, mutta soundista tuli täysin sietämätön, ässät alkoivat sihahdella ja miesvokaaleista katosi kaikki voima, eli ko. putkea en ainakaan osaa suositella.

Pitääkin kokeilla noita sovtekeja vielä. Jos sais enemmän hunajata.
12AU7 Tesla/JJ toimii kyllä mielestäni hyvin. Avoin, kuulas ja kirkas ääni näissä.

12AX7/ECC83s tesloja en ajanut edes kunnolla sisään, mutta ihan moista raakuutta en havainnut.
 
Kiitos vastauksista. Pääteputket päätin olla toistaiseksi vaihtamatta, "vikaantuneessa" putkessa ei ollutkaan mitään vikaa. Googlaamalla selvisi että nuo (KT88:t) ovat ilmeisesti Shuagangin tekemät Genalex kopiot.

Uraltonen suosituksesta päätin lähteä liikkeelle seuraavista putkista. 12ax7:t ovat Tungsolit ja 12au7:t ovat JJ ECC802s:t. Odotin putkia viikonlopuksi, mutta eivät ehtineet postiin ajoissa. Palataan kuuntelukokemuksilla, kunhan saan putket käsiini ja soitettua sisään.

Sovtekin 5751:ä täytyy myös testata, jos ääni kaipaa lisää lämpöä.
 
Ari sanoi:
Kiitos vastauksista. Pääteputket päätin olla toistaiseksi vaihtamatta, "vikaantuneessa" putkessa ei ollutkaan mitään vikaa. Googlaamalla selvisi että nuo (KT88:t) ovat ilmeisesti Shuagangin tekemät Genalex kopiot.

Uraltonen suosituksesta päätin lähteä liikkeelle seuraavista putkista. 12ax7:t ovat Tungsolit ja 12au7:t ovat JJ ECC802s:t. Odotin putkia viikonlopuksi, mutta eivät ehtineet postiin ajoissa. Palataan kuuntelukokemuksilla, kunhan saan putket käsiini ja soitettua sisään.

Sovtekin 5751:ä täytyy myös testata, jos ääni kaipaa lisää lämpöä.

Shuguangin KT88:a on maailmalla jossain määrin kehuttukin. Silti kokeilisin pääteasteeseen esim. Svetlanan (Winged C / SED) KT-88:a, joka on melko neutraali mutta silti eloisa putki. Tuo JJ:n ECC802 on ihan kelpo rööri myös. Ei ehkä äänikuvaltaan parhaimpia, mutta muuten vallan kelpo, ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen!
 
Täällä on vaihdettu PL 3/5 pariin KT88n tilalle 6550 (Tung-Sol) jonkun foorumilaisen suosittelemana ja eipä ollut hassumpi vaihtoehto sekään (halvempikin). AUt vaihtui NOS Mullardiksi (vm. -60) ja AXt olivat alkuperäiset/NOS Sylvaniat. Tuohon saundiin piti saada lisää erottelevuutta ja vähempi putkimaista pehmeyttä, joten vanhaa saksalaista AX:en tilalle: NOS Telefunken ECC83 soi loistavasti. 3D ja selkeys paranivat just sen verran kun voi näillä fiilauksilla olettaakin. Hieman kallista lystiä NOSit mutta en ole katunut. Saisi vielä kuunteluaikaa kotona kunnon äänen voimakkuuksilla niin kuulee kuinka kynnet rapisee bassonkielillä.
 
jmanninen sanoi:
Tuppaavat olemaan; suhteessa uusiin putkiin. Siksipä kysynkin: mistä hankit? 8)
Aivan, Ebaysta ja posti toi Australiasta saakka. Varsinaisten putkiliikkeiden vastaavat(?) ovat kai vielä 2x kalliimpia.
 
Ari sanoi:
Noita PrimaLunia ei kai nyt hirveästi foorumilaisilla ole, mutta putkivehkeitä on jengillä pilvin pimein.

Sattumalta luin juuri brittiläisestä Hi-Fi News-lehdestä (june 2009, p.54) tästä PrimaLuna putkivahvistimesta. Lehdessä oli viisi putkosta vertailussa ja DiaLogue One oli toimittajan mielestä joukon tähti ja suosittelun arvoinen. Huhun mukaan vahvistin olisi käytännössä sama kuin DiaLogue Two, mutta siinä olisi EL34 eikä kakkosen KT88.

Italialaisesta nimestä huolimatta yhtiön on Hollantilainen ja vasta viisi vuotta vanha talo. Tämä voi selittää sitä, ettei ole vielä kovin yleinen. Firman taustalla on kuitenkin alan veteraani, Herman Van Den Dungen.

Olettekos kuunnellut tätä tai muita putkivahvistimia hi-res äänitteillä? (sacd tai dvd-audio). Ei toimi kuulemma niin hyvin kuin vinyylillä, jossa pääsee näyttämään kyntensä. Kommentteja?

Sorry jos menee OT.
 
Sain uudet etuasteputket ja ensilämmittelyllä tullut seuraavia havaintoja: detaileja on tullut paljon lisää - tätähän juuri haettiin, joten hyvä! Aika kepeästi soljuva soundi. Voima ja basso ovat aivan uudella tasolla. Basson taso noussut jopa hieman liikaa... Täytyy rauhassa soitella nämä sisään ennen suurempia muutoksia sijoittelussa tms.

Noh, katsotaan mihin suuntaan soundi muuttuu sisäänajon jälkeen, mutta positiivinen alku!
 
itselläni oli ensin PL Prologue 2, josta pidin vakkarirööreilläkin kovasti. Siitä siirryinkin Prologue 3 -etuseen ja PL 7 monoihin. Vakkarirööreillä nekin pääasiassa hommansa hoitivat, ja mallikkaasti hoitivatkin. Olisi voinut toki tuunailla enemmänkin, mutta kun silloisessa hopeakieputtimessakin oli röörit, oli muuttujia ketjussa jo pikkaisen liikaa...
 
Back
Ylös