Useampibassoiset 2-tie kaiuttimet

^Riippuu toki suuntaimen profiilista ja koosta. Etenkin koko määrittelee mihin asti tuo vahvistus toimii. Toisekseen tavan disuilla on resonanssitaajuus min. 500Hz ja monilla huomattavasti korkeampi. Jos jako on oktaavin päässä siitä ja vaikka siinä on suuntaimen tuoma buusti päälle, niin aika paljon säröä ja röpöä on odotettavissa. Jos jaon jyrkkyyttä kasvatetaan, saadaan ehkä helpotettua tilannetta, mutta tuodaan taas muita haasteita mukaan yhtälöön.

Mutta jos palataan tähän useampibassoisten kaksiteiden maailmaan ja unohdetaan toistaiseksi suuntaimet (lisäävät c-c etäisyyttä enemmän kuin tarjoavat mahdollisuutta alempaan jakoon, ellei mietitä Tuomelan mallista, vain vaakasuuntaavaa suuntainta) ja .5-tiet (lisäävät monimutkaisuutta, eikä mahdollisuutta BSC:n säätämiseen), niin en ensinnäkään laittaisi ihan noin herkkiä basareita (tai ainakaan rinnankytkettynä) ja disuksi jokin robusti 92-95dB/2.83V/1m disu, joka kestää suht alhaista (~2kHz) jakoa. Noin alhaisella jaolla nauhat taitavat jäädä pois laskuista, ainakin järkevissä hintaluokissa. Disulla mielellään vielä reilu off-set, jotta basarien c-c etäisyyttä saadaan pienemmäksi.

Jos taas mennään 2.5-teiseen, niin TMM-asettelulla ja suuntaimella voisi olla mahdollisuudet selvitä edes jonkinlaisesta objektiivisesta seulasta.

Itsellä olisi periaatteessa mahdollisuudet molempien protoiluun, 6.5" suuntain, 27TD(F)C tai SS D2608/9130, 2kpl CA22RNY (jos/kun palaavat Juhazilta, jolla ovat protoilukäytössä. Juha, ei kiirettä :)) tai jopa 2x SLS-10 suljettuun (tulee vaan aivan julmetun kokoinen kotelo).
 
Esimerkiksi tätä kaiutinta kuullessani ei mulle tullut mielikuvaa, että C-C etäisyys olisi liian suuri vaikka jakotaajuus on jopa 3500Hz.
Ihan hyvä kaiutin oli, basson luonne rauhallinen koska se on vuotava suljettu.
 
^^En löytänyt Stereophilen särömittauksia Argoneista, vaikka muistelisin sellaisen joskus nähneeni. Atkinson nimenomaan kehui harvinaisen alhaista säröä. Sittemmin Amphionilta tuli malleja, jotka olivat suorituskyvyltään heikompia, eli niissä oli haettu jonkinlaista voicingia.

Olen miettinyt, että voisiko Amphionin "kirpakkuus" johtua jostain muusta tekijästä kuin diskantin yliohjaamisesta? Voisiko esimerkiksi erottelevuudessa tulla niin suuri askel, että epäsuhta korostaa diskantin naulaavuutta? Neonien kuulemisesta on jo niin kauan, että en uskalla enää vetää johtopäätöksiä kovin pitkälle. Se kuitenkin eroaa muusta Amphion-perheestä suuremman suuntaimen ja leveämmän etulevyn vuoksi. 500 Hz:n resonanssikaan ei välttämättä ole ongelma, jos suuntaimen vahvistus loppuu ja mukaan tulee vielä varsinainen ylipäästösuoto. Tällöin akustisen vaimennus saattaa olla hyvinkin jyrkkä. Kapeammissa malleissa diskantin jakotaajuus oli 1500 Hz ja muistaakseni vain Neonissa se oli tuo 1200 Hz. Jos kirpakkuus johtuu liiallisesta suuntaavuuden muutoksesta, niin voisiko MTM-asetelma jatkaa suuntaavuutta sopivasti bassoja kohden ja lieventää erottelun muutosta?
 
Ainakin Amphionin Prio 620 mallissa jakotaajuus on myös 1200 Hz. Enkä kyllä minkään sorttista pistävyyttä aistinut millään taajuusalueella, oli itse asiassa varsin puhtaan ja rauhallisen kuuloinen kaiutin. Asetelma oli juurikin MTM.
 
Itse olen duunannut ja mitannut kaiutinta jossa oli MTM rakenne ja minidspllä jakoa saattoi siirrellä 2-4kHz. Mittauksissa oli eroa paljonkin pystysuunnassa, mutta korvin kuunneltuna eipä mittään. Usein MTMn pystysuuntaavus tekee kuoppaa tehovasteeseen samall alueelle missä yleensä on sivusuunnassa pattia. Näinollen 3D tehovaste on aikas tasainen. Tuplaelementeillä saadaan niiden alapään säröä laskettua. LR4 jako on huomattavasti fiksumpi näihin kuin LR2. dAppolito itse on kuulemma alkanut myös suosia LR4 BW3 sijaan.

Tässä kuva miten MTssä 15¤ pystysuunnan kulmassa vaste eroaa LR2 ja LR4 jaolla. LR2 on loivempi eli silloin virtuaalinen elementti (c-c etäisyys) toimii ylemmälle ennekuin alempi elementti vaimenee yli 12dB ja lakkaaa käytännössä vaikuttamasta. dsp2=LR2 jaolla, mitään muuta eroa ei ole.
 

Liitteet

  • 3whifi dsp vs dsp2 0-15¤ 6ms 112.png
    3whifi dsp vs dsp2 0-15¤ 6ms 112.png
    65,6 KB · Katsottu: 38
Tämä oli mielenkiintoinen ketju. Tuliko rakentelutuloksia?
 
Tää ketju on vähän kesken ;)
Mutta mun mielestä kun käyttää usiampia keskareita pitää laittaa kaveriksi nauha tai pieni dome pino. Aurelia tyyliin esim tai vaikka sunntaimettomana. Mulla on ollu mieles täs vuodenpäivät että jyrsin joku päivä ku kerkee semmosen suuntain pinon joko kahdella tai kolmella. Mutta jos jako menee korkeaksi niin sittenhän nauha on mutkaton. Olihan siinä mb-08 dipolis 6keskaria ja jako tais olla nauhalla 3,5 kilua tjsp.
 
Tekis mieli kokeilla kompuraa ja torvea (ja varmaan kokeilenkin)
 
Back
Ylös