Useamman elementin laajakaista - onko järkeä

Tuakko

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2008
Viestejä
325
Kaupunki
Espoo
Olen tässä aloittelemassa long-time-coming henkistä projektia kaiutinten rakentelussa. Mua on alkanut kiinnostaa laajakaistaisten elementtien parhaassa tapauksessa mutkaton toiminta. Mulla on käytössä koulun puolesta 5-akselinen puuntyöstökeskus, jolla ajattelin toteuttaa kotelon ns. täytekakkumenetelmällä vanerilevyjä pinoamalla kierretappien avulla. Kirkkaalla liimalla tehdystä vanerista pinoamalla saadaan näin erittäin kaunis raidallinen pinta. Elementteinä kiinnostaisi käyttää melko järeitä MarkAudion Alpair 10 Full rangeja. Opiskelujen puolesta ymmärrän muotoilusta yhtä ja toista, mutta kajaritekniikasta hieman vähemmän. Seuraaviin voi heittää parempaa tietoa...

1. Onko laajakaistaelementtejä järkevää / mahdollista laittaa useampia samaan lattiakajariin? Ideana olisi, että tuloksena olisi melkoinen tykki, jolle saisi jo hieman ruuvata tehoja ulos nykyisestä vahvistimesta. Lähinnä mietityttää miten kaiuttimen säteilykuvio käyttäytyy, jos on useita elementtejä linjassa.
2. Jos pistää vaikka kolme kyseistä elementtiä, niin miten käy impedanssille ynnä muille sähköisille suureille?
3. Miten kotelotilavuus suhtautuu usean elementin käyttöön? Ideaalina olisi mahdollisimman kapea ja linjakas pilari, jonka etuseinämä ei ole merkittävästi elementtejä leveämpi.
4. Olin ajatellut tehdä refleksiputken koneistamalla suoraan pinottaviin vanerilevyihin. Onko putken etäisyydelle elementeistä ja kokonaispituudelle jotain selvää "ohjesääntöä" (joskus luin kyllä "Tee-itse-hifikaiuttimia"-opuksen, mutta ei jaksa muistaa...)
 
Aika korkeanhivakoita tolppia näköjään duunailtu, ihan noita korkeuksia en ole tavoittelemassa. 120 cm ois noin hattuvakiona heitettynä sellainen korkeus, jota suostuisin olkkarissa katselemaan. Pitää lukea ajatusalta tuo ketju kun kerkiää.
 
Tuakko sanoi:
Aika korkeanhivakoita tolppia näköjään duunailtu, ihan noita korkeuksia en ole tavoittelemassa. 120 cm ois noin hattuvakiona heitettynä sellainen korkeus, jota suostuisin olkkarissa katselemaan. Pitää lukea ajatusalta tuo ketju kun kerkiää.

Laita neljä (4) kpl MarkAudion Alpair 6:sia per puoli...on jo ihan kohtuullinen "tykki"... Tykki käsitteenä ei sopine sellaisenaan laajakaistojen pirtaan... tai no, miksi ei mutta harvemmin ko. termi tullut näissä ympyröissä vastaan... :D
 
Tuakko sanoi:
Aika korkeanhivakoita tolppia näköjään duunailtu, ihan noita korkeuksia en ole tavoittelemassa. 120 cm ois noin hattuvakiona heitettynä sellainen korkeus, jota suostuisin olkkarissa katselemaan. Pitää lukea ajatusalta tuo ketju kun kerkiää.
Rakennat vaan sellaiset kun itsestä tuntuu.DIY-hifin rikkaus on siitä hyvä että siinä voi soveltaa ilman tiukkapipoista hierarkiaa.

Mikan ohje on mielestäni tosin käypäsempi kuin 4x Alpair 10 siinä tapauksessa jos et meinaa rajata 2-3 elementin kaistaa yläpäästä. Suotamattomana yläpää saattaa kärsiä turhasta rikkonaisuudesta joka johtuu elementtien välisistä etäisyyseroista.Varsinkin jos kuuntelet suhteellisen lähellä kaiuttimia.
Jos tavoitteena on saada mahdollisemman kapea etulevy, herkkyys tippuu bassopäätä kohden joka ei välttämättä ole kiva juttu.Toisaaalta ympärisäteilyvyys korjaa tilannetta muttei välttämättä haluamallasi tavalla.
 
Jep. Ja tilannetta parantaa olennaisesti se, että Alpair 6:sta saa myös neliön muotoisella rungolla, jolloin elementit saadan mahd. lähelle toisiaan. Ja jos tuo neljän viiva ei vielä säväytä, laittaa sitten vaikka toiset neljä... ;) Hintaa tosin taitaa tulla laitokselle jo jonkin verran... :(
 
Tuakko sanoi:
Ideana olisi, että tuloksena olisi melkoinen tykki, jolle saisi jo hieman ruuvata tehoja ulos nykyisestä vahvistimesta.

enemmän elementtejä, niin tarvii vain ruuvata vähemmän tehoa ;)
 
punssi sanoi:
Mikan ohje on mielestäni tosin käypäsempi kuin 4x Alpair 10 siinä tapauksessa jos et meinaa rajata 2-3 elementin kaistaa yläpäästä. Suotamattomana yläpää saattaa kärsiä turhasta rikkonaisuudesta joka johtuu elementtien välisistä etäisyyseroista.

Jos "jakosuotimia" joutuu rekantamaan, niin miten olisi suoraan 1 x Alpair 10 Full Range ja 2 x Alpair 10 Bass Wide per kaiutin. Jos paineita ja matalia halutaan??? toimisikohan miten, vaikka basso-osaltaan ei ole ihan samanlaisia fullrangen kanssa. Tosin voisihan siitä tehä perinteisen 2-tiekaiuttimen lootaamalla fullrangen omaan osastoonsa. Mutta sitten vähän fullrangen idea kärsii :/
 
kahvis sanoi:
enemmän elementtejä, niin tarvii vain ruuvata vähemmän tehoa ;)

Jaahas. Tämä on taas niitä hetkiä kun arkijärki ja sähkötekniikka törmäävät... Ei tosiaan ihan vahvinta alaa ole tuo sähköisten systeemien suunnittelu ja kolvailu, minkä takia mielellään jättäisin jakosuotimet kerrassaan pois. Jotenkin vaan puhuttelee kovasti tuollainen hyvin yksinkertainen laitos, elementiltä piuhat vaan vaffiin ja sähköä perään. Ei toki ole itsetarkoituksellista, että kaiuttimille joutuu vääntämään nupit kaakkoon, vaikuttaa vaan sarjaa isommalta tämä Roteli näille Ioneille. Ajattelin että vois laittaa järeät lattiamallin skobet vielä itse tehtynä, niin voi sitten silloin tällöin ryskää musiikin kanssa oikein antaumuksella :)

Miten pienillä etäisyyksillä tuon diskantin liuskoittumisen huomaa, esim. ilmeneekö jo päätä liikuttamalla? Kuuntelen kyllä jonkun verran sweetspotissa, joten tasaisuudesta on toki iloa, mutta varmaan ajallisesti kuitenkin enemmän soittelen ihan muualla puuhaillessani. Ei varmaan ole niin haitaksi tuo ilmiö, jos ei ole ihan suoraan hollilla kuuntelemassa, sama ääni kai sieltä kokonaisuudessaan ilmoille tulee.

Pitänee mallintaa muutama versio kajauttimesta, niin näkee alkaako sisätilavuudesta tulla ollenkaan riittävä jos sisustuksellisista linjoista pitää kiinni...
 
Oikeastaan tuohon ei ole muuta lääkettä kuin se että ostat tarpeellisen määrän elukoita ja tunget ne haluamaasi koteloon ja kuulostelet.Tämä siis koskien tätä liuskottumista.Monia ei tunnu edes haittaavan vaikka basso jymisee polvissa ja diskantit korvien tasolla joten en kyllä näe siinä mitään pahaa vaikka tekisitkin orkkissuunnitelmasi mukaan.

Liuskottuminenhan on jokseenkin tavanomainen ilmiö ihan tavallisissa kajareissa joten voi olla ilmiönä sinulle sellainen jota et noteraa.
 
itselläni olisi mielessä myös laajakaistojen kokeilu ja nytten hieman vinkkiä kyselemässä. Eli tarkoitus olisi rakentaaputkivahvistimen perään sopivat laajakaistat. yhdellä tai useammalla elementillä. Subi on settiä auttamassa joten mahdottomia bassolootia en hae. Herkkyyden täytyisi kuitenkin olla kohdallaan koska tehoja ei syötetä ihan hirveästi ja äänenvoimakkuuden täytyisi kuitenkin riittää satunnaiseen "luukuttamiseen".
 
Bohlendr Graebener-nauhaelementit

Ei ehkä enää loogisesti liity edellisiin, mutta jatketaan silti samasta projektihaaveilusta kun on kyse. Näihin linjasäteilijöihin kun päästiin, niin etsiskelin vaihtoehtoja usealle normielementille nauhaelementtien ihmeellisestä maailmasta. Yllättävän huonosti löytyi vaihtoehtoja, mutta sitten löytyi nämä Bohlender Graebenerin härvelit.

Onkos näistä kukaan rakentanut kaiutinta?

Näistä varmaan passelein omiin tarpeisiin olisi tuollainen reiluhko nauha, ei kuitenkaan ihan kaikkein pisin 190 senttinen jättiläinen. Näiden kaveriksi kyllä pitäisi olla joko subi tai bassopäähän elementti ja jakosuodin kaveriksi. Kaiketi näillä saa aikaan aika päräyttävän näköisiä kajauttimia kun todella siro kotelo riittää.

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=264-704
 
Vs: Bohlendr Graebener-nauhaelementit

Tuakko sanoi:
Kaiketi näillä saa aikaan aika päräyttävän näköisiä kajauttimia kun todella siro kotelo riittää.

:D

t: Pasi
 

Liitteet

  • BaffleWithFriend.jpg
    BaffleWithFriend.jpg
    69,5 KB · Katsottu: 14
En ole ihan vakuuttunut tuosta lasista ja "yöpöydästä"... Malli on varmaan vieressä viemässä huomiota mauttomasta baffelista.

Tuohon nauhan kaveriksi jos nakkaisi wooferin, niin onnistuisikos vahvistus sillai että pistaa a-speakers lähdöt nauhalle ja b-speakers lähdöt woofferille? Jakosuodinta ei kai sitten tarvitsisi olla... Ainakin tuollaisesta elementistä oli kirjoitettu arviota, että kannattaa suosiolla biampata ja jättää jakosuotimet suosiolla pois.
 
Back
Ylös