Uraltone äänilevy

Itse tykkään kuunnella kovalla ja monen mielestä varmasti kuuntelen todella kovalla, mutta dipoli ei mielestäni ole väline siihen. Omat kajarit on Jamo R909.
 
Mä tein kans dipolit kotihissuttelua varten. Vaivaton äänen laatu ja laaja toistokaista olivat itselle suurempi kriteeri kuin desibelit, tosin tuleehan noistakin lujaa, mutta dipoli ei sillä tavalla sysää, kuvailikohan joku asiaa niin, ettei dipoli paineista huonetta samalla tavalla kuin kotelokaiutin. Viisaammat kommentoikoot oikeilla termeillä.

Jos haluan luukuttaa, pystytän PA-laitteet. Kokonaan torvikuormitettu läjä sysää pienellä säröllä. Mutta esim. 30Hz viritetty subbanen vie tilaa jo lähes 2 kuutiometriä puolelleen, tosin kahdessa palassa...Ja vahvistinräkkiin on hyvä tarjota 3x16A....Ehkä vähän ääriesimerkki, pahoitteluni...
Verrokkina hyvät laulukamat subbasella eivät tarjoa ainakaan mulle juurikaan enempää kuunteluelämystä kuin noi dipolit.

Vaikkapa Michael Jacksonin Billie Jean kyllä potkii sillai kivasti Isolla stereolla. Ja tietysti Pink Floydin Dark side of the moon.

Nyt voisi kyllä palata takaisin Äänilevy-aiheeseen, alkaa mennä ohi otsikon
 
Oliko jossain mainittu 4x15" äänilevyn jakotaajuudet?
 
Soveltusko 4x15 äänilevy kotiteatterin etupäähän betonibunkkeriin, joka tulee olemaan akustoitu? Saako noista kohtuu kovaa ääntä? Huone on aika kapea 3 metriä ja joutuisi laittamaan sivuseinään kiinni sekä etuseinästä n.60-70cm päähän. Subilla hoituisi alakerta.
Dipolien sijoittelun ymmärtäminen ei ole lainkaan yhtä suoraviivaista kuin kotelomalleilla. Sanoisin että kokeilemalla selviää. Omassa (vanhassa) projektissa sain parhaan äänen aivan kiinni sivuseinissä mutta kaukana etuseinästä. basson tarkkuus ja dynamiikka olivat aivan järkyttävän hyvät.

Etuseinän läheisyys on ainakin koko aluetta toistavilla aikamoinen peikko. Hyvin lähellä (30-40cm) etuseinää sain 15” elementistä sellaista kelloradiosoundia. Toki tässä elementit oli jo lähes seinään nojaamassa.

Mutta en tuollaisessa tilassa ole tietenkään kokeillut, joten en tiedä
 
Etuseinä olisi hyvä saada ainakin sen metrin päähän. Lähempänäkin voi vasteen saada toimimaan, jos säätää ahkerasti DSP:n käppyröitä mutta paremmin soi jos etäisyyttä on enemmän. Vaikka dipolin pitäisi joidenkin teorioiden mukaan vähentää huonemoodien vaikutusta, en ole sitä itse ainakaan huomannut. Ehkä ne herää eri tavalla kuin umpipurkeilla, mutta eivät taatusti poistu. On tullut yritetyä erinäinen tunti, turhaan...
Esim tässä 38Hz ja 55Hz on huoneen korostamia. Ylipäätään noiden mittailu olohuoneessa on hyvin hankalaa, samanlaista vastetta ei kahteen kertaan saa mitattua.

270cm_2.jpg
 
Onko kukaan päässyt vertaamaan tuota 12" versioissa käytettävää ASD1001 diskanttia yksisilmäisissä käytettyyn APT50 malliin? Ollaanko jo lähempänä esim. JBL SELENIUM D220TI mallia joka toimi parannuksena yksisilmäisessä?
 
Omnes Audion rakennussarjaan “Powert Trio 15 1772” perustuvat baffelit löytyy.
Soundissa oli totuttelimista alkuun ja kokonaisuutta vaivasi jonkinlainen häilyvä epämääräisyys.

Pari viikkoa jaksoin kuunnella ja kokeilla erilaisia huonesijoituksia, eri etäisyyksillä ja alkoi vaan tuntua siltä että nyt tarvitaan radikaalimpia ratkaisuja baffelin konfiguraatioon.
Baffelien runko salli suht kivuttomasti mahdollisuuden kokeilla erilaisia variaatioita yksittäisien elementtien/levyjen sijoittelemiseksi, niin homma alkoi sitä kautta aueta ja lopputuloksena basso ulottui alemmaksi ja kokonaisuus kuulosti paljon paremmin jäsentyneeltä ja dynaamisemmalta. Punchia, slämmiä, tarkuutta ja voimaa tuli laakista lisää myös.

Olen kyllä äärettömän tyytyväinen että lähdin etsimään ratkaisua joka johti tähän lopputulokseen.
Ero soundissa on kuin yöllä ja päivällä, ennen ja jälkeen.
Onneksi en laittanut kiertoon, meinasi olla lähellä..
Täytyy sanoa että nämä kaiuttimet tarjoaa kokonaisuutena parasta soundia mitä tässä puutalossa olen aikaisemmin omistanut:)
 

Liitteet

  • 349EF27A-4162-442B-89A4-EE95D709E87D.jpeg
    349EF27A-4162-442B-89A4-EE95D709E87D.jpeg
    134,4 KB · Katsottu: 235
Se mitä minulla kokemusta dipolista, niin kyllä nekin huoneresonansseja herättää, ne vain herää hiukan eri taajuuksilla kuin koteloidulla kaiuttimella. Aikatasolla dipolilla on kuitenkin hiukan pienemmät ja tasaisemmat viiveet jopa kerrostalossa, ja myös on taajuusvasteen lisäksi korvin havaittava asia. Tämän takia se käänneltävä basso-osa on kova juttu, kun se kääntely vaikuttaa huoneresonansseihin. Se mikä kuitenkin on dipolissa mielestäni paras, kun sillä ei tule vasteeseen yhtä pahoja, teräviä monttuja. Käyttämällä huonekorjausta dipolikaiuttimeen, on mahdollista saada jopa kerrostalossa erittäin tasainen vaste n. 150hz alaspäin.
 
Dipolissa on (ainakin) kaksi ominaisuutta, jotka vaikuttavat bassotoistoon:
1. Suuntaavuus: Kaiutin ei säteile niin paljon bassoenergiaa sivusuuntiin, jolloin leveyssuuntaiset moodit eivät herää niin helposti eikä aikaiset heijastukset sivuseinistä muokkaa vastetta.
2. Dipolisuus: Takasäteily on vastakkaisessa vaiheessa etusäteilyyn verrattuna. Kaiutin tuottaa siis huoneeseen aina yhtä paljon alipainetta kuin ylipainetta (kun kartio liikkuu ulospäin, niin takaa katsottuna se liikuu sisäänpäin). Sama vaihe-ero vaikuttaa myös etu- ja takaseinän kautta tuleviin heijastuksiin ja summautuvat suoraan ääneen eri tavalla kuin kotelokaiuttimilla (esim. takasäteily summautuu samanvaiheisena etusäteilyyn kuljettuaan 1/2 aallonpituuden matkan -> Taajuus, jonka 1/4 aallonpituus on kaiuttimen etäisyys etuseinään vahvistuu. Eteenpäin säteilevän äänen kumoutumiseen tarvitaan taas koko aallonpituinen kulkumatka, eli 1/2 aallopituus kaiuttimesta etuseinään).
 
Omnes Audion rakennussarjaan “Powert Trio 15 1772” perustuvat baffelit löytyy.
Soundissa oli totuttelimista alkuun ja kokonaisuutta vaivasi jonkinlainen häilyvä epämääräisyys.

Pari viikkoa jaksoin kuunnella ja kokeilla erilaisia huonesijoituksia, eri etäisyyksillä ja alkoi vaan tuntua siltä että nyt tarvitaan radikaalimpia ratkaisuja baffelin konfiguraatioon.
Baffelien runko salli suht kivuttomasti mahdollisuuden kokeilla erilaisia variaatioita yksittäisien elementtien/levyjen sijoittelemiseksi, niin homma alkoi sitä kautta aueta ja lopputuloksena basso ulottui alemmaksi ja kokonaisuus kuulosti paljon paremmin jäsentyneeltä ja dynaamisemmalta. Punchia, slämmiä, tarkuutta ja voimaa tuli laakista lisää myös.
Moi. Mikä driveri on tuossa kovasti JBL:n näköisessä torvessa kiinni? Jakotaajuus ja jyrkkyys kiinnostaa kanssa. Jakosuotimen kytkis myös....

Kysyy Antti
 
Moi.
Torvessa Eminence APT U-APT50-3 driveri jolla oma erillinen jakosuodin.
Tällä hetkellä sovitettu Tangband W8 1772 kanssa ilman erillistä jakosuotoa, erittäin lievällä tasolla ja APT toistaa korkeimmat taajuudet.
Minidsp:llä ehkä sitten jakosuodot tarkempaan ruotuun mutta laiskuus ja kelvollinen esitys ei vielä aiheuta paineita minidsp suuntaan.
 
20211003_182418.jpg
Värkkäsin tämmöset n. 1.5v sitten (kuvassa vain toinen "pari"). 4x Eminence bassossa, 4x Seas keskiääni ja 4x Fountek nauhadiskatit. Jako Minidsp digiaktiivisuotimella. Kuvassa kaiuttimet ei ole oikeassa sijoituspaikassa. Ihan kivalta kuulostaa vaikka itse sanon. Bassopuolen vahvarina toimii mielestäni parhaiten putkivahvari. Ideana on se, että niitä voi siirrellä pituussuunnassa basson ja keski/diskantin suhteen. Kehykset tuli tehtyä vähän hätäsesti, vois olla tukevammat.
 
Samaa odottelen. Nämä ovat kyllä erittäin vahva ehdokas seuraaviksi kaiuttimiksi. Jos siis päädyn nuo Genet myymään.
 
Tuo 4x15" kiinnostaisi kovasti, onko kukaan vielä uskaltanut rakentamaan tuollaisia? Kokemukset/mietteet kiinnostaisi, onko sijoitetulle rahalle vastinetta?

Meitä taitaa tässä kokemuksia odottelevien ryhmässä olla jo aika monta :D Dipolikuume on kyllä aika kova, mutta olisihan näitä mukava vähän päästä jossain kuulemaan. Itselleni toisena vaihtoehtona olisi lähteä vaikeamman kautta ja yritys-erehdys-menetelmällä jalostaa kaiuttimet itse, vaan enpä tiedä. Sauraman mukaan Äänilevyt ovat hienot kaiuttimet, mutta vähän arveluttaa PA-luonteisten elementtien käyttö ja loppumattomien äänepainevarojen mainostaminen. Omassa kuuntelussani olen huomannut arvostavani erityisesti tarkkaa, läpikuultavaa ja orgaanista keskialuetta sekä heleää ja luonnollista yläpäätä sekä vaivattomasti seurattavaa, mielummin kevyttä kuin raskasta basso-osastoa. Kun kaiutinta kuvaillaan hyvällä lahkeidenlepatuskyvyllä AC/DC:n Thunderstruckilla, on vähän vaikea sanoa olisiko ne mieleiset vai ei :)
 
Kunnon elementeillä toimittaessa tulee ikään kuin väkisin melkoiset äänenpainevarat kaupan päälle.
 
Ei ole mullakaan ollut vielä rahkeita tilata noita.. Sekä toisaalta jotenkin mua kiinnostaisi enemmän pureaudioproject quintet15 tyyppinen ratkaisu jossa olisi 4kpl 15" bassoja ja sit joku 8" laajakaista. Vaikka Tang Band W8-1808 ja bassoiksi samat kun äänilevyssä. Mutta pitäis varmaan ymmärtää vähän jakarin suunnittelustakin 🤣 Aktiivisena vois olla yks vaihtoehto, mutta itseltä ei onnistuisi sekään ainakaan ilman apua..
 
Back
Ylös