Uraltone äänilevy

Nuo on muuten kummajainen, koska juttua ei koskaan tehty, mutta rakennussarja kuitenkin julkaistiin.
Hifitalon sivuilla lukee näin:

"Inno-kaiutinsarja on Samu Sauraman Hifitalolle suunnittelema kaiutinmallisto. On paljon ihmisiä, joille esimerkiksi Nitrosäiliön kaltaiset 15-tuumaiseen perustuvat kaiuttimet ovat omassa olohuoneessa käytännön mahdottomuus. Heille siis tarvitaan hyvin soivat ja sirot kaiuttimet. AudioVideo.fi:n rakennusohjeissa Samu haluaa kuitenkin pitäytyä tyylilleen uskollisissa kaiuttimissa ja käyttää isoja PA-elementtejä, joissa on omat etunsa. Tämän takia Inno-kaiutinrakennusohjetta ei julkaista AudioVideo.fi:ssä. Ja vaikka huoneessasi olisikin kolme Nitrosäiliötä kotiteatterin etukanavissa, sopii surroundkanaviin niin seinille kuin mahdollisiin kattokanaviinkin laadukas kompaktikaiutin PA-järkäleitä paremmin."
 
Poutiainen, uliset aina tässä tilanteessa nuo samat valitukset. Jos joku on joskus kirjoittanut jotain kriittistä internettiin niin se ei ole mikään totuus joka pitää vetää aina esiin perusteeksi että ei voi tehdä. On aivan selvää että tekeepä mitä tahansa niin kaikki ei aina hurraa innoissaan.
 
Nämä alkoi kyllä kiinnostamaan. Olen herätellyt ajatusta dipoleista tässä jo tovin. Tällä hetkellä on 15" Pisteet, joten säästäisi ison osan elementtien hinnasta.

Tosin tila on haastava betoniluola ~3,5m x 5m ja kuuntelu on pituussuunnassa. Etäisyyden etuseinään saisi maksimissaan johonkin 70 cm luokkaan.

Tietysti 4x15" kiinnostelee, mutta en tiedä meneekö liian massiiviseksi (ja kalliiksi) tässä tilassa. Tai toimisiko tässä tilassa muutenkaan. Vertailuna tietysti nuo Pisteet.

Lähetetty minun SM-G973F laitteesta Tapatalkilla
 
Ja olihan niin että kun tuplaa elementtien määrän dipolibassossa niin ainoastaan säröt laskee äänenpineella x? Eli alarajataajuus ja äänenlaatu on samat mutta ääni pysyy puhtaampana kun äänenpainetasot kasvaa?

Onko mistään saatavissa helposti apuja jotta osaisi mitoittaa itselleen sopivat dipolielementit olemassa olevaan kuuntelutilaan ja omia kuunteluvoimakkuuksia silmällä pitäen? Toki harrastukseen kuuluu ylimitoitus joten 4x15"/kanava ois "se" turvallinen juttu useimmille imo.:)
 
Kun on paljon kapasiteettia, niin voi säröttömämmin myös tehdä liftin bassovasteeseen. Veikkaan kuitenkin, että käytännössä tuo pienin mallikin riittää kerrostaloon äänenpaineen suhteen 🤔😊
 
Veikkaan kuitenkin, että käytännössä tuo pienin mallikin riittää kerrostaloon äänenpaineen suhteen 🤔😊
Tuon voin vahvistaa. 15" basso tuottaa ääntä enemmän kuin tarpeeksi kerrostalokämppään kun ei todellakaan voi soitella nupit kaakossa.
 
Tuon voin vahvistaa. 15" basso tuottaa ääntä enemmän kuin tarpeeksi kerrostalokämppään kun ei todellakaan voi soitella nupit kaakossa.
Ei pahemmin viitsinyt hakea rajoja edes noilla Monacor Katanoilla (2x8"). Vaikka bassot ei niin paljon ympärille kuulukaan, niin kyllä aina jokin kopse siitä bassosta kuuluu naapuriin. Kyllä se basso siirtyy kuuntelupaikan takaseinästäkin, jonne basso kuuluu.
 
Tuossa katselin noita elementtejä niin eikös tuosta 15CXN76:sta ole olemassa uusikin malli 15CXN88. Tuo elementti vaan on hieman kalliimpi kun vanha. Onkohan tuo ainut syy miksi käytetty vanhaa mallia, vai onko tuo vanhempi parempi?
 
mulla on jostain jäänyt mielen sopukoihin (voin olla väärässäkin) että tuossa 88:ssa olisi diskantissa jotain ongelmaa hifimielessä.
 
Miksi maksaa enemmän lisääntyneestä tehonkestosta?
 
Tuossa on nuo sivulaipat, mutta onneksi sentään leikattu viistoon. Nehän tavallaan jatkavat baffelin leveyttä, mutta tuollaisella U-bafflella on myös ongelmansa (ja siksi tuota on leikattu viistosti). Joka tapauksessa ulkomuodosta tulee enemmän kotelokaiuttimen näköinen ja massiivisempi kuin pelkällä lankulla.
 
Jeps, taisi siinä audiovideon jutussakin olla mainintaan että leveä kaiuttimen levy voi tuoda ongelmia. Mutta ei missään ollut mainintaa että mitä ongelmia siitä sitten voi tulla, jos niitä tulee? Ilmeisesti tuolla kuitenkin saadaan parempi basso toisto? Tuo taakse päin suunnattu diskantti on kyllä outo..
 
mitä leveämpi etulevy, sen alemmaksi toisto ulottuu.
Takadiskantissa on järkeä siinä mielessä että sillä tehdään diskantille asti kaiutin dipoliksi, koska koksielementin disse ei ole dipoli.
 
^, ^^ Leveämpi etulevy tosiaan ulottaa toistoa alemmaksi, mutta etulevyn taittaminen taakse muuttaa tilannetta. Bassot alkavat taittumaan enemmän takaviistoon, jolloin säteilykeila ei muodostu niin kapeaksi. Lisäksi taakse taitetut siivekkeet muodostavat basson takasäteilylle kapaemman kanavan, jolloin etu- takasymmetria kärsii.
 
Jeps, taisi siinä audiovideon jutussakin olla mainintaan että leveä kaiuttimen levy voi tuoda ongelmia. Mutta ei missään ollut mainintaa että mitä ongelmia siitä sitten voi tulla, jos niitä tulee? Ilmeisesti tuolla kuitenkin saadaan parempi basso toisto? Tuo taakse päin suunnattu diskantti on kyllä outo..
Leveys vaatii käytännössä sijoitustilalta myös enemmän tilaa. Toisaalta tilasta ei ole haittaa kapeankaan levyn tapauksessa. Suoran taakse taivuttamattoman/laskostamattoman baffelin tapauksessa impulssivaste on (teoriassa) puhtain/napakin (http://www.quarter-wave.com/OBs/U_and_H_Frames.pdf).
 
Back
Ylös