Tyhmä kysymys käytetyistä vinyyleistä.

hip

Hifiharrastaja
Liittynyt
14.7.2007
Viestejä
354
Minua on hieman askaruttanut se, että mistä tietää käytettyä vinyyliä ostaessa, että se on hyväkuntoinen?
Jos kiekko näyttää naarmuttomalta ja on suora, niin sekään ei näytä vielä takaavan hyvää ääntä... Millä perusteella muut katsastavat vinyylit? Nopalla vai? :p
 
Nopalla...

Kyllä silmämääräinen arvio levyn (naarmuton ja kiiltävä) ja kansien (ei mitään kulumia) sekä keskiön ympäristön kuluneisuudesta (paljon soitettu) usein korreloi levyn kunnon suhteen äänenlaadullisesti, mutta ei aina... joskus täysin virheettömältä näyttävä levy voi olla pilalle kynnetty, valitettavasti.
 
Ei asiaa voi tietää pelkän ulkonäön perusteella. Tai siis tottakai voi pahimmat pommit välttää jos esimerkiksi hirveän naarmuiset jättää ostamatta. Mutta muuten menee ihan arvuutteluksi, kuntoa ei tarkkaan voi ulkoisesti päätellä.

Ahaa, Tawe ehti ensin...
 
Ostan käytetyt levyt luotettavista ostopaikoista, joihin voin reklamoida jos homma pääsi kusaisemaan.
 
Mutta eikö ole myös niin, että aika usein levyn nähdessään voi sanoa sen olevan hyväkuntoinen, ja näin myös on?
 
Mallas sanoi:
Ostan käytetyt levyt luotettavista ostopaikoista, joihin voin reklamoida jos homma pääsi kusaisemaan.

Tota olen joutunut käyttämään, mutta se edellyttää, että levyn sitten kanssa kuuntelee kotiin päästyään, eikä varastoi odottamaan kiireettömämpää päivää (tai vuotta). Toki sama pätee myös uusiin vinykköihin. Tästä syystä vältän ostamasta enempää kuin yhden kerrallaan...
 
Tawe: joo, kyllähän usein hyväkuntoiselta näyttävä myös on hyväkuntoinen. Mutta ei aina. Mallaksen konsti on varmaan hyvä, jos myydessä luvataan tutussa puljussa tiettyä kuntoa eikä todellisuus vastaakaan lupauksia, levyn voi palauttaa. Tällöin täytyy luonnollisesti toimia suht pikaiseen levyn oston jalkeen.
 
kronos sanoi:
Tawe: joo, kyllähän usein hyväkuntoiselta näyttävä myös on hyväkuntoinen

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että levyä on kuunneltu vähän ja siksi tällaisissa levyissä myös kannet ovat hyväkuntoiset ja myös etiketissä ei näy jälkiä reiän ympärillä, jotka kielivät juuri paljosta soitosta. Eli naarmuttoman näköinen levy rähjissä kansissa on usein paljon soitettu ja saattaa ritistä ja ratista kautta linjan.
 
Hentoa naarmua voi olla koko pinta täynnä, mutta ne eivät välttämättä kuulu ollenkaan. Mikäli naarmut ovat jo hieman syvempiä ja poikittaissuuntaiset (ei uran suuntaiset) saattaa napsunta olla hetkittäin voimakastakin. Mikäli levyllä on poikittaisia, uran suntaisia naarmuja niin nekään eivät välttämättä kuulu, mutta joissain tapauksissa saattavat viedä neulaa eteenpäin, mutta pahemmassa tapauksessa heittää takas ja jää näinollen junnaan.
Mikäli levy on säilytetty "kartonki" sisäpussissa niin ongelmia on todennäköisesti jatkuva "ritinän" merkeissä. Mikäli levy on siisti, mutta rapsuu siitä huolimatta-Eikä siis pesussakaan muutu niin muutos saattaa tapahtua soitossa, urista siis lentää "kivet" pois.
Mikäli levyssä on selväkin nyhrääntymä, siis jokin mekaaninen "hioutuminen", niin sekään ei välttämättä kuulu, mutta todennäköisesti kuitenkin.
 
Käytettyjä vinyyleitä tarjolla

Ei tule oikeaan threadiin, mutta samapa tuo...

Vantaan Tammiston tarjoustalon ilmoitustaululta bongattu.
 

Liitteet

  • 07032009.jpg
    07032009.jpg
    57 KB · Katsottu: 7
Back
Ylös