Tupla johdotus (biwire)

blanko

Käyttäjä
Liittynyt
8.9.2008
Viestejä
55
Onko tähän BiWire ratkaisuun jotain huomioitavaa, jos ja kun sellaiseen päätyy? Edut/Haitat?
 
Omasta mielestä biwiretyksellä et juurikaan etuja saa. Biamppaus on sitten asia erikseen.

Mutta asiaan. Tuleehan se biwire kalliimmaksi, kun kaapelit maksaa.
 
bi-wire = yksistä vahvistimen liittimistä kahdella parijohdolla kaiuttimeen. Eli molemmille (tai jokaiselle) kaiuttimen elementille oma johtoparinsa. 2-tie kaiuttimet stereossa vaativat 2 vahvistin kanavaa ja 4 paria johtoja.

bi-amp = kummallekkin (tai jokaiselle) kaiuttimen elementille on oma kanavansa vahvistimessa ja jokaisella omat johtonsa. 2-tie kaiuttimet stereossa vaativat 4 vahvistin kanavaa ja 4 paria johtoja.

Kokeilemalla selviää kuuleeko eroja ja jos kuulee niin mistä pitää eniten. Johdot ei paljoa maksa, jos käyttää peruslaatua. Jos on esim. kotiteatterivahvistin, missä saa takakaiuttimille saman signaalin kuin etukaiuttimille, ei bi-amppauksen kokeilu maksa sen enempää. Vanhoilla kaiuttimillani huomasin bi-wiresta etua toistossa, mutta bi-amppiin ei vahvistin ilmeisesti soveltunu, koska ääni meni sekavaksi.
 
Suuri kiitos teille molemmille vastauksista. Taas ollaan otettu yksi askel eteenpäin :D
Kyllä musta pikkuhiljaa se hifi-mies tulee ???
 
Itselläni taas bi-amppaus paransi toistoa huomattavasti eli kannattaa kokeilla ja päättää pitääkö vai ei.
 
Mun kokemukset tuosta kaksoisjohdotuksesta ovat sellaiset et ekaa kertaa mä kuulin sterkoistani tukkoisen ja räkäisen soundin joka muistutti viimeisiä vetelevää 70-luvun ghettoblasteria. :D Eli tuo kaksoisjohdotus ei sopinut mun settiin ollenkaan, mikä ei taas tarkoita sitä etteikö se jossain toisessa tilanteessa voisi tuoda parannusta ja toimia loistavasti.

Joten kun mä hifimaailman kolumnissa totesin niin kaksoisjohdotuksessa on tiedettävä koska sitä käyttää, miten sitä käyttää ja miten sitä ei pidä käyttää. 8)
 
Mikäli kaiuttimen valmistaja on kaiuttimiinsa tuplajohdotus terminaalit laittanut, tulisi niitä käyttää. Ongelmaksi muodostuu usein se, että valitaan liian paksu johdotus tuplajohdotukseksi. Jos laitetaan esim. tuplana kaiuttimille 2x4neliön kaapelointi, saadaan koko kaapeloinnin paksuudeksi 8neliötä. Mielenkiintoinen kokeilu olisikin jos valittaisiin esim. 2,5neliön kaapelointi jolloin käytössä olisi 5neliön kaapelointi.
Lyhyellä matkalla pienillä kuunteluvoimakkuuksilla ei ainakaan paksulla kaapeloinnilla saada mitään hyötyä, haittaa vain.
Mikä on bi- amppauksen merkitys sitten kun kaiuttimien terminaaleihin laitetaan tupla päätteet. Kuinka vahvistimen näkemä muuttuu kun kaiuttimen elementtien sijaan vahvistin ajaa 1/muutamaa elementtiä ja toinen vahvistin samoin?

Mielestäni tuplajohdotus on ehdoton mikäli valmistaja on kaiuttimensa niin suunnitellut. Osa valmistajista on poistanut tuplajohdotus mahdollisuuden koska sitä ei käytetä/osata käyttää.
 
Bi-amppausta kannattaa jossain tilanteissa kokeilla, esim. jos on muuten tyytyväinen vahvistimen ääneen mutta bassokontrolli ei ole aivan kohdillaan. Lisäpääte kun tuplaa virranantokyvyn. Tämä koskee yleensä jotain isompia kolmiteisiä kaiuttimia. Vahvistimien herkkyys (ja vaiheistus) täytyy olla sama. Esim. Arcamin kaikkien vahvistimien herkkyys on sama, koska merkin ideologiaan kuuluu voimakkaasti bi-amppaus. Vähän niinkuin Naimille virtalähdejutut.

Bi-wiretys yhdestä vahvistimesta on markkinointiosaston nerokas keksintö myydä sinulle kaksi satsia kaiutinjohtoja. Tuplahinnalla. >:D
 
Seppo Kaksonen sanoi:
Mikäli kaiuttimen valmistaja on kaiuttimiinsa tuplajohdotus terminaalit laittanut, tulisi niitä käyttää.

Mielestäni tuplajohdotus on ehdoton mikäli valmistaja on kaiuttimensa niin suunnitellut. Osa valmistajista on poistanut tuplajohdotus mahdollisuuden koska sitä ei käytetä/osata käyttää.

Minäpä luulen, että monet valmistajat laittavat kaiuttimiinsa tuplajohdotusmahdollisuuden etupäässä siksi, että se on muodikasta ja antaa tuotteelle katu-uskottavuutta.
 
http://www.dynaudio.com/eng/systems/faq3.php?sid=

Näin minäkin olen sen ymmärtänyt. Se pieni ero, mikä tuplajohdotuksella tulee jakotaajuuden kohdalle, voidaan myös suunnitella suoraan siihen jakosuotimeen- jos se sinne halutaan.

Joskus tuota monijohdotusta on nähty markkinoitavan ajatuksella, että vahvistin kykenee 'kaappaamaan' sen kaiutin-nastoihin syötetyn virran, estäen sen pääsyn toiselle kaiutinelementille. Joskus 80-luvulla mm. Kenwood markkinoi "Sigma-Drive" nimistä kytkentäänsä tällä perusteella.

Bi-Amppauksella voidaan tietysti vaikuttaa vaikka basson kontrolliin valitsemalla erilaiset päätteet, mutta sinällään se ei lisää kaiuttimen antamaa äänenpainetta. Systeemi jossa vahvistin pystyy hoitelemaan kaiuttimen kuorman ongelmitta, ei hyödy vahvistimen tuplaamisesta. Bi-Ampattaessa erilaisilla vahvistimilla on toki mahdollisuus törmätä monenlaisiin yhteensovitusongelmiin.
 
Oikein: Tuplajohdotus. Tästä johdotuksesta on väännetty kautta aikain. Samoin poikkipinnasta. Koettakaa etsiä aikaisempia juttuja. Vaikka eri foorumeilta. Mikään ei voita poikkipintaa! Tuplajohdotuksessa (Bi-Wire) poikkipintoja ei summata. Paitsi jos ovat täysin rinnankytkettyjä. Onko sittenkin jokin raja poikkipinnalla ja mihin suuntaan? Perustelut kehiin. Liittämisongelmat eivät lienee kyseessä.
 
Itse Bi-wiringia testanneena en itse päätynyt ratkaisuun. Omasta mielestäni toisto suorastaan huonontui, näinhän on useasti käynyt, mutta pakko oli kokeilla. Noh oli sen verran järeätä johtoa muutenkin varastossa ettei häviötä tullut :) Singlewire rules.
 
Toisin kuin edellinen vastaaja, kokeilin bi-wireä ja tykästyin. Musiikin tilallinen jäsentely mielestäni selkiintyi. Muuta eroa en tuolloin osannut sanoa. Ero jokatapauksessa oli hiuksen hieno. Nyt uudessa asunnossa pitäisi kokeilla uudestaan, ja vieläpä uuden vahvistimen kanssa, kun vain ensin löytäisi nuo terminaalien sillat jostain... Voisi olla, että muutos takaisin voisi olla hyvästäkin. Saapahan harrastaa, jos vanhat levyt ei innosta.
 
Tosiaan Biwiring voi toimia tai sitten ei. Joku aika sitten kaksoisjohdotin klassisen Mission 780, nyt jo senioriluokan pikku ämyrin ja mielestäni homma toimi. Äänestä tuli erittelevämpi ja bassosta vähemmän pyöreä kun aiemmin.
Ääntä voi nyt pitää jopa liiankin kuivana.

Jossain muissa kajareissa en ole eroa kuullut. Lienee niin, että monet valmistajat laittaa tupla terminaaleja ihan vain muodin vuoksi ja imago syistä. Tylsää. Gradient lienee laittanut tuplat 1.x malleihinsa lähinnä Biamppauksen optiona.
 
Onko kukaan kokeillut biwireä siten, että jättää terminaaleihin sillat paikalleen? Ainakin kosketus paranee.

Eroa on helppo kokeilla poistamalla silta välistä.
 
Kokeilin kaksoisjohdotusta Gradientteihini, kun niissä nyt on se mahdollisuus.
Satuin saamaan kokeilua varten oikein kunnon Siltechin latta hopeakaapelit, ne siniset litteet.
Lopputulos kokeiluista oli, että kaksoisjohdotus ei niin suuresti ä ääntä
muuttanut, suhteessa siihen miten paljon uusi tulokas Siltech sitä muutti.

Siltechin sininen lattakaapeli toi selvää napakkuuta bassoon ja säyseää hienoa yläpäätä
niin paljon, että minun olikin ostettava se ja laitettava vanha sinällään ihan hyvä (ovh 800) kajarijohto myyntiin

Eli tässä tapauksessa erilainen johdin merkitsi enemmän kuin kaksoisjohdotus
Muunlaisiakin kokemuksia asiassa harrastuksen osalta voi ílmetä, nyt näin
 
R Virtanen: ei ollut muuten kalliit ne jos Armisen nurkista kävit noutamassa. :D
 
Ei uusiin verrattuna. Onneksi mulla kajarit saa lähelle päätettä, niin 160 cm juuri piisaa.
Nyt olisi sitten entiset johdot kaupan Olivat 800 euron tavaraa, ihan sinällään hyvä piuhat, pituus 250cm
 
Back
Ylös