Tube DAC Dual Mono DSD512

erik.konka

Yhteistyökumppani
Liittynyt
9.4.2016
Viestejä
39
Kaupunki
Suomi/Viro
Tosi-audiofiilille tarkoitettu DAC, versio A. Yksilöllinen laite suoraan valmistajalta.

01.jpg

Tässä on laite mikä osaa kääntää nykyajan PCM sekä DSD digitaaliset formaatit ihmiskorvalle sopivaksi, olipa se digitaalinen tulossa CD-soittimesta, tietokoneelta, streamerista, taskusoittimesta tai vaikkapa televisiosta. Ja tekee sen hyvin. Paremmin kun monet huomattavasti kalliimmat tehdas-sarjavalmistetut laitteet.
Kotelon alvar-aallon-tyylisessä muotoilussa on käyetty runsaasti ja kauniisti uusiutuvaa materiaalia: puuta. Paksuvanerisen kotelon lämpimät muodot eivät jätä kylmäksi ketään.

Laitteessa on helppo käyttöliittymä sekä kattavasti digitaalisia ottoja. Tuplasti analogi-antoja joista toisen taso on sujuvasti säädettävä joten laitetta voi käyttää suoraan päätevahvistinta ohjaamaan.
Tärkeimmästä puhuen: laite perustuu japanilaisen AKM:n tuottamiin D/A muuntimiin Verita AK4497EQ, ne ovat tämän tuottajan huippumallia. Ja tuplaten on niitä käytössä!
Tälle tosiaankin huippulaatukasta ääntä tuottavalle laitteelle tulee mukaan asiallinen 2 metriä pitkä suojasukalla varustettu virtakaapeli, testattua laatua digitaalinen SPDIF 75Ω kaapeli BNC/RCA-liittimillä sekä laatukas USB kaapeli, joilla saa pelit yhdistetty.
Laite on uusi, olen sille suorittanut sisäänajoa n. 20 tuntia.
Hintapyyntö: €1900
Sisältää ilmaisen kuljetuksen ostajan luo (Suomen rajoissa). Ostaja saa mahdollisuuden koekuunnella viikon ajan (täydellä palautusoikeudella), se varmaan riittää päättämään pidätkö laitteen.
Laitteelle myönnän elinaikaisen (rajoitetun) takuun.
Kysy vaan lisää: knob@planet.ee

Vähän teknistä tarinaa myös:
Dual Mono D/A konvertterit. Japanilaisen Asahi Kasei Microdevices tuottamat huippumallia AK4497EQ D/A-muuntimet toimii tässä laitteessa kaksi kappaletta rinnan per kanava, kombinaatiossa AK4118 vastaanottimella samalta tuottajalta sekä Amanero-vastaanottimella USB-otossa. Laite kääntää analogiseksi sekä PCM että DSD Native muotoisia signaaleja. Pitkälle kehitetty putkisovitin hyödyntää symmetrista DAC-sirujen antia täydellisesti, antaen tarkan, tonaalisesti oikean ja erinomaisen detaljilla täytetyn lopputuloksen. Kaksi antoa, joista toisen taso on sujuvasti säädettävä, mahdollistaa kytkeä DAC:n perään kaksi laitetta samanaikaisesti.
Säädettävän annon perään sopii yhdistää päätevahvistin ilman lisä etuvahvistinta, näin pysyy äänisignaalin polku mahdollisimman lyhyt. Erittäin hyvän putkisovittimen ansiosta annon taso on riittävä kaikille päätevahvistimille.
LCD-näytöllä kuvataan tiedot käytössä olevaa digitaalista ottoa kohtaan, digitaalisen signaalin resoluutio sekä valittu digitaalinen suodatin.

Otot: 2x SPDIF, RCA or BNC (75 ohm 0,2 ... 5V p-p); 1x Toslink (optical); 1x USB (Amanero).
Annot: 2x RCA
Otoille sopivat digitaaliset signaalit:
- PCM up to 32 bit / 384 kHz
- DSD Native: DSD64/128/256/512 (2.8 MHz/5.6 MHz/11.2 MHZ/22.4 MHz)
- D/A converter chip: 2x Asahi Kasei Microsystems AK4497EQ rinnankäytössä Dual Mono.
- Kuusiasennoinen digitaalinen suodatin PCM-signaaleille.
- Kaksiasennoinen säätö DSD-signaaleille.
- Putkisovittimen putket: 6Н16Б
- Anto 1: 4V ei-säädettävä
- Anto 2: 0...4v säädettävä (Alps RK27)
- Mitat: 420 x 285 x 155 mm; 10 kg

Kuvia laitteesta:

03.jpg

07.jpg

02.jpg

04.jpg

08.jpg

10.jpg

05.jpg

06.jpg

dig_filters_AK4497.jpg

--------------------------------
Ja lopuksi lyhyt vastaus heräänneelle kysymykselle „kukahan se on se Erik Konka?“
Ilmaisen itseni „raskaan sarjan“ audiofiiliksi. Mielestäni maailmalla on aivan liian paljon kaikenlaista roinaa, mitä tahdotaan nimittää Hi-End audiolaitteiksi. Monet niistä laitteista ovat jopa hyvätkin, mutta aivan pilattu hinnalla. Mutta enemmistö laitteista ei edes sovi tähän Hi-End luokkaan.
Tämä tilanne pani minut kehittämään ja valmistamaan audiolaitteita, mitkä olisi ääniominaisuuksien puolesta todellista Hi-End:iä, samalla kohtuullisella hintatasolla.
Alkoi tämä kaikki siitä kun kehitin laitteita omia tarpeita varten. Tänään on ilo jakaa tätä know-how:ta myös toisten kanssa-audiofiilien keskuudessa.
Suunnittelen ja valmistan käsityönään yksittäisiä kappaleita tämmöisiä laitteita, joita et saa kaupasta. Pitkä kokeemus elektroniikkasuunnitelijanaan osoittaa oikean suunnan ja mahdollistaa antamaan laitteilleni elinaikaisen takuun. Koska eihän muuten se homma edistyy. Jos ajattelet samoin, ota yhteyttä!

Erik Konka
knob@planet.ee
www.konka.ee
 
Viimeksi muokattu:

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 018
Kaupunki
Joensuu
Minulla mielenkiinto heräsi tätä DA-muunninta kohtaan ja kyselin vähän tyhmiä Erikiltä ja pian sainkin jo seurantatunnuksen ja nyt on DAC tulossa testiin. Lähikylillä onkin jo vanhempaa versiota oleva DAC tutulla ja hänen kokemuksensa ovat olleet hyvät. Odotan testausta innolla kuin pieni poika joulua. USB-liityntä on ehdoton kyllä omassa käytössäni, koska kuuntelen lähes kaiken tietokonepohjaisesti. Tämän takia tehtiin vanhaan Akain CD-73 CD-soittimeenkin USB-sisääntulo. Akai on tällä hetkellä referenssinäni digitoistossa ja omassa setissäni. Hieman siinäkin tosin fyysinen CD-levy vie voittoa USB-puolesta, mutta konkalaisen suoritus jää kuultavaksi :)
 

ahaapalainen

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
10 510
Kaupunki
Oulu
^ kiinnostava laite. Kirjoita kokemuksi vaikka tähän ketjuun, kunhan saat kuunneltua.
 

erik.konka

Yhteistyökumppani
Liittynyt
9.4.2016
Viestejä
39
Kaupunki
Suomi/Viro
Hyvää alkanutta vuotta kaikille hyvän äänen ystäville!
Tottakai kertokaa mitä kuulette laitteistani, kaikenlainen palaute vaan auttaa asiaa eteenpäin.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 018
Kaupunki
Joensuu
Eipä ole kuulunut mitään kommenttia tänne. Olisi ihan mielenkiintoista kuulla, olethan ammattilainen.
Juu, oon vähän pantannut kokemustani.Sopivaan settiin varmasti toimiva ratkaisu. Minun setissäni soundi oli liian siloteltu. Mitä Konkan kanssa kävin keskustelua, niin sen tekee enimmäkseen DA-piiri Japanista, mikä tuottaa tunnetusti "Velvet Soundia". Tämän takia halusinkin antaa samalla mahdollisuuden nimimerkki näädälle kokeilla DA-muunninta torvisetissään, missä soundin uskoin tulevan eduikseen. Enemmän siitä kokeilusta voi kertoa näätä itse. Analogipuoli putkitotetuksellaan ja konkalaisen soundi oli muutoin täysin tasapainossaan. Toki balansoitujen lähtöjen signaalitaso oli suurempi kuin minun oman laitteeni, mutta se on teknistä se. Ulkonäöltään konkalainen DA-muunnin oli mukava.

Ehkä vahvistimena MuFi:kin on tosiaan pehmeään päin ja siten "Velvet Soundia" ei täällä kaivata, mutta muutoin räyhäkässä setissä konkalainen löytää varmasti paikkansa. DSD-toiston tärkeyttä itse kyllä kyseenalaistan ja sen takia myös kannustaisin kokeilemaan toisenlaista DA-piiriä vaihtoehtona, vaikka se karsisi DSD:n pois. Jokatapauksessa, laitteet nauttivat oikeasta setityksestä. Täällä minun luona sitä ei syntynyt.
 

jparvio

Hifiharrastaja
Liittynyt
23.2.2008
Viestejä
5 305
Kaupunki
Rauma ja Pudasjärvi
^jänniä kommentteja. Vaikken ihan heti nimeäisi chippiä äänellisen lopputuleman syypääksi, niin juuri noita AKM velvet-piirejä on omaan korvaani leimannut sellainen pehmeä halo - lievästi keinotekoisen kuuloinen pehmeys.
 

Insinööri

Käyttäjä
Liittynyt
23.2.2016
Viestejä
2 695
^ ^^ Vaivaako samat asiat Linnin katalyst dakkeja, niissähän on juuri tuo piiri käytössä?

Jparvio, epäilempä, että et ole kuullut ääntä suoraan piiriltä (minäkään en ole vielä jaksanut kolvailla) vaan arvioit sen perässä olevien analogiaasteiden äänenlaatua, noin ajattelen siksi kun operaatiovahvistimen vaihto muuttaa mielestäni äänen "pehmeyttä" niin paljon, että piirin ulostulon arvioiti ei onnistune.
 

jparvio

Hifiharrastaja
Liittynyt
23.2.2008
Viestejä
5 305
Kaupunki
Rauma ja Pudasjärvi
^Sepä se. Useampaa velvet-piiriin pohjautuvaa dacia on leimannut samankaltainen ilmiö. Piiri vai ympäröivä toteutus, en mene vannomaan.
 

Insinööri

Käyttäjä
Liittynyt
23.2.2016
Viestejä
2 695
^ Onko siis vaivannut kaikkia kuulemiasi? Jos ei, niin sehän oikeastaan tarkoittaisi, ettei johdu piiristä?
 

jparvio

Hifiharrastaja
Liittynyt
23.2.2008
Viestejä
5 305
Kaupunki
Rauma ja Pudasjärvi
^kuten kirjoitin, täyttä varmuutta asiasta ei ole. Se, että olen alkanut kiinnittää tähän huomiota kertoo kuitenkin jostakin.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 018
Kaupunki
Joensuu
^kuten kirjoitin, täyttä varmuutta asiasta ei ole. Se, että olen alkanut kiinnittää tähän huomiota kertoo kuitenkin jostakin.
Mitä minulle jäi kuva Konkan kanssa keskusteluista, niin japanilainen DA-piirin valmistaja on nimenomaan hakenut tuota "Velvet Soundia" ja se myös tunnetaan yleisesti sellaisena ääneltään. Sitä myös arvostetaan varsinkin Japanissa paljon.
 

erik.konka

Yhteistyökumppani
Liittynyt
9.4.2016
Viestejä
39
Kaupunki
Suomi/Viro
Sanon tähän väliin, ettei laitteessa ole yhtään operaatiovahvistinta, oikeastaan ei yhtään solid-state komponenttiä D/A sirujen jälkeen. Jopa kondensaattoreita ei ole D/A-sirun ja putkisovittimen oton välillä. D/A muuntimet toimii Dual Mono, eli kummasakin stereokanavassa 2 kpl AK4497 sirua rinnan, jolloin ne kompensoi toisiensa signaalin ns. epätasaisuuksia sekä alentaa yleistä kohinantasoakin. Tästä tä hyvin siloitettu tuntuma äänessä, jota CD-soittimien ääneen tottuneet (nuoremmat) kuuntelijat voi aluksi vähän vierastaa, se kun on kuitenkin lähempäna analogista kun perus-CD:n ääni.
Varsinainen etu tästä DACista alkaa kun mennään soittamaan DSD ja muita korkearesoluutio musiikkitiedostoja tietokoneelta. CD-soittimen perässä 44/16 perusresoluutiota soittamaan ei toki tämmöistä ratkaisua tarvita, äänestä häviää toi tunnettu digitaalinen karheus, johon kaikki ovat valitettavasti ja kovasti tottuneet.
Tän DACin vertailuksi suosittelen kuuntelemaan hyvää 1970/80 luvulla tuotettua todellista analogi-LP-levyä kunnon levysoittimella ja mietiskelemään mikä on oikea ääni - digitaalisen karhea vai analogisen sujuva. Tä on AKM:n lippulaiva-siruihin tuplasti perustuva DAC ja äänikin on vastava.
Toivottavasti pystyn esittelemään laitetta Vantaan messuilla.
 

humppahippi

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.3.2010
Viestejä
1 831
Kaupunki
Kajaani
Kertonee sen, että keskustelu pitäisi käydä plasebo-ketjussa, jos kerran ei suostuta mitään merkkejä mainitsemaan, muutenkin minusta vihjailu suostumatta syvällisemmin asiaa avaamaan saa henkilön tarkoitusperän ikävään valoon.
En nyt ihan ymmärrä yllä olevaa. Kai sitä omia kokemuksiaan saa kertoa muuallakin kuin plaseboketjussa?

Käsittääkseni AKM:n lastuissa ei ole i-out pinnejä, joten niitä on aika vaikea kuunnella ilman opareita - i/v-muunnoksen kun hoitaa lastun sisäinen opari. Vähän veikkaisin että tuo kyseisen dac-lastun äänen ominaispiirteet selittyvät ainakin osittain tämän sisäisen oparin valinnalla. Se toki olisi hauska tietää räätälöikö AKM noita lastun sisäisiä opareita suurten ja nimekkäiden tilaajien toiveiden mukaan (eli onko esim. Linnin Katalystissä olevassa lastussa käytössä sama i/v-muunnoksen hoitava opari kun peruslastuissa.)

Pahoittelut OT:stä täällä Konkan ketjussa. Konkan dacit ja riaat kyllä kiinnostavat itseäni kovasti ja arvostan kovasti tällaista tekijämiehen asennetta.
 

Insinööri

Käyttäjä
Liittynyt
23.2.2016
Viestejä
2 695
Taidat nyt ajatella monibittistä (vanhanajan :) ) piiriä, AK4497 on deltasigma piiri joten en usko siellä olevan perinteistä vahvistinpiiriä sisällä kun i/v muunnosta ei tarvitse tehdä, piirissähän on balansoitu jännitelähtö joka voisi syöttää suoraan vahvistinta, mutta tuohon lisätään vahvistinasteen sisältävä suodatus hyvin korkeataajuisten häiriöiden poistamiseksi.

^^ Operaatiovahvistin on minun dakissani ja sen vaikutuksista vedän päättelyn analogiasteen vaikutusmhdollisuudesta, on se sitten tehty millä tekniikalla tahansa.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 018
Kaupunki
Joensuu
Semmosta. Nyt varmaan Pekka ymmärtää, miksi panttailin kokemustani :D

Jokatapauksessa Konkan DA-muunninta suosittelen kokeilemaan itse omassa setissä. Tuostakin oli puhetta, että nuorempi väki on tottunut erilaiseen soundiin ja uskon sen pitävän paikkansa. Minä tosin olen hyljännyt monet nykyaikaiset DA-muuntimet niiden kuivan ja analyyttisen äänen takia. Äänikuvakin niissä on ollut suppea omaan makuuni. Sitä ei ääni Konkan DA-muuntimella kuitenkaan ollut, päinvastoin. Oma makuni lienee jostain Konkan ja ns. ylianalyyttisen ja suppean nykylaitteen väliltä. Sanon vielä sen, että Konkan laite on kyllä ääneltään omanlaisensa minun kokemuksella, enkä sano sitä huonona asiana.
 

humppahippi

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.3.2010
Viestejä
1 831
Kaupunki
Kajaani
Taidat nyt ajatella monibittistä (vanhanajan :) ) piiriä, AK4497 on deltasigma piiri joten en usko siellä olevan perinteistä vahvistinpiiriä sisällä kun i/v muunnosta ei tarvitse tehdä, piirissähän on balansoitu jännitelähtö joka voisi syöttää suoraan vahvistinta, mutta tuohon lisätään vahvistinasteen sisältävä suodatus hyvin korkeataajuisten häiriöiden poistamiseksi.
Satavarmahan en toki ole, mutta käsitykseni on ollut, että deltasigma-piireissäkin täytyy suorittaa jonkin sortin muunnos, jotta se lastu jännitettä puskee ulos. Ainakin ESS:n piireissä taitaa olla mahdollisuus ottaa signaali ulos joko jännitteenä tai virtana. Nopean googlailun perusteella AKM:n lastuista on tähän asti saanut ulos vain jännitettä, mutta tuore lippulaiva AK4499 taitaa sen sijaan olla current output -muotoa oleva lastu.

Tuossa näyttäisi muuten olevan Bechmarkin johtajan pohdiskelua i/v-muunnoksen merkityksestä (toki jo muutaman vuoden takaa):

"The I-V (current to voltage) conversion stage of a digital to analog converter is just one of several critical analog stages that can impact the performance of a DAC. Two products may share the same D/A conversion IC, but may have very different performance. Each of the analog stages that follow the DAC IC contribute noise and distortion to the audio. With careful design, these artifacts can be minimized to levels that are well below audibility. For example, Benchmark's new DAC2 converter uses a ES9018 DAC IC and achieves a 129 dB SNR A-weighted, and distortion that is better than -109 dB. This implies that distortion is below the threshold of hearing until peak music levels reach 109 dB SPL. Furthermore, noise would not exceed the threshold of hearing until peak music levels reach a damaging 129 dB SPL. For all practical purposes, the noise and distortion produced by the DAC2 are inaudible. The DAC2 probably defines the current state of the art.

However, I have measured consumer DVD players with ES9018 DAC ICs that are as much as 20 dB nosier than the DAC2. Distortion measured about -80 dB on the DVD player. The vast differences in performance are due to differences in the analog output stages. The DAC2 and the DVD player share the same DAC IC, but the measured performance is very different.

Analog output stages include:
1) I-V conversion
2) Low-pass filters
3) Gain stage
4) Output buffers

John Siau
Vice President
Benchmark Media Systems, Inc."


https://hydrogenaud.io/index.php/topic,99584.0.html

Mutta menee jo niin rankasta OT:ksi, että lopetan tähän. Pahoittelut Erik Konkalle - saa nämä turhuudet siivota pois.
 

erik.konka

Yhteistyökumppani
Liittynyt
9.4.2016
Viestejä
39
Kaupunki
Suomi/Viro
Jos nyt kerran puheeksi tuli, niin AKM sanoo omista ainakin AK43xx sekä AK44xx polven siruista semmoista:
"the analog outputs are filtered in the analog domain by switched-capacitor filter (SCF) with high tolerance to clock jitter. The analog outputs are full differential output".
Miten tämä prosessi täsmälleen toimii (op-vahvistimilla tai ilman) se on kait hieman varjeltu emmekä pysty siihen vaikuttamaan, vaan on hyväuskoisesti käytettävä tätä dif-antoa. Parasta kun emme ainakaan lisää siihen yhtään op-vahvistinta.
Huomaa myös kuten DSD-tieto siirretään ohi delta-sigman suoraan antoon.
Toivottavasti myös korvat kuulee kaiken tämän hienouden.

ak4497.gif
 
Ylös