Touhublogi

^Veikkaan, että sinä tunnistat. No, minä en tunnistanut.
Se oli Peter Greenin In the Skies.

Tänään lie oli taas se ilta vuodesta, kun valo lävisti sohvan täydellisesti. Tosin Roni-koiran kuonosta päättelin, ettei sitä asia kiinnostanut.

1621356233457.jpg


En siis töninyt sohvaa mitenkään tuota valolävistystä varten vaan kun huomasin tilanteen, nappasin kiireellä vain muistikortin kameraan ja räppäsin. Onneksi oli myös sopivainen objektiivi kiinni kamerassa.
 
Raapustelen kytkentäkuvia "Naapurinhiljentäjille".

1624274363403.png

Että semmosta syntyy vielä tovin.
 
Vaikuttaa siltä, että tämä harvakseltaan täyttyvä Touhublogini tulee jäämään historiaan. Silläpä perustelinkin uuden blogin ihan eri aiheesta kuin hifi ja äänentoisto, mutta sisältöä olen kyllä valaissut jo tälläkin palstalla useammassa otteessa.

Kevyt audoiluaiheinen blogini perustui tänään ja Aeliin tietenkin:


Pyrin julkaisemaan hieman tiheämmin kuin Touhublogiin vaikka blogin aihe onkin aika kapea.
 
Tänäänhän on jo kuljettu pitkälle heinäkuuta ja vähän jo touhuilin setin siistimistä, mutta johdosalaatti jäi vieläkin. Totesin myös, ettei taloudessa ole enää toimivaa CD-soitinta, minkä saisi settiin kiinni järkevästi. Akai ei anna jostain syystä signaalia enää koaksiaalista digiulosta ollenkaan ja MuFi kenkkuilee levymekanismillaan. Voinko vaatia viikon päästä saapuvia vieraita tuomaan toimivan CD-soittimen, jos moisia levyjä haluavat soitella?

Kuvilla kerron hieman ympäristöstä. Onhan täälläkin Ewonaa, mutta varsin vähän. Enemmän on Elvistä.

Elvista-ja-Imperskuu-4.7.2021.jpg


Elvista-ja-Imperskuu-4.7.2021-3.jpg

Elvista-ja-Imperskuu-4.7.2021-2.jpg


Yksi kuvista on leikisti kännyn kameralla otettu. Tunnistatko mikä? Ja mitähän vieraita tänne onkaan tulossa...
 
Hiki valuu ja ehkä Vikikin haluu, mutta nyt on johtosalaatit siistitty sille mallille kuin minä ne saan.

Siistityt-johtosalaatit-5.7.2021.jpg
 
Näinnikkäästi sitä touhutaan!



Suosittelen kuuntelemaan kuulokkeilla, koska taltioinnissa on aika paljon tilaa mukana itsessään.
 
Horisontti suoristui, kun kävin varastolla. CD:n voimaa, Akai CD-73 <3


1626115216156.jpg


Tosin digidignä nyt SHD:n edessä.
 
Viki haluu taas kelien puolesta ja naamioin kuvaan vähän omiakin myös ja taasen. Tänään on kuitenkin pitkästä aikaa analoginen ilta. Kiitos Goldringin <3

1627501458113.jpg
 
Analogisia iltoja ollut useampiakin taasen. Tässä taas kuva lempikuvakulmastani. Ihan ok äänikin kuvauspisteeseen vaikka ei spottipaikka olekaan.

1628788631970.jpg
 
Piti etsiä uusi kuvakulma, kun setti vaihtui. Ei kelvannut 525 DIY:t huutajalle, kun oli nähnyt kuvia.

1629740013692.jpg

Pääsispä psyko- tai tanssiterapiaan. Settikin soi ihan mittaamati. Hui
 
Talouden toisella ovikellolla oli kyllä makia ilme sohvalla uuden setin äänen äärellä, mutta en saanut sitä talteen.

1629742738645.jpg


Roni-hukka häiriintyy välittömästi tarkennusvalosta, joten piti hieman kaartaen kierrellä kuvauskohdetta. Nyt on se kraksukin kuvassa, olkaa hyvä.
 
Toisilla kanavilla lupailin, että kerron 525 DIY -innotolppien kohtalosta. Olen miettinyt niiden jonkinasteista lahjoitusta Hifiharrastajat Ry:n käyttöön. Ne kun kulkevat aika näppärästi Postilla tai Matkahuollolla, niin olisivat helpommin siirrettävissä kuuntelijalta toiselle kuin Metrik DIY:t. Ongelmiahan sellainen ratkaisu tietysti aiheuttaa, koska sen jälkeen minulla ei olisi mitään kaiuttimia taloudessa, joilla kuunnella musiikkia.

Ratkaisukeskeisenä henkilönä olen miettinyt, josko lunastaisin yhdistykseltä takaisin Metrik DIY:t tai sitten otan ja askartelen Metrikeistä vielä yhden kaiutinparin maailmaan. Niiden toteutus voisi olla puoliaktiivinen vaikkakin oma mieltymykseni on juontunut täysin passiiviseen versioon Metrikeistä. Vaikka niillä on rajoitteensa tilan koon puolesta, niin kaksoisvahvistuksella on mahdollista nostaa bassojen tasoa ja harvassa tilassa tarvitaan sen suurempia tekoja huoneen vaikutuksen takia.

Passiiviseen toteutukseen päätyessä täytyy kuitenkin jättää avoimeksi vahvistus ja oheiselektroniikka paljolti ja Imperial 2.0:ien kanssa totesin miniDSP PWR-ICE -sarjan digitaalisesti kytkien jopa mainioksi ratkaisuksi, mitä talouden nainen ikävöi.
 
Vuoden 2018 alussa aloin miettimään intohimoni edistämistä ja uutta kaiutinmallia. Työnimenkin sille keksin ja se olisi ihan sopiva jopa lopulliseksi. Rakenne on Metrikeistä kehitetty eteenpäin ja ns. diappolito bassoiltaankin. Kokoa toki tulisi, mutta käytännön ongelmia akustisesti hankalissa tiloissa ratkeaisi vielä lisää ja teknisen toteutuksen kompromissejäkin tulisi ratkaistuksi varsin hyvin.

1631454120232.png

1631454146007.png

1631454169535.png

1631454185420.png

1631454214551.png

1631454292289.png


Bassoiltaan toteutus olisi kardioidi, kuten Metrik, ja korkeammilta taajuksiltaan diskanttia myöten melko pitkälti dipoli, kuten Metrik.

Aika -kaiutin tosin omaisi huomattavasti paremman herkkyyden, koska bassopuolella mahdollistuu järkevämpi topologia kuin Metrikeissä. Samalla rakenne auttaa pystysuuntaavuudessa bassoilla. Korkeuden voi kuvasta hahmottaa, kun miettii diskantin olevan kuuntelukorkeudella. Lopullinen ratkaisu lie olisi 3-tie tai 3.5-tie. Etuna Metrikiin nähden vielä parempi immuniteetti tilan vaikutukselle.
 
Tänään on ollut varsin eteenpäin vievä päivä vaikka yöllä unet jäikin onnettomiksi. Liekö johtui some-annoksen vähyydestä illalla. Joensuun Tiedepuistolla oli tapaaminen aamupäivällä ja tässä nyt suunnitaan uutta yritystoimintaa pystyyn. Mikäänhän ei ole satavarmaa, sen sanon, mutta ehkä tässä on nyt hyvä hetki ehkäillä?

Verkkokauppa aaninen shopiin tunkkasin vielä harjoituksen vuoksi mahdollisuuden tilata uutiskirjeen. En ole koskaan oikein ollut niiden ystävä, mutta _ehkä_ tässä taas olisi harkittava sitäkin uudestaan. Jos ehkäilyni kiinnostaa, ja toivoisin sen toki kiinnostavan, niin tilaa toki aaniska.



Odotusta kestää muutaman kymmenen sekuntia ja voit osoittaa kiinnostuksesi.
 
Sentenced - Crimson

1633801235077.jpg


Settinä 525 DIY -innotolpat poikittain eli vaaterissaan. Tulee ehkä liian iholle ja jotain syvällistä sisintä jää uupuumaan Metrikeihin nähden. Ehkä liian studiossa oloa tämä. Joku voisi konsultoida täällä vapaasti vieraillen.
 
Tänään kävi joensuulainen harrastaja sekä kai asiakaskin kylässä. Taisin saada taas yhden WatSubin rakentajan aikaan ja luultavasti varsin tyytyväisen sellaisen.

Huomasin kuuntelukommenteista, kuinka paljon visuaalisuus vaikuttaa kokemukseen. Kävijä oli varsin hämmentynyt vaikka lie tottunut myös karumpaan DIY-ulkonäköön. Sen suuremmin siitä nyt tässä puimatta, mutta niin se vain on. Ensivaikutelma on monesti se olennaisin kokemus, mutta joskus se on hämmentävää huomata, ettei asiat ole aina ihan poikki ja pinossa.
 
Oli synkkä ja sateinen ilta Helsingissä, kun kärräsin kaiuttimet audon kondista rappukäytävän kautta hissiin ja lopulta asiakkaan asuntoon neljänteen kerrokseen.

Imperskut-tuomasteella-15.10.2021.jpg


Asunto oli isännän pahoittelun mukaisesti sekaisin muuton jäljiltä vielä ja aiemmin päivällä oli toimitettu uusi sohvakin asuntoon. Palasinahan se vielä oli, mutta yhdessä etsittiin helapakkaus ja alettiin tutkimaan kasausohjeita (sacramentoa, jollain kielellä). Hieman se kuunteluistuimen rakentaminen vastusti, kun ensimmäisen vaiheen pultit oli lähetyksestä unohtuneet. Onneksi mukanani oli muutamia puuruuveja ja akkupora niin sain ruuvattua osat kiinni. Valaistuskin olohuoneessa oli hämärä ja otsavalo tarpeen.

Sohva kun oli valmiina niin pääsin purkamaan kaiuttimia paketeistaan ja hikihän siinä taas vähän tuli. Kaiuttimiin laitoin perusasetukset ja ääntähän kuului. Ihan hyvää ääntä jopa vaikka tila oli akustisesti varsin huono. Isäntäkin totesi, että sohvapöytä se muuten puuttuu sisustuksesta ja niinpä jätin myös pakkauslaatikot tuottamaan käytännöllistä mielihyvää.

1634404619609.png


Tila on vasemman kaiuttimen puolelta eteiseen aukeva ja varsin epäsymmetrinen. Toisaalta hyvän kaiuttimen kohdalla sellainenkaan ei niin mittauksissa näy. Ihan ei matalimpiin bassotaajuuksiin ylletä tuolla sijoittelulla, kun kaiuttimet ovat niin lähellä kuuntelijan etuseinää, mutta lupaukseni 25 hertsistä täyttyi. Asiakkaan suunnitelmissa oli akustointi vaikka kyseessä käsittääkseni oli vuokra-asunto ja kerroin siihen muutamia vinkkejä. Isäntä sanoi tarkistuttavansa akustointiajatukset minulla, kun ne on ajankohtaisia toteuttaa.

Niin, sinne ne jäi. Imperial 2.0 -lattiakaiuttimet. Helsingin Taliin, missä niitä voi käydä sovitusti kuuntelemassakin.
 
Hieman erilaisen kuvauskaluston kanssa toteutettu otos kauppareissulta eli meitsie alikulussa muutaman viikon takaa. Tosin tämäkin kuva on kierrätetty Facebookin algoritmin kautta ja kopioitu seinältäni sekä hieman pienennetty kokoa.

1634481747650.jpg


Ei ollut jalustaa sentään kannossa, mutta asemoin Nikon D7100:n tulitikkuaskin avulla jalkakäytävälle ja laitoin sen räpsimään ajastimella kuvia. Kuvankäsittelyä tein kyllä myös ja lisäsin yhden mustan laatikon kuvaan. Erottaako sitä? Käytännössä mukana kulkeva kamerani eli iPhone kaipaisi päivitystä, mutta kun vanhan mallin SE on niin mukavainen ja toimiva vielä, etten halua luopua. Saman kokoluokan uusi malli maksaa myös maltaita.
 
Back
Ylös