Touhublogi

on kyllä menty paljon eteenpäin visuaalisesti. (y)

Olivat vissiin aktiivit? Mitäs rautaa tuohon aikaan oli? Ainakin joku Primare näkyy kuvassa.
 
on kyllä menty paljon eteenpäin visuaalisesti. (y)

Olivat vissiin aktiivit? Mitäs rautaa tuohon aikaan oli? Ainakin joku Primare näkyy kuvassa.
Primare I21 integroitu soitteli MTM-yläpäät ja preouteitteihin oli kytketty kerettiläisesti Hypex DS 4.0 subivahvit, joilla tehtiin jakosuodot ja vahvistus bassoille. Ei ollut silloin vielä miniDSP rantautunut Suomeen.
 
Näin työttömän arkena fiibistelin siitä kertovaa biisiä ja tuunasin vähän tuotantoa. Kertonen tuosta ilmaisen ja helpon rahan tienuusta aikanaan, jos huvittaa.

:p





Mikitys ja äänitystekniikka: Mikko Saastamoinen, Ravintola La Barre, Joensuu

Kuvan ja äänen taltiointi: Jussi Hoffrén (allekirjoittanut)

Kuvan ja äänen muokkaus ja leikkaus: Jussi Hoffrén (allekirjoittanut)


Harjuuttelin jopa kuvankäsittelyä Premierellä ja sehän on hyvä asia. Jaan lopputuotoksen hetkellisesti suoraan, koska Youtuben kautta materiaalin laatu kärsii huomattavati.
 
Viimeksi muokattu:
Hieman hätäisesti kiikutin setin Imperial 2.0:lla ja miniDSP SHD:llä Jussi Arviolle testiin. Tässä odottaa nyt avoimena sähköpostiluonnos miniDSP:n tekniselle tuelle, koska olen ehtinyt tutustumaan SHD:n tekniikkaan nyt paremmin omassa rauhassa. Settihän oli aikajapahasti verhoutunut ja transientit kateissa, mitä pidin vain oman suunnitteluni aikaansaannoksena. Koko ajan tosin kyti ajatuksissa epäilys, että pehmeys johtuu jostain teknisestä seikasta, mitä en ollut huomoinut ja niinhän se johtuikin.

Toimin myös Arylicin verkkotoistimien jakelijana ja tietenkin mielenkiinnosta myös Arylic S 50 Pro päätyi jo tovi sitten Imperial 2.0:ien eteen digitaalisesti kytkettynä. Hämmästys olikin suuri, koska setti soi sen kanssa huomattavasti kovempaa ja epäilykseni vahvistuivat. Kokemukset useammassa paikassa SHD:n kanssa kertoivat verhoutuneesta äänestä ja lopultakin löysin sille syyn ja teknisen ratkaisun.

Koska SHD-sarjalaiet omaavat mm. Dirac Live -huonekorjauksen sekä miniDSP:lle perinteisen parametrisen korjauksen kaikille neljälle ulostulokanavalle, niitä on vaimennettu perusasetuksiltaan reilusti. Ulostulokanavien voimakkuusasetuksilla voidaan nostaa tasoja 12 desibeliä, mikä osuu aika suoraan samaan äänenvoimakkuuteen kuin Arylicin kanssa on. Jostain syystä ulostulokanavien voimakkuuden säätö on toteutettu teknisesti huonommin kuin master-voimakkuus, mutta sen seikan tosiaan voi korjata nostamalla voimakkuudet täysille yli nollatason. Voi olla, että miniDSP:llä ollaan jo asiasta tietoisia ja siihen on tulossa muutosta seuraavassa ohjelmistopäivityksessä. Otan asian jokatapauksessa puheeksi tukitiimin kanssa.

SHD-sarjalaisten omistajille suosittelen tähän tekniseen seikkaan tutustumista ihan korvakuulolta.
 
Hyvä löytö, ilmainen äänenlaadun parannus kaikille shd:n omistajille.
 
Istuttiin iltaa Hoffalla viikonloppuna ja heti kiinnittyi huomio tuohon edellämainittuun,elikkä Imperialit soivat selvästi avoimemmin ja ilmavammin kuin edellisellä visiitillä.Jälkeenpäin huomasin ettei bassojen tasosta puhuttu missään vaiheessa,oli siis hyvä.Tykkäsin myös uudesta tumman puun sävystä pinnassa.Ehkä vielä päräyttävämpi kuulokokemus oli isännän hämmentävän näköinen monitoriprojekti.Toteutettu pienessä huoneessa todella lähikentässä; enpä ole monesti kuullut noin nopeaa, iskevää ja hyvin artikuloivaa esitystä,pakko oli putkeen melkoinen liuta lempitestibiisejä kuunnella. Kiitokset hauskasta illasta !

-Pertsa
 
Kiitokset pertsalle taasen vierailusta ja mukava oli istua myös korttipakan äärellä.
 
Mittauksia Kolosta. Siellä on siis 525 DIY -innotolpat vaakaan asennettuina, jolloin suuntaavuudella saadaan varsin tarkka stereokuva. Tuota sijoittelua kannattaisi muutenkin suosia, koska monesti lattian ja varsinkin katon saa akustoitua hyvin, jolloin niihin suuntiin voi älämölöä karkuuttaa kaiuttimesta enemmän. Toki harva haluaa ämyriä poikittain minnekään ulkonäön takia, mutta tarkkailukäytössä sille varsinkin on perustelunsa.

1610896708872.jpg

Noin 2600 hertsin kohdilla oleva vaimenematon ääni voi olla palvelintietokoneeni hurina, mutta en ole vielä setitellyt mittauslaitteistoa uudelleen, että tarkastaisin taustaäänet tilassa.


1610896748309.jpg




Setin alkupäässä on tietengin miniDSP SHD Power, jolla saa myös pääkanavia viivästettyä ja siten sovitus subwooferin kanssa onnistuu monesti parhaiten. LiteSubin sijainnin saneli Kolossa ihan täyteen ahdetut varastohyllyt ja ainoa vaihtoehto oli lattialle liki keskellä tilaa.

Tarkempaan tutuskeluun REW:n mdat-tiedosto zip-pakattuna linkin takana:

 
Tämä päivä meni loniessa roipelaatikoita läpi ja heittäen joutavaa pois. Sitä ei niin hirveästi ollut, mutta laatikot väheni, kun yhdisteli niiden sisältöjä järkevästi. Aikajakivasti on tuota kauppatavaraakin Kolon hyllyissä ja huomenna käyn kaupunnista vielä yhden hyllyn lisää Koloon, kun sinne sellainen nippanappa sopii.

Lie pitäisi väkertää myös seinäteline vinskan pyöritystä varten. Seinä on jostain kevyttiilestä rakennettu niin proppaamalla saa aika hyvän kiinnityksen telineelle. Samaan saattaa tulla myös etunen ja sitten pidemmät vedot kaiuttimille, mutta ne onkin digidigiä niin eipä hätää.
 
En osaa nyt sanoa onko tämä kakkos- vai ykkössetti, Kolossa kuitengin. Tekisi mieli vinyyliä viritellä, mutta SHD Powerissa ei ole analogisia sisääntuloja. Hö

1614276269798.jpg


Lie pitäisi leikkiä tetristä ja järjestellä puketit symmetrisesti. Tosi ihan hyvin soi nytkin. Heitin karvan kompressoria subeille ja taidan tykätä siitä. Läppärin laukunkin hoksasin ottaa pois kuvan avulla. Jee
 
Vinskaa ja kynttilänvaloa tänään. Tawen kiertoaski on ihan ok. Ei tässä sen suurempia filosofioita tällä kertaa.

1615398647610.jpg
 
Aamupäivän kävin konsultointihommia tekemässä ja opastin kuinka höylähirteen tehdään nätit salvokset. Sain vanhan jyrsimeni lainaan puuseppäkaverilta, mihin ostin muinoin pari 12 mm tappiterää. Ne on näppäriä kolmileikkuisia ja teräviä, kun sain sormeenkin vekin mokomaa kädessä pyöritellessä. Makitan järeämpi 2700 watin ottoteholla oleva jyrsin pyöräyttää terää hyvin ja polttoöljykäyttöinen 7 kilowatin aggregaatti riittää voimaksi.

Mallinneista toinen vaan otti jo vähän haukkua, mutta pieni rouskasu ei salvoksen sisältä näy. Tuolla 12 mm tappiterällä on näppärä tehdä mallinnejyrsintää, kun mallinneen saa tehdä 1:1 suhteessa tavoitteen kanssa. Terän tylsä osuus pidetään aina mallinnetta vasten ja noilla terillä on hyötypituus 42 mm mikä riittää mainiosti esimerkiksi 30 mm levyn kanssa.


1615890628212.jpg


Höylähirren muodon takia on helpointa tehdä salvos sekä ylä- että alapuolelle niin ei tarvitse muotoja viistää.

1615890679637.jpg


Pellavanöyhtä tilkitsee raot sopivasti ja puu on nyt kuivimmillaan kevätahavan aikaan niin toleranssia on syytä jättää, että kehikon saa kasaan kesän kosteallakin.
 
Äsken iski intojakipinä jatkaa last.fm -palveluun kuuntelujen rekisteröintiä. Vaati hieman tutkimista, miten SHD-sarjalaisten Volumio sinne kytketään.



Nyt kuitenkin kotona kuunnelluista tallentuu tieto palveluun vaikka soittelen ne DLNA:n yli SHD: Volumiolle. Samoin lentää bittinä musiikki kotikirjastostani myös netin reunalle puhelimeeni JRemotella, mutta niitä en saa näemmä mitenkään last.fm -palveluun kiinni. Aikajasuuri ero on verkkotoistetussa vrs. CD-transportilta soitettu. Korvaani tosin sopivampi on 32-bittiseksi PCM-signaaliksi muunnettu verkkotoisto DLNA:n yli. Lisäksi CD-pyöritin pitäisi laittaa huoltoon, kun levyn lataus ja poisto kenkkuilee.

1616675985839.jpg


Ylinäytteistystä JRiver Mediacenterillä en tee verkkotoistoon vaan lisään pelkästään bittisyvyyttä. Tämä toki lisää datan määrää lähiverkossa, mutta se ei ole ollut ongelma. Hämmentävän pieneksi muuttui häviöttömän ja häviöllisen tiedostomuodon ero. Voisi siis ajatella, että bittisyvyyden lisääminen ei ole alkuperäisen äänenlaadun arvostamista, mutta pidän siitä subjektiivisesti ja kuultuna.
 
Niin hyvän syvää hiljaisuutta.

Listening to: 'Shake A Leg' from 'Back In Black (original oz album mix-albert cd 4652542)' by 'ACDC' with JRiver Media Center 27



Juu. Tässä on nyt vähän ollut muita kiireitä haittaamassa hourumihöpöttelyitä. Kymmenen vuotta olen istunut persielläni ja viikossa alkaa jo fyysiseen työhön tottua. Sinänsä hyvä. Asiakasrajapinnan olen hieman viivellä hoitanut ihan normaalisti, mutta pahoittelen sitä pientä viivettä. Hieman tosin on asiakkaatkin tuntuneet heräilevän lisää.
 

Liitteet

  • 1618328434747.jpg
    1618328434747.jpg
    49,1 KB · Katsottu: 10
Miltei tämäkin levy jo puhki kului, mutta taas onnistuin palaamaan tämän äärelle. B.B. Kingiä pyörii siis hopeisena, mutta ei häpeillen.

1619714407342.png


Akaihin voisi joskus hankkia uuden vetohihnan kelkan kuljetukseen, mutta tuo vuonna 2009 ruuvaamani huonekaluvedin toimii varmemmin kuin kumihihna. Sääli olisi jättää kelkan etulevyyn sen reikä näkyviin myös. On minulla onneksi varsin hyväkuntoinenkin CD-73 jemmoissani, mutta siinä ei ole jahosen lisäämää USB-sisääntuloa.

*lisäys*

Ja kuvassahan on elämäni ensimmäinen oma CD-soittimeni.
 
Audioformaattien erinäisiä toistimia läjällinen. Saisinkohan johtosalaatin kuosiin naisystävää ajatellen vaikka äitienpäiväksi.


1620318249358.jpg


Verkkotoistimena on tuo lattialla hengaava Arylicin ihme, mikä on koaksiaalilla kytketty Akain AM-73 vahvistimen DA-muuntimeen, mutta voittavamman äänen saan modatulla Akain CD-73 soittimella ja USB:llä PC:ltä ja JRiver Mediacenterillä. Onhan kaapissa myös MuFi:n CD-transport, MX-VYNL -levysoitinetunen sekä tietengin miniDSP SHD, mutta ne on huilineet nyt tovin, kun on Akai-soundi taasen koukuttanut korvani.

Imperial 2.0:ien yläpäät soi Akain integroidulla ja niiden kaiutinterminaaleista on otettu vastusvaimennuksella signaali bassojaloissa oleville aktiivimoduuleille, miniDSP PWR-ICE125:lle. DSP:llä on tehty ainoastaan bassojen alipäästö ja karvan laitoin omaan makuuni sopivaa kompressoria niille myös. Suosittelen kokeilemaan sitä muissakin seteissä.

Akai GX-95 tuli juuri tänään postilla kaverin luota huollosta <3
 
Jossain päin Suomea oli pääsiäisenä henkilö tai henkilöt popitelleet ulkona hieman kovempaa ja siitähän se ajatus oli lähtenyt. Näinpä sain sähköpostia, että pitäisi suunnitella naapurinhiljentäjät. Koolla ja painolla ei ole merkitystä, koska kaiuttimia siirrellään autotalliin tarvittaessa pienellä kuormaajalla. Ääntä kuitenkin tulisi lähteä riittävästi ulkokäyttöön.

Ihan innomaisen pienet ja sirothan Naapurinhiljentäjistä ei tule ja korkeuttakin jouduin jo viilaamaan enemmän kuin aluksi arvioin. Releksikanavat aluksi mietin ylä- ja alareunoihin, mutta etulevyssä on järkevämmin tilaa niille MMTMM-yläpään ja sisempien bassojen vierellä. Kokonaiskorkeus on 2360 mm, että etulevyyn sopii 2-2-2 -kytkettynä kuusi 15-tuumaista bassoa ja 2-2 -kytkettynä neljä 6-tuumaista keskiääntä sekä diskanttikin. Diskantiksi on valittuna varsin hifi vaihtoehto, mutta siitäkin pitäisi saada riittävästi painetta, kun sen herkkyys on 102 dB/2,83V/m ja tehonkestoa on ilmoitettu 2000 hertsin ylipäästöllä 100 wattia. Käytännössä diskanttia vielä karva vaimennetaan ja sarjavastuksen pyrin mitoittamaan siten, että se toimii jossain määrin sulakkeena suojaten diskanttielementtiä.


1620804392125.png



Bassojen puolella tehonkestoa on 2 x 500 wattia eli kilowatti ja kaiuttimen teoreettin herkkyys vapaakentässä on 100 dB/2,83v/m. Päätteeksi on asiakas miettinyt Yamaha PX10:ntä, missä on jonkinlainen DSP-tekniikkakin, joten luultavasti sillä saadaan järkevä ylipäästö kaiuttimille, ettei alimmat taajuudet soita bassoelementtien liikerataa loppuun. Muutoin bassokitarataajuudet pitäisi vielä soida hyvin refleksiviritteisinä. Baffle Step -korjausta on ainakin riittävästi ulkokäyttöönkin.



1620804814240.png



Nauhadiskantin ajattelin ensin kokeilla ainakin vaakaan asennettuna, jolloin kaiuttimen sivusuuntaavuus pysyy mukavan vakiona. Kuvaajasta näkee myös mille alueelle Baffle Step -korjaus tarvitaan.


1620804938927.png



Vuorostaan pystysuuntaavuutta diskantin osalta hieman heikennetään, että istuma- ja seisomakorkeuden välille ei tule niin suurta eroa äänessä.


1620804986009.png



Impedanssikäytöksestä tulenee ihan siedettävä suurimmalle osalle PA-vahvistimia. Minimi sijoittuu 1000-2000 hertsin seudulle noin 2 ohmin kuormana ja bassotaajuuksilla ollaan koko ajan yli 4,5 ohmin. Jakosuotimet eivät ole kaikkein yksinkertaisimmat, mutta niillä on pyritty saamaan tehonkestoa elementeille sekä järkevä kuorma päätevahvistimelle.


1620805069620.png



Tässä vaiheessa koko projekti on mallinnettu täysin teoriatiedoin, mutta asiakkaan vaatimustaso ei ole täysin hifistimäinen lopputuloksen suhteen. Kaiutinelementtien impedanssivasteet mallinsin koteloissaan ja jakosuodot on suunniteltu niiden sekä mallinnettujen taajuusvasteiden mukaan. Asiakas on luvannut itse tehdä kotelot ja mahdollisesti kaiken muunkin kasaustyön eli tuurillaan minun ei tarvitse edes kuulla koskaan tätä projektia.
 
Sain tiivistettyä elementtien sijainteja sopivasti ja nyt Naapurinhiljentäjän sopii nostamaan pystyyn normaalissa huonekorkeudessa. Jee

1620893790603.png
 
Tältä iltaa pölyjä sekä mölyjä. Kukas tunnistaa kukkahyllyn ensipainoksen soimasta?

 
Back
Ylös