Touhublogi

Kiitos isännälle mainiosta demosta. Imperialit ovat kyllä hienot kaiuttimet,visuaalisestikin. Diskantti on yksi miellyttävimmistä kuulemistani.Paatuneena kokovartalobasson ystävänä kaipasin lisää voimaa alakertaan ja sehän oli tällä aktiiviversiolla vain säätöjuttu.

-Pertsa
 
Yritin saada markkinointimateriaalia tehtyä. Tuotannollisesti yritys hyvä, mutta sisältö nolla?


Menipähän ilta joutuisasti ja kellojen siirrostakin on selvitty.
 
Elektroniikan ja laitteiden suunnittelufilosofiasta - minun kokemuksellani

Tänään turistiin tunnin verran suomussalmelaisen harrastajan kanssa erinäisistä asioista ja mukaan kuului ohimennen myös kaapelointi. Ymmärrän hyvin kaapeloinnin merkityksen setittämisessä, mutta myös sen, ettei sille aina ole paikkaansa. Se on aina niin laitekohtaista. Edustamani miniDSP:n tuotteet olen ajan saatossa kokenut insinöörien taidonnäytteiksi, jotka ovat erittäin immuuneja kaapeloinnin vaikutuksille. Sen voi mieltää joko hyveenä tai paheena.

Miellän, että kaapelointi antaa mahdollisuuden muokata vielä äänellistä lopputulosta paljonkin ja osa elektroniikan suunnittelijoista jättävät sen mahdollisuuden tuotteisiin tarkoituksella. En myöskään väitä, että suunnittelufilosofisesti jäykkä elektroninen laite on aina paras ja ymmärrän twiikkaukselle tarpeen optiona. Täydellinen ympyrä ei näytä kaikkien silmissä parhaalta ja joskus siihen halutaan jotain kertomusta. Se kertomus voi saada aikaan ympyrälle paksumman sävyn tai jotain muuta, mitä teknisesti täydellisestä kokemuksesta jää puuttumaan.

Koen kuitenkin realistisesti huomattavasti edullisempana ja jokseenkin järkevämpänä harrastustapana käyttää DSP-tekniikkaa ja sen tuomia mahdollisuuksia viedä äänentoistoa eteenpäin ja pyrin tuomaan esille, ettei tinkimätöntä äänentoistoa oikeasti ole olemassa. Kompromissejä tehdään aina ja niiden kanssa luovimisen osaaminen on niin alalla toimiessa kuin harrastuksessa tärkeintä.
 
Sain viime viikolla hankittua pYsille huoltopaketin. Kustansi huimat 16 euroa ja pitäisi riittää useampaan huoltoon. Tippakannu ehken vähän korostelua, mutta katsoin mukavammaksi tiputella öljyt sillä.

1604329349635.png


Jotain omituista äänessä on edelleen, mutta se on ehken levykohtaista, koska RPM Pro iPhonella sanoo homman olevan ok taas ainakin pyörimisnopeuden suhteen.

1604329326096.png



Ja itse soitin. Irroitin ihan laakerin rungosta, kun se oli vain kolmella ruuvilla kivasti kiinni ja huuhdoin sen putsaten breikkarilla.

1604329419204.png
 
Kalastuskausi on taputeltu avovesillä. Jäitä odottelen isäni kanssa, että saa talviverkot uitettua. Tänään kävin ajelemassa järven ympäri tarkistellen, ettei ole unohtuneita pyydyksiä kenelläkään ja katsellen selviä joutojätteitä. Yhden pyydysmerkkinä toimineen kanisterin ongin rantamatalasta talteen. Punamoottoriveneilystä pätkä linkin takana. Katsokaa varovasti ja muistakaa jonotusnumerot. Jäätäkin löytyi järveltä, mutta ehdin himmata vauhdin ennen niitä niin pysyttiin pinnalla. Pilaan sen verran videota, ettei sillä ole jäihin ajoa. Huomenna Punamoottorivene talviteloitetaan latoon. Otan siitä vielä moottorin irti niin sen saa talven aikana huollettua ja veneen pohjaa hieman tutkittua.


1605284861696.jpg
 
Varmaan jo kannattaakin puuvene nostaa pois niin ehtii hieman kuivamaan ennen kovempia pakkasia. Voi rapsahtaa pakkasessa lauta halki jostain jos on vaikka edellisestä kyllästyskerrasta aikaa ja kovin märkää puuta.
 
Varmaan jo kannattaakin puuvene nostaa pois niin ehtii hieman kuivamaan ennen kovempia pakkasia. Voi rapsahtaa pakkasessa lauta halki jostain jos on vaikka edellisestä kyllästyskerrasta aikaa ja kovin märkää puuta.


Vene ei ole yleensä vedessä kuin käytön aikana. Säilytän sitä peräkärriin tehdyssä trailerin tapaisessa. Pitäisi olla liki kuiva koko ajan ellei ilmankosteutta lasketa. Kärrin kipin ansiosta saan sen laskettua helposti matalastakin rannasta. Täällä tosin alkaa jo into avovesikalastukseen loppua ja muutaman viikon sisällä tulee jäät. Hyvä pointti kyllä tuo märän puun halkeaminen. Punamoottorivene on vanerista tehty niin se on hieman paremmin tuolta turvassa. Tosin ihan rehellinen puuvene olisi filosofisesti mukavampi minun makuuni. Toisaalta on tämäkin vene jo liki minun ikäinen - hieman vain kokenut muutoksia.
 
Punamoottoriveneen sain talviteloitukseen tovi sitten latokätkölle ja mietinkin, että kun se nyt on siellä sopivasti katollaan, niin rapsuttelen talven aikana ulkopinnan siististi puhtaaksi ja keväällä kuivana käyn pehmeät kohdat läpi hartsilla ja lasikuitumatolla. Sen jälkeen vedän siihen käyttöön tarkoitetun 2-komponenttisen maalin pintaan. Toki köliraudat ja muut irti ensin. Punaista veneestä tuskin tulee. Musta voisi olla vaihtoehto tai tummanruskea.

Tosin toivoisin, että talvesta tulisi liian kiireinen veneprojektia tekemään.
 
Ihan vaan pitääkseni jutustelutahtia yllä tässä blogissa niin kirjuuttelen jotain.

Pari siikaa on ollut tämän talviverkotuskauden saalis tähän asti. Kalastus on tuottanut haasteita erinäisin vastusteluin. Mm. uittolaudan naru katkesi kesken kaiken ja sitten katkesi myös verkko sitä katsottaessa.

1608138351886.jpg



Kolon puolelle säädin LiteSubin 525 DIY -parin kaveriksi myös ja tänään totesin, että JRemote osaakin ohjata eri paikkoja näppärästi iPadilta. Puhelimesta ei ole onnistunut. En kyllä silti osaa jättäytyä kannettavista tietokoneista pois, koska kaipaan aina oikeaa näppäimistöä.


Tänään käväisi pari harrastajaa vierailulla, joista toinen totesi Kolon setin aiheuttavan skitsofreenisen olotilan. Lähikentässä mennään ja pahasti sekä stereokuva on varsin tarkka. Liki kuulekokuuntelua. Vieraiden mukaan lähti Daytonin 15-tuumainen elementtikin. Saa nähdä ja kuulla mitä heillä siitä syntyy.


1608138310551.jpg


Kolo on pääasiassa varastohuone, mutta soi musiikkikin siellä - tai siis täällä. Siiat painoi yhteensä noin 1800 grammaa. Hyvin ovat kasvaneet viiteen vuoteen mielestäni.
 
Pari kuvaa olohuoneestakin. Pääosassa Roni, hirniajokoira.

1608141254685.jpg


Ja ilman koiraa. En tehnyt kuunteluvertailua, mutta sekaiset johtosalaatit on koirallekin tuttuja täällä.

1608141320873.jpg
 
Sain naiselta apuja mittanauhan päähän ja siten mikrofonin varsin hyvin keskelle spottia. Aiempien kuvien mukaisesta setityksestä mittasin tilannetta tänään.

1608399981688.png


Kuvaajista alimmat on vasen ja oikea kanava luomuina tasoituksella 1/12. Ylemmät kuvaajat ovat summattu toisto kummastakin kanavasta. Eroina niissä on se, että kuvaaja 4 on Room EQ Wizardin laskema summavaste ja 3 on akustisesti mitattu summavaste molemmat kaiuttimet siis yhtäaikaa toistaen. Kaikki kuvaajat ovat samalla tasoituksella, mutta summattuja vasteita on nostettu asteikolla 6 dB luettavuuden parantamiseksi. Vasemman ja oikean kanavan äänenpainetasot ovat todellisia.

Mittausetäisyys kaiuttimista mikrofoniin oli 265 cm ja kaiuttimien välinen etäisyys diskantista toiseen on nyt 220 cm. Kuuntelupisteeni on hieman lähempänä kuin mikrofoni oli mittauksissa, koska sohvan mokoman takia en saa jalustaa ja mikrofonia ihan kuuntelupaikalle. Pahoittelen myös kirjoitusvirheitä kuvaajien otsikoissa.


1608400916696.jpg



REW:n mdat-tiedosto pakattuna linkin takana:

 
Ja eilen oli kahdelta verkkoavannolta saalistakin kannettavaksi. Kokonaispaino 4100 grammaa. Pyyntivesinä Putro ja Jukajärvi. Ensimmäisen viikon ajalta ensimmäiset kuhat ja kaikkineen on antanut nyt neljä siikaakin Putro.

Talviverkoilla-siika-Putrosta-ja-kolme-kuhaa-Jukajarversta---kokonaispaino-4100-grammaa-19.12.2020.jpg



Veneliykauden lopusta otin videon pätkän. Kiertelin oudon Jukajärven rannat ja tarkistelin, ettei sinne ole jäämässä kenenkään pyytöjä tai turhia roskia.

 
Viimeksi muokattu:
Tuotekuvia pitäisi saada, josko ne vaikka edistäisi myyntiä. Valko-musta Imperial 2.0 on aika hankala saada rajattua taustasta. Pitänee hankkia ihan virallisempaa taustamateriaalia sopivassa sävyssä. Tosin touhuna olisi petsata yhdet massiivikoivuiset etusivut niihin samaan sävyyn kuin Regan levysoittimen runko on. Niiden kanssa valkoisen taustan saanee poltettua pois tai rajattu Photoshopilla.

1608477223403.jpg
 
Jos oisin lähempänä niin tulisin ihan mielelläni kokeilemaan tuon kuvaamista. En oo pro, mut jotain osaan ja tuommoinen on hyvä hankala kuvauskohde valaisun opetteluun. Onnea matkaan :D
 
Jos oisin lähempänä niin tulisin ihan mielelläni kokeilemaan tuon kuvaamista. En oo pro, mut jotain osaan ja tuommoinen on hyvä hankala kuvauskohde valaisun opetteluun. Onnea matkaan :D


Valaistuksen hoiti kaksi noin metrin pituista hyvälaatuista led-listaa ja kokeilin myös kahta salamaakin apuna.

1608665544056.jpg



Tänään ajelin pitkin poikin maakuntaa. Toimitin matkani varrella yhden UMIK-1 -mittamikrofonin asiakkaan kotiovellekin, kun ei olisi muutoin varmaan jouluksi ehtinyt ja osoite sattui matkan varrelle tänään muutenkin. Tohmajärvellä kävin vanhan tutun puusepän verstaalla petsaamassa ja vähän vahaamassakin. Tuotokset saa kuivua varaston tapaisessa työhuoneessani. Sävy osui aika hyvin pYsin runkoon ja vaha on vielä märkää ja kiillottamatta kuvissa.

1608665650761.jpg
 
Kajarihali hirniajokoiralta nimeltä Roni. Kännyräpsyä käpistelin karvan. Koira ei tykkää kuvaamisesta ja karkaa aina pois. Paremmalla kameralla harvoin saa mitään otettua edes ja nytkin piti olla nopea.


Roni-ja-Imperial-2.0-28.12.2020.jpg
 
Hyvää tätä uutta vuotta kaikille ja toivottavasti meni joulut onnellisesti.

Katselimme naisen kanssa taas tänään UMIK-1:n paikan mittanauhan kanssa ja vinguttelin.

1609792193241.jpg


Oikeastaan nyt kun haluan olla edes kohtuu rehellinen, niin pitää myöntää, että tälläkin setillä on päästy pisteeseen, missä huonekorjauksesta ei ole minun makuuni muuta kuin haittaa kuultuna. Dirac Live on pienin paha huonekorjauksista ja sekin on minulle jo erittäin tuttu. Perttelissä nimimerkki Denalin luona Imperial 2.0:t on koettu diskanteiltaan vajaiksi ja sitähän sanoo mittaus täälläkin. Tosin omaan korvaani hyllykorjaus vei toiston kuvaajan tilanteeseen verrattuna kireäksi ja keskialueherkku tulee parhaiten esiin täysin luomuna.

Tietengin minä myös bassopuolta siloittelin, mutta se vei toistosta grooven ja svengin vaikka mittautuikin nätisti. Ymmärrän toki, että suurimmalla osalla harrastajista huonekorjaukselle on silti paikkansa ja tarpeensa. Eniten kaikista DSP:n hyveistä korostan kuitenkin jakosuotojen sekä vaihesovituksen tärkeyttä, mikä on helpohkoa, kun sen osaa.
 
Äänentoiston intonaatio

Esimerkiksi kitarasoittimet viritetään tiettyyn intonaatioon, mikä on varmasti muusikoille tuttu asia. Olen kokenut, että sama termi pätee myös äänentoistossa. Siihen vaikuttavia teknisiä seikkoja lienee ainakin taajuusriippuvainen jäkikaiunta-aika ja toiston vaihesovitus. Sekä tietengin taajuusbalanssi ensimmäisenä tekijänä, mutta itse painottaisin aiemmin mainitsemiani asioita.

Intonaatio kuvaa sitä, kuinka musiikki etenee luonnollisen rytmisesti. Bändin intonaatio lähtee basistista ja rumpalista, jotka määräävät rytmin ja paljon muuta. Moni saattaa tykätä tosin vain niistä kitarasooloista, koska ne on helppo saada soimaan hyvin. Elektronisella musiikilla yleensä kikkaillaan soundeilla ja varsinkin äänikuvallisesti. Soundithan saadaan nykyisin hyvälle mallille lähes kaikella musiikilla, koska studiotekniikka on kehittynyt.

Onko intonaatio Regan levysoittimen rullaavuutta vai kaiuttimien tehovasteen ja teknisen totetuksen aikaansaannosta - sitä kysyn teiltä? Mielestäni nämä eri tekijät voidaan eritellä äänentoistossa kokemuksen perusteella. Saako jazz-musiikki oikeutensa herätä elokuvamaiseen tunne-esitykseen ja voiko elektronisen musiikin tilatoisto herättää sinut keskellä yötä huutaen, että "kääk!"?

Setit sinänsä sulkevat aina toisen puolen lautaselta pois, ja sen takia on syytä etsiä itselleen se musiikki, mitä varten setittää.
 
Back
Ylös