Torvikoteloitu AN 8" Super kokemuksia

  • Keskustelun aloittaja salojan
  • Aloituspäivämäärä
S

salojan

Kokeilin Audio Nirvana 8" Super elementtejä Jericho Horn kotelossa, vertailuelementteinä toimivat Fostex FE206E:t, tässä muutamia hyvin subjektiivisia ensimietteitä.

Yleisesti ottaen Jerichot ovat ääneltään massiiviset ja dynaamiset, ja vaativat suurehkon kuuntelutilan, itselläni kuuntelutilana toimii tavallinen noin 5x4 metrinen kerrostalo-olohuone ilman kummempia akustointeja. Matkaa kuutelupaikalta kaiuttimiin n. 3.5 metriä ja kaiuttimien etäisyys toisistaan suunnilleen sama. Oheislaitteistona väliaikaisesti halpaa rivielektroniikkaa.

AN:n basso on Fostexiin verrattuna tarkka, napakka ja kenties hieman alemmas menevä, vaikka Jerichot eivät ole mitkään bassohirmut. Fostexissa basso on jotensakin lerpumpi. Yläpäässä AN:lla on hieman tummuutta ja sameutta, asia hoitunee suotimella ja lisädiskantilla. Keskiäänet ovat AN:ssa hyvin läsnäolevat ja selkeät, ensimmäisinä testipäivinä keskialueella oli kuultavissa pahvisuutta, mutta parin päivän käytön jälkeen pahvisuus on tiessään, dynamiikka ja iskevyys on myös parantunut keskialueella. Mielenkiintoista (ja positiivista!) on myös hyvinkin raskaan materiaalin (Dark Throne; Transilvanian Hunger & Ravishing Grimness) toiminen ilman puuroutumista, jollaista on Fostexeilla havaittavissa. Balanssi basson, keskiäänten ja diskanttien kesken on omaan korvaani AN:ssa parempi.

AN:t ovat tarkemmat ja dynaamisemmat kuin FE206E:t, mutta Fostexit taas peittoavat AN:t mielestäni joillakin äänitteillä musikaalisuudessa. Varsinkin leppoisampi ja harvaääninen kilkutus tuntuu Fostexeilla toimivan musikaalisemmin, helpommin kuunneltavalta. AN:naa vaivaa toisinaan ärsyttävä elottomuus, vähän kuin Poets of the Fall:n biisit, onhan ne kauniita mutta there's no catch. Joitakin levyjä kuunnellessa tekisi mieli karjua kaiuttimille 'puhukaa, sanokaa jotakin!'

Molemmissa kokoonpanoissa kaiuttimet ovat erittäin suuntaavat, kuuntelijan tulee istua 'just siinä' stereokuvan kasassa pitämiseksi, jo senttien pään keikutus siirtää laulajaa puolelta toiselle. Molemmissa kokoonpanoissa myös kaiuttimet häviävät kokonaan, ääni ei paikallistu kaiuttimiin.

Kumpiko näistä sitten on parempi? Itse valitsin AN:t, tulivat taloon jäädäkseen. Kokeilut jatkuvat mielenkiinnolla lisädiskantteja testailemalla.
 
Mistä hankit nuo elementit? Itsekin noita elementtejä katselin mutta pitäisi keksiä mistä ne tilaisi.
 
Koetin noita sieltä kyselläkin mutta jäi käsitys että pitäisi ostaa valmiina kaiuttimena.
 
Ihan tosi?No ei kai sitä sitten kannata sivuilla pitää siinä uskossa että sen saisi sieltä ostettua vaan siinähän pitäisi lukea että vaan pakettina tjsp.
 
Moi.

Kyllä lumo-audiosta ihan pelkkiä elementtejä myyvät. Olen ostanut syksyllä parin AN super 10" elementtejä ja nyt keväällä hajoitettuani toisen elementin, niin yhden kappaleen sille korvaavaksi.

Myyvät käsittääkseni myös valmiitakin kaiuttimia noille elementeille. Palvelu ollut kohdallaan, joten eiköhän tuolta saa mitä haluaa.

T: Vuorela
 
Minullekin kyllä kaupattiin kaiuttimia mutta sen jälkeen kun tarkennin ettei ole tarvetta kuin elementeille niin kauppaaminen loppui. Olin tästä käsittäväni ettei elementtejä saa pelkältään. Ilmeisesti tuli vain väärinkäsitys.
 
Kyllä myyvät pelkkiä elementtejä. Heillä on palveluna tarjota sopivaa kotelototeutusta kyseisille elementeille, jos ei asiakkaalla mielikuvitus itsellään riitä... Rohkeasti yhteyttä sinne vain!
 
jiteko sanoi:
Mistä hankit nuo elementit? Itsekin noita elementtejä katselin mutta pitäisi keksiä mistä ne tilaisi.

Lumo-Audiolta hommasin niinkuin tuossa ylhäällä jo mainittiinkin.
 
Mistä löysit schemet noihin AN:n koteloihin?
 
mikadosan sanoi:
P.S: Janille kiitos kommenteista. Tuo elementtien "pahvisuus" katoaa aika pian, myös yläpää kirkastuu kyllä. Ja basso-osastollekin on tehtävissä vaikka mitä...mm. C37-lakkaus parantaa alapään toistoa entisestään, mutta vie tosin hiukan herkkyyttä mennessään. Monta muutakin jekkua on jo tutkittu, jote eikun kyselemään, apuja löytyy kyllä kysyvälle... :)

Jep, nyt parin viikon jälkeen sointi on hyvinkin miellyttävä ja neutraali, sekä yläpäässä on kaipaamaani heleyttä. Keskiääni tuntuu paranevan ajan myötä yhä enemmän, läsnäolon tunne on lisääntynyt myös. AN on kyllä sisään ajettuna Fostexia reippaasti kivampi, tuo ketjun ensimmäinen kommentti on kirjoitettu siis sisään ajon aikana. Myös vaimennusmateriaalin lisääminen/vaihto painekammiossa vaikutti sointiin paljon. Mikä itseäni yllätti kovasti on se, että persuksen/sohvan saa tärisemään alataajuuksien tahtiin suhteellisen maltillisilla voimakkuuksilla, Fostexit vaativat enemmän volumea jotta bassot tuntuisivat takamuksessa.
 
mikadosan sanoi:
Olisiko sinulla jotakin kuvan tapaista noista Jerichoista? Lähinnä kiinnostaa se, miten nätisti sait elementit Fostexien tilalle taipumaan. Minulle jäi sellainen käsitys, että ainakin ruuvinreijät menivät uusiksi...

Kuvaa ei ole, enkä omista digikameraa, niin tähän hätään äkkiä kuvia ei saa. Vanhalla kunnon analogivehkeellä kun kuvien saaminen on hidasta :( Mutta voisin kyllä kuvia räpsiä ja upata tänne jahka saan kuvat kehityksestä. Niin ne ruuvireijät; menivät siis uusiksi, ja osittain ikävästi vanhojen reikien 'päälle'. Vanhat reiät kannattaa siis kitata jollakin kunnon kitillä ja porata vasta sen jälkeen uudet. Muuten poranterä lipsuu helposti (ainakin käsiporalla) vanhaan reikään eikä homma onnistu. Muuten AN:t ovat kyllä mittojen suhteen 'drop-in-replacement' Fostexien kanssa.
 
Back
Ylös