Torvet tötterölle

  • Keskustelun aloittaja mikadosan
  • Aloituspäivämäärä
Jordan diy-torvijohdannainen löytyy ainakin www.passdiy.com sivustolta. Samaisesta osoitteesta löytyy myös "hieman suurempi" torviprojekti jos tulevan kämpän musiikkihuone on riittävän tilava.

Torvihörhö
 
Onkos sinulla se nykyinen ratkaisu minkälainen? Itse kyllä noin pieneen tilaan voisin suositella sitä Jordanin omaa VTL-ratkaisua, saattaisi toimia oikein mukavasti. Omaan yli 25m2ja muihin huoneisiin aukeavaan tilaan sen bassopää oli hieman köykäinen, mutta mielestäni eritoten ylempi bassoalue ja keskialue toimi oikein mahtavasti. On myös elegantin näköinen kun tekee kunnolla.. :)
 
Joo liikaa rahaa on 3k€ minustakin, ainakin tällä hetkellä elämää. Itsekin mietin myös jossain välissä semmoista Zu Druid kloonia PHY-HP:n elementtien kanssa. Kustannukset olisi vaan sitä luokkaa että kannattaisi mieluummin ostaa valmiit pöntöt kun alkaa kokeilemaan miten hyypät vastaavaan kponstrukstioon taittuisi..
 
Valitettavasti torvikaiuttimet on yleensä isoja, varsinkin jos tarkoituksena on päästä käyttökelpoisen mataliin taajuuksiin. Muistaakseni Eräpuun Jaskalla on Tangbandin pohjalle toteutettu torvihärpäke, joka ei ole vielä kokoa "viikinkilaiva". Singledriverilla toteutettuja kaupallisia torvia löytyy vaikkapa Carfraelta (www.carfrae.com). Em. käyttää Lowtherin drivereita jotka ovat huomattavasti arvokkaampia kuin Jordan ja myöskin herkempiä sekä halkaisijaltaan suurempia. Kuitenkin tuossa suuremmassakin Carfraen mallissa käytetään nurkan tuomaa bassokorostusta hyväksi saadakseen riittävän alas toistuva alapää ja tuokin malli on jo melkoisen iso. Pienemmässä mallissaan Carfrae käyttääkin sitten Voltin elementillä olevaa subbasta saadakseen järkevän basson. Myöskin Beauhornin ideana on ollut käyttää nurkkasijoitusta riittävän bassotoiston aikaansaamiseksi. Muitakin vastaavia yhdellä driverilla toteutettuja torvijutskia löytyy. Kuitenkin nyrkkisääntönä voitaneen pitää: "Mitä suurempi sen parempi", kun kysymyksessä on torvitoteutus yhdellä kokoäänialueen elementillä.

Jos tarkoituksena on tehdä Jordanin ympärille kohtalaisen kompakti kotelo, niin varmasti jokin muu kuin torvi on järkevämpi. Jos koolla ei ole väliä, niin ei kun torvia väsäämään.

Torvihörhö
 
Moi Mika,

mulla on ne diytapahtumassakin näytillä olleet Fostex FE206 BLH:t, toisto menee noin 50Hz asti. Nyt kun on tässä noita tullut pari-kolmisen vuotta kuunneltua, niin oon alkanut tilailee osia subiin.. Eli kokoa tosiaan tarvii jos aiot saada torvilla alimpia oktaaveja kuuluviin. Yksi vaihtoehto sulle voisi olla cornerload torvet tyyliin Tannoy, esim. GRF.

T:pete
 
sanoi:
Pete: Jep, se on juurikin näin. Mutta toisaalta, tuohon subiin kyllä piiloutuu potentiaalinen ongelma. Mulla oli Jordaneiden kaverina vähän aikaa subi käytössä, mutta se sai lähtöpassit, kun soundi oli subin kanssa ihan PC:stä. Äänikuvasta ei oikeastaan enää subin kanssa voi edes puhua...en tiedä, mikä siinä mättää, mutta soundi on subin kanssa ihan hanurista. Tuo oma 10" XLS/Hypex 2.0 -kombinaatio suht pienessä ~30L suljetussa kotelossa tarjoilee kyllä parhaimmillaan ihan napakkaa potkua, mutta kyllä se subi sai siirtyä takaisin HT-settiin. Ei sillä ole asiaa musalaitteiston jäseneksi...

Liian huono subi siis ;) Tai enemmän leffakäyttöön säädetty? Omat kokemukset muutamista eri subeista (vanha 12" Rel, 8" Velodyne SPL, 10" MJ Acoustics) ovat hieman erilaisia. Varsinkin MJ:n subi toi toistoon todella paljon lisää - ei siis pelkästään bassopäähän. Hyvät säädöt omaavan ja erityisesti musiikkitoisto silmällä pitäen rakennetun subin pitäisi kyllä lunastaa paikkansa laitteistossa, joka ei toista alimpia taajuuksia. Itselläni muutokset ulottuivat keskialueelle saakka (lisää bodyä ja mehevyyttä/miellyttävyyttä) ja subi tulee kyllä hankittua kun vain lompakko antaa myöden.

Akustiset ongelmat, subin huonous, pielessä olevat säädöt/sijoittelu ym. voivat toki johtaa siihen, että toisto on parempi ilman subia, mutta muussa tapauksessa subin pitäisi kyllä parantaa toistoa ainakin jonkun verran. Muutos ei tietenkään välttämättä ole sijoitetun summan arvoinen...
 
Joo, subi kyllä varmasti lisää ongelmia mullakin. Mulla vaan iski kauhee rakenteluinto ja lisäksi mulla on ajatuksena joskus päästä noista torvista ja mennä baffeleihin.. Sillon pitääkin sitten jo olla subbarit kun ei anna parempi puolisko tehdä tarpeeksi isoja ladonovia :D

Mut tämä meneekin jo off-topic -osastolle.



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
nojoo, eihän näissä asioissa ole offtopiccia!

Noi kuvassa olevat ladonovet on just se syy miksei meille tuu baffeleita ;) Tai siis jos tulee, niin kokoluokka tulee olemaan maks 50cm leveä x 1m kork. Tossa kokoluokassa pitää olla jo subbari. Siksi mulla on nyt toi subbarinteko ajankohtainen. Ajattelin suljettua n. 30-35l koteloa 10" Mivoc AW3000 elementillä. Hobby Hifi-lehti on tehnyt vastaavalla elementillä 25litran GHP-kotelolla ihan asialliselta tuntuvan subin. Mulla on elementti tilattu ja lisäksi oon tilannut tämänlaisen aktiivi xo-piirilevyn:
http://mysite.verizon.net/vze3xvxs/audio/id20.html

Saa nyt sitten nähdä onko tosta subbarista mihinkään.. Ainakin pääsee rakentelee pitkästä aikaa!
 
Dhudaa. Minkäs kokoinen torveloisesta pitäisi tehdä että sillä saisi esimerkiksi 50-350Hz vedettyä?
 
Tolla pääsis 42:een.


images


"Kulta, tota, mä ajattelin, et mitä mieltä sä olisit semmosesta jos mä tekisin uudet kaiuttimet" :-X

http://www.passdiy.com/articles.htm

("Kleinhorn", parts 1 and 2 )

(niin juu, noi mustat tötteröt siellä räkin takana on suljetut subbarit.)

Kaunista, kaunista.
:D
 
miksin sanoi:
Tolla pääsis 42:een.


images


"Kulta, tota, mä ajattelin, et mitä mieltä sä olisit semmosesta jos mä tekisin uudet kaiuttimet" :-X

Kaunista, kaunista.
:D

Mikä ettei. Ainoa ongelma on leveys. About 150cm leveinä tuommoiset ei tuossa huoneessa jättäisi enää sivusuunnassa tilaa lainkaan. Vaan onkos sen pakko olla noin leveä tuon suuaukon?

Laajakaistan tälläys tuohon keskeen on kyllä hyvä idea. Melko iso koaksiaali ja moiseen voisi soveltaa vaikka jotain kompressioelementtiä omassa torvessaan. Hmm hmm...
 
Onko väellä miten kokemuksia ns Tractrix tyyppisistä torvirakenteista? Pelaisiko tuommoinen kantti x kantti vanerihässäkkä sopivalla aukenemalla keskiäänialueella ja diskantilla? Vaikka hieman erilaiset eri taajuusalueille.
 
Eikös tractrix-torvien ole tarkoitus vähentää haitallisia heijastuksia ja "honotusta"? Tractrix-ominaisuus syntyy torven matemaattisista ominaisuuksista (jos olen oikein ymmärtänyt). Ilmiön kuvaus löytyy Wikipediasta täältä. Esimerkiksi StereoLabin SL140 on tractrix-torvi.

Vakiosuuntaavissa torvissa kuten Beyma TD590 on usein yhdistelty eri ratkaisuiden piirteitä, jotain on menetetty ja jotain saatu lisää verrattuna vaikkapa saman valmistajan horisontaalisesti enemmän tractrix-tyyppiseen torveen TD460/N.

t. jjahifi
 
Niin tuon tyyppistähän tuosta äkkiseltään löytyy. Toteutuksia on sitten laidasta laitaan. SL140 ois muuten ihan mielenkiintoinen mutta hinnat on aika tautisia. Kun tuossa kävi mielessä jos ois moista kokeillut. 30 asteen kulmassa alussa ja kaarena levenisi etulevyn pintaan asti. Varsinaiseksi torveksihan sitä ei voi vielä sanoa, aallonohjain tai suuntain olisi varmaan osuvampi ilmaisu. Tarkoitus kun ei ole mitään huikeita suuntaavuusindeksejä alkaa kaivaa. Reunaheijastukset vähäisemmäksi, hyötysuhdetta ehkä vähän lisää.
 
Suorakaiteenmuotoisilla torvilla tulee epäjatkuvuuskohtia ainakin teräviin nurkkiin. Esim. Avantgarde Acoustics käyttää pyöreitä tractrix-torvia ja dome-elementtejä, jotta saisivat epäjatkuvuudet minimoitua. Käytännössä epäjatkuvuudet ovat varmaankin nähtävissä erinäisinä resonansseina vastemittauksissa, joten kompromissit lienevät hallittavissa myös muunlaisilla torvilla.

Muistan lukeneeni vuosia sitten TAD:n verkkosivuilta, että heillä oli torvia, joissa oli integroitu helmholz-resonaattori imemässä torven muodosta johtuvaa resonanssia. En tiedä onko resonaattoreita esim. JBL Everestien torvissa, vai onko niistä luovuttu nykymalleissa.

Suuntain on hyvä ratkaisu diskantille ja sitä syystä käytetäänkin paljon nykykaiuttimissa. Torven hyödyt tulevat esiin vasta kun rajataajuudet saadaan vietyä riittävän alas, jolloin ollaankin helposti jo HM-100 dB/W kokoluokassa.
 
Kyllähän sille kokoa tulee. Lähinnä semmoista MTM rakennetta kahdella 7" midillä ja nauhalla pohtinut. Torvi-torvessa tavallaan. Koko höskä 50-60cm leveässä kantti x kantti torvessa ja keskessä sitten nauha jonka torvi sitten integroitu jatkumaan midien torvessa. Sikäli tuo ei ole ihan oppikirjamainen ajatus noista. Tiedä sitten miten samaan suuntain-torvi rakenteeseen useamman elementin sijoittaminen tasaa / sotkee asioita. No se MTM suljettu aski on helppo nikkaroida, sopivilla R pyörivä vaneriviritys on sitten kokonaan toinen juttu...

Niin ja tuo olisi tietysti vain nuppi. Pohjaksi 18" BMS suljettuun.
 
Back
Ylös